lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:64/613)

Kostka cappuccino 299

Moje imieninowe ciasto. Pyszne, lekkie. Nie za słodkie i z aromatem kawy. Jeśli kogoś przekonałam do tych smaków, to zapraszam. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia * 3/4 szklanki cukru Przygotowanie : Jajka ubić na puch dodając cukier, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać, przelać do prostokątnej foremki i piec 30 minut na złoty(...)przestudzić i po troszkę dolewać do ubijanej kremówki. Na połowę nasączonego biszkoptu wylać masę budyniową, przykryć ją drugim biszkoptem, nasączyć. Przygotowaną masę z kremówek wylać na drugi biszkopt. Schłodzić. Ciasto można posypać wiórkami czekolady

Magiczne Życie Marty
BOUNTY 397

sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier,cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać do piany,lekko wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec około 30 minut w 180 stop. Upieczone ciasto wystudzić. PONCZ: Do szklanki wsypać kawę,zalać wodą. Następnie dodać cukier waniliowy i aromat waniliowy,wymieszać

Kuchnia Danusi
Potrójnie Czekoladowe Brownies Nigelli Lawson 161

Ciasto - REWELACJA, inaczej nie da się go określić.  Mocno czekoladowe, wilgotne, delikatne i rozpływające się w ustach i te zatopione w nim kawałki czekolady.... Zachwycą się nim wszyscy fani brownies, czekolady... i nie tylko. Brownie wzorowane na przepisie Nigelli Lawson. Potrójnie Czekoladowe Brownies Nigelli Lawson - Składniki: 165 g masła + 1 łyżka 85 g czekolady gorzkiej 85 g czekolady(...)Wlać przygotowaną masę i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 170 stopni i piec ok. 20- 25 minut. Brownie jest gotowe, gdy góra jest jaśniejsza, a środek lekko "gumowaty". Ciasto należy sprawdzać podczas pieczenia, ponieważ łatwo je "przesuszyć w piekarniku. Należy pamiętać, że brownies piecze się przez chwilę nawet po wyciągnięciu z pieca. Gotowe ciasto kroimy na kwadraty

Słodka Strona
Sernik cytrynowy 338

które pojawią się na moim świątecznym stole. Nie będzie nic ekstrawaganckiego, zwykłe, tradycyjne ciasta. A co może być bardziej klasycznego od sernika? Chyba jedynie wszelkiego rodzaju babki. Osobiście wolę ciasto z serem, szczególnie z przyjemną, cytrynowa nutą. Jeżeli szukacie przepisu na delikatny, aksamitny sernik, to zapraszam tu . Ten sernik, jest typem tych konkretnych, który uszczęśliwia już po jednym kawałku(...)formy tortowej wsypujemy pokruszone biszkopty i herbatniki, następnie przelewamy gotową masę twarogową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175`C.  Pieczemy 55 - 60 minut. (Przed pieczeniem możemy lekko ubić ciasto, aby pozbyć się zbędnych pęcherzyków powietrza - dzięki temu ciasto nie powinno po upieczeniu zbytnio opaść) Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Podajemy schłodzony. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto z truskawkami 228

możemy (ale nie musimy) posypać kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 40-50 minut (najlepiej do suchego patyczka). Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Przed podaniem ciasto z truskawkami możemy posypać cukrem pudrem. Jeżeli chcemy posypać ciasto przed pieczeniem kruszonką , należy rozetrzeć w palcach: 2 łyżki masła, 4 łyżki mąki i 2 łyżki cukru(...)pudru (wszystkie lekko czubate). Okruchami posypujemy ułożone na cieście truskawki. Post Ciasto z truskawkami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Ryżowe ciasto cytrynowo - pomarańczowe 173

Przepis na ciasto ryżowe z dodatkiem cytryn i pomarańczy to idealna dietetyczna propozycja :), smakuje wybornie i może być daniem głównym jak również deserem.    Składniki : 2 litry mleka Laska wanilii Cytryna, (plastry skórki ) Pomarańcz do otarcia skórki 20 dag cukru 40 dag ryżu 5 jajek Rum lub likier 1 kieliszek (alkohol jest dodatkiem wg.uznania) 2-3 garście rodzynek(...)stopniach pieczemy przez godzinę. Zdobimy cukrem pudrem i wiórkami ze świeżej pomarańczy. Jest pyszne na zimno jak i na gorąco, można podawać ze słodką lub kwaśną śmietaną. Lekko strawne ciasto dla całej rodzinki

Apetyczna babeczka
Muffiny z malinami 157

Jeżeli ktoś myśli, że jest już po malinach to się grubo myli! W piątek kupiłam piękną łubiankę malin, które wykorzystam nie tylko w przetworach, ale również  w smacznych ciastach, albo babeczkach, takich jak te dzisiejsze. Są proste w przygotowaniu, a smakują tak dobrze, że nawet eM sięgną po następną - a On raczej nie przepada za muffinami :). Jeżeli tylko macie(...)cukrem i proszkiem do pieczenia. Do płynnych składników dosypujemy suche i mieszamy. Na blaszkę do muffin wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do 3/4 wysokości. Następnie posypujemy świeżymi malinami - lekko wbijamy w ciasto. Przygotowujemy kruszonkę: Do niewielkiej miseczki wrzucamy pokrojone na małe kawałki masło, dodajemy mąkę i cukier - ugniatamy tworząc małe okruszki, którymi następnie będziemy posypywać muffiny. Wstawiamy do rozgrzanego

Słodkie Przyjemności
Makowiec z lekką budyniową pianką 4971

zamrażalnika. Tą większą część ja włożyłam na jakieś 15 minut. Blaszkę smarujemy na spodzie masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy (na grubych oczkach) większą część ciasta, ugniatamy lekko dłonią, tak żeby było w miarę równe i zapikamy w 180 stopniach przez około 15 minut (musi się lekko zarumienić). Wyjmujemy z piekarnika. Składniki nadzienie makowe: 400 g maku(...)cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, następnie wsypujemy proszek budyniowy, ciągle miksujemy. Na końcu wlewamy delikatnie olej. Miksujemy do połączenia się składników. Na ciasto(może być ciepłe) wykładamy mak, na niego piankę budyniową i na piankę ścieramy drugą mniejszą część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Mniam

kruche babeczki
Tort Czekoladowy z Malinami (Tort Czekoladowo Malinowy) 462

Mocno czekoladowe, wilgotne ciasto z delikatnym, lekkim  kremem na bazie śmietany kremówki oraz aromatycznych i uwielbianych przez wielu malin to idealne połączenie smaków i świetny pomysł na niedzielny deser. Przepyszny w smaku, nieskomplikowany w przygotowaniu, a przy tym elegancki i pięknie się prezentujący  czekoladowy tort, któremu mało kto jest się w stanie oprzeć. Tort Czekoladowo Malinowy - Składniki: Ciasto(...)umieścić w lodówce do stężenia. Tort przekrawamy na trzy krążki. Spód ciasta umieszczamy w tortownicy i wykładamy masę ze zmiksowanymi malinami. Przykrywamy środkowy krążek ciasta. Następnie wykładamy pozostałą bitą śmietanę układamy maliny lekko wbijając je do masy. Całość przykrywamy górną częścią tortu. Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie wrzucamy drobno połamaną czekoladę, zdejmujemy z ognia i energicznie

