lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:50/613)

Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa 171

wykładamy zimnym ciastem i wstawiamy ponownie do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut, następnie wysypujemy na nie orzechy, wciskamy je lekko w ciasto i podpiekamy kolejne 10 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozwalamy mu trochę przestygnąć. Upieczoną dynię miksujemy, żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do nich przyprawy

Kulinarne przygody Gatity
Tarta brzoskwiniowa z kremem 169

zmieniać! I tak powstała delikatna tarta nie na kruchym , a biszkoptowym spodzie … z dodatkiem lekkiego kremu z mascarpone z wiórkami świeżego kokosa i soczystymi brzoskwiniami. W skrócie : NIEBO W GĘBIE! A przy każdym kęsie chciałoby się rzec : ” Chwilo trwaj! „ SKŁADNIKI: CIASTO : - mąka – 4 łyżki - proszek – 1 łyżeczka - cukier – 4 łyżki - jajko(...)200C. KREM : Bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do mascarpone wymieszany z cukrem. Mieszamy z płatkami / wiórkami wydrążonymi ze świeżego kokosa. CAŁOŚĆ: Przygotowanym kremem smarujemy upieczone i lekko przestudzone ciasto. Dekorujemy pokrojonymi w plasterki brzoskwiniami i świeżą mięta lub bazylią. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny

Ostra na Słodko
Najlepsza Domowa Pizza 415

odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie rozczyn powinien się lekko "spienić". Jeżeli tak się nie dzieje to możliwe, że drożdże są nieświeże i niestety musimy użyć innych. Następnie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę, resztę wody oraz sól i olej. Ciasto dobrze wyrabiamy, a następnie przekładamy do oprószonej mąką miski. Wierzch ciasta smarujemy olejem lub przykrywamy(...)chcemy, aby składniki były lepiej widoczne na pizzy możemy najpierw wyłożyć ser, a dopiero na niego składniki). Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia ciasta. Gotową pizzę podajemy z ketchupem i ulubionymi sosami, np. czosnkowym.     Moje posty

Słodka Strona
Kieszonki z pieczarkami. 101

wałkujemy jak na ciasto na pierogi. Grubość około 3 mm. Z ciasta wycinamy nożem prostokąty około 5x12cm. Na jedną część nakładamy łyżeczkę farszu i przykrywamy drugą polową. Lekko dociskamy ciasto wokół farszu i końce traktujemy widelcem dociskając do blatu.  Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy dowolnymi ziarnami

MamaOskarka
Babka kakaowa w polewie czekoladowej 196

zawodna jak zawsze, moja ulubiona książka H.Lipińskiej i A Woźniakowskiego „Ciasta słodkie i wytrawne” Tym razem wybór padł na babkę kakaową w polewie czekoladowej.   Wspaniałe puszyste, lekko wilgotna ciasto, dokładnie takie jak lubię. Składniki: 210 g mąki pszennej 110 g mąki ziemniaczanej 170 g cukru 4 jajka 210 g masła lub margaryny 3 łyżki kakao 4 łyżki mleka

Na słodko lub wytrawnie
SZACHOWNICA KOKOSOWA 474

formie dużego ciasta … czy w formie tortu .. czy też tak jak u mnie w formie keksu – szachownica zawsze zachwyca nie tylko podniebienie , ale i oczy! Dwukolorowe ciasto przełożone lekkim kremem budyniowym i obficie obsypane kokosem znajdzie wielu zwolenników. Wbrew pozorom szachownica jest niesamowicie łatwym ciastem i można ją przyrządzić nawet z pomocą dzieciaków! SKŁADNIKI : ( forma keksowa ) * jajko

Ostra na Słodko
Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami 232

Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami... Miękkie, delikatne ciasto i lekko kwaśny farsz. Wyczuwalny smak masła, kiszonej kapusty i podsmażonych pieczarek. Okraszone podsmażoną cebulą. Pycha!   Składniki: Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej; 2 surowe żółtka jaj; 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 125 ml gorącej wody; Szczypta soli. Nadzienie: 500 g kiszonej kapusty

