lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:56/613)

Tarta z jabłkami. 176

cukrem i miodem na jasny krem. Dodajemy śmietanę, jajko i ponownie miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i zagniatamy rękoma bardzo miękkie ciasto (ciasto będzie kleiste dlatego podczas wyrabiania ciasto należy lekko posypywać mąką). Odstawiamy do lodówki na 10 min.  Jabłka kroimy w ósemki, układamy w misie dodajemy cukier, cynamon i odstawiamy na bok.  Dla kremu dokładnie miksujemy wszystkie składniki

Kuchnia Łukasza
Tarta z wędzonym łososiem i mozzarellą według Pascala Brodnickiego 235

duże kulki mozzarelli 5 jajek 100ml śmietany 30% ½ puszki pomidorów w całości lub 2 pomidory Szczypiorek Łyżka masła Łyżka mąki Przyprawy: sól. pieprz Na blacie rozsypujemy mąkę i lekko wałkujemy ciasto francuskie. Formę do tarty smarujemy masłem. Przenosimy ciasto na wałku do formy. Dokładnie dociskamy do brzegów i obcinamy nadmiar ciasta. Kulki mozzarelli kroimy w paski. Na cieście francuskim układamy

Kolizje Smaków
Biszkopt z jabłkami i budyniem 1091

szczyptą soli.  Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając.  Następnie dodawać po jednym żółtku.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, lekko wymieszać.  Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy.  Piec około 30 minut w 175 stop.  Upieczone ciasto wystudzić, przekroić na połowę.  MASA JABŁKOWA  Jabłka obrać, usunąć gniazda

Kuchnia Danusi
Pierogi ruskie 184

szkl. ciepłego mleka, szczypta soli, 3 łyżki oleju.     Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, oprószyć szczyptą soli, dodać olej. We wgłębienie wlać wodę oraz mleko. Lekko zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odczekać, aż ostygnie. Następnie dobrze zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką lub dolać odrobinę letniego mleka. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać krążki o jednakowej średnicy

Z miłości do słodkości
Toscakaka czyli skandynawskie ciasto z migdałami 198

rozpuszczamy masło. Dodajemy pozostałe składniki na pralinę i zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu aby masa się nie przypaliła. Gotujemy karmel przez 4-5 minut, do momentu aż lekko zgęstnieje.   Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Karmel z migdałami wylewamy na wierzch ciasta i równo rozprowadzamy. Ciasto z powrotem wkładamy do piekarnika, temperaturę podwyższamy do 200 stopni. Pieczemy   przez

Mania Gotowania
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 154

świeżych drożdży 1 szklanka mleka 100 g cukru 1/2 kostki masła 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej Kruszonka 2 łyżki cukru 1/2 kostki masła 6 łyżek mąki Wykonanie Ciasto Mleko lekko podgrzewamy. Wkruszamy do mleka drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy na 20 min aż drożdże ruszą. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy

Mieszam w Garnku
Sernik z brzoskwiniami 655

minut. Przygotowanie masy serowej Utrzeć 4 żółtka z cukrem. Dodać ser i pozostałe składniki. Na końcu pianę ubitą z 4 białek, lekko wymieszać. Na lekko podpieczone ciasto kakaowe wyłożyć ser, poukładać odsączone, pokrojone brzoskwinie i piec w temp. 170 o C przez około 1,5 h. Przygotowanie polewy czekoladowej W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i mleko. Podgrzewać wymieszaną

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto budyniowe z kaszą manną 785

budyniu waniliowego bez cukru 4 łyżki kaszy manny szczypta soli Wykonanie: - mąkę, posiekane masło i cukier oraz żółtko połączyć razem i zagnieść ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce - tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki lekko(...)posmarować tłuszczem - spód i boki tortownicy wyłożyć cienko ciastem, tak, by sięgało do połowy wysokości formy, nakłuć widelcem i piec przez 10-15 minut w 180 stopniach - podpieczone ciasto wyjąć i lekko ostudzić - żółtka oddzielić od białek, przełożyć do rondelka z cukrem i sokiem z cytryny, dokładnie rozbełtać, postawić na małym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając - gdy masa zacznie