Słodka Strona
Tarta serowa z żurawiną (waniliowa) 172

uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw na min. godzinę do lodówki. Kiedy masa się schłodzi, stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj na niej ciasto średnicą większe od formy na tartę - jeśli trzeba lekko podsypuj je mąką(...)przywierało do wałka i stołu. Rozwałkowane ciasto delikatnie przełóż do formy - dociśnij je do dna i brzegów - odetnij nadmiar ciasta wystający poza formę, ale tak, by lekko wychodziło na rant formy. Resztki ciasta zachowaj. Spód ciasta nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach. Na czas wyrabiania masy serowej ciasto znów włożyć do lodówki. Ser przełóż do misy miksera. Jajka rozbij i oddziel

Moje Qulinaria
Razowe ciasto z borówkami 100

Musiałam jakoś poprawić sobie humor jakimś pysznym ciachem, które kojarzy mi się z ciepłem, słońcem, latem! ;D wiem, wiem najpierw wiosna ;) Gorąco polecam Wam te ciasto,moja mam jest nim zachwycona ;) skąd wzięłam o tej porze roku borówki? latem pomroziliśmy zapas i teraz korzystam, spokojnie możecie użyć jakiś innych mrożonych owoców dostępnych w sklepach zostałam zainspirowana przepisem(...)wlewamy mokre i mieszamy do keksówki nakładamy ciasto do 1/3 wysokości układamy na wierzch warstwę owoców następnie przykrywamy owoce resztą ciasta i znów wykładamy na wierzch owoce, które lekko wciskamy w ciasto pieczemy przez około 30 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 stopni SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pear and Vanilla Cake - Ciasto Waniliowe z Gruszkami 187

bake for 50 minutes. Let it cool for few minutes and dig in. I know you won't be able to resist any longer :-) To wilgotne, lekko słodkie ciasto jest idealne na weekendowy podwieczorek.  Bardzo ciężko jest oprzeć się temu wspaniałemu zapachowi wanilii rozchodzącemu się po domu. Skłdaniki: 500 g gruszek 1 łyżka likieru groszkowego (opcjonalnie

Kulinarna rozmowa
Korzenne ciastka z amarantusa i orzechów włoskich 162

wrzątku i energicznie wymieszaj. Powinna powstać gęsta pasta. Wlej ją do amarantusa. Olej kokosowy podgrzej i wlej do reszty składników. Dodaj syrop klonowy. Wszystko wymieszaj dokładnie i wyrób lekko jak ciasto. Powinna powstać gęsta i lepka masa, pozwalająca się formować. W razie potrzeby dosyp więcej amarantusa lub dolej oleju kokosowego. Z masy uformuj 16 kul wielkości orzecha włoskiego, a następnie

Food Square
Sernik z rosą 133

Dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier. Białka ubijamy podczas pieczenia sernika, najlepiej przed samym wyłożeniem piany na sernik. Pieczenie: Na ciasto wylewamy masę serową i pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.  Pod koniec pieczenia (gdy ser będzie lekko rumiany) wykładamy pianę ubitą z cukrem, wyrównać(...)lekko powierzchnię i piecz jeszcze chwilę do momentu gdy piana będzie delikatnie brązowa, ale nie za ciemna - inaczej nie zrobi się rosa (około 10 - 15 minut). Po upieczeniu ciasto studzimy przy lekko uchylonym piekarniku przez pół godziny, następnie wyjmujemy i całkowicie studzimy. Gdy ciasto będzie zimne to będzie tworzyć się rosa. Sernik przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO  Czekam na Państwa

W kuchennym oknie Ewy
Biszkoptowe ciacho z truskawkami 108

smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy masę biszkoptową do foremki , rozprowadzamy równomiernie po całości. Truskawki opłukujemy, obieramy z "supełków" i kroimy w plasterki.Kładziemy na ciasto i lekko dociskamy. Pieczemy 35 minut w 170 stopniach

Różowa kuchnia
Pomarańczowe ciasto z kaszy manny we frużelinie pomarańczowej 130

Moja Miśka uwielbia ciasta pomarańczowe, najlepiej bez kremu i lekko wilgotne. To ciasto jest bardzo orzeźwiające, idealnie do czarnej herbaty. Robi się je błyskawicznie i tak samo szybo znika. Składniki na mała tortownicę (max 18 cm, na dużą podwoić ilości) 150 g kaszy manny 50 g brązowego cukru 1 pomarańcza (wyparzona) 200 ml wegańskiego jogurtu naturalnego (można zastąpić

greenscarf
czekoladowy piernik z bakaliami 152

przez 45-50 minut.  Na koniec sprawdzamy, drewnianym patyczkiem, stopień wypieczenia ciasta w środku ( koniec patyczka powinien być wilgotny, ale nie klejący). Wyłączamy piekarnik zostawiając w nim ciasto ( przy lekko uchylonych drzwiczkach) jeszcze na pięć minut. Następnie studzimy piernik, a jego  wierzch dekorujemy pozostałą czekoladą, wcześniej rozpuszczoną w kąpieli wodnej

Miód i pieprz
Kruche ciasteczka z serka topionego 398

Develey ) Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić (z solą i chili) na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. (Ciasto można lekko podsypywać mąką lub schłodzić w lodówce.) Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypać przyprawami. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 200 stopniach. (Powinny być

Di gotuje
Ciasto "Anielski puch" (na białkach) 212

Proste, delikatne i szybkie ciasto na samych białkach bez dodatku tłuszczu. Ciasto jest lekko wilgotne, lekkie i sprężyste. Można powiedzieć, że to taki biszkopt na białkach. Składniki: (mała keksówka) 5 białek 140 g cukru 100 g mąki 2 łyżeczki soku z cytryny trochę otartej skórki z cytryny szczypta soli Białka ubijać ze szczyptą soli, gdy trochę się spienią wsypać

talerz przyjemności
Karpatka 311

gęstej i jednolitej masy - odchodzącej od brzegów garnuszka. Całość przełożyć do miski i po ostudzeniu zmiksować z jajkami i proszkiem do pieczenia. (Ciasto ma być jednolite i powinno lekko kleić się .) Ciasto podzielić na 2 części.   Formę wysmarować masłem/margaryną i posypać mąką. Blachę wyłożyć pierwszą częścią ciasta. (Warstwa powinna być cienka.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około

Di gotuje
Migdałowo-karobowe batoniki orkiszowe. Zdrowe batoniki domowe. 98

miski wkładamy banana, rozgniatamy go widelcem. Następnie wsypujemy całą szklankę płatków orkiszowych. Potem dodajemy miód, karob i pokruszone w dłoniach płatki migdałowe. Całość wstępnie mieszamy, po czym lekko zagniatamy ciasto ręką do dokładnego połączenia składników. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy naszą masę (do około połowy keksówki) na wysokość 0,5 cm wyrównując górkę. Batoniki pieczemy 20 minut

Słodkie okruszki
Pierogi z gęsimi wątróbkami 117

noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy, ponownie robimy w cieście dołek, wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Wątróbkę dokładnie myjemy, usuwamy błony i tłuszcz, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jabłka kroimy na cztery

R'n'G Kitchen
Christmas Mince Pie z Angli 131

pełna) a następnie przykryć kółkiem z ciasta i skleić brzegi. Wierzch ciasta nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190 o C przez około 20 minut do zrumienienia ciasta. Ciastka lekko przestudzić, wyciągnąć z foremki, oprószyć cukrem kryształem (NIE pudrem!) i podawać na ciepło

Mama Gotuje
Gingerbread Men - Piernikowe ludziki (bez glutenu) 208

Blachę do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C. Blat roboczy lub stolnicę przykryć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Odkroić kawałek, lekko zagnieść by ciasto nabrało elastyczności, rozwałkować na papierze na grubość ok. 4 mm i wykrawać piernikowe ludziki lub inne kształty. Tak samo postępować z pozostałym ciastem. Piec przez

maniapieczenia
Lekkie pierożki borówkowe 124

pierogi z borówkami! Jak dla mnie te owoce są same w sobie tak pyszne, że nic im więcej nie potrzeba, dlatego w naszych pierogach wszystko zależy ciasta pierogowego - musi być lekkie, cienkie i delikatne! Lekkie pierożki borówkowe  Szkół ciasta pierogowego jest chyba tyle, ile kucharek na świecie - myślę, że każdy ma swoją ;)  Mimo, że często słyszę "Nie dodawaj

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Drożdżówka jak u babci 175

wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski ( oprócz tych które zużyliśmy na rozczyn ) , wlewamy rozczyn i wyrabiamy wszystko na puszystą gładka masę (ja wyrabiam w automacie do chleba) Ciasto powinno być lekko lejące , nie zbite . Tak wyrobione ciasto , przekładamy na blaszkę do pieczenia , wcześniej wytłuszczoną masłem . Składniki na kruszonkę , rozkruszamy palcami i łączymy ze sobą rozcierając w dłoniach , aż uzyskamy

Ogrodnik w podróży
Ciasto z owocami 152

spożywczą i wstawiamy do lodówki na 10 minut. W międzyczasie kroimy owoce. Ciasto wraz z papierem przekładamy do formy, na środek wykładamy owoce i zakładamy brzegi na górę. Ciasto może lekko się łamać. Pieczemy w temp. 180 C około 40 minuta, tak aby ładnie się przyrumieniło. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

greenscarf
Rolada z poziomkami 125

Jeszcze nigdy nie udało mi się zebrać jednorazowo tyle poziomek co w tym roku. Zajadaliśmy się nimi przez cały weekend, a na niedzielę upiekłam roladę. Lekkie biszkoptowe ciasto z płatkami migdałowymi, wypełniłam kremem na bazie jogurtu i śmietany oraz dużą ilością świeżych poziomek. Zniknęła błyskawicznie". Czytaj więcej

Wiem co jem
Imprezowe babeczki - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 255

sopocka) garść orzechów garść żurawiny   Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rozwijamy ciasto i za pomocą szklanki (powinna być większa niż wielkość otworu na babeczkę) wykrawamy kółka. Kawałkami ciasta wykładamy lekko natłuszczoną formę do muffinek. Wędlinę kroimy w kosteczkę, orzechy i żurawinę siekamy na grubsze kawałki i dorzucamy do wędliny. Ser kroimy w plasterki dowolnej wielkości. Na spód każdej babeczki

My simple kitchen
Jaglano-serowo-miętowe kluski z sosem truskawkowym 157

mąkę i wyrabiamy[ugniatamy w rękach]. Formujemy rulony, które dzielimy na małe kawałki.   Zagotowujemy wodę [wcześniej posoloną], do której przekładamy kluski. Gotujemy około   4-5 minut. Ciasto wychodzi lekko brązowawe od mąki pełnoziarnistej, jeśli zależy nam na białej barwie można użyć zwykłej mąki. W tym czasie możemy przygotować mus z owoców, którym polejemy nasze kluski.  Smacznego

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Jabłka pod pierzynką czyli dietetyczna szarlotka nr 3 173

trochę podpiekła białka z jajek ubijmy na sztywną pianę z 3 rozkruszonymi tabletkami STEWII następnie dodajemy do białek roztrzepane żółtka i delikatnie mieszamy na lekko podpieczone ciasto otrębowe wykładamy starte jabłka na jabłka wykładamy pianę z jajek ponownie wstawiamy do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 20-30 minut (sprawdzamy czy góra się

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kopiec kreta z truskawkami 119

obrotach z śmietanfixami. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do ubitej śmietany dodaję rozdrobioną czekoladę i mieszam ręcznie. Śmietanowy krem układam na truskawkach kształtując kopiec. Krem obkładam rozdrobnionym ciastem i lekko dociskam. Schładzam w lodówce na ok 1 godziny

Delicious Titbits
Pizza ze szparagami 160

zrobiłam to mechanicznie hakiem robota). Po wyrobieniu ciasto zostawiamy e jw misie robota, przykrywamy i zostawiamy na 1 godz., potem już ciasta nie zagniatamy tylko cienko rozwałkowujemy, lekko zawijamy brzegi ciasta. Ciasto obsypujemy pokruszonym serem lazur, obkładamy zielonymi szparagami i słupkami papryki.. Pizzę pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach. Wyjmujemy, kroimy i zajadamy ze smakiem. Czyż nie jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżówki z serem i rodzynkami 187

letnie rozpuszczone masło. Mikserem za pomocą końcówki do ciast drożdżowych(hak) wyrobić gładkie ciasto. Misę przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 60*30 cm. Na cieście równomiernie rozsmarować twaróg. Ciasto z dłuższej strony złożyć ponad połowę i przykryć resztą

Ala piecze i gotuje
Bezglutenowe ciasto z gruszkami 74

Lekkie, sezonowe ciasto ze świeżymi gruszkami idealne do porannej kawy lub jako późniejsza przekąska. Połączenie mąki kasztanowej i migdałowej dodaje daniu charakterystycznego posmaku i sprawia, że staje się zdrowszą wersją klasycznych pszennych ciast. Także brak cukru przemawia na jego korzyść, a niewielki dodatek syropu klonowego i cynamonu oraz unoszący się w pomieszczeniu zapach powoduje, ze ciasto znika w mgnieniu

