lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:64/613)

Ciasto z owocami 197

spożywczą i wstawiamy do lodówki na 10 minut. W międzyczasie kroimy owoce. Ciasto wraz z papierem przekładamy do formy, na środek wykładamy owoce i zakładamy brzegi na górę. Ciasto może lekko się łamać. Pieczemy w temp. 180 C około 40 minuta, tak aby ładnie się przyrumieniło. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

greenscarf
Rolada z poziomkami 162

Jeszcze nigdy nie udało mi się zebrać jednorazowo tyle poziomek co w tym roku. Zajadaliśmy się nimi przez cały weekend, a na niedzielę upiekłam roladę. Lekkie biszkoptowe ciasto z płatkami migdałowymi, wypełniłam kremem na bazie jogurtu i śmietany oraz dużą ilością świeżych poziomek. Zniknęła błyskawicznie". Czytaj więcej

Wiem co jem
Imprezowe babeczki - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 284

sopocka) garść orzechów garść żurawiny   Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rozwijamy ciasto i za pomocą szklanki (powinna być większa niż wielkość otworu na babeczkę) wykrawamy kółka. Kawałkami ciasta wykładamy lekko natłuszczoną formę do muffinek. Wędlinę kroimy w kosteczkę, orzechy i żurawinę siekamy na grubsze kawałki i dorzucamy do wędliny. Ser kroimy w plasterki dowolnej wielkości. Na spód każdej babeczki

My simple kitchen
Jaglano-serowo-miętowe kluski z sosem truskawkowym 188

mąkę i wyrabiamy[ugniatamy w rękach]. Formujemy rulony, które dzielimy na małe kawałki.   Zagotowujemy wodę [wcześniej posoloną], do której przekładamy kluski. Gotujemy około   4-5 minut. Ciasto wychodzi lekko brązowawe od mąki pełnoziarnistej, jeśli zależy nam na białej barwie można użyć zwykłej mąki. W tym czasie możemy przygotować mus z owoców, którym polejemy nasze kluski.  Smacznego

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Jabłka pod pierzynką czyli dietetyczna szarlotka nr 3 197

trochę podpiekła białka z jajek ubijmy na sztywną pianę z 3 rozkruszonymi tabletkami STEWII następnie dodajemy do białek roztrzepane żółtka i delikatnie mieszamy na lekko podpieczone ciasto otrębowe wykładamy starte jabłka na jabłka wykładamy pianę z jajek ponownie wstawiamy do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 20-30 minut (sprawdzamy czy góra się

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kopiec kreta z truskawkami 146

obrotach z śmietanfixami. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do ubitej śmietany dodaję rozdrobioną czekoladę i mieszam ręcznie. Śmietanowy krem układam na truskawkach kształtując kopiec. Krem obkładam rozdrobnionym ciastem i lekko dociskam. Schładzam w lodówce na ok 1 godziny

Delicious Titbits
Pizza ze szparagami 184

zrobiłam to mechanicznie hakiem robota). Po wyrobieniu ciasto zostawiamy e jw misie robota, przykrywamy i zostawiamy na 1 godz., potem już ciasta nie zagniatamy tylko cienko rozwałkowujemy, lekko zawijamy brzegi ciasta. Ciasto obsypujemy pokruszonym serem lazur, obkładamy zielonymi szparagami i słupkami papryki.. Pizzę pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach. Wyjmujemy, kroimy i zajadamy ze smakiem. Czyż nie jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżówki z serem i rodzynkami 213

letnie rozpuszczone masło. Mikserem za pomocą końcówki do ciast drożdżowych(hak) wyrobić gładkie ciasto. Misę przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 60*30 cm. Na cieście równomiernie rozsmarować twaróg. Ciasto z dłuższej strony złożyć ponad połowę i przykryć resztą

Ala piecze i gotuje
Bezglutenowe ciasto z gruszkami 106

Lekkie, sezonowe ciasto ze świeżymi gruszkami idealne do porannej kawy lub jako późniejsza przekąska. Połączenie mąki kasztanowej i migdałowej dodaje daniu charakterystycznego posmaku i sprawia, że staje się zdrowszą wersją klasycznych pszennych ciast. Także brak cukru przemawia na jego korzyść, a niewielki dodatek syropu klonowego i cynamonu oraz unoszący się w pomieszczeniu zapach powoduje, ze ciasto znika w mgnieniu

Milion Smaków
"Krokieciki" ziemniaczane z mięsem 335

maszynkę, dodać tyle gorącej wody/bulionu żeby farsz nie był suchy, doprawić do smaku. 4. Do zmielonych ziemniaków wbić jajka, dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i sól. Wyrobić gładkie ciasto. 5. Stolnicę podsypać lekko mąką, wyłożyć część ciasta. Rwać kawałki, spłaszczać na dłoni, nakładać 1-2 łyżeczki farszu (w zależności od ich wielkości), zlepiać dokładnie kulki a następnie rozwałkować w dłoniach formując

Kto ugości moich gości?
Ciastka bananowe /bez mąki pszennej ,cukru i jajek/ z truskawkami 1086

łyżki  lub widelca połączyć wszystkie składniki. -Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C. -Łyżką  do lodów  kłaść  w odstępach kulki ciasta i lekko je spłaszczyć. -Na środku każdego ciastka  wgnieść  połówkę , lub plaster truskawki . -Blachę wstawić do piekarnia i piec ok.20-25 minut. Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę kuchenna i pozostawić

Zakamarki mojej kuchni
Biszkopt 146

przełóż do wyłożonej papierem (dno), wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy (boki) i piecz ok. 30-40 minut (aż do suchego patyczka). Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika. Zostaw ciasto w lekko otwartym piekarniku aż do wystudzenia. Krój na blaty dopiero po przestudzeniu. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Tort Monster High 152

przełóż do wyłożonej papierem (dno), wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy (boki) i piecz ok. 30-40 minut (aż do suchego patyczka). Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika. Zostaw ciasto w lekko otwartym piekarniku aż do wystudzenia. Krój na blaty dopiero po przestudzeniu. Co do kremów: Pierwszy to prażynka Callebout  wymieszana z czekoladą mleczną, druga to bita śmietana. Pod masę

Wielki apetyt
Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi 185

arkusz ciasta dzielimy na pół. Używając pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym na tarce żółtym serem, polewamy drugim jajkiem. Możemy posypać papryką i ulubionymi ziołami. Przykrywamy drugą połówką ciasta i lekko dociskamy, aby ser przywarł. Kroimy, na paski szerokości ok. 2 cm (korzystam z radełka) – na 8 porcji. Każdy pasek, trzymając za końce, skręcamy w przeciwne strony. Smarujemy pozostałym

mojewypiekiinietylko
Tartaletki karmelowo-czekoladowe 161

bardzo się klei, dodać trochę mąki. Uformować kulę i wstawić ją na około 30 minut do lodówki. Foremki wysmarować masłem. Ciasto cienko rozwałkować podsypując mąką. Wyłożyć foremki ciastem i lekko je docisnąć. Wyrównać brzegi. Piekarnik nagrzać do 180°C. Piec 12 minut. Cukier, miód i wodę gotować w małym garnku mieszając aż do połączenia się składników. Następnie gotować bez mieszania

Bullio