lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:73/613)

Dorsz w cieście naleśnikowym 150

robię "na oko" - każdy mniej więcej wyczuje czy ciasto jest odpowiednie. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub mleka. Do ciasta dodać paprykę w proszku i koperek. Wymieszać - ciasto powinno mieć lekko czerwony kolor.  Kawałki ryby maczać w cieście i smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Ryba smażyć z każdej strony na złoto. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie małe

Pasja Smaku
PĄCZKI MARGARYTKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 162

łyżki mąki, bo ciasto było bardzo lepkie. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut, powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Następnie wyłożyć ciasto na blat, lekko rozwałkować i i wykrawać szklanką kawałki ciasta. Uformować kształtne kulki i odstawić na posypanej blaszce pod przykryciem do napuszenia na ok. 30-40 minut.  Smażyć na rozgrzanym tłuszczu

Smaczne Zdrowe
Wiśniowy przekładaniec 2129

Wiśniowy przekładaniec to lekkie w smaku wielowarstwowe ciasto. Jest ono dość pracochłonne, gdyż wymaga upieczenia trzech odrębnych blatów biszkoptowych oraz przygotowania dwóch różnych mas, gotowy przekładaniec jest jednak na tyle smaczny, a efekt wizualny na tyle atrakcyjny, że warto poświęcić kilka godzin na jego przygotowanie. Puszysty biszkopt, lekko słodka masa grysikowa oraz kwaskowaty mus wiśniowy idealnie współgrają ze sobą(...)każdym krótko miksując - do jajek dodać olej, ponownie krótko zmiksować - do masy jajecznej przesiać stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia, mieszać delikatnie łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji - z ciastem postąpić dalej tak, jak w przypadku biszkoptów kakaowych MASA GRYSIKOWA - mleko podzielić na dwie części, jedną zagotować z cukrem, do drugiej wsypać kaszę mannę, wymieszać - do gotującego się mleka wlać

Smakołyki Bereniki
FAWORKI (CHRUST) 185

rozwałkuj na cieniutkie placki. Radełkiem lub nożem wykrawaj paski ( około 2,5-3 cm x 13 cm ). Każdy pasek natnij lekko na środku i przewlecz jeden koniec ciasta przez powstałą dziurkę, lekko pociągnij. W ten sposób powstaną faworki. Faworki smaż w szerszym naczyniu na rozgrzanym do temperatury 175-180 stopni C oleju (temperaturę oleju możesz sprawdzić wrzucając na niego kawałek

Słodko-Słony Świat Ilony
Babka krówkowa 369

wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką, wierzch wyrównać - piec w 180 stopniach przez 50-60 minut, w zależności od piekarnika, najlepiej sprawdzić pod koniec czasu stan upieczenia patyczkiem - ciasto wyjąć z piekarnika, po lekkim przestygnięciu wyciągnąć z formy i zostawić do całkowitego ostygnięcia - z krówek i śmietanki przygotować sos, podgrzewając je razem - sosem polać całe ciasto lub ukrojony kawałek dopiero(...)talerzu Babka krówkowa ma ładny karmelowy kolor, smak krówek jest lekko wyczuwalny, wzmaga go podany do ciasta sos. Jest to jedno z mniej słodkich ciast, gdyż poza cukierkami, nie zawiera w sobie cukru. Jeśli lubimy bardziej słodkie wypieki, możemy wzbogacić skład ciasta o dodatkowy cukier. Przepis jest do wykorzystania w keksówce o wymiarach 200x110x75

Smakołyki Bereniki
Ciasto serowe z winogronami 262

Ciasto serowe z winogronami – Pyszne, lekkie z galaretką i dużą ilością winogron. Krem przygotowałam z sera i bitej śmietanki, a usztywniłam go galaretką. Ciasto jest orzeźwiające i bardzo smaczne, najlepiej smakuje na drugi dzień, więc dobrze jak postoi przez noc w lodówce. Do przygotowania ciasta użyłam winogron bez pestek, przyjemniej się wtedy je. Jak kupimy owoce z pestkami, radzę(...)poukładać dosyć ciasno na kremie. Ciasto wstawić do lodówki. 12. Dwie galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. 13. Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta i znów blaszkę odstawić w chłodne miejsce, aż galaretka stężeje, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Ciasteczka francuskie z jabłkiem 141