Milion Smaków
"Krokieciki" ziemniaczane z mięsem 303

maszynkę, dodać tyle gorącej wody/bulionu żeby farsz nie był suchy, doprawić do smaku. 4. Do zmielonych ziemniaków wbić jajka, dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i sól. Wyrobić gładkie ciasto. 5. Stolnicę podsypać lekko mąką, wyłożyć część ciasta. Rwać kawałki, spłaszczać na dłoni, nakładać 1-2 łyżeczki farszu (w zależności od ich wielkości), zlepiać dokładnie kulki a następnie rozwałkować w dłoniach formując

Kto ugości moich gości?
Ciastka bananowe /bez mąki pszennej ,cukru i jajek/ z truskawkami 1052

łyżki  lub widelca połączyć wszystkie składniki. -Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C. -Łyżką  do lodów  kłaść  w odstępach kulki ciasta i lekko je spłaszczyć. -Na środku każdego ciastka  wgnieść  połówkę , lub plaster truskawki . -Blachę wstawić do piekarnia i piec ok.20-25 minut. Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę kuchenna i pozostawić

Zakamarki mojej kuchni
Sernik z białą czekoladą i truskawkami (na zimno) 3850

Sernik przygotowałam  na przyjęcie urodzinowe młodszego syna, które odbyło się w ubiegłą niedzielę. Ciasto jest lekkie w smaku, ekspresowe w wykonaniu a czerwień truskawek kontrastuje z bielą masy serowej. Osiągnęłam niezamierzony efekt kolorystyczny w dniu wyborów prezydenckich :) Składniki: 300 g ciastek owsianych 100 g stopionego masła 800 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (użyłam Piątnicy

Czerwień i błękit
Biszkopt 119

przełóż do wyłożonej papierem (dno), wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy (boki) i piecz ok. 30-40 minut (aż do suchego patyczka). Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika. Zostaw ciasto w lekko otwartym piekarniku aż do wystudzenia. Krój na blaty dopiero po przestudzeniu. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Tort Monster High 117

przełóż do wyłożonej papierem (dno), wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy (boki) i piecz ok. 30-40 minut (aż do suchego patyczka). Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika. Zostaw ciasto w lekko otwartym piekarniku aż do wystudzenia. Krój na blaty dopiero po przestudzeniu. Co do kremów: Pierwszy to prażynka Callebout  wymieszana z czekoladą mleczną, druga to bita śmietana. Pod masę

Wielki apetyt
Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi 151

arkusz ciasta dzielimy na pół. Używając pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym na tarce żółtym serem, polewamy drugim jajkiem. Możemy posypać papryką i ulubionymi ziołami. Przykrywamy drugą połówką ciasta i lekko dociskamy, aby ser przywarł. Kroimy, na paski szerokości ok. 2 cm (korzystam z radełka) – na 8 porcji. Każdy pasek, trzymając za końce, skręcamy w przeciwne strony. Smarujemy pozostałym

mojewypiekiinietylko
Tartaletki karmelowo-czekoladowe 117

bardzo się klei, dodać trochę mąki. Uformować kulę i wstawić ją na około 30 minut do lodówki. Foremki wysmarować masłem. Ciasto cienko rozwałkować podsypując mąką. Wyłożyć foremki ciastem i lekko je docisnąć. Wyrównać brzegi. Piekarnik nagrzać do 180°C. Piec 12 minut. Cukier, miód i wodę gotować w małym garnku mieszając aż do połączenia się składników. Następnie gotować bez mieszania

Bullio
Chlebek bananowy z daktylami 197

migdałów na wierzchu. Do zrobienia chlebka bananowego wykorzystaj dojrzałe banany, a odpłacą ci się delikatnym i niepowtarzalnym smakiem. Dzięki daktylom chlebek bananowy zyskuje jeszcze więcej słodyczy, a całe ciasto pozostaje lekko wilgotne. Zobacz również przepis na ----> chlebek bananowy Chlebek bananowy z daktylami - przepis: Składniki: (na standardowej wielkości keksówkę) 3 duże, dojrzałe banany 1/2 szklanki brązowego cukru (można zastąpić białym

Moje Qulinaria
Francuskie ciastka z pomidorami i mozzarellą 179

czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą z oliwek, smarujemy nią powierzchnię pomidorów. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i zapiekamy około 20 minut, aż ciasto nabierze lekko brązowego koloru. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy drobno posiekanymi listkami bazylii i gałązką cytrynowego tymianku. Smacznego! The post Francuskie ciastka z pomidorami i mozzarellą appeared first on Damsko-męskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Crepes Suzette 194

masła pół kieliszka likieru pomarańczowego sos 1/4 kostki masła 3 łyżki cukru pudru kieliszek likieru pomarańczowego Przygotowanie naleśników Z mąki, jajek, mleka, soku i likieru zrobić ciasto. Rozpuścić masło i lekko ostudzone dodać do ciasta. Smażyć naleśniki na teflonowej patelni bez dodawania tłuszczu (masło jest już w środku). Przygotowanie sosu Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier puder i likier, podgrzewać

Kulinarne Inspiracje
Bułki pełnoziarniste 141

odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.  2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko, mieszamy. Wsypujemy wymieszane wcześniej ze sobą mąki i sól. Zagniatamy na gładkie ciasto (będzie lekko się kleić), na koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło. Ponownie zagniatamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1h. 3. Formujemy bułki preferowanej wielkości (u mnie 8 dużych

Szefowa kuchni
Domowa pizza na drożdżach suchych (przepis podstawowy) 150

mąką stolnicy. Ugniatamy w kulki (u mnie jedna mała, jedna duża) i rozgniatamy na płasko lub wałkujemy. Przed nałożeniem składników czekamy koło 15 minut żeby ciasto trochę "napuchło". Ciasto smarujemy lekko oliwą, nakładamy sos i ulubione składniki. U mnie były to: ser, cebula, papryka, kotlet z wczorajszego obiadu ;p, a na wersji dla dorosłych jeszcze oliwki i czosnek niedzwiedzi. Pieczemy

Lubczyk i Wanilia
Kokosowe biscotti 122

rozdzielania na białko i żółtko, rozkłócić ze szczyptą soli. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, przesiać do miski. Dodać wiórki, rozkłócone jajka i rodzynki. Zagnieść elastyczne, lekko klejące ciasto (w razie konieczności delikatnie podsypać mąką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a na nim uformować z ciasta chlebek o szerokości ok.10cm i grubości 1,5-2cm. Piec w piekarniku

CookYourself
Bułeczki razowe z płatkami owsianymi 159

robię to w blenderze). Do miski z zalanymi płatkami dodajemy zmielone siemię, rozpuszczone drożdże i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki i wyrabiamy aż powstanie miękkie, elastyczne, lekko kleiste ciasto. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy suchą sciereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość (ok 20-30 min). Gotowe ciasto wykładamy

Zawsze głodna!
Placuszki z ricotty z żurawiną 195

Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, cukier waniliowy oraz olej. Wszystko dokładnie zmiksować, na końcu dodać żurawinę. Rozgrzać patelnię z odrobinką oleju. Nakładać po łyżce ciasta i lekko rozpłaszczyć formując cienkiego placuszka. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor

Monia miesza i gotuje
Ciasto z pianką i kiwi 167

wsypać powoli cukier, nie przerywając ubijania. Dodać żółtka, ciągle mieszając. Mąki pomieszać ze sobą i miksując na małych obrotach dodawać stopniowo do ciasta. Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać lekko mąką. Przelać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni.  Piec ok. 40 minut, sprawdzić po tym czasie patyczkiem, jak jest suchy wyciągnąć i odstawić do ostygnięcia. Masa - kisiele

pink envelope
łatwa,szybka,smaczna babka kokosowa ucierana z rodzynkami... 172

rozpuszczoną gorącą palmę i krótko wymieszać forma silikonowa 22cm - przełożyć ciasto do formy i piec w 200C około 45 minut, do suchego patyczka, wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem ciasto jest lekkie, nie za suche smakuje do kawki, herbatki............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Blueberry muffin — muffin z jagodami 160

Muffiny z jagodami należą do moich ulubionych. Smakują mi chyba bardziej niż czekoladowe z czekoladą. Ciasto robię lekko waniliowe. Jeśli nie wyobrażacie sobie muffinów bez czekolady polecam dodać do tych białej czekolady, która cudownie się komponuje smakowo jak i wizualnie z jagodami. Nowy post Blueberry muffin — muffin z jagodami pojawił się w Wypieki i Rumieńce

Wypieki i Rumieńce
Chleb na zakwasie 110

łyżki mąki. Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiać, pod koniec dodając roztopione masło. Zostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości. Wyjąć ciasto i lekko wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować bochenek lub dwa małe bochenki. Zostawić je na 1 godzinę, przykryte, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bochenki jajkiem roztrzepanym z odrobiną słodkiej

dom-agi.pl
Razowe ciasteczka z marmoladą 251

potrzeba. Ciasto podzielić na kwadraty o wymiarach 6 cm x 6 cm. Na każdym kwadraciku ułożyć 1 łyżeczkę marmolady. Następnie, nałożyć brzegi ciasta po przekątnej na siebie i lekko docisnąć by ciasto skleiło się. Piekarnik rozgrzać do 190° C. Piec ciasteczka ok. 12-15 minut, do uzyskania ładnego złotego koloru. Wyjąć, wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego

maniapieczenia
Babeczki w Billy's 130

babeczki Classic Chocolate with Vanilla i Banana Nutella . Po spróbowaniu mogę z całą pewnością stwierdzić, że idealnie wpasowały się w moje wyobrażenie o amerykańskich cupcake'ach. Miękkie i lekko wilgotne ciasto oraz duża porcja buttercream frosting czyli kremu maślanego. Idealne połączenie dla tych, którzy gustują w bardzo słodkich babeczkach - jak dla mnie do dwóch zdecydowanie potrzebna była kawa :) Krem maślany

Ciastkozercy
Rogale marcińskie 145

lekko ciepłego mleka i łyżką cukru i wlać do mąki Jajka roztrzepać z solą i 3 kroplami aromatu migdałowego, dodać do mąki, wymieszać łyżką i zagnieść Dłonie nasmarować lekko olejem, obtłuścić ciasto zwijając je w kulę i włożyć w naczyniu pod przykryciem na ok. 30 minut do lodówki  Wyjąć z lodówki, podsypać stolnicę mąką i rozwałkować na wydłużony prostokąt

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciasto biszkoptowe z truskawkami 107

Sezon truskawkowy trwa w najlepsze dlatego staram się go jak najlepiej wykorzystać. Przygotowałam lekkie, delikatne ciasto biszkoptowe z musem truskawkowym. Idealne na dzisiejsze ciepłe sobotnie popołudnie. Ciasto biszkoptowe z truskawkami składniki na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek mąki cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Ubijamy pianę z białek na sztywno dodając szczyptę soli. Do ubitej piany

noteskulinarnyfiga
Pączki nadziewane marmoladą różaną na Tłusty Czwartek i nie tylko. 146

będzie później wyrastało. Gdy nasze ciasto jest już gotowe zabieramy się do formowania naszych pączków. Dzielimy ciasto na kawałki o wadze około 6 dkg jeden. Przygniatamy dłonią kawałek ciasta, dociskamy lekko do stolnicy i kulistymi ruchami kręcimy kulki, aby były jednolite i gładkie. Układamy je na desce posypanej mąką, przygniatamy dłonią, aby je trochę z płaszczyć. Pozostawiamy do wyrośnięcia

Przepisy i porady kulinarne
Babka z orzechami laskowymi i czekoladą 168

Ostatnio mam fazę czekolady..  Prawie wszystkie wypieki są u mnie czekoladowe i  teraz  skubnęłam przepis z tej strony. Wspaniałe, lekko wilgotne ciasto o smaku  orzechowym to dokładnie to czego mi było potrzeba. Przepis jest na dużą kesówkę. Składniki na ciasto: 7 łyżek mąki pszennej ( trochę więcej niż płaskich ) 100 g mielonych orzechów laskowych

Na słodko lub wytrawnie
Biszkopt z owocami i pianką cytrynowo-kokosową 313

cieście i korciło mnie, żeby jedna warstwa była czekoladowa, ale…. zmieniłam zdanie. Do takiej masy kokosowo-cytrynowej bardzo pasowało mi dodanie owoców i dzięki temu ciasto jest lekkie i lekko kwaskowe. Można oczywiście masę dosłodzić ale dla mnie taka kwaskowa -z owocami- jest idealnym uzupełnieniem tego biszkoptu Zapraszam na pyszny biszkopt z owocami i pianką cytrynowo-kokosową. A jeśli

UgotujmyTo.pl
Pierogi orkiszowe ze szpinakiem  173

Gałka muszkatołowa,  - Pieprz  Sposób przygotowania: Szpinak gotujemy, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Na koniec dodajemy pokruszony ser Feta, dokładnie mieszamy.  Ciasto wypełniamy lekko przestudzonym farszem, zamykamy pierogi i wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy do czasu, aż nie wypłyną.  R ozgrzewamy patelnię grillową, na której podsmażamy pierogi (bez dodatku tłuszczu). Smacznego

