lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:198/613)

Czekoladowe naleśniki gryczano-orkiszowe na Razowym Kwasie Chlebowym z musem cytrusowym 193

Były już naleśniki z szampanem i piwem, teraz pora na kwas chlebowy, który całkowicie odmienia naleśniki przygotowywane z "cięższych" mąk. W cieście czekoladowym, gryczano-orkiszowym sprawdził się doskonale. Naleśniki są lekkie i puszyste, znakomicie się komponując z kwaskowatością cytrusów i wiejskim serkiem. W sprzedaży dostępne są smakowe kwasy chlebowe, np. z żurawiną lub śliwką, którymi  można wzbogacić nasze naleśniki

SzczyptaSmaQ
Ciastka francuskie z budyniem i jabłkami 136

mleka. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy budyń i gotujemy ok. 2 minuty ciągle mieszając, s tudzimy. Ciasto francuskie rozwałkowujemy , podsypując mąką. Kroimy na 12 prostokątów. Ciastem wyklejamy foremki muffinkowe ( u mnie jak zawsze silikonowe ) , lekko dociskamy , nakłuwamy. Każdą porcję przykrywamy pergaminem i obciążamy suszonym grochem. Wkładamy do nagrzanego do 190 C piekarnika na ok. 8-10 minut. Jabłka myjemy, k roimy

Ostra na Słodko
Ciasteczka cytrynowe 887

się składników - gotowy krem przetrzeć przez sitko, aby uzyskać gładką konsystencję, schłodzić przez kilka godzin w lodówce - piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni - ze schłodzonego ciasta formować małe (około 6g) kuleczki, układać je w lekkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - uformowane ciasteczka piec przez 6-10 minut  (najlepiej po minimalnym czasie pieczenia sprawdzić jedno ciasteczko, czy jest(...)składać po dwa razem, lekko dociskając - ciasteczka schłodzić Ciasteczka są niezbyt słodkie, za to mocno cytrynowe, a ich niewielki rozmiar sprawia, że są idealną przekąską i trudno poprzestać na jednej sztuce. Można je przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce, przy czym w przypadku tej drugiej opcji, przed degustacją warto wyjąć je wcześniej, aby ciasto kruche się ociepliło

Smakołyki Bereniki
Bożonarodzeniowy sernik po krakowsku 487

pudrem oraz cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania na zmianę dodajemy zółtko oraz łyżkę twarogu. Do masy dodajemy budyń. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy lekko mieszając z masą serową. Spód tortownicy wylepiamy 2/3 ciasta, następnie przekładamy masę serową. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, kroimy w paski w układamy na masie kratkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Wielkanocna strucla serowa z czekoladową nutką 356

dwie części. Do jednej dodajemy czekoladę mleczną, mieszamy. Analogicznie postępujemy z czekolada białą. Dalsze etapy: Po upływie 45 minut jeszcze raz wyrabiamy krótko ciasto. Dzielimy je na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy na dwa prostokąty. Na każdy prostokąt wykładamy połowę serowej masy (na środku, wzdłuż dłuższego boku). Następnie składamy ciasto (jednym bokiem przykrywamy

Słodkie okruszki
Sernik z wiśniami 797

część zamrożonego ciasta zetrzeć na blachę na tarce z dużymi oczkami (fot.2) . Wyłożyć masę serową, a następnie równomiernie rozłożyć na niej zamrożone wiśnie lekko wciskając je w masę palcem (fot.3) . Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta (fot.4) . Piec około 60-70 minut w temp. 180ºC. Studzić w uchylonym piekarniku. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Pod warunkiem, że dotrwa

Świat Ciasta
Pączki z twarogiem i marmoladą 189

jest dość lepkie obtaczamy je w niewielkiej ilości mąki (by nie lepiło się do rąk) i formujemy pączki. Uformowane pączki układamy w odstępach na lekko oprószonym mąką papierze pergaminie lub blaszce i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto twarogowe jest dość tęgie dlatego pączki będą rosły dość długo. Wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, po około 4 minuty z każdej ze stron

