lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:221/613)

Sernik czekoladowy z musem pomarańczowym 820

krótko schłodzić - ciasto nakłuć gęsto widelcem, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piec około 20 minut - upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić MASA SEROWA - składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić - na dno piekarnika wstawić duże naczynie z gorącą wodą, piekarnik rozgrzać do 160 stopni - twaróg przełożyć do miski(...)grudki), miksować tylko do momentu uzyskania masy o jednolitym kolorze - masę serową przelać do tortownicy na ostudzony spód z ciasta kruchego, wyrównać i wstawić do piekarnika - piec 70-80 minut lub do momentu ścięcia się wierzchu sernika (środek może być lekko trzęsący się, lecz nie może być płynny) - sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku, studzić przy otwartych drzwiczkach - ostudzony sernik schłodzić

Smakołyki Bereniki
Imbir, imbir, imbir, imbir... 153

wiadomo skąd, poczułam imbir właśnie. I tak się ten zapach mocno w mojej głowie zakorzenił, że nie mogłam przestać o nim myśleć. Wiem, że pora roku bardziej sprzyja lekkim wypiekom z owocami, ale biorąc pod uwagę, że od ponad tygodnia ciągle pada, imbir wpisuje się tu - moim zdaniem - całkiem nieźle.  Zastanawiając się, gdzie by tutaj tego imbiru dodać, przeglądałam(...)Ciasto uformować w wałeczek o średnicy 2,5 cm, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.  Schłodzone ciasto pokroić w 0,5cm plastry, uformować z każdego kulkę, lekko spłaszczyć i odcisnąć na wierzchu wzór widelcem. Piec ciasteczka w 180 st. C. przez 12-15 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Śmietankowe z Owocami i Białą Czekoladą 367

zużycie. Połączyłam to w całość dodając białą czekoladę do masy śmietankowej, w otoczeniu ciemnych biszkoptów. Wyszło smacznie i lekko. Wilgotne, mocno nasączone syropem czekoladowe blaty, przełożone bardzo delikatnym kremem śmietankowym z białą czekoladą, przełamane owocami, polane gorzką czekoladą – ciasto idealne na każdą okazję. Będzie smakować również z każdymi innymi owocami, ze świeżymi jak również w syropie. Bardzo Wam polecam(...)mąką. Ciasto wlewamy do formy, wygładzamy i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut, do suchego patyczka. Studzimy. Następnie kroimy wzdłuż uzyskując dwa blaty. Krem śmietankowy: 300 ml śmietany kremówki (najlepiej 36%) 200 g białej czekolady około 4 łyżek mleka Czekoladę z mlekiem rozpuszczamy na małej mocy palinka. Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstą ale również lekko płynną

Made By Mom And Son
Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie) 611

połowie ciasta rozkładamy w odstępach gęstą marmoladę/powidła (ja sobie wyznaczyłam foremką mniej więcej co ile nakładać nadzienie) i przykrywamy drugą połową ciasta (jakby zamknąć książkę). Dookoła wybrzuszeń delikatnie rękami wypychamy powietrze i lekko dociskajmy - pierwszy etap sklejania. Następnie wykrawamy foremkami pierniczki z nadzieniem - to drugi etap sklejania, bo foremka robi to za nas. Gotowe pierniczki przekładamy na brytfannę(...)wypłynie podczas pieczenia. Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni około 8-10 minut (w zależności od wielkości i grubości, na jaką udało się nam rozwałkować ciasto. Studzimy na kratce. Możemy je oblać polewą czekoladową lub lukrem - zyskają na smaku. RADA: Powidła powinny być bardzo gęste, smak dowolny, ale najlepiej śliwkowy lub inny kwaśny

Kolorowy Przepisownik
Babeczki z kruchego ciasta wypełnione porem i boczkiem 230

musztardy Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa Na blacie kuchennym umieszczamy mąkę, dodajemy posiekane masło oraz żółtko i zimną wodę. Doprawiamy delikatnie solą i siekamy nożem. Następnie wyrabiamy ciasto. Kiedy otrzymamy jednolitą masę to formujemy ją w kulę i zawijamy w folie spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Rozgrzewamy patelnie. Boczek kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy(...)smażymy kilka minut. Jajka rozbijamy do miski. Dodajemy śmietanę oraz musztardę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy i dorzucamy lekko przestudzony boczek i por. Na końcu wrzucamy ser. Mieszamy. Schłodzone ciasto delikatnie wałkujemy na blacie. Wycinamy okrągłe placki i wykładamy nimi formy do muffinek. Formę możną wcześniej posmarować tłuszczem, ale nie jest to niezbędne. Do każdej miseczki

