lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:204/613)

Tarta z gruszkami i budyniem 171

pieczenia . Część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód blaszki , z reszty ciasta wyciąć paseczki i wylepić boki. Budyń ugotować z podanych składników. Jeszcze ciepły wyłożyć na ciasto. Na budyniu poukładać gruszki brzuszkiem do góry lekko wciskając w budyń. Piec w temperaturze 180 stopni około 45/ 50 minut. Po upieczeniu wierzch można polać polewą lub posypać cukrem pudrem

Sama słodycz i szczypta chili
Chrupiący sernik ze słonecznikiem i czereśniami 183

SMACZNEGO ! UWAGI :do tego ciasta pasuja rowniez wisnie i kazde inne male lekkie owoce (surowa masa jest bardzo rzadka).Zamiast pestek slonecznika mozna uzyc platkow migdalowych lub mielonych orzechow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik z kokosem 223

wiórki kokosowe. Masę wyłożyć na gorący sernik i piec jeszcze około 10-15 minut w tej samej temperaturze (fot.3) . Po upieczeniu nie wyciągać od razu ciasta z piekarnika - najlepiej jak by wystygło przy lekko uchylonych drzwiczkach

Świat Ciasta
Ciasto budyniowe z bananami i galaretką 1165

powstanie gładka masa bez grudek. Połowę ciastek wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem. Na herbatniki wylewamy gorący krem budyniowy i resztę ciastek na wierzch. Na wystudzone ciasto nakładamy pokrojone w plasterki banany i zalewamy lekko teżejącą galaretką cytrynową. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin ( a jeszcze lepiej

Ostra na Słodko
Ananasowe z kremem budyniowym 311

kremem miętowo – budyniowym i wiele wiele innych , które nie tylko smakowały rewelacyjnie , ale i pięknie wyglądały! Dziś mam dla Was kolejne z serii ciast budyniowych – z kremem ananasowym! Delikatny biszkopt przełożony lekkim , egzotycznym kremem przywodzi nam na myśl ciepłe słońce , wakacje i wspaniałe chwile spędzone na łonie natury! Szybki , smaczny i łatwy! Zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom! SKŁADNIKI

Ostra na Słodko
Sernik w wersji mini 132

nieco zrównoważyć jej słodkość, dodałam też sok z cytryny. Konfiturę wiśniową, choć prezentuje się u Asi obłędnie, zastąpiłam słodką kremówką z dodatkiem herbaty. Z mazistym, lekkim, ale konkretnym (ciężko ten smak wytłumaczyć, naprawdę) ciastem komponuje się wspaniale. Całość zgrała się po prostu idealnie. Jeden z najlepszych serników na tym blogu - musicie spróbować! Gwarantuję, że nikt nie pozostanie obojętny. A teraz

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Udziwniona kawa i winne pytania 145

napisać?  Bo ja miewam takie dni. I choć bardzo chcę - po prostu mi nie idzie. Wtedy najlepiej napisać tylko dwa słowa o pysznym cieście lub ciasteczkach - słowa przyjdą następnym razem. Niewymuszone, lekkie i interesujące. Przynajmniej taką mam nadzieję. Na blogu  Kuchnia Pani Wiosny  znalazłam ostatnio przepis na kawę z żółtkiem. Zafascynowało mnie to połączenie - kogel-mogel lubię

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb żytni ze słonecznikiem 166

wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być elastyczne i klejące. Brytfankę (średniej wielkości, dł. ok. 25 cm)smarujemy olejem i obsypujemy mąką. Do brytfanki przekładamy ciasto i rozprowadzamy je na całej długości,  dłonią  lekko zmoczoną w wodzie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 1 godz. Chleb pieczemy 30-35 min. w piekarniku rozgrzanym

Moniki Smakołyki
Słodkie bułeczki bananowe z dżemem z czarnych porzeczek 230

minut). Ponownie przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie ciasto znowu wyrabiać, podsypując mąką (nie za dużo, ciasto ma być luźne) i formować kulki. Każdą lekko spłaszczyć dłonią, nakładać po pełnej łyżeczce dżemu i starannie zlepiać. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na około 20-30 minut. Wyrośnięte bułeczki

