pozostawić na krótko w formie do wstępnego ostygnięcia, następnie razem z papierem wyjąć na kratkę lub blat, żeby odparował (należy robić to delikatnie, bo gorące ciasto drożdżowe jest bardzo miękkie) - chlebek można jeść lekko ciepły lub całkowicie ostudzony, na drugi dzień po upieczeniu można go krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej, co spowoduje jego odświeżenie, choć i niepodgrzewany jest mięciutki
Smakołyki Berenikishoarmę. Moja towarzyszka zabrała się za polecone przez obsługę- żeberka. Mimo wielkości porcji, skusiłyśmy się na desery -łatwo nie było,ale stanęłyśmy na wysokości zadania. Ciasto marchewkowe i deser z mascarpone (bardzo fajny, lekki, chrupiący i owocowy- zdecydowanie nasz faworyt) Polecam również świetną, domową lemoniadę, która towarzyszyła naszej kulinarnej przygodzie od samego początku. Odpowiednio słodka, ale bez przesady- pyszna. Rondel
Wielki apetytproszek do pieczenia. Do suchych składników dodaj rozpuszczone masło. Dobrze wymieszaj. Następnie dodaj rozbełtane jajko i wymieszaj ponownie. Dorzuć żurawinę lub rodzynki. Nakładaj łyżką porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spłaszcz lekko, nadając okrągły kształt (układaj ciasteczka w odstępach, żeby podczas pieczenie nie złączyły się ze sobą). Ciasteczek wychodzi na dwie blachy, więc upiecz najpierw jedną, potem drugą
Moja Delicjaliści włoskiej kapusty obgotować 2 minuty w osolonej wodzie. Wyłowić, przelać zimną wodą i osuszyć. Pokroić w paski. Wymieszać z odrobiną oleju, soli i pieprzu ciasto podzielić na 2 równe części. Rozwałkować na lekko omączonym blacie. Ułożyć na papierze do pieczenia. Każdy placek posmarować sosem dyniowym. Na wierzchu lużno ułożyć mięso mielone i kapustę włoską. Posypać startym serem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lenia. Nie mogę wykrzesać z siebie żadnego entuzjazmu, sflaczało mi wszystko i dynda w okolicach kostek. Moją postawę życiową można podsumować jednym słowem: "meh" (obowiązkowe lekkie wzruszenie ramion). Każdy kubek herbaty i kawałek ciasta są świetnym pretekstem do siedzenia i bezmyślnego patrzenia się w ekran komputera. Największa aktywność na jaką mnie stać to czytanie książki- choć przy opisach bitew się
les mirabelleskostkę, przesmażyć na złoty kolor na oliwie. Dodać do ziemniaków, dodać przyprawy, dobrze wymieszać na gładką masę. Farsz powinien być mocno pikantny. Nakładać farsz na ciasto, sklejać pierogi. Zagotować w dużym garnku wodę, lekko posolić. Do gotującej się wody wrzucać pierogi, zamieszać. Gotować po wypłynięciu ok. 2 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z podsmażoną na maśle cebulką. Smacznego i miłego
vegetaniestopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować, wykrawać szklanką kółka. Nakładać farsz na ciasto, sklejać pierogi. Zagotować w dużym garnku wodę, lekko posolić. Do gotującej się wody wrzucać pierogi, zamieszać. Gotować po wypłynięciu ok. 2 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z podsmażoną na maśle cebulką. Dzisiaj rozpisaliśmy się
vegetaniedodajemy do nich jogurt, przyprawy i dobrze ze sobą mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec do jajek wsypujemy żółty ser. Teraz najważniejsze ! Na ciasto wykładamy różyczki brokuła, który wcześniej blanszowaliśmy w lekko osolonym wrzątku ok. 5 min. Brokuły zalewamy masą jajeczną i posypujemy tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 C i pieczemy ok. 40 min. Na dodatek
vegetaniegarnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone masło, gotujemy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Wsypujemy przesianą makę i ubijamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odchodziło od boków garnka. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie dodajemy jajka i ubijamy na gładką masę. Wkładamy do szprycy i wyciskamy na blachę niewielkie gniazdka ( zostawiamy miejsca między nimi – rosną! ). Wkładamy do nagrzanego
Ostra na Słodkogarnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone masło, gotujemy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Wsypujemy przesianą makę i ubijamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odchodziło od boków garnka. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie dodajemy jajka i ubijamy na gładką masę. Wkładamy do szprycy i wyciskamy na blachę niewielkie gniazdka ( zostawiamy miejsca między nimi – rosną! ). Wkładamy
Ostra na Słodkopiekarnika na ok. 30 min. Kopytka: Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, odparować.Przestudzone zemleć przez maszynkę, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko i zarobić ciasto.Z ciasta formować wałki ok. 3 cm. spłaszczyć je lekko i ciąć nożem ukośne kluski.Gotować we wrzącej osolonej wodzie
Kuchnia w opałachBardzo smaczny, nie za słodki, o aksamitnej, delikatnej masie serowej. Kakaowy, lekko chrupiący spód idealnie pasuje do waniliowego serka :) Ciasto: - 120 g margaryny do pieczenia - 2 jajka - 250 g mąki - 70 g cukru - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki kakao Masa serowa: - 1 kg serka waniliowego (u mnie President) - 5 jajek - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Zdrowie na języku :Ppieczenia . Część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód blaszki , z reszty ciasta wyciąć paseczki i wylepić boki. Budyń ugotować z podanych składników. Jeszcze ciepły wyłożyć na ciasto. Na budyniu poukładać gruszki brzuszkiem do góry lekko wciskając w budyń. Piec w temperaturze 180 stopni około 45/ 50 minut. Po upieczeniu wierzch można polać polewą lub posypać cukrem pudrem
Sama słodycz i szczypta chiliSMACZNEGO ! UWAGI :do tego ciasta pasuja rowniez wisnie i kazde inne male lekkie owoce (surowa masa jest bardzo rzadka).Zamiast pestek slonecznika mozna uzyc platkow migdalowych lub mielonych orzechow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!