Kolizje Smaków
Ucierane ciasto cytrynowe z cytryńcem chińskim + ZAKALEC ABC 317

oścież i studzić tak ciasto ok. 10-15 min. Następnie zostawić do kompletnego wystygnięcia w blaszce ,w której się piekło.  Po ostygnięciu ciasto można polać polewą czekoladową - lub tak jak w moim przypadku, lekko spryskać roztopioną czekoladą. I wszystko byłoby pięknie, gdyby po rozkrojeniu, nie przywitała mnie zgroza i postrach każdego cukiernika - ZAKALEC ! Przestworza Google, w tym najróżniejsze fora(...)znaleźć choćby TU , TU czy TU .  Puenta okazała się jednak bezbłędna i co tu kryć, bardzo życiowa. Można z wagą i stoperem w ręku trzymać się przepisu, piec ciasto po raz -enty a i tak zakalec może się pojawić. A dlaczego? A bo tak!... No co pozostaje zrobić - tylko się z zakalcem polubić! :) Smacznego

Grunt to przepis!
Libańskie pierożki drożdżowe 336

minutę, aż puszczą aromat. Dodajemy jedną łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso i smażymy jeszcze kilka minut do lekkiego zbrązowienia. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy orzeszki i odstawiamy do ostygnięcia. 4. Ciasto wyciągamy z miski i wałkujemy na placek o grubości około 3 mm. Wycinamy kółka 8-10 cm. Na każdy placek wykładamy trochę farszu, dokładnie zaklejamy

My Culinary Art
Ciasto marchewkowe z kremem miętowym 203

szkl. jabłek 3 jajka 1 szkl. oleju rzepakowego Krem miętowy : 250 ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone 100 g landrynek miętowych Dodatkowo: 50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania : Ciasto marchewkowe : Przesiać mąkę pszenną i krupczatkę . Dodać łyżeczkę proszku do pieczenia , cynamon , szczyptę soli , imbir, rodzynki i cukier trzcinowy. Zetrzeć marchew na dużej tarce razem z jabłkami. W oddzielnej misce szykujemy(...)suchego patyczka ok. 40 minut. Krem miętowy : Rozpuszczamy landrynki w 100 ml wody. Śmietanę kremówkę 30 % ubijamy i dodajemy serek mascarpone . Lekko przestudzone landrynki wlewamy do kremu. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na upieczone ciasto marchewkowe. Dodatkowo: Płatki migdałowe prażymy na patelni i posypujemy nimi ciasto . Smacznego

Słodkości i nie tylko
Ciastka francuskie z serem 205

każdy płat) na 12 prostokątów (ok. 10×8 cm). Wewnątrz każdego prostokąta, ostrym, cienkim nożykiem robimy w rogach nacięcia, nie docinając ciasta do końca (patrz gif). Rogi składamy do wewnątrz. Układamy na przygotowanej blaszce. Środek każdego lekko dociskamy i przy użyciu pędzelka, delikatnie smarujemy rozkłóconym jajkiem. Na każde ciastko nakładamy masę serową (ja użyłam zwykłego woreczka i tylki(...)dżemu, bo spłynie). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20-25 minut. Upieczone wykładamy na kratkę do lekkiego przestudzenia. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Czy z owocami, czy z serem, czy też upieczone i wypełnione masą lub bitą śmietaną ciastka francuskie, wśród ciast, plasują się w moich zakamarkach kulinarnych na bardzo wysokiej pozycji. Kruche i delikatne, listkowane ciasto, osłodzone

mojewypiekiinietylko
Ślimaczki cynamonowe 183

wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W międzyczasie można przygotować farsz. Margarynę ropuścić (ja wstawiam na 30 sekund do mikrofalówki), lekko przestudzić. Do przestudzonej, rozpuszczonej margaryny dodać cukier i cynamon. Dokładnie wymieszać. Z wyrośniętego ciasta upuścić powietrze i przełożyć na obsypaną mąką stolnicę. Ciasto rozwałkować na spory prostokąt o grubości około 0,5 cm. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć

Gospodyni Miejska
Drożdżowe serduszka z budyniem truskawkowym 135

puszyste drożdżówki z budyniem :) Ale nie takie zwykłe, ponieważ specjalnie na tą okazję uformowałam je na kształt serduszek :) Zachwycają już samym wyglądem, ale muszę nadmienić , że też smakują wybornie! Ciasto drożdżowe jest bardzo miękkie i puszyste. Do tego każda drożdżówka ma w sobie sporą ilość budyniu (użyłam truskawkowego, ale można go zastąpić malinowym). Formowanie bułeczek jest bardzo proste, a wszelkie(...)kroimy go na 10 w miarę równych części. Z każdej części robimy kulkę i lekko podsypując mąką rozwałkowujemy ją na placek (grubości ok. 0,5 cm). Nakładamy na środek 1 dużą łyżkę zimnego budyniu i rozsmarowujemy (najłatwiej promieniście: od środka ku krańcom ciasta). Następnie ciasto zwijamy jak naleśnik, składamy go na pół i nacinamy zostawiając ok. 2 cm nie przeciętej

MyCookBook.pl
Wesoły przekładaniec z morelami, Nutellą i kremem budyniowym 296

Dzisiaj zapraszam na pyszny, wyjątkowy przekładaniec. Z morelami, lekko brzoskwiniowy. Przełożony kremem zrobionym z Nutelli i wafelków. Na wierzchu jest gruba warstwa budyniowego kremu, pycha. Ciasto podbiło nie jedno podniebienie:) i w towarzystwie od razu poprawiły się humory. Stąd nazwa wesoły przekładaniec. Bardzo polecam… (inspiracja z gazetki „Najlepsze ciasta”, sporo zmodyfikowana).   Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno

Mała Cukierenka
Bułeczki razowe 138

ciepłym miejscu. Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy sól oraz płatki owsiane. Na środku robimy wgłębienie, do którego przelewamy lekko wyrośnięte drożdże oraz oliwę z oliwek. Powoli zaczynamy mieszać na najniższych obrotach miksera (hakiem), dolewając cały czas resztę wody. Gdy ciasto się połączy dolewamy syrop klonowy oraz sezam. Wyrabiamy ciasto jeszcze ok 5 minut. 2. Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej delikatnie(...)olejem miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. 3. Kolejnego dnia wyciągamy, wyrabiamy na lekko wysypanej mąką stolnicy i dzielimy na  ok 6 części (w zależności od tego jakiej wielkości bułki chcemy). Wyrabiamy w dłoniach, obtaczamy w mące i układamy np w tortownicy robiąc odstępy ok 2-3cm. Wkładamy do piekarnika nastawionego do 50st

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) 1675

Bardzo smaczne ciasto dla wielbicieli delikatnego aromatu i głębokiego smaku cappuccino. Ciasto Cappuccino jest proste w wykonaniu i co najważniejsze nie trzeba włączać piekarnika, aby je przygotować. Połączenie śmietanowego, lekkiego kremu z delikatną masą budyniową z dodatkiem cappuccino to wyjątkowa kombinacja smaków, która z pewnością zasmakuję niejednemu amatorowi delikatnej kawy. Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) - Składniki: Masa Budyniowa: 1 l mleka

Słodka Strona
Tort czekoladowo-śmietankowy z owocami 309

cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej DO DEKORACJI: świeże owoce listki mięty lub melisy  WYKONANIE: CIASTO CZEKOLADOWE: Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Nie będziesz potrzebować tutaj miksera, wystarczy rózga kuchenna. W misce roztrzep lekko jajka, dodaj mleko, brązowy cukier, olej oraz esencję z wanilii. Wszystko wymieszaj do połączenia się składników. Do drugiego naczynia przesiej mąkę(...)przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij od razu z piekarnika i ostudź.  Z wystudzonego ciasta odetnij wystającą górną część i pokrusz. Resztę ciasta przekrój wzdłuż na pół. KREM: Wszystkie składniki na krem muszą być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce.   W naczyniu ubij śmietanę kremówkę na sztywno. Dodaj do niej po łyżce mascarpone

Słodko-Słony Świat Ilony