Fit-amina
Szarlotka z migdałową kruszonką i budyniem 175

Wykonanie: Ciasto na spód: Mąkę przesiać z sodą, dać cukier i cukier waniliowy. posiekać z margaryną i dać jajko, zagnieść. Brytfankę wysmarować margaryną. Dać na to ciasto, górę ciasta posypać lekko bułką tartą, jabłka nie wsiąkną mocno wtedy w spód. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, i pokroić w paseczki, wymieszać z cynamonem i cukrem. Wyłożyć nimi spód i lekko docisnąć. Kruszonka

Moje pyszne gotowanie
Faworki na piwie! 129

cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy rozbełtane żółtka, szczyptę soli i miękkie masło. Zalewamy to wszystko piwem i ugniatamy, w razie potrzeby podsypując lekko mąką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto bijemy wałkiem, aby się napowietrzyło (dzięki temu faworki będą bardziej kruche) u mnie około 5 minut, ale można dłużej. Ciasto dzielimy

Słodkie Przyjemności
Muffiny z białym serem i wanilią 115

pieczenia, odstawiamy. W oddzielnej misce ucieramy ser razem z jajkiem i cukrem waniliowym, gdy masa będzie jednolita, przerzucamy do masy jajecznej i lekko mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę i lekko mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości. Pieczemy około 25 minut - do zarumienienia - studzimy w piekarniku. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Babeczki waniliowe z truskawkami 111

mleko w proszku i mieszamy na najwyższych obrotach, do momentu połączenia się wszystkich składników. Całość przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na około 30 minut do godziny do lodówki. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy, wycinamy koła wielkości szklanki i przekładamy do metalowych foremek na babeczki. Pieczemy w 200`C przez około 15 minut - do zarumienienia. Upieczone babeczki lekko zgniatamy. Pozostawiamy do ostudzenia

Słodkie Przyjemności
Kruche ciasto z czereśniami 260

wyłożone czereśnie, tak aby pozostawić po środku nie przykryte owoce. Tak przygotowane ciasto smarujemy żółtkiem i posypujemy szczyptą cukru. Pieczemy około 30 minut w 170`C. Po upieczeniu ciasto można lekko odsączyć, aby pozbyć się nadmiaru soku z czereśni. Podajemy na ciepło z lodami, albo na zimno. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Pierogi leniwe 155

malakserem, bądź po prostu zmiksować. Do sera wbijamy jajko i żółtko - miksujemy, następnie dodajemy cukier i mąkę i zagniatamy. Ciasto powinno być lepkie. Na obsypany mąka blat wyjmujemy ciasto, rolujemy, lekko spłaszczamy, a następnie odkrajamy niewielkie kawałki. Leniwe wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy do momentu wypłynięcia. Podajemy z ulubionym sosem owocowym , masłem, albo bułką tartą i cukrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Szarlotka sypana z żurawiną 136

ostatnią warstwą sypką. Wierzch ciasta pokrywamy dokładnie cieniutkimi wiórkami dobrze schłodzonego masła (ja starłam na szatkownicy). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy 50 minut. Upieczone ciasto, po lekkim przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Szarlotka sypana z żurawiną, jak zawsze nie zawiodła swoim smakiem, zapachem… i nie tylko. Kusi wyglądem, zapraszając na wspaniałe doznania kulinarne. Jest niezwykle delikatna

mojewypiekiinietylko
smaczny ucieraniec z jabłkami i brzoskwinią-czyli szybkie,łatwe ciasto... 164

dać starte jabłka - na jabłkach rozsmarować resztę ciasta i rozsypać brzoskwinie piec w 200C około 45 minut i wyjąć z blaszki jak wystygnie, posypać po rancie cukrem pudrem ciasto jest lekkie i smacznie owocowe............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA

W Mojej Kuchni Lubię
Kwiaty cukinii w ketchupowej tempurze (kolokitholoulouda gemista) 129

obtoczenia     Kwiaty myjemy, a potem osuszamy w papierowym ręczniku.  Mieszamy mąkę  z bardzo zimną, wręcz lodowatą wodą. Dodajemy jajko a następnie ketchup. Całość mieszamy. Ciasto ma być lekko lejące się, nie gęste. Przygotowane ciasto nie powinno też długo stać.  Tempurę   należy smażyć na głębokim oleju, rozgrzanym do temperatury 160 - 180 stopni. Płatki delikatnie rozchylić

Bon Appetit Małgorzaty
Bezglutenowe naleśniki z borówkami i mascarpone 256

serka mascarpone lub ricotty ok. 2 łyżki cukru pudru kilka jeżyn do dekoracji Wymieszaj mąkę, mleko, jajko i łyżkę oleju ze szczyptą soli w misce i lekko ubij. Ciasto powinno być bez grudek. Rozgrzewamy patelnię, za pomocą ręcznika papierowego smarujemy odrobiną oleju. Chochlą wlewamy ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki z obu stron. Usmażone naleśniki przekładamy na talerz

Bon Appetit Małgorzaty
Świąteczne pierożki dla dzieci 153

Lekko strawne i bez grzybów. Pierożki dla dzieci i osób na lekkich dietach. Ciasto bez mleka i jajek. Na wigilijną kolację, zamiast uszek z grzybami i kapustą, proponuję dla dzieci zgotować słodkie pierożki z jabłkami. Kształt kwadracików specjalnie pomyślany aby nie było wątpliwości. Z podanych składników ulepiłam ponad 50 pierożków. Składniki: 2 szklanki mąki 480 niepełna szklanka gorącej wody łyżka

prawdziwe jedzenie
Kwiaty cukinii w tempurze 192

serka takiej wielkości, aby zmieścił się w kwiatku. Lekko zakręcić końcówki płatków, tak aby zamknąć całość. Przygotować tempurę: wymieszać  mąkę pszenną z kukurydzianą, dodać  gazowaną wodę, lekko posolić. Ciasto ma  mieć konsystencję śmietany. W garnku lub głębokiej patelni ( mały wok)  rozgrzać olej do temperatury 175 st.C. Kwiaty cukinii zanurzać w tempurze. Delikatnie wkładać do rozgrzanego tłuszczu

Stare Gary
Jabłka pod kruszonką - przepis Anny Starmach 245

zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ułóż owoce w żaroodpornym naczyniu i posyp cynamonem. Wierzch jabłek równomiernie pokryj kruszonką. Wstaw do piekarnika na 20 minut i piecz, dopóki ciasto się lekko nie przyrumieni. Jak to mówi Ania Starmach ,, Będzie Pysznie" ! :) SMACZNEGO