Smakołyki Bereniki
Pyszne Ciasto Imbirowo Czekoladowe 385

jest mocno czekoladowe. Z jednej strony ciężkie, wilgotne a z drugiej rozpływające się w ustach, co jest zdecydowanie zasługą wina korzennego. Imbir jest bardzo lekko wyczuwalny natomiast dodatek pomarańczowej konfitury podkreśla smak i charakter ciasta. Składniki: 250 g masła 350 g ciemnej czekolady (min. 50% kakao) 4 łyżki wina korzennego 140 g cukru kryształu 100 g cukru brązowego (muscovado(...)Pieczemy około 50-60 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Patyczek nie może być mokry aczkolwiek możecie mieć wrażenie, że ciasto po wyjęciu jest lekko niedopieczone. Jednak nic mylnego. Ostawiacie do ostygnięcia i ciasto nabiera odpowiedniej konsystencji. Polewa czekoladowa: 140 g ciemnej czekolady (min. 50% kakao) 150 ml śmietany kremówki

Made By Mom And Son
Makowiec na kruchym cieście 730

godzinę - jedną z części ciasta rozwałkować na placek wielkości dna tortownicy, dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć placek, nakłuć widelcem - ciasto piec w 180 stopniach przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia  MASA MAKOWA - suchy mak wypłukać, zalać gorącą wodą, gotować 30-40 minut, odcedzić na gęstym sicie, ostudzić - ostudzony mak zemleć 2-3 razy(...)KRUCHYM CIEŚCIE - masę makową od razu przełożyć na podpieczony spód z ciasta, wyrównać - drugą schłodzoną część ciasta rozwałkować na placek wielkości dna tortownicy, przełożyć na wierzch masy makowej, lekko docisnąć, brzegi ciasta przykleić dokładnie do formy - wierzch makowca nakłuć widelcem lub wykałaczką - formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 50 minut do zrumienienia górnej warstwy

Smakołyki Bereniki
Pizza ze Szpinakiem, Kurczakiem i Serkiem Pleśniowym 357

Następnie kładziemy cienko pokrojone pieczarki, kawałki kurczaka, "kleksami" wykładamy szpinak i posypujemy drobno pokrojonym serem pleśniowym i żółtym serem (lub mozzarellą). Pieczemy przez ok. 7-8 minut do lekkiego zrumienienia ciasta w temperaturze 250 stopni.  Moje posty

Słodka Strona
Sernik owocowy siostry Anastazji 935

pieczenia : 180 C  Przepis pochodzi z książki " Wielka księga ciast siostry Anastazji" Biszkopt jasny : 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodać żółtka i cukier. Cały czas mieszając dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia - przesianą . Lekko wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić(...)łyżeczka proszku do pieczenia   Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia - przesianą, Na końcu dodać kakao i lekko wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok. 40 minut.    Wkładka serowa : 600 g zmielonego sera 300 g cukru

Słodkości i nie tylko
Tarta z gruszkami i serem gorgonzola 155

rozgrzanym do temperatury 180 stopni (z podgrzewaniem góra i dół). Gruszki obrałem ze skóry, wykroiłem z nich gniazda nasienne i pokroiłem na cienki (około 3 mm) plasterki. Na lekko wystudzone ciasto ułożyłem dwie warstwy plasterków gruszki, a następnie ułożyłem na nich równomiernie kawałki sera gorgonzola. 3 jajka dokładnie wymieszałem ze 200 ml kwaśnej śmietany 12%, czarnym świeżo mielonym pieprzem