Oryginalny smak
Kopytka 182

miękkie. Następnie mielimy je maszynką do mięsa (można również ugnieść praską do ziemniaków). Do przestudzonej masy ziemniaczanej dodajemy mąkę oraz jajko, delikatnie mieszamy. Blat podsypujemy lekko mąką, wykładamy naszą masę i zaczynamy ugniatać ciasto. Jeśli byłoby zbyt lejące to dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Kiedy mamy uformowaną jednolitą masę to dzielimy ją na niewielkie części. Formujemy z nich wałeczki, które kroimy

Kolizje Smaków
Fińskie zielone naleśniki. 184

Stopić masło. Wlać do ubitej masy i wymieszać. Jajko utrzeć z cukrem. Dokładnie wymieszać z ubitą masą. Szpinak umyć, sparzyć, osuszyć i posiekać. Dodać do ciasta i wymieszać. Smażyć cienkie naleśniki na patelni lekko posmarowanej olejem. Usmażyłem 4 duże naleśniki. Podawać jako gorącą przystawkę lub danie kolacyjne

Kulinarny karnet Christophera
Kokosanki 193

wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec ubite białka i likier kokosowy  wymieszać z masą . Wstawić do piekarnika na 35 min 175 stopni. Ostygnięte ciasto pokroić na niewielkie kwadraty, które obtaczamy w lekko ostygniętej polewie i wiórkach

Wypieki Uli
Słoneczny chleb kukurydziany 150

Sól Kminek  Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj kilka łyżek ciepłego mleka, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do przesianej mąki kukurydzianej dodaj rozczyn, jajka, lekko podgrzane mleko, sól i kminek. Dobrze wyrób. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Piecz pół godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Chleb przełóż na kratkę kuchenną

Apetyczna babeczka
Muffiny z truskawkami, rabarbarem i czekoladą 208

posypania Wykonanie: Czekoladę kruszymy na drobne kawałki. W misce mieszamy wszystkie składniki, oprócz truskawek. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Papilotki lub formę na muffiny napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej babeczki lekko wciskamy jedną truskawkę. Muffiny pieczemy około 25-30 minut

Kulinarne przygody Gatity
Mleczne gofry ryżowe 142

oprócz białka. Białko ubijamy w osobnej miseczce na sztywno ze szczyptą soli. W międzyczasie włączamy gofrownicę. Białko dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto partiami wylewamy na gofrownicę i pieczemy do lekkiego zbrązowienia gofrów. Studzimy na kratce lub w pozycji pionowej. insertCookd("b98445ddf44cdd148dc29ed5d76aeb3d

Kulinarne przygody Gatity
Cienkie naleśniki 177

Wstawić do lodówki na minimum 30 minut (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze).  2. Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię. Natłuścić masłem. Wlewać na patelnię nieduże porcje ciasta i smażyć naleśniki, z obu stron, do lekkiego zrumienienia.  3. Wystudzone naleśniki ułożyć jeden na drugim, przykryć. Można przechowywać w lodówce do 2 dni lub zamrozić na kilka tygodni . A zaraz po usmażeniu

Proste Potrawy
Kluski śląskie 163

miękkości. Następnie odcedzamy i tłuczemy je tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę (tak, aby nie powstały grudki). Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i zagniatamy ciasto. Z powstałego ciasta ugniatamy kulki o średnicy ok. 3 cm, lekko je spłaszczamy i robimy w środku zagłębienie tzw. "dziurkę". W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i wrzucamy do niej partiami kluski. Gotujemy

Emcia Pichci
CIASTO "AFTER EIGHT" 332

Pierwszy raz skosztowałam jej będąc małą dziewczynką: przyjaciel mojego taty przywiózł nam z Niemiec czekoladki "After eight". Zakochałam się w ich smaku! Dzisiejsze ciasto to klasyczne i ciężkie brownie połączone z lekką lukrową masą miętową. Polecam przepis wszystkim amatorom moich ulubionych czekoladek :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres

Przepisy Aleksandry
Drożdżówki z dżemem ( koperty z dżemem ) 171

rondelku rozpuścić masło, odstawić do ostygnięcia. W 1/2 szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże, dodając  cukier. Rozpuszczone drożdże połączyć z mąką, jajami oraz płynny  lekko ciepłym masłem Stopniowo dolewać mleko i wyrabiać ciasto. Ciasto ma być sprężyste i pulchne. Ilość mleka zależy od wilgotności mąki. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie

kolorowotorcikowo
Wyprawa na targ 200

plasterku ulubionego sera. Tarteletki posypujemy tymiankiem i orzeszkami pinii. Pieczemy w nagrzanym wczesniej do 200°C piekarniku przez okolo 15-20 minut. Ciasto ma byc rumiane, a ser powinien sie lekko stopic. Podajemy gorace. Smacznego

Przysmaki Karolki
Pizza. Razy dwa - dla każdego coś innego. 166

rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym pomidor 4 ogórki kiszone krążek sera camembert 3 łyżki koncentratu pomidorowego (lub keczupu) oregano, bazylia Tuńczyka osączyłam z zalewy. Na cieście rozsmarowałam koncentrat, obficie posypałam ziołami. Wyłożyłam tuńczyka, lekko go rozsmarowując tak, aby nie wymieszał się z koncentratem. Na wierzchu ułożyłam plastry ogórków i pomidora, przykryłam plastrami sera. Piekłam w 200 stopniach ok. 35 minut

W kuchni Karmel-itki
KOPYTKA DYNIOWE Z BAZYLIĄ PODANE Z GORGONZOLĄ I OLIWĄ Z OLIWEK. 180

ciasto. Jeśli jest zbyt luźne, można dosypać mąki, dlatego lepiej zacząć dodawać ją  od mniejszej ilości, później ewentualnie dosypywać. Blat posypuję mąką. Z przygotowanego ciasta biorę małe porcje, formuję z nich wałeczki, lekko spłaszczam i odkrawam ostrym nożem kluseczki. Zostawiam je chwilę do przeschnięcia na oprószonej mąką powierzchni, aby się do niej nie przykleiły. W dużym garnku zagotowuję wodę

W kuchni Karmel-itki
DYNIOWE KOPYTKA Z TWAROŻKIEM I CYNAMONEM. 175

ciasto. Jeśli jest zbyt luźne, można dosypać mąki, dlatego lepiej zacząć dodawać ją  od mniejszej ilości, później ewentualnie dosypywać. Blat posypuję mąką. Z przygotowanego ciasta biorę małe porcje, formuję z nich wałeczki, lekko spłaszczam i odkrawam ostrym nożem kluseczki. Zostawiam je chwilę do przeschnięcia na oprószonej mąką powierzchni, aby się do niej nie przykleiły. W dużym garnku zagotowuję wodę

W kuchni Karmel-itki
Szarlotka z nutą wanilii i cynamonu 485

zakres pieczenia na tylko dół - w ten sposób cienka góra z ciasta się nie przypali.   Można też przekręcić blachę tył naprzód, dla równomiernego upieczenia ciasta. Po wyjęciu z piekarnika szarlotkę przestudzić. Kroić lekko ciepłą i delektować się smakiem

Grunt to przepis!
Ciasteczka czekoladowo-migdałowe 198

wymieszaną z migdałami i dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie włożyć je na ok 1 godzinkę do lodówki, nieco stężeje jednak lepkie będzie. Z ciasta formować kulki o średnicy 2 cm i lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem.Piec ok 12 minut na 175 C aż ciasteczka będą sztywne

Monia miesza i gotuje
Chocolate chip cookies 132

schłodzenia na 1 godzinę do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Za pomocą łyżki nakładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blasze porcje ciasta wielkości piłeczki do ping ponga zachowując 5 cm odstępy a następnie lekko spłaszczamy. Pieczemy ok 15-17 minut ale proponuję zaglądać do nich już po 12 minutach. Następnie studzimy. Na blaszkę układałam po 12 porcji ciasta. Wyszło

Pudełko rozmaitości
Szarlotka z masłem orzechowym 189

pieczemy około 15 minut do zarumienienia. W tym czasie ścieramy na grubych oczkach jabłka, posypujemy cynamonem, dodajemy łyżkę cukru , mieszamy i odstawiamy. Na lekko ostudzony blat wykładamy starte jabłka, które posypujemy resztą kruchego ciasta. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 35 minut - do zarumienienia. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania