lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:52/613)

Urodzinowy kolorowy torcik na bitej śmietanie z owocami 287

przesadnie słodkimi. Dlatego własnie wybór padł na taki dobór składników. W planie było, żeby biszkopt był niebieski, ale przecież jak doda się niebieski barwnik do lekko żółtego ciasta, to wiadomo jaki kolor powstanie ;)  Przy okazji, bardzo dziękuję Wam wszystkim za te ciepłe życzenia przesyłane różnymi sposobami :) Nie spodziewałam się aż tylu :) To był naprawdę wspaniały(...)żółtka i proszek do pieczenia rozmieszany z wodą i barwnikiem. Lekko zmiksować do połączenia składników. Mąkę pszenną i ziemniaczaną zmieszać i dodać przesianą - delikatnie wymieszać łyżka. Przełożyć do formy wyłożonej papierem i piec przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. (Sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem ciasta, czy na pewno jest upieczone.) Zielony krem: 900 ml zielonego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Truskawkowiec 606

trzech turach dodajemy mąkę (ponownie przesiewamy przez sitko) i bardzo delikatnie mieszamy łopatką lub rózgą. Ciasto przekładamy na blaszkę o wym. 28cm x 35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170º C na ok. 15 minut. Biszkopt powinien być lekko rumiany. Po wyjęciu z piekarnika wykładamy go na czystą ściereczkę, zdejmujemy papier, obracamy i zwijamy na kształt(...)formę. Gdy galaretka z truskawkami zacznie krzepnąć (będzie miała konsystencję bardzo gęstego kisielu) przekładamy ją na biszkopt wyłożony w keksówce. Wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy wystającą częścią biszkoptu. Nadmiar ciasta odcinamy, górę lekko dociskamy (na 20 minut obciążyłam ciasto deseczką, a na wierzch postawiłam zgrzewkę 0,5 l wody mineralnej). Wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 3 godziny, aby galaretka całkowicie zastygła

mojewypiekiinietylko
Tort czekoladowo-malinowy w wiosennej oprawie 243

krawędzie. (Ja zwykle nacinam sobie nożem tylko brzegi, by później całkowicie przekroić ciasto nitką. Ta metoda sprawdza się zawsze.) Krem czekoladowy: Obie czekolady łamiemy na niewielkie kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody (ok. 1/4 szkl.), dokładnie mieszamy, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Mascarpone ubijamy z cukrem na puszysty krem, cały czas ubijając dodajemy(...)czekoladowego tak, by wypełnił przestrzenie pomiędzy owocami. (Ja używam do tego szprycy, by zachować ładne ułożenie malin i dokładnie wypełnić przestrzenie między nimi.) Na kremie układamy środkowy blat ciasta i lekko dociskamy. Rozsmarowujemy na nim resztę konfitury, układamy pozostałe maliny i wykładamy kolejną porcję kremu. Przykrywamy ostatnim, dolnym blatem biszkoptu spodem do góry i ponownie lekko dociskamy. Boki i wierzch

Ratunku obiad
Bułki mieszane z ostropestem i chia 165

łyżeczki nasion chia 4 łyżeczki mielonego ostropestu  1 łyżka miodu 1,5 łyżeczki soli morskiej Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić elastyczne ciastoCiasto może lekko się kleić, nie należy dosypywać mąki, bo bułki będą twarde i zbite. Spód miski oprószyć mąką, włożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce

Ze smakiem i z pasją
Ekspresowa tarta ze szparagami 144

jednak inaczej. Wolniej, bardziej TU niż myślami gdzieś już TAM... I w tym pędzie na nic więcej czasu nie starcza. To i tarta ze szparagami jest ekspresowa. Ciasto francuskie, lekko obgotowane szparagi, masa ze śmietany i rozbełtanych jajek. Można usiąść i zacząć się delektować. Na spokojnie :)   Składniki: 1 płat mrożonego ciasta francuskiego 1/2 pęczka zielonych szparagów 250 g śmietany

bistro mama
delikatne ciasto trociniak – idealne na przyjęcie komunijne 16055

wkładamy do tężejącej galaretki. posypka ciasta: 70 g wiórek kokosowych 10 g masła 2 łyżeczki cukru wykonanie: Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy cukier oraz wiórki kokosowe, lekko rumienimy. Ciasto : biszkopt – 3/4 masy budyniowej – tężejąca galaretka z jabłkami – 1/4 masy budyniowej -zrumienione wiórka

Domowy Smak Jedzenia
Pączki light - pieczone w piekarniku 396

uderzam kilka razy pięścią w celu odgazowania. Ciasto rozwałkowuje na grubość około 2 cm i wycinam duże kółka o średnicy około 10 cm. kółek wyszło 10. W dłoniach lekko naciągam ciasto, które smaruję marmoladą. Składam  zawijając cztery brzegi pod spód i układam łączeniem do dołu. Odstawiam nakryte ściereczką jeszcze na około 30 minut, żeby podrosły. Piekę

Bon Appetit Małgorzaty
BUŁECZKI MLECZNE, MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 221

wyrobić. Ciasto ma być gładkie, sprężyste, niezbyt klejące. Wyrobione ciasto odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok.1-1,5h. Aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto zbić, lekko zagnieść, podzielić na 10-12 części i uformować okrągłe bułeczki dłońmi maczanymi w oleju. Uformowane bułeczki odstawiamy ponownie do wyrastania na ok.30-40 minut. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym

Smaczne Zdrowe
Lekkie jak piórko, choć nie do końca dietetyczne...ptysie - łabędzie 182

pieczenia, na który łyżką nakładałam płaskie porcje ciasta w pewnej odległości od siebie. Łabędzie szyjki uformowałam przy pomocy szprycy - wyciskałam na oddzielną blaszkę cienkie "dwójki". Odstające końce ciasta można lekko spłaszczyć zwilżonym w zimnej wodzie palcem. 4. Szyjki wstawiłam na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. 5. Ptysie piekłam 30 minut. Po tym czasie wyłączyłam piekarnik, wyjęłam

Kulinarny Pamiętnik
Zdrowe drożdżowe bułeczki hamburgerowe 158

jeszcze jest to mega satysfakcja. Dziś mam dla Was bułeczki hamburgerowe - ciężkie, fajnie zbite, twarde z zewnątrz i mięciutkie w środku. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko gorące! Ciasto jest idealne do burgerów lub hot-dogów. Z góry typowo posypane sezamem, a z dołu moimi ulubionymi pestkami dyni. W smaku są wspaniałe - lekko pełnoziarniste, lekko drożdżowe. Już nigdy(...)łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Przygotowanie rozczynu: Mleko potrzebne w całym przepisie (łącznie ok. 3/4 szklanki) podgrzej tak, by było koniecznie letnie (nie gorące, bo zabije drożdże i ciasto nie urośnie). Do miseczki rozkrusz drożdże, zasyp je cukrem, dolej 3 łyżki letniego mleka i wszystko dokładnie wymieszaj aż do rozpuszczenia. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj, by nie było grudek (najłatwiej

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
ŚMIETANOWE CIASTO Z MALINOWYM MUSEM 239

Lekkie, niezbyt słodkie, pachnące malinami ciasto.  Puszysty czekoladowy biszkopt fajnie komponuje się tutaj z malinową warstwą ubitej śmietany i z orzeźwiającym musem malinowym.  Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta spokojnie możecie dosłodzić obie warstwy cukrem pudrem.  Dla mnie jednak takie nie przesłodzone ciasta to strzał w 10-tkę :)) Biszkopt: (na tortownicę 22cm) 7 jaj 250 g cukru(...)zblendowanych malin, mieszamy. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30% 2 galaretki malinowe Galaretki rozpuszczamy w połowie przewidzianej na opakowaniu wody. Studzimy.Śmietanę ubijamy. Kiedy zacznie lekko gęstnieć dodajemy tężejącą galaretkę. Mieszamy całość dokładnie. Wykonanie ciasta:  Na cienki, biszkoptowy blat ( u mnie 1/4 wysokiego biszkoptu, jeśli jednak lubicie dużo biszkoptu możecie użyć 1/2) wylewamy masę śmietanową. Jeśli zostały nam maliny

Walijskie Pichcenie
Mississippi Mud Cake 126

Uwielbiam czekoladę, wszystko co czekoladowe, przynajmniej raz w miesiącu musi być coś czekoladowego. Tym razem postanowiłam upiec ekstremalnie czekoladowe ciasto pochodzące z południa Stanów Zjednoczonych. Ciasto jest bardzo wilgotne, niesamowicie miękkie i lekkie. Pycha! Przepis znalazłam  tutaj. Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm: 300 g maki pszennej 250 g masła lub margaryny 250 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki(...)Piec 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 160 stopni.   Moje ciasto upieczone było po 1 godzinie. Przygotować polewę: Czekoladę rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej. Lekko wystudzoną polać ciasto. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Placek drożdżowy na maślance z owocami 319

smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy na sam środek i dogniatając, rozciągamy we wszystkie strony aż wypełnimy całą formę. Owoce wykładamy równomiernie na ciasto i lekko wciskamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas rozgrzewania piekarnika. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza w trybie góra dół. Przygotowane ciasto równomiernie posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką i wkładamy

My Culinary Art
Domowy sękacz 275

pieczenia. Na spód wyłożyć około 4-5 łyżek masy i rozsmarować równomiernie po całej powierzchni. Piec około 4-5 minut w pierkarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni. Ciasto powinno lekko się zarumienić. Wyjąć blachę z piekarnika, nałożyć kolejnych 4-5 łyżek masy i znowu podpiec. Czynność tę powtarzać do całkowitego zużycia ciasta. Ciasto ostudzić. Podawać z masą czekoladową

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!

Proponowane wyszukiwania