Gospodyni Miejska
Na zdrowie! Skål! I toud in a hole 196

pomidory. Wymieszałam. Kiedy parówki się podrumieniły, wyjęłam tacę i zalałam je przygotowanym ciastem. Na wierzchu ułożyłam krążki cebuli i całość zapiekłam jeszcze przez ok. 30min., do zarumienienia i lekkiego napuchnięcia ciasta

bastalena
Cytrynowa tarta z malinami 301

wstawić na ok. 30min do zamrażarki. Oddziel kawałek ciasta (mniej więcej 1/3). Ciasto rozłóż palcami (urywając je po prostu) na foremce, wcześniej posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Lekko dociśnij. Ciasto posyp łyżką bułki tartej (gdy owoce puszczą sok, wchłonie go, aby nie zrobił się zakalec). Na surowe ciasto połóż maliny i posyp je cukrem pudrem, rozkrusz na wierzchu pozostałą

Fabryka pomysłów
Domowa Pizza Wiejska 441

odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie rozczyn powinien się lekko "spienić". Jeżeli tak się nie dzieje to możliwe, że drożdże są nieświeże i niestety musimy użyć innych. Następnie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę, resztę wody oraz sól i olej. Ciasto dobrze wyrabiamy, a następnie przekładamy do oprószonej mąką miski. Wierzch ciasta smarujemy olejem lub przykrywamy(...)chcemy, aby składniki były lepiej widoczne na pizzy możemy najpierw wyłożyć ser, a dopiero na niego składniki). Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia ciasta. Gotową pizzę podajemy z ketchupem i ulubionymi sosami, np. czosnkowym.   Moje posty

Słodka Strona
Po prostu gofry 245

wersji. Rodzina była bardzo zadowolona... Przepis stosuję od lat, czasem go lekko modyfikując. Źródło? Po tylu latach przyznam szczerze, że nawet nie pamiętam. Zdjęcie prezentuje ostatnie gofry...końcówka ciasta spowodowała lekkie luki w pięknych gofrach. Pozostałe pyszne wypieki bardzo szybko znikły z talerza, nie pozwalając na ich uwiecznienie. Składniki: 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżki cukru 1 1/2 szklanki

Słodkie okruszki
Groszek ptysiowy 149

dodajemy masło. Całość podgrzewamy, mieszając aż do rozpuszczenia masła. Następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli, gotujemy i mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Takie ciasto, gdy lekko ostygnie, przekładamy do miksera, wbijamy stopniowo po jednym jajku i miksujemy aż jajka połączą się z ciastem i ciasto będzie gładkie. Przygotowane ciasto przekładamy do szprycy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Fale dunaju 164

szkl cukier waniliowy 1 opak gotowa polewa 1 opak PRZYGOTOWANIE: CIASTO  Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem i ubitą pianę z białek, lekko wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części Pierwszą część wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, do drugiej części ciasta dodać kakao i dwie łyżeczki wody. Wyłożyć na jasne ciasto. Na wierzchu dość gęsto

Kuchnia Danusi
Trzy po trzy, czyli cytrynowe gotowanie 185

Dodać rozpuszczone i przestudzone masło oraz skórkę otartą z cytryny, wyrobić gładkie ciasto (może się delikatnie lepić - w razie potrzeby lekko podsypać mąką w czasie wyrabiania). Z ciasta uformować kulę, umieścić w lekko natłuszczonej misce i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na trzy równe części. Z każdej uformować wałek o średnicy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wielka Brytania, czyli angielski Apple Cake 299

rozgrzałem do 180 stopni z włączonym termoobiegiem i umieściłem w nim formę z ciastem na 15 minut. Po jego wyjęciu zmniejszyłem temperaturę w piekarniku do 160 stopni, a ciasto odstawiłem do lekkiego wystygnięcia. 350 ml mleka wlałem do rondla i podgrzewałem. W pozostałych 50 ml mleka rozpuściłem zawartość jednej torebki budyniu waniliowego dokładnie go mieszając i 2 łyżeczki cukru, dodałem(...)starając się, aby równomiernie pokrył jego powierzchnię. Na budyniu ułożyłem przygotowane wcześniej jabłka. Tak przygotowane ciasto włożyłem do piekarnika na 40 minut. Po tym czasie wyjąłem ciasto z piekarnika i odstawiłem do lekkiego wystygnięcia. Do wysokiego naczynia dodałem 200 ml śmietany 30%, 2 łyżeczki cukru trzcinowego i szczyptę soli, a następnie ubiłem śmietanę za pomocą miksera. Przygotowane ciasto pokroiłem

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania