lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:212/613)

Wigilijne uszka do barszczu 139

grzybków cebula  masło jajo sól, pieprz Sposób Na maśle usmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojone grzyby, łyżkę tartej bułki, sól, pieprz. Do lekko przestudzonego nadzienia wbić surowe jajo, aby masa się nie rozpadła. Zagnieść ciasto, cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdym położyć troszkę nadzienia i złożyć po przekątnej, zlepić brzegi. Uszka wrzucić do wrzącej wody, wyjmować

Kuchenne aromaty
Na Dzień Pizzy: pizza wiosenna 163

zalać 100 ml wody, odstawić na 15 minut. Po tym czasie dolać letniej wody, zagnieść. Dodać sól i oliwę, wyrobić gładkie ciasto (może się delikatnie lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Szparagi blanszować 2-3 minuty w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Serek wymieszać z kremówką, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Połączyć. Wyrośnięte ciasto podzielić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto straciatella czyli poWeekendowe Lakocie odc.92 164

ciacho z kremem. O kotlecie dzisiaj tez usłyszycie tymczasem zapraszam na kremowo biszkoptowe ciasto straciatella znalezione na blogi Daktyle w Czekoladzie . Ciasto straciatella biszkopt: 200 g mąki pszennej 200 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka z lekkim czubkiem proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Żółtka lekko roztrzepujemy i dodajemy do ubitych białek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Papaya crunchy flans 176

ciasto: 2 jajka 20 dkg margaryny, najlepiej Kasi 2 szklanki mąki odrobina cukru do smaku nadzienie: 1 mała puszka papai w lekkim syropie Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dosypujemy mąkę.Wyrabiamy ciasto. Ciasto wstawiamy na około 20 minut do lodówki. Wyjmujemy z lodówki, wałkujemy. Ciastem można wyłożyć silikonowe foremki do muffinek, jak i standardowe foremki

Luźna Kuchnia
Italian cheesecake 161

podobnie jak więkość tego typu ciast rodem z naszej ojczyzny, i po jednej porcji czujemy, jakbyśmy zjedli conajmniej pół blachy tego ciasta.  Dlatego też w moim domu piekę najczęściej wersję serniczka, w którym ciężki twaróg zastępuję lekką, kremową ricottą. Potrzebujemy: Na spód: - 125 g mąki pszennej - pół łyżeczki soli - 50 g ricotty - 50 g miękkiego masła - 100 g cukru(...)Powstałą masę wylewamy na spód sernika. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 - 30 minut (wierzch ma się lekko zbrązowić). Po wyjęciu z piekarnika środek sernika będzie sprawiał wrażenie nie do końca ściętego, ale taki ma właśnie być. Odstawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia.  Kroimy truskawki na plasterki, układamy na wierzchu sernika, posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego!!! Źródło

W mojej holenderskiej kuchni
Naleśniki (z pianą z białek) 290

przepisami na naleśniki na słono i słodko. Muszę przyznać, że trudno je się smaży (ze względu na dodatek piany z białek,  ciasto nie jest tak płynne jak w zwyczajnych naleśnikach), ale w smaku są rewelacyjne. Puszyste, lekko biszkoptowe. Są świetnym uzupełnieniem do różnego rodzaju farszu. Lekko zapieczone z warstwą startego sera stanowią świetne, już nie takie zwykłe, danie(...)sztywno. Dodać do reszt ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Smażyć od razu na dobrze rozgrzanej patelni.  Naleśniki smarować grubo farszem (warzywnym np. szpinakiem lub mięsnym z kapustą i grzybami), zwijać w kopertę. Można posypać startym serem np. parmezan, mozzarella, gouda. Zapiec w temp. 180ºC do czasu aż ser się rozpuści i lekko zapiecze. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasteczka z pajęczyną 158

lekko. Powrót do pracy niemal już dwa tygodnie temu zupełnie ograbił mnie z czasu tak zwanego wolnego . W momencie, kiedy człowiek po trzynastu godzinach wraca do domu i konstatuje, że za sześć i pół godziny musi znowu wyjść, żeby zdążyć na czas, a w perspektywie jest kolejny dzień pracy nie krótszy niż godzin dziesięć, odechciewa się wszystkiego. Gorący prysznic działa(...)białka 150 g cukru pudru Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać ze skórką cytrynową i cynamonem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić żółtko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać szklanką koła. Układać na blasze wyłożonej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
WANILIOWY SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 171

połączenia – ok. 2 minuty. Nie można ciasta miksować zbyt długo, by nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Sernik po upieczeniu powinien być równy z każdej strony. Masę serową wylać na przygotowany i schłodzony  wcześniej spód. Do masy można włożyć dodatkowo świeże truskawki, wciskając je lekko do sernika, by lekko ponad niego wystawały. Sernik piec(...)uzyskania pożądanej słodkości. Jeśli truskawki są mało słodkie, dodać więcej cukru. Gotowy, upieczony sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez  minimum 12 godzin. Ciasto przechowywać w lodówce

Calzonella.com
CIASTO Z DELICJAMI I KOLOROWYMI GALARETKAMI 257

zmielonych orzechów 5 łyżek cukru  5 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ubić białka,dodając po łyżce cukru,następnie żółtka i lekko wymieszać.Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta,na końcu zmielone orzechy - dokładnie wymieszać.Wylać na blaszkę o wymiarach 34x24 cm i piec ok 30 min w 180 st C.   Masa

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciastka orkiszowe z suszoną żurawiną 186

lubi wielkość i kształt dowolne. Miałam od dawna ochotę upiec coś z żurawiną. W głowie pojawiły się pomysły na chleb lub ciasto z żurawiną jednak ostatecznie zmobilizowałam się do upieczenia ciastek. Lekko kwaskowate ze względu na obecność żurawiny i sycące.  Powstały w dwóch wersjach : orkiszowe z żurawiną i owsiane z rodzynkami ( przepis pojawi się niebawem). Długo zbierałam się(...)przekonana do pieczenia drobnych wypieków. Obawiałam się, że będą spalone od spodu i blade z wierzchu. Ale nie ma tego złego jak to mówią. Wizyta u rodziców zrodziła pomysł – ciasto przygotuję u siebie, a upiekę u rodziców w piekarniku elektrycznym. Mój przepis powstał tak : Pół szklanki mąki pszennej typ 550  Szczypta proszku do pieczenia Łyżka otrąb pszennych 3 łyżki

apetytnapieczenie
Chleb miodowy 114

Składniki wymieszać ze sobą, przykryć folią spożywczą i odstawić na 8-12 godzin. Zakwas jest gotowy, gdy da się wyczuć lekko kwaśny zapach i ma gąbczastą strukturę. Odważyć 350 g zakwasu, resztę przełożyć do słoika... będzie na następny chlebek. Ciasto właściwe (w dniu pieczenia) 350 g zaczynu  500 g mąki żytniej typ 720 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)łyżka miodu 1 łyżka siemienia 1 łyżeczka wody Miód połączyć z wodą i dokładnie wymieszać. Siemię lniane lekko podprażyć na suchej patelni. Przestudzić. Do zakwasu dodać mąki, sól i miód rozpuszczone w wodzie oraz siemię. Wszystko wymieszać i delikatnie wyrobić. Ciasto jest kleiste. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 4-6 godzin. Ciasto chlebowe zwiększy swoją

Delicious Titbits
Ciasto Kubuś 327

się zagotuje. Masę budyniową wylać na biszkopt. Ułożyć delicje, odstawić do wystygnięcia. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku. Kremówkę lekko ubić z cukrem, dolewając przestudzoną galaretkę, ciągle mieszać. Wylać na ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki. Zetrzeć czekoladę na ciasto. Pokroić na kwadraty

Magiczne Życie Marty
Ciasteczka!!! 133

przygotowane ciasto chowamy do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180*C, formę do pieczenia ciasta wykładamy papierem. Ciasto wyjmujemy łyżką i formujemy z niego kulki. Umieszczamy je na formie wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Przy pieczeniu trochę się "rozleją", więc dobrze jest zostawić między nimi odstępy. Pieczemy ok. 10 minut- aż lekko nie zbrązowieją(...)polecam podkraść jedno jeszcze ciepłe. Gwarantuję niebiańskie przeżycia, przy wgryzaniu się w delikatne ciasto, w którym gdzieniegdzie znajdziecie płynną jeszcze czekoladę. Mnie to powaliło na łopatki i mentalnie leżałam i kwiczałam ze szczęścia na podłodze w kuchni:) Po kilku godzinach ciastka są wciąż lekko wilgotne, przepięknie pachną przyprawami i bardzo mi ciężko ich nie zjeść wszystkich (chciałabym wziąć jakieś

les mirabelles
Fasolka szparagowa z mozarellą na cieście francuskim 177

garnka, zalewamy wodą, dodajemy odrobinę cukru i szczyptę soli, po czym gotujemy ok. 20 minut, aż będzie w miarę miękka. Powinna stawia ć lekki opór przy gryzieniu ;) Podczas gdy fasolka siedzi na ogniu, rozwijamy płat ciasta francuskiego i przycinamy do wielkości posiadanego przez nas naczynia do zapiekania (najwygodniej zrobi ć to tak, jak na zdjęciu poniżej). Pozostałego ciasta nie wyrzucamy

Kulinarne zapędy Kokosa