Tydzień urodzinowy trwa, dziś, mimo lekkiego jesiennego przeziębienia spotykam się z paczką koleżanek, mam nadzieję, że starczy nam czasu na plotki, miejsca na smakołyki i dużo sił na ciągłe chichotanie. Ale zanim to wszystko się zacznie, zamierzam wydać trochę pieniędzy w nowo otwierającym się hipermarkecie Auchan w Łomiankach :) To duża sprawa, bo w końcu blisko mnie będzie duży sklep(...)czekolady Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 200`C Ciasto rozwijamy z papieru i układamy na lekko oprószonym mąką blacie (najlepiej na silikonowej podkładce). Wierzch przykrywamy papirusem i lekko rozwałkowujemy (dzięki temu ciasto nam się nie rozerwie i będzie jednakowej grubości z każdej ze stron).  Jabłka obieramy i kroimy w malutką kosteczkę, przekładamy do miseczki, zasypujemy cukrem (możecie zamiast cukru

Słodkie Przyjemności
Ucierane ze śliwkami, kruszonką i lukrem 199

wystudzoną margarynę. Dokładnie miksujemy i przekładamy na przygotowaną formę wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Śliwki umyć, osuszyć, wyciągnąć pestki, przekrawać na połówki i równo rozłożyć na ciasto. 3. Roztopić margarynę na kruszonkę, lekko przestudzić, dodać mąkę, cukier i wiórki kokosowe, wymieszać i powstałymi grudkami(...)posypać śliwki. 4. Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec ciasto przez ok. 50-60 minut. 5. Cukier puder przesiać do miski, dodać wrzątek, utrzeć łyżką i lekko płynnym lukrem polać wystudzone ciasto

Apetyczna babeczka
Bułeczki z pieczarkami 606

cukrem aż się rozpuszczą. Dolać ciepłe mleko, niecałą szklankę mąki i wymieszać. Odstawić pod przykryciem do lekkiego podrośnięcia na około 10 minut. Po tym czasie wsypać resztę mąki, dodać jajko, stopione i przestudzone masło i sól.  Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, które(...)powinno kleić się do ścianek naczynia. Przesypać od góry lekko mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną lekko mąką stolnicę, rozwałkować na grubość około 1-1,5 cm. Pociąć na 4-6 pasków, na każdy wzdłuż nakładać farsz i zwijać, a następnie formować bułeczkę zakładając brzegi

Codzienna kuchnia niecodzienna
PSZENNY CHLEB ZIEMNIACZANY. 199

stało z drożdżami. Aż do chwili, kiedy w końcu jakiś zakwas zechce przetrwać więcej niż to do tej pory się zdarzało. Chleb, który dziś proponuję jest niezwykle mięciutki, lekki i delikatny, zupełnie jakby jadło się, kroiło i cieszyło się zwykłą kawiorką. PSZENNY CHLEB ZIEMNIACZANY /modyfikacja przepisu ze strony: Studio Kuchnia ;/ 3 średnie ziemniaki 500g mąki pszennej łyżeczka soli łyżeczka cukru(...)gotuję do miękkości. Studzę i przeciskam przez praskę. Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, cukier i nie gorące ziemniaki. Wsypuję drożdże, dodaję pozostałe składniki. Dodaję tyle wody, aby ciasto było elastyczne, lekkie i gładkie. Na samym końcu wlewam oliwę. Ciasto musi z łatwością odchodzić od dłoni. Formuję kulę i zostawiam na około 30-40 minut aż wyrośnie,  przykryte folią

W kuchni Karmel-itki
Chleb żytni zwany Chlebem Radzieckiego Żołnierza 254

razy. Z tego etapu powinno się w zasadzie pobierać zaczątek do dalszych wypieków, żeby osiągnąć najlepsze rezultaty. Ciasto zakwaszone czyli zaczyn jest gotowy, gdy: – jego powierzchnia jest lekko wklęsła, czyli ciasto podniosło się wyraźnie do góry, ale jeszcze nie opadło całkowicie. – na powierzchni widoczne są równomierne drobne spękania, a przy przechyleniu pęcherzykowate, galaretowate wnętrze. – powinno pachnieć kwaśno

UgotujmyTo.pl
British Apple Pie 104

można ręcznie). Zwarte ciasto przekładamy na blat i dalej wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części, pierwszą zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika, drugą zaś rozwałkowujemy, a następnie wykładamy nią formę do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 15 minut do zarumienienia - wyjmujemy i lekko studzimy. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środki i kroimy(...)przerzucamy na lekko ostudzona tartę i przykrywamy drugim płatem cienko rozwałkowanego ciasta.  Gotowe ciasto nacinamy, aby zbierająca się w cieście para miała swoje ujście, następnie smarujemy wierzch ciasta wodą i lekko posypujemy cukrem. Pieczemy około 25 minut - do zarumienienia. Studzimy w formie. Podajemy na ciepło z gałką lodów waniliowych ew. bitą śmietaną. Smacznego

Słodkie Przyjemności
MAKOWIEC JAPOŃSKI W WERSJI DE LUXE - Z KASZĄ JAGLANĄ, NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE 246

lodówki. Ja miałam ok.350g ciasta na spód i ok.250g na kruszonkę. Mak zalać w misce 250ml gorącej wody, zamieszać i odstawić. W misie miksera ubić jajka z ksylitolem lub cukrem na puszystą masę. Do masy dolewamy stopione, ciepłe masło, dosypujemy stopniowo, mieszając kaszę jaglaną, rozdrobnione orzechy laskowe, płatki migdałów, proszek do pieczenia, aromat i lekko przestudzony mak, dokładnie zamieszać(...)pieczemy 30 minut na termoobiegu, następnie temperaturę zmniejszamy do 150*C i dopiekamy jeszcze ok.30-35 minut (również na termoobiegu), do suchego patyczka (sprawdzamy na środku ciasta). Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie okrawamy delikatnie boki i zdejmujemy obejmę. Przekładamy ciasto na talerz i pozostawiamy do schłodzenia. Ja polukrowałam delikatnie wierzch ciasta migdałowym lukrem trzcinowym i posypałam rozdrobnionymi migdałami (to dopełniło całości

Smaczne Zdrowe
Pierożki z serem i pomarańczami 161

smakują wyśmienicie! Dziś mam dla Was inny przepis z wykorzystaniem właśnie tego obłędnego sosu pomarańczowego. Zamiast naleśników – zrobiłam z makaronowego ciasta pierożki zwane Agnolotti . Nadziałam je delikatnym , francuskim serem śmietankowym coeur a la crème , lekko osłodzonym i podałam tak jak się podaje naleśniki Suzette – podpalane … z odrobiną alkoholu i karmelizowanymi pomarańczami . Tego nie da się opisać(...)PRZYRZĄDZENIA : PIEROŻKI: Stolnicę oprószamy mąką. Przesiewamy mąkę z solą , formując kopiec wgłębieniem w środku. Do wgłębienia wlewamy 2 lekko roztrzepane jajka i oliwę. Wyrabiamy gładkie , zwarte ciasto przed ok. 10 minut. Przykrywamy lekko wilgotną ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy cienko , uważając przy tym by nie rozerwać ciasta ( rozwałkowujemy na prostokąt , albo 2 , żeby nam było

Ostra na Słodko
Ciasto "Krówka" 350

łatwo można zauważyć, ostatnio prym na moim blogu wiodą słodycze. Pomysł na dzisiejszy deser wzięłam z "Claudii", jedynie lekko zmodyfikowałam zgodnie z moimi potrzebami. Jako że ciasto jest od razu po zrobieniu strasznie kruche i twarde, polecam przygotować je wieczorem i wstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień jest o niebo lepsze.  Potrzebne nam (na dużą tortownicę(...)opakowaniu, po czym wystudzić. Masło rozetrzeć dodając po łyżce wystudzony budyń. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą budyniową. Powstały krem rozsmarować na spodzie z ciasta i przykryć drugim. Kajmak lekko podgrzać i zmiksować, po czym wylać na wierzch ciasta i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą

W poszukiwaniu inspiracji