Kredowe Menu
Chałka makowa i co o maku warto wiedzieć 110

make i wyrabiac okolo 10 minut,az stanie sie gladkie i elastyczne.Uformowac ciasto w kule ,przykryc folia spozywcza i pozostawic w cieple do podwojenia objetosci.Okolo 1 godziny. Wylozyc ciasto na lekko omaczony blat i powtornie zagniesc.Nastepnie podzielic na trzy czesci.Z kazdej uformowac walek dlugosci 25-30 cm.Zaplesc chalke w warkocz.Tu zobacz: klik Polozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia,przykryc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chruściki drożdżowe (faworki drożdżowe) 372

Dodać przesianą mąkę, resztę mleka, rozpuszczoną margarynę i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać całość około 20 minut! Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. 3. Wyłożyć ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię, podzielić na kilka części i każdą po kolei rozwałkowywać. Kroić na paski a każdy pasek przekroić ukośnie na mniejsze kawałki. W każdym kawałku zrobić nacięcie

UgotujmyTo.pl
Mazurek marcepanowy 151

Piec na złoto w temp. 180°C. Dżem podgrzać w rondelku i przetrzeć przez sito. Następnie równomiernie posmarować nim spód marcepanowy (fot.3) . Na blacie marcepanowym ułożyć blat z ciasta kruchego. Lekko docisnąć. Wierzch udekorować według uznania - różnymi polewami i bakaliami (fot.4

Świat Ciasta
Różowy Tort Malinowy 216

Torcik idealny np. na przyjęcie dla małej księżniczki.  Delikatność masy śmietanowej i orzeźwiający smak malin sprawiają, że ciasto jest lekkie, nieprzesłodzone i każdy z chęcią sięgnie po następny kawałek. Różowy Tort Malinowy - Składniki: Biszkopt:     4 jajka                     8 łyżek cukru

Słodka Strona
Ciasto "Kopiec Kreta" 350

cytryny (dzięki temu banany nie sczernieją . W miejsce wydrążenia pasami umieszczamy banany. Przypinamy obręcz tortownicy i wykładamy masę w kształt "kopca". Całość posypujemy pokruszonym ciastem, które lekko dociskamy do masy.  "Kopiec Kreta" powinien spędzić całą noc w lodówce. Moje posty

Słodka Strona
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i tymiankiem 164

stopni - wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uderzamy pięścią aby odgazować ciasto - pozostawiamy przykryte ściereczką na ok 15 min , aby sobie odpoczęło i lekko podrosło - po tym czasie na cieście układamy pomidorki koktajlowe, posypujemy naszymi  ulubionymi ziołami ja użyłam tymianku i oregano ale równie pyszne jest też rozmaryn - smaruję oliwą i posypuje solą(...)różową gruboziarnistą - wkładam do piekarnika na 25-30 minut - upieczone studzę na kratce - można zajadać :) z oliwą - lub wykorzystać to jako bazę do kanapki :) -  aby odświeżyć ciasto drożdżowe zwilżamy je lekko wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 5 minut Smacznego

Basia w kuchni
Sernik z musem mandarynkowym 160

cukrem, potem serem.Przesiać do tego budynie i zmiksować. Białka ubić z cukrem waniliowym i wkręcić do masy serowej.Masę wyłożyć na ciasto w blaszce. Porozrzucać kulki z ciasta i lekko je powciskać.Piec w 175*, ok.45min. 3. Nektarynki wypestkować i ugotować w wodzie z cukrem.Wyjąć łyżką cedzakową. Na gorącym kompocie, rozpuścić galaretki. Jak możliwe to z nektarynek zdjąć

Sama słodycz i szczypta chili
brzoskwinie z galaretką w łatwym cieście... 130

minut galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie w 400 ml i ostudzić na dobrze wystudzone ciasto na wierzchu rozłożyć tężejącą galaretkę do lodówki schować na 3 godziny ciasto jest lekkie, wilgotne, bardzo smaczne i szybko się zjadło....SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
rabarbarowiec z kokosową kruszonką... 132

cieście rozsypać rabarbar z podanych składników zagnieść kruszonkę kokosową i rozsypać ją na rabarbarze piec w 200C około 40 minut - do suchego patyczka zimne ciasto posypać cukrem pudrem ciasto jest lekkie, puszyste i szybko się zjada.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
malinowy ucieraniec... 138

mąką ciasto rozsmarować na dnie blaszki i posypać opłukanymi i obsuszonymi na sicie malinami piec w 200C około 40 minut-do suchego patyczka wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem ciasto jest lekkie, puszyste z nutą pomarańczy i kwaskowymi malinami........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
śliwkowiec z kokosową nutą... 148

ciasto rozsmarować na dnie blaszki i posypać je wiórkami kokosowymi dodać śliwki bez pestek piec w 200C około 40 minut-do suchego patyczka wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem ciasto jest lekkie, puszyste z nutą kokosu ze śliwkami........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
łatwe, szybkie, tanie ciasto ucierane z gruszkami w kisielu i jabłkami prażonymi... 203

piec w 200C około 40-45 minut wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem łatwe, szybkie, tanie ciasto ucierane z gruszkami w kisielu i jabłkami prażonymi obficie posypane cukrem pudrem....... ciasto jest lekkie, puszyste i ma jedną tylko wadę: SZYBKO SIĘ ZJADA .........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami węgierkami i suchych drożdży... 184

ciasto w odpowiedniej ilości do foremek i poukładać gęsto śliwki i posypać je cukrem ciasto piec w 200C około 40 minut i z blaszek dopiero wyjąć jak wystygną ciasto jest lekkie, dzięki sokowi z pieczonych śliwek nie jest suche..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
jabłka z budyniem z nutą kurkumy... 157

wlać wymieszany budyń i zagotować, gorący wyłożyć na jabłka resztę ciasta dać na budyń i piec w 200C około 45-50 minut ciasto wyjąć z blaszki całkiem zimne ciasto jest lekkie a jabłka z budyniem smacznie smakują i dzięki kurkumie jest złocisty budyń.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Placuszki z jabłkiem 139

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Lubicie takie placuszki? Ja bardzo Plasterki jabłek usmażyłam w cienkim, lekko chrupiącym cieście, które wyszły rewelacyjnie. W sam raz na poranne śniadanie Na pewno Wam posmakują Polecam Post Placuszki z jabłkiem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Tarta z pigwowca z bezą włoską 205

podpiekać przez około 15 minut.  Wyjąć z piekarnika.  Zdjąć folię z obciążeniem i ponownie wstawić formę do piekarnika.  Piec przez około 15 minut tak aby ciasto było lekko brązowe (upieczone).  Wyjąć formę z piekarnika i zostawić do przestudzenia.  Na ostudzony spód wyłożyć krem z pigwowca i dokładnie rozsmarować. Przygotować bezę włoską. Białka lekko podbić

