lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:65/613)

Chlebek bananowy z daktylami 226

migdałów na wierzchu. Do zrobienia chlebka bananowego wykorzystaj dojrzałe banany, a odpłacą ci się delikatnym i niepowtarzalnym smakiem. Dzięki daktylom chlebek bananowy zyskuje jeszcze więcej słodyczy, a całe ciasto pozostaje lekko wilgotne. Zobacz również przepis na ----> chlebek bananowy Chlebek bananowy z daktylami - przepis: Składniki: (na standardowej wielkości keksówkę) 3 duże, dojrzałe banany 1/2 szklanki brązowego cukru (można zastąpić białym

Moje Qulinaria
Francuskie ciastka z pomidorami i mozzarellą 220

czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą z oliwek, smarujemy nią powierzchnię pomidorów. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i zapiekamy około 20 minut, aż ciasto nabierze lekko brązowego koloru. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy drobno posiekanymi listkami bazylii i gałązką cytrynowego tymianku. Smacznego! The post Francuskie ciastka z pomidorami i mozzarellą appeared first on Damsko-męskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Crepes Suzette 231

masła pół kieliszka likieru pomarańczowego sos 1/4 kostki masła 3 łyżki cukru pudru kieliszek likieru pomarańczowego Przygotowanie naleśników Z mąki, jajek, mleka, soku i likieru zrobić ciasto. Rozpuścić masło i lekko ostudzone dodać do ciasta. Smażyć naleśniki na teflonowej patelni bez dodawania tłuszczu (masło jest już w środku). Przygotowanie sosu Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier puder i likier, podgrzewać

Kulinarne Inspiracje
Bułki pełnoziarniste 174

odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.  2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko, mieszamy. Wsypujemy wymieszane wcześniej ze sobą mąki i sól. Zagniatamy na gładkie ciasto (będzie lekko się kleić), na koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło. Ponownie zagniatamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1h. 3. Formujemy bułki preferowanej wielkości (u mnie 8 dużych

Szefowa kuchni
Domowa pizza na drożdżach suchych (przepis podstawowy) 180

mąką stolnicy. Ugniatamy w kulki (u mnie jedna mała, jedna duża) i rozgniatamy na płasko lub wałkujemy. Przed nałożeniem składników czekamy koło 15 minut żeby ciasto trochę "napuchło". Ciasto smarujemy lekko oliwą, nakładamy sos i ulubione składniki. U mnie były to: ser, cebula, papryka, kotlet z wczorajszego obiadu ;p, a na wersji dla dorosłych jeszcze oliwki i czosnek niedzwiedzi. Pieczemy

Lubczyk i Wanilia
Kokosowe biscotti 146

rozdzielania na białko i żółtko, rozkłócić ze szczyptą soli. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, przesiać do miski. Dodać wiórki, rozkłócone jajka i rodzynki. Zagnieść elastyczne, lekko klejące ciasto (w razie konieczności delikatnie podsypać mąką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a na nim uformować z ciasta chlebek o szerokości ok.10cm i grubości 1,5-2cm. Piec w piekarniku

CookYourself
Bułeczki razowe z płatkami owsianymi 188

robię to w blenderze). Do miski z zalanymi płatkami dodajemy zmielone siemię, rozpuszczone drożdże i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki i wyrabiamy aż powstanie miękkie, elastyczne, lekko kleiste ciasto. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy suchą sciereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość (ok 20-30 min). Gotowe ciasto wykładamy

Zawsze głodna!
Placuszki z ricotty z żurawiną 231

Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, cukier waniliowy oraz olej. Wszystko dokładnie zmiksować, na końcu dodać żurawinę. Rozgrzać patelnię z odrobinką oleju. Nakładać po łyżce ciasta i lekko rozpłaszczyć formując cienkiego placuszka. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor

Monia miesza i gotuje
Ciasto z pianką i kiwi 191

wsypać powoli cukier, nie przerywając ubijania. Dodać żółtka, ciągle mieszając. Mąki pomieszać ze sobą i miksując na małych obrotach dodawać stopniowo do ciasta. Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać lekko mąką. Przelać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni.  Piec ok. 40 minut, sprawdzić po tym czasie patyczkiem, jak jest suchy wyciągnąć i odstawić do ostygnięcia. Masa - kisiele

pink envelope
łatwa,szybka,smaczna babka kokosowa ucierana z rodzynkami... 200

rozpuszczoną gorącą palmę i krótko wymieszać forma silikonowa 22cm - przełożyć ciasto do formy i piec w 200C około 45 minut, do suchego patyczka, wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem ciasto jest lekkie, nie za suche smakuje do kawki, herbatki............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Blueberry muffin — muffin z jagodami 191

Muffiny z jagodami należą do moich ulubionych. Smakują mi chyba bardziej niż czekoladowe z czekoladą. Ciasto robię lekko waniliowe. Jeśli nie wyobrażacie sobie muffinów bez czekolady polecam dodać do tych białej czekolady, która cudownie się komponuje smakowo jak i wizualnie z jagodami. Nowy post Blueberry muffin — muffin z jagodami pojawił się w Wypieki i Rumieńce

Wypieki i Rumieńce
Chleb na zakwasie 137

łyżki mąki. Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiać, pod koniec dodając roztopione masło. Zostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości. Wyjąć ciasto i lekko wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować bochenek lub dwa małe bochenki. Zostawić je na 1 godzinę, przykryte, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bochenki jajkiem roztrzepanym z odrobiną słodkiej

dom-agi.pl
Razowe ciasteczka z marmoladą 283

potrzeba. Ciasto podzielić na kwadraty o wymiarach 6 cm x 6 cm. Na każdym kwadraciku ułożyć 1 łyżeczkę marmolady. Następnie, nałożyć brzegi ciasta po przekątnej na siebie i lekko docisnąć by ciasto skleiło się. Piekarnik rozgrzać do 190° C. Piec ciasteczka ok. 12-15 minut, do uzyskania ładnego złotego koloru. Wyjąć, wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego

maniapieczenia
Babeczki w Billy's 153

babeczki Classic Chocolate with Vanilla i Banana Nutella . Po spróbowaniu mogę z całą pewnością stwierdzić, że idealnie wpasowały się w moje wyobrażenie o amerykańskich cupcake'ach. Miękkie i lekko wilgotne ciasto oraz duża porcja buttercream frosting czyli kremu maślanego. Idealne połączenie dla tych, którzy gustują w bardzo słodkich babeczkach - jak dla mnie do dwóch zdecydowanie potrzebna była kawa :) Krem maślany

Ciastkozercy
Rogale marcińskie 167

lekko ciepłego mleka i łyżką cukru i wlać do mąki Jajka roztrzepać z solą i 3 kroplami aromatu migdałowego, dodać do mąki, wymieszać łyżką i zagnieść Dłonie nasmarować lekko olejem, obtłuścić ciasto zwijając je w kulę i włożyć w naczyniu pod przykryciem na ok. 30 minut do lodówki  Wyjąć z lodówki, podsypać stolnicę mąką i rozwałkować na wydłużony prostokąt

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com