lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:220/613)

Mini Pączki dla Dzieci 163

Pączki w wydaniu dla dzieci, bo który maluch nie ulegnie ich urokowi. Ponadto ciasto z jakiego zrobiłam te mini pączuszki wyszło rewelacyjne. Delikatne, lekkie i dosłownie rozpuszczające się w ustach, wiec polecam ten przepis nie tylko na zrobienie wersji dla dzieci, ale również do wypróbowania podczas robienia tradycyjnych pączków.  Mini Pączki dla Dzieci - Składniki: Pączki: 4,5 szklanki(...)wyrośniętego rozczynu, dodajemy pozostałą część mąki, cukier waniliowy i dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło,  pianę ubitą z dwóch białek i szczyptę soli. Następnie znów wyrabiamy ciasto do momentu jego zmatowienia i "odchodzenia" od rąk. Ciasto powinno być luźne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Po tym czasie formujemy pączki (można

Słodka Strona
Empanadillas con atun, czyli hiszpańskie pierożki 108

oleju 1 cebula oliwa do smażenia 1 puszka pomidorów w kawałkach sól pieprz szczypta cukru 1 opakowanie gotowego ciasta na empanadillas 1 żółtko Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni, gdy się lekko zeszkli dodajemy pomidory. Wszytko(...)mieszamy i przez chwilę  przesmażamy i następnie redukujemy. Nadzienie do pierożków nie może być rzadkie. Dodajemy lekko odsączonego z oleju tuńczyka i przyprawiamy. Odstawiamy do przestudzenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu, brzegi smarujemy zimną wodą, składamy na pół i sklejamy. Następnie dociskami ząbkami widelca, żeby ciasto się dobrze

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto kakaowe z serem 478

przełożyć : ser, cukier , cukier waniliowy, jogurty  i mleko , chwilę mieszać . Galaretki i żelatynę rozpuścić w 0.5 litra przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Do masy serowej wlewać po troszku galaretki cały czas mieszając mikserem . Ciasto przeciąć na pół. Na spód ułożyć pokrojone w cienkie plasterki brzoskwinie . Na brzoskwinie połowa sera . Na ser pokrojone brzoskwinie w kostkę i reszta

Sama słodycz i szczypta chili
117. Mirabelkowo, czyli drożdżówki z Luks Pomadą. 221

posmarowania wierzchu bułeczek 1 roztrzepane jajo cukier brązowy z cynamonem (według uznania) lukier (cukier puder+woda) Przygotowanie Rozpoczynając przygotowywanie ciasta drożdżowego musimy zrobić rozczyn. Drożdże rozcieramy w palcach i wrzucamy do miski, dodajemy 1 z 5 łyżek cukru. Lekko podgrzewamy mleko i dolewamy je do drożdży z cukrem (należy pamiętać, że zbyt gorące mleko zabije drożdże i ciasto nie wyrośnie

Symfonia Smaków
Jabłecznik z bitą śmietaną 157

masę. Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy i pieczemy 25 minut w 175 C. Ciasto studzimy a na nie przekładamy przygotowane wcześniej jabłka. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżki ubijamy z mlekiem i miksujemy z tężejącą galaretką. Masę wykładamy na jabłka i posypujemy wiórkami czekoladowymi. Ciasto wkładamy

Zainspirowana w kuchni
Cedr kandyzowany – konfitura z cedru 172

jest nazywany „jabłkiem Adama” . Etrog ma bardzo grubą, chropowatą, żółtą i pachnącą skórę oraz bardzo kwaśny miąższ. Najważniejszy jest miąższ, który się kandyzuje. Kandyzowane skórki cytronu używa się do ciast – jest to popularna cykata. Ponieważ skórka ma sporo goryczki należy ją najpierw wymoczyć w zimnej wodzie lub roztworze soli. Ja przygotowałam skórki na dwa sposoby, jednak te moczone w soli(...)minut. Odstawić. Następnego dnia gotować 30 minut od zagotowania. Gorącą konfiturę wkładać do wyparzonych słoiczków. Zakręcać i odstawić dnem do góry. Używać do ciast, jako konfiturę... i jakie kto ma pomysły i jak kto lubi tę lekką goryczkę, która potrafi uzależnić ;) *Miąższ dokładnie wycisnąć i przelać do torebki na kostki lodu. Włożyć do zamrażarki. Używać do zakwaszania potraw.   zastawa

królestwo garów
Najprostszy chleb z garnka 642

emaliowanym. Jak widać, tak też można. Chleb pieczony w garnku bardzo ładnie wyrasta i ma apetyczną, chrupiącą skórkę. Moje modyfikacje: do ciasta dodałem łyżeczkę octu jabłkowego - czasem tak robię (drożdże lubią lekko kwaśne pH); przed pieczeniem chleb posmarowałem mlekiem i posypałem makiem (niebieskim i białym); wstępne wyrastanie prowadziłem w temperaturze pokojowej ok. 2 godziny, zamiast(...)Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki – miska, w której wyrasta ciasto, musi być naprawdę spora bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość. Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb – aż przestanie się lepić do rąk. Uformować na stolnicy okrągły bochenek, nakryć

Przepisy na domowy ser i chleb
Minipączki cynamonowe 363

minut (mikserem krócej) - gotowe ciasto pozostawić w misce, przykryć czystą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości - wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, odrywać małe kawałki ciasta, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blacie lekko oprószonym mąką - gotowe pączuszki przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na 20-30 minut - pod koniec wyrastania w szerokim rondlu zacząć rozgrzewanie oleju, pamiętając, aby jego(...)nich nadmiar tłuszczu - przygotować posypkę: drobny cukier do wypieków wymieszać z cynamonem, jeszcze ciepłe pączki obtaczać w posypce Minipączki są świetną alternatywą dla klasycznych dużych, zazwyczaj nadziewanych pączków. Samo ciasto drożdżowe nie jest mocno słodkie, wyczuwalny jest w nim aromat wanilii, natomiast główna słodycz pochodzi z posypki cynamonowej

Smakołyki Bereniki
Brownie 117

masy rozpuszczoną czekoladę z masłem i dokładnie mieszamy. Do tej masy dosypujemy proszek do pieczenia razem z mąką i znowu dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki (np. tak jak w moim przypadku do foremki silikonowej uprzednio wysmarowanej lekko olejem w kształcie serduszka, ale będzie dobra standardowa forma wyłożona papierem do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy

Emcia Pichci
Paski drobiowe w kokosowej tempurze 182

rozłupanie orzecha. Można go lekko nadpiłować, a potem młotkiem i śrubokrętem dokończyć dzieła. Brzmi to może groźniej, niż wygląda. Kokos z wnętrza łupinki wyjmiemy bez problemu. Obieramy z brązowej skórki i ścieramy na drobnej tarce. Na patelni, woku lub w garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej (na kuchni elektrycznej, ceramicznej – na 3). Przygotowujemy ciasto . Mąkę tortową i kukurydzianą przesiewamy(...)powinno mieć konsystencję naleśnikowego. Nie rozcieramy do uzyskania gładkiej konsystencji, mogą, a nawet powinny, pozostać niewielkie grudki. Kawałki kurczaka maczamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej (mój kurczak wchłonął marynatę, ale jeśli jest zbyt mokry trzeba go lekko osuszyć). Nie należy dawać jednorazowo zbyt wielu porcji, aby się ze sobą nie stykały i jednocześnie nie została obniżona temperatura tłuszczu

mojewypiekiinietylko
Marcepanki vel talarki marcepanowe-pyszne 207

posmarowac cieniutko dzemem. Marcepan zagniesc i rozwalkowac na blacie wysypanym cukrem pudrem.Wycinac identyczne ksztalty i w takiej samej ilosci jak spody z kruchego ciasta. Na kazde ciasteczko posmarowane dzemem nalozyc wyciety i dopasowany ksztaltem marcepan,lekko dociskajac brzegi. W kapieli wodnej rozpuscic czekolade.Kazde ciasteczko posmarowac polewa czekoladowa i ulozyc na kratce do zastygniecia polewy.Najlepiej zostawic je na cala

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza z serkiem feta i pieczarkami 119

łyżka oleju sól, pieprz, przyprawa do pizzy Drożdże rozpuszczamy w mleku dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie (najlepiej ręką) wyrabiamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz: Cebulkę kroimy na drobno, lekko smażymy na rozgrzanym oleju razem z papryką pokrojoną w paski i pieczarkami w plasterki, następnie  ser feta kroimy w kostkę

Jadło i czytadło
Gofry, lekkie i chrupiące 231

budki J Właściwie to je upiekłam na podwieczorek, ale były tak pyszne i chrupiące, że musiałam dorobić następną porcjęą ciasta, więc mieliśmy słodką kolację. Starsza córka pierwszego porwała (tego najbrzydszego), druga gofrem z cukrem pudrem się zajadała.. Gofry, lekkie i chrupiące Składniki na 5 podwójnych gofrów: 2 szklanki mąki pszennej( szklanka 250 ml) 1 ¼ szklanki kefiru lub maślanki ½ szklanki

Mia Cucina Sofieta
Rogale świętomarcińskie 347

dwóch łyżek mąki, kilku łyżek ciepłego mleka i drożdży tworzymy rozczyn. Gdy podwoi swoją objętość wylewamy go na mąkę. Dodajemy pozostałe lekko ciepłe mleko, rozpuszczone masło, sól oraz jajka i żółtka ubite z cukrem. Zagniatamy na elastyczne ciasto. Powinno łatwo odchodzić od dłoni. Jak istnieje potrzeba (jeśli ciasto jest bardzo klejące) można podsypać odrobinę mąki. Zostawiamy na 15 minut. Rozwałkowujemy

Poezja smaku
Żytnie kruche ciasteczka (nadziewane) 159

być spożywane przez osoby z nietolerancją pszenicy. Cudownie kuszą zapachem, a po sięgnięciu po jedno ciastko - nie sposób oprzeć się pokusie i sięgnąć po drugie i kolejne. Ciasteczka są lekko orzechowe (ze względu na dodatek mąki żytniej) i świetnie również smakują bez nadzienia. Ja je przełożyłam konfiturą, ale można też masłem orzechowym - czy kremem czekoladowym. To idealna alternatywa na szybką(...)cukru  1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: dżem/konfitura Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić na jednolitą masę. Z ciasta formować kulki o wielkości - pomiędzy orzechem laskowym a włoskim. Kuleczki lekko spłaszczyć i ułożyć (w sporych odstępach) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Aby uzyskać wzorek - ciastka należy docisnąć widelcem lub tak jak ja - tłuczkiem

Di gotuje