Sto kolorów kuchni
Rożki z filo z pastą łososiową. 174

łososia wędzonego 100g sera białego 2 łyżki jogurtu 1 łyżka koperku świeżego Wykonanie. Z ciasta filo przyciąć paski dostosowane do foremek-rożków. Każdy posmarować stopionym masłem, foremki też. Ciasto nawinąć lekko na foremki, przepędzlować masłem. Piec w temp.200stop.około 10min,aż się ładnie zarumienią. Płaty łososia pokroić i zmiksować z serkiem i jogurtem. Wymieszać z koperkiem. Pastą wypełnić upieczone, ostudzone

Kulinarny karnet Christophera
Kremówki domowe 236

wyrobić, jak na pierogi. Rozwałkować ciasto podstawowe. Na nim rozsmarować ciasto maślane. Złożyć ciasto w kopertę i wstawić do lodówki na 15 minut. Powtarzać wałkowanie ciasta 3 razy, ciasto należy lekko wałkować i zawsze w 1 stronę. Upiec 2 placki na złoty kolor w tem.200C, przez 20-25 minut i przełożyć masę budyniową. Piękne patery z kamienia na stronie

Apetyczna babeczka
Ciasto z Nutellą i Cynamonem 316

mleko. Ucieramy do połączenia się składników. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy. 3/4 ciasta wykładamy na formę. Na ciasto nakładamy kupkami nutellę, lekko ją rozprowadzamy po cieście. Następnie nakładamy pozostałe ciasto i końcówką łyżeczki rozprowadzamy je po nutelli, robiąc ‚esy-floresy, tym samym przykrywjąc nutellę ciastem. Posypujemy orzechami. Wkładamy do nagrzanego

Made By Mom And Son
Szarlotka z wiśniami 186

dużymi oczkami ciasto wyjęte z  zamrażalnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut. Ciasto najlepiej lekko przestudzić w piekarniku, gdy będzie letnie można wyjąć i dalej studzić już na blacie kuchennym

Kulinarne przygody Gatity
Apfelstrudel - strudel z jabłkami 195

posypać cynamonem, cukrem waniliowym, kawałkami orzechów i rodzynkami odsączonymi z rumu. Ciasto zwinąć w długi rulon. Można pomagać sobie podnosząc papier do pieczenia na którym znajduje się rozwałkowane ciasto i  lekko dociskać. Oba końce rolady podwinąć pod spód. Strudel wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni (termoobieg) i piec ok 35 minut. Po upieczeniu jeszcze gorącą strucle oprószyć

Ze smakiem i z pasją
Słodkie gruszki z słoną nutą 159

gruszek z orzechami najlepiej smakuje, bo są darami jesieni. Mamy ich pod dostatkiem, więc możemy na rożne sposoby łączyć te składniki i tworzyć z nich przepyszne desery. Dodając lekko słone ciasto francuskie, słodką czekoladę i bitą śmietanę, uzyskamy niepowtarzalny smak, który będzie rozpływał się w naszych ustach, rozpieszczając nasze kubki smakowe. Składniki na 4 porcje: 4 gruszki, woda, 4 płaskie

Moniki Smakołyki
Roladki z ciasta francuskiego z pieczarkami 207

jajko Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić drobno i przesmażyć na oleju z pokrojoną cebulą Płat ciasta rozmrozić i posmarować roztrzepanym jajkiem Położyć pieczarki, rukolę i plastry żółtego sera Zwijać ciasto ostrożnie ( lekko ściskając, by w trakcie pieczenia się nie rozpadły), posmarować roztrzepanym jajkiem po wierzchu i pokroić na szerokość około 3-4 cm. Moje roladki piekłam w prodiżu do zupełnego zrumienienia

Proste Potrawy
Galette z rabarbarem i gruszką 194

dziurek. Następnie smarujemy nasze ciasto konfiturą z rabarbaru układamy pokrojony w kostki świeży rabarbar oraz zalewamy masą sernikową a na wierzch układamy plasterki gruszki. Boki ciasta nakładamy na ciasto i lekko przyciskamy. Pieczemy około

NaKońcuJęzyka
USZKA WIGILIJNE 208

wykrojenie  z ciasta małych krążków np. małą  szklanką  lub kieliszkiem, na środek nakładamy farsz, lepimy uszka tak jak pierogi następnie z pierożka sklejamy oba rogi ciasta, i lekko wywijamy górną części uszka.  Gotujemy w osolonej wodzie około 3 min od wypłynięcia. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Chleb na zakwasie z dynią..ezoteryczne spotkanie przy piekarniku.. 197

przez kilka minut, aż będzie gładko odchodzić od ścianek. Na koniec dodać pestki słonecznika i miksować tylko do momentu, aż ciasto wchłonie pestki. Przełożyć ciasto do lekko naoliwionej miski i odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny. Następnie przełożyć do foremki keksowej, wyrównać, przykryć folią aluminiową. Odstawić  do wyrośnięcia

Moje domowe kucharzenie
Pizza time! 140

przesypujemy mąkę i dodajemy rozczyn. Następnie dodajemy soli i oleju i wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 minut pod ściereczką. Po tym czasie, ciasto podsypujemy lekko mąką i wkładamy do formy, którą lekko smarujemy olejem. Nakładamy przecier pomidorowy, pieczarki, cebulkę, paprykę, salami i na wierzch mozzarellę :) Wsadzamy całość do piekarnika nagrzanego do 150C

Emcia Pichci
Pizza z chorizo! 115

dodajemy do ciasta. Wszystkie składniki zagniatamy na ciasto. Przykrywamy miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, ciasto ponownie lekko zagniatamy. Przekładamy na blaszkę lekko naoliwioną. Nakładamy ketchup, kukurydzę, paprykę, kabanosy (pokrojone w talarki), oliwki i ser, również pokrojone na plasterki. Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180C

Emcia Pichci
Ciastka z m&m's 156

domowej roboty 100 g cukierków m&m's Przepis: Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko, mąkę, sodę oraz cukier waniliowy. Wszystkie te składniki zagniatamy na jednolite lekko klejące ciasto. Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i rozpłaszczamy je w dłoniach. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciastka w dość szerokich odstępach. Wierzch

Emcia Pichci
Muffinki z czerwoną porzeczką i kruszonką 142

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne muffiny z dużą ilością czerwonych porzeczek. Doskonałe połączenie smaków: słodkiego ciastalekko kwaśnymi porzeczkami. Idealne na przekąskę dla dorosłych jak i dzieci. Robią się ekspresowo. Polecam. Post Muffinki z czerwoną porzeczką i kruszonką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Sernik limonkowy na mleku skondensowanym 150

dodajemy powoli, partiami cukier puder. Na końcu wrzucamy skórkę z limonki. Na wierzch sernika wykładamy pianę. Pieczemy jeszcze około 30 minut w temperatzurze 130 stopni. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w lekko uchylonym piekarniku, aby ostygło. Następnie wkładamy je do lodówki na kilka godzin

Mania Gotowania