Sałatka jest w sumie lekkostrawna, jej kaloryczność zależy od ilości dodanego majonezu. Dobrym sposobem na obniżenie kaloryczności, jest zastąpienie części majonezu jogurtem naturalnym. Ciekawa jestem, czy u Was taka sałatka cieszy się powodzeniem i co w niej się znajduje? Składniki: (porcja dla 3 - 4 osób) 3 - 4 średnie marchewki 3 ziemniaki 1 korzeń selera 1 puszka groszku(...)Warzywa gotować w lekko osolonej wodzie około 20 minut. Czas gotowania zależy od wielkości warzyw, najlepiej w międzyczasie sprawdzać widelcem. Powinny być ugotowane, ale nie rozgotowane. Po ugotowaniu zlać wodę, wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Groszek i kukurydzę odsączyć. Cebulę obrać, drobno pokroić i przelać na sitku wrzątkiem. Cebulę dodawać tylko wtedy, gdy sałatka będzie w tym samym
Kuchcik gotujezrealizować mój plan.. W rezultacie wyszła świetna przystawka, kolacja, podwieczorek a nawet i drugie śniadanie, taki posiłek zawsze będzie małym świętem. To jest po prostu nieziemskie! Do przygotowania sałatki potrzeba nam: 1 kalarepa biała 1 kalarepa czerwona 1 figa 1/2 awokado 1 limonka 1 łyżka miodu garstka kiełków brokuła świeża melisa (garść) świeża kolendra(kilka listków) Kalarepy musimy obrać(...)musi być lekko chrupiąca ale miękka. Gdy uznacie, że stopień twardości wam odpowiada wrzućcie ją do lodowatej wody. Tak przygotowaną kalarepę kładziemy na talerzu, na niej układamy pokrojoną w ósemki figę, obsypujemy posiekanymi ziołami, obranym, pociętym w półplasterki awokado i dodajemy kiełki. Łyżkę miodu mieszamy z sokiem z połowy limonki i szczyptą soli. Sosem polewamy naszą sałatkę. Smacznego
Kuba Gotujezrealizować mój plan.. W rezultacie wyszła świetna przystawka, kolacja, podwieczorek a nawet i drugie śniadanie, taki posiłek zawsze będzie małym świętem. To jest po prostu nieziemskie! Do przygotowania sałatki potrzeba nam: 1 kalarepa biała 1 kalarepa czerwona 1 figa 1/2 awokado 1 limonka 1 łyżka miodu garstka kiełków brokuła świeża melisa (garść) świeża kolendra(kilka listków) Kalarepy musimy obrać(...)musi być lekko chrupiąca ale miękka. Gdy uznacie, że stopień twardości wam odpowiada wrzućcie ją do lodowatej wody. Tak przygotowaną kalarepę kładziemy na talerzu, na niej układamy pokrojoną w ósemki figę, obsypujemy posiekanymi ziołami, obranym, pociętym w półplasterki awokado i dodajemy kiełki. Łyżkę miodu mieszamy z sokiem z połowy limonki i szczyptą soli. Sosem polewamy naszą sałatkę. Smacznego
Kuba Gotujeresztek ze świątecznego stołu postanowiłam zrobić wyborną sałatkę. Ponieważ została mi pieczona gęś z drugiego dnia świąt. W związku z tym, że nie każdy ma w domu upieczoną całą gęś, podaję przepis na to jak usmażyć świeże piersi z gęsi :) Nie ma bardziej idealnego połączenia niż mięso z kaczki lub gęsi i maliny! Jeśli nie macie świeżych malin(...)świeżą i lekko cierpką rukolę. Myślę, że taka potrawa świetnie nada się także na walentynkową kolację :) Składniki na mięso i marynatę: 2 gęsie piersi ze skórą 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 kulki jałowca 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku 200 ml czerwonego wina Składniki na sałatkę: 1 opakowanie rukoli pół czerwonej
Bon Appetit MałgorzatyPrzepis będzie w troszkę innym wydaniu niż zawsze, ponieważ sałatkę zrobiłam sobie spontanicznie i nie mam dokładniejszych proporcji. Opiszę Wam jak ją zrobiłam. Wymieszałam roszpunkę, szpinak, rukolę i wyłożyłam je na talerz. Zieleninki miałam ze dwie garście. Kawałek czerwonej papryki pokroiłam na mniejsze kawałki, oczywiście wcześniej ją oczyściłam z pestek. Ze dwie łyżki słonecznika uprażyłam na suchej patelni i odłożyłam(...)przypiekłam lekko, również odstawiłam do przestygnięcia. Gdy cukinia przestygła położyłam ją na zieleninie. Przygotowałam sos z oliwy z oliwek wymieszanego z oliwą extra virgin, z przewagą tej drugiej. Łącznie jednej i drugiej oliwy miałam ze dwie lub trzy łyżki. Dodałam do nich odrobinę musztardy, soli i pieprzu. Wymieszałam i polałam po warzywach. Na koniec posypałam słonecznikiem i sałatka gotowa
W kuchni u Monikiwarzywa kapustne. Poza tym jarmuż zawiera spore ilości kwasu szczawiowego, który w naszym organizmie metabolizowany jest do szczawianów - nierozpuszczalnych soli, które odkładają się w nerkach i moczowodach. Jedna porcja sałatki dostarcza około 247 kcal, 11,3 g białka, 9 g tłuszczu, 30 g węglowodanów oraz 5,2 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 200 g liści jarmużu(...)lekko osolonej wodzie. 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na małym ogniu na oleju, do czasu, aż się zeszkli. 3. Następnie na patelnię dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową i odsączoną cieciorkę. 4. Chwilkę smażymy, po czym dodajemy porwane liście jarmużu. 5. Smażymy jeszcze chwilkę, aż jarmuż zmięknie. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną octu balsamicznego. Sałatkę podajemy
W kuchni Katiedomu. Nocowałam u dzieci, dzięki czemu odbyłam podróż w jedną stronę. Do domu wracałam w sobotę, oczywiście po wizycie w szpitalu. Przywiozłam do swojej kuchni przepis na fantastyczną sałatkę, którą przygotowała na kolację Gwiazdeczka. Co w niej jest fantastycznego? Różnorodność nieoczywistych połączeń smakowych, oryginalność składników, wygląd – po prostu wszystko. Bardzo ją polecam. Świetnie smakuje podczas zwyczajnej kolacji, sprawdzi się także(...)Bagietkę pokroić na kromki, każdą posmarować masłem czosnkowym, lekko oprószyć ziołami prowansalskimi. Piec w piekarniku do zrumienienia. 4. W misie wymieszać sałaty z rukolą, dodać zrumieniony boczek, pomidorki przekrojone na pół, paseczki czerwonej cebuli, płatki parmezanu. 5. Skropić oliwą czosnkową, wymieszać. 6. Na wierzchu ułożyć przygotowane krewetki. 7. Sałatkę podawać z rumianymi grzankami. Smacznego
W mojej kuchnipołączeniu z pomarańczą, jej kolorem, aromatem i smakiem, jest pyszniejszy i lżejszy. Jeśli zostało Wam trochę pieczonego kurczaka ze świąt, to możecie go wykorzystać właśnie do takiej sałatki. Takie sałatki znikają w mig. Nie trzeba nikogo długo namawiać 😊 Składniki na 3-4 porcje: 1 pierś z kurczaka sól, pieprz, słodka papryka do smaku 1 gruszka 1 awokado 1 łyżka(...)sokiem z cytryny żeby nie ściemniało. Słonecznik i dynię lekko uprażyć na suchej patelni. Kurczaka opiec na patelni lub zgrillować. Pokroić w mniejsze kawałki. Na półmisku lub w miseczce układać najpierw sałatę, a na niej kawałki awokado, gruszki, pomarańczy i kurczaka. Posypać uprażonymi pestkami słonecznika i dyni. Spróbuj także: Sałatki z pieczonymi cytrusami, roszponką, awokado i pestkami dyni ...lub kultowej
Codzienna kuchnia niecodziennaawokado, chrupiącymi szparagami i krewetkami. Całość wymieszałam z serkiem „Apetina” i majonezem. Dodałam czosnek, odrobinę chili, soku z limonki i posypałam uprażonymi orzechami nerkowca. Tak powstała szybka sałatka, która nie tylko fajnie się prezentuje, ale również świetnie smakuje. Polecam Składniki na 2 porcje: 170 g krewetek (małych) 1 awokado 2 szparagi zielone 1/2 opakowania serka Pesto i rukola(...)wrzucamy krewetki, lekko solimy i smażymy. Awokado myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół (wzdłuż), usuwamy pestkę i za pomocą łyżeczki wyjmujemy miąższ, uważając aby nie uszkodzić łupin. Miąższ kroimy w kosteczkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy pokrojone szparagi, krewetki, serek, majonez, sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek i chili. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą. Gotową sałatką nadziewamy łupiny
Oryginalny smakNieskromnie przyznam, że najlepsza sałatka z soczewicy jaką zrobiłam i jadłam...:-) A powstała niejako "niechcący"... szukałam pomysłu na zagospodarowanie mięsa z rosołu... Smaczna, orzeźwiająca, dobra zarówno na ciepło jak i na zimno, a poza tym sycąca. Zjadłam ją w pracy i na obiad nie specjalnie już miałam ochotę:-) Składniki: 2-3 garście zielonej soczewicy mięso rosołowe z kurczaka: porcja rosołowa(...)przepisem z opakowania, w lekko osolonej wodzie, odcedziłam. Odcedziłam mięso z rosołu - obrałam z kości i porwałam na kawałki. Marchewki z rosołu pokroiłam na plasterki. Wymieszałam soczewicę, mięso i marchewkę. Dodałam posiekaną natkę pietruszki, odrobinę pieprzu i musztardę. Na koniec dodałam odrobinę soli - trzeba uważać bo soczewica była solona, rosół również. Składniki można mieszać ciepłe - sałatka smakuje doskonale