Wyprawy kulinarne
PIZZA NA MĄCE PSZENNEJ - NAJLEPSZA 175

połączenia składników. Kilka minut wyrabiamy, można także wyrabiać ręcznie. Następnie z ciasta formujemy kulę , przekładamy ją do miski wysmarowanej oliwą i odstawiamy pod przykryciem na ok.1h. Wierzch ciasta oprószamy lekko mąką. W tym czasie czasie przygotowujemy sobie błyskawiczny sos do pizzy i składniki , które chcemy użyć do jej przygotowania. Każdy przygotowuje sobie to co najbardziej lubi, np.: salami, szynkę, cebulę

Smaczne Zdrowe
SEKRETY UDANYCH PĄCZKÓW 263

brzegi przygniata się palcem i powtórnie wykrawa się pączki foremką lub szklanką. Ten sposób stosuje się do pączków z nadzieniem Formowanie za pomocą łyżki - wykonuje się z ciasta rzadszego, aby było lekkie i pulchne. Robiąc pączki bez nadzienia nabiera się jedną ręką na metalową łyżkę umoczoną w roztopionym tłuszczu, zaś drugą ręką formuje się kulki i układa na stolnicy.W przypadku(...)już gotowe sprawdzamy tak samo jak przy zwykłym cieście np. wykałaczką. W jaki sposób smażyć pączki, by otrzymać białą obwódkę? Na początku tego rodzaju trzeba używać ciasta dobrze wyrośniętego i lekkiego. Pączki zanurza się w tłuszczu mniej niż do połowy. po przewróceniu ta część pączka, która była ponad powierzchnią tłuszczu nadal pozostaje nie zrumieniona i w ten sposób otrzymuje się

Ciastka - domowe słodkości
Kawowe ciasto z orzechową kruszonką 233

kawy. Jakież było zdziwienie mojej Miśki, gdy Jej oświadczyłam że to ciasto jest dla mnie, bo zawsze robię ciasto pod gust innych ale tym razem pomyślałam o sobie. Ciasto jest lekko wilgotne, nie za słodkie, a korzenna kruszonka idealnie podkreśla kawowy aromat, to tego waniliowa kawka z mlekiem ryżowym i jest bosko. Ps. żeby nie było, że jestem zła matka

greenscarf
Polska odpowiedź z japońskim akcentem na amerykańskie brownie. Greenie 173

skórkę z cytryny rozkręcamy na luźną masę, próbujemy, jeśli za kwaśna możemy dodać odrobinę cukru pudru i dokładnie wymieszać. Do masy dodajemy agar lub rozpuszczoną żelatynę. Wlewamy na lekko przestudzone ciasto. Posypujemy pudrem z dyni i pistacji. Odstawiamy na noc do lodówki

ladykitchen
Sprawdzony przepis na pyszne pączki 218

się choć raz. Jutro będzie idealny dzień na sprawdzenie tego. Pączki z tego przepisu robiłam już kilka razy, zawsze wychodzą. Jak dla mnie ważne nie są one suche ciasto jest lekko wilgotne a najlepiej smakują cieplutkie z wyciekającą marmoladą. Jest kilka sposobów na pączki wyciąć koło pozostawić do wyrośnięcia i nadziewać je po upieczeniu  marmoladą, budyniem, czekoladą - jestem fankom

Basia w kuchni
Elioti - cypryjski chleb z oliwkami i cebulą 207

wyrośnięcia na ok. 1 godz. Powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.  Cebulę drobno posiekaj i podduś na odrobinie oliwy. Oliwki również drobno pokrój. Po tym czasie lekko wygnieć ciasto na blacie podsypanym mąką i rozpłaszcz na placek. Posyp powierzchnię ciasta podduszoną cebulą oraz posiekanymi oliwkami. Zwiń ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku, a następnie podwiń jego końce

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto styropian 619

który może uchodzić za smak twarogu dla mniej wprawnych smakoszy. Masa jest śnieżnobiała, co również odróżnia ją od masy sernikowej, która ze względu na obecność żółtek jest zazwyczaj lekko żółtawa. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce, masa jest zwarta i nie ma problemów z jego krojeniem nawet jeśli jest w temperaturze pokojowej, ale podobnie jak sernik, lepiej smakuje schłodzone

Smakołyki Bereniki