Ze smakiem bez glutenugdyby działo się to zbyt szybko, zawsze możemy podnieść zasadniczy ruszt grilla o poziom wyżej. Po odwróceniu na stronę skórą do paleniska, dopiekamy ją dość mocno nawet aż do lekkiego zwęglenia (tylko nie przesadźmy!). Skóra jest gruba, a mięso już opieczone od góry, więc w ten sposób nie uciekną nam żadne soki. A mocno spieczoną skórę, która i tak jest(...)lekko się zarumieniło. Gdyby jednak działo się to zbyt gwałtownie, możemy podnieść zasadniczy ruszt grilla o poziom wyżej. Odwracamy mięso na drugą stronę (skórą do dołu) i opiekamy przez kolejne 7-8 minut. Skóra powinna się dość mocno spiec. Po zakończeniu opiekania usuwamy całkowicie skórę (powinna dać się łatwo zdjąć w całości) i od razu podajemy łososia z sałatką
Kulinarna Pokusacałkiem miękkie Sałatka z duszonych warzyw Składniki: 2 papryki czerwone 2 kolby kukurydzy 1 średnia cukinia 3 łyżki masła kilka lisków świeżych ziół (u mnie oregano, tymianek i majeranek) świeżo mielony pieprz sól Z kukurydzy usuwamy liście. Kolby grillujemy z każdej strony (jeśli nie macie patelni grillowej użyjcie po prostu zwykłej). Kukurydza powinna miejscami lekko zbrązowieć. Z papryki usuwamy gniazda(...)minut. Po tym czasie dorzucamy ziarenka kukurydzy i cukinię, doprawiamy solą, drobno posiekanymi ziołami, przykrywamy i dusimy kolejne 10 minut. Gotowe warzywa posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego Artykuł Sałatka z duszonych warzyw pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeBagietki upieczone w domu są tak pyszne jak kupne. Upiekłam je z masłem czosnkowym, ziołami i serem. Smaczne, miękkie i lekko chrupiące, po prostu idealne. Znikły tak szybko że nie zdążyły ostygnąć(...)DODATKOWO : 100 g masła 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół do sałatek lub ziół prowansalskich 100 g sera żółtego tartego PRZYGOTOWANIE : Drożdże rozpuszczamy
Kulinarne Fantazje MarioliSałatka jest smaczna, szybka do przyrządzenia i ładnie wygląda. Doskonale sprawdza się na uroczystościach rodzinnych, polecam. Składniki: 2 zupki chińskie 1 pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 por (biała część) 0,5 kapusty pekińskiej 2 czerwone papryki 2 ogórki zielone Majonez sałatkowy Fanex Sól, pieprz Przyprawa do gyrosa Sposób przygotowania: Makaron kruszymy na mniejsze kawałki, przekładamy(...)grosa, smażymy na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor. Kapustę pekińską drobno kroimy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, pora kroimy w pól plastry, ogórki obieramy, kroimy w pół plastry, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ponownie mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki żeby składniki połączyły się
Bajeczna Kuchniagałązek świeżej mięty sumak do posypania sałatki Sposób przygotowania klopsiki Pory kroimy na krążki grubości 2cm i gorujemy 20 minut na parze. Użyłam bambusowego parownika. W tym czasie mielimy mięso (jeśli kupiliście mięso w kawałku), dodajemy do niego jajka, bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszamy widelcem. Kiedy pory się ugotują i lekko przestygną miksujemy je pulsacyjnie w blenderze, żeby trochę(...)Wkładamy wszystkie klopsiki. Zalewamy bulionem, sokiem z 1 cytryny i całość solimy. Gotujemy pod przykryciem 25 minut i 3 minuty bez przykrycia. Podajemy polane jogurtem greckim i posypane natką. sałatka z kalarepy Kalarepy obieramy i kroimy w kostkę o boku ok. 1,5cm. Liście jarmużu rwiemy (wyrzucamy łodygi) i dodajemy do kalarepy (oprócz kilku do dekoracji). Wszystkie składniki dressingu mieszamy
W kuchni wieczorem