Smakowy Raj
Jaglane brownie na niepogodę 210

sobotę mieliśmy pierwszy prawdziwie wiosenny dzień. Na spacer z psem wyszłam w lekkim tylko swetrze; później, gdy jechałam do pracy, do autka poszłam w koszulce z krótkim rękawem. Nie zmarzłam - było dziewiętnaście i pół stopnia! Słonko świeciło jak szalone, a ja nie mogłam przestać się uśmiechać. Nareszcie! Długo wyczekiwana, cudownie ciepła, zielona wiosna... Niestety, trzy godziny później, gdy z pracy(...)wierzch wyłożyć mus, zrobić widelcem esy-floresy. Piec w 180 st. C. przez 45-55 minut, aż masa się zetnie, ale będzie lekko galaretowata przy poruszeniu blachą. Ostudzić. Smacznego! Nie oszukujcie się - takie nieco zdrowsze ciasta zawsze będą smakowały inaczej niż te z dodatkiem masełka i białej mąki. Ale inaczej , wcale nie znaczy gorzej . Nasze kubki smakowe to brownie podbiło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Shrek 160

Pyszne l ekkie ciasto w wiosennych kolorach. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki m ąki zie mniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyż eczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa zielona: 1 duża bu telka zielonego napoju typu Kubuś (900ml) 3 budynie śmietankowe Masa śmietankowa: 500 ml śmietany 30% 1 zielona galaretka (dowolna) Dodatkowo: 2 opakowania(...)następ nie wlewamy zi mną galaretkę. Masę wykładamy na delicje. 5. Dwie zielone galaretki robimy według przepisu na opakowaniu (możemy jedynie trochę zmniejszyć ilość wody) . Lekko tężącą galaretkę wylewamy na masę śmietankową. 6. Ciasto schład zamy przed podaniem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Orkiszowe pierogi z kapustą, grzybami i orzechami laskowymi 222

Farsz do świątecznych pierogów możesz także przygotować wyjątkowy.Wystarczy dodać kilka łyżek podprażonych i zmielonych orzechów laskowych do masy kapuściano-grzybowej,a farsz zyska niesamowitą głebię smaku. Składniki na ciasto pierogowe: 3 szklanki mąki orkiszowej(2 szklanki mąki jasnej 630+1 szklanka pełnoziarnistej) 1 jajko lub samo żółtko 3/4 szklanki ciepłej wody sól Składniki na farsz: 600-700 g kiszonej(...)nadmiar wilgoci z farszu poprawiając jego strukturę i ułatwiając lepienie pierogów mąki przesiać na stolnicę,dodać szczyptę soli ,jajko i powoli wlewajac wodę wyrabiać .Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować 1-szy kawałek ciasta na grubośc 2 mm.Szklanką lub foremką wykrawać krążki o średnicy 6-7 cm.Na każdy krążek nakładać dużą porcję farszu,składać ciasto na pół i dokładnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruche ciasteczka, czyli ciasteczka Enrike 147

waniliowego 2 łyżki cukru Margarynę rozpuszczamy lub pozostawiamy aby zmiękła. Ja preferuje rozpuszczanie, gdyż wg mnie łatwiej i szybciej wyrabia się wtedy ciasto. Jeśli rozpuszczamy margarynę, należy pamiętać żeby była ona w temperaturze pokojowej, a więc lekko ciepła, gdy będziemy dodawać pozostałe składniki. Do margaryny dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę i mąkę. Wyrabiamy dobrze ciasto. W pierwszej fazie wyrabiania, gdy wszystko

Smakowy Raj
Naleśniki z mąki jaglanej (bez glutenu, mleka i jajek) 193

konsystencję ciasta naleśnikowego. Wolniej pęcznieją w zimnej wodzie niż siemię lniane, co ułatwia rozlanie równej warstwy ciasta na patelni. Nie zmieniają smaku ciasta i są praktycznie niewyczuwalne. Naleśniki smażymy na patelni z powłoką ceramiczną lub teflonową, lekko posmarowanej tłuszczem. Nie rozgrzewać patelni zbyt mocno. Najwygodniej smaży się małe naleśniki typu amerykańskich pancakes, ale ciasto jest na tyle elastyczne, że udają

głodny alergik
Biszkopt z musem truskawkowym 456

Dzisiaj jedno z moich ulubionych ciast :). Przepyszne, proste ciasto z musem truskawkowym i śmietankową pianką. Fantastycznie pachnie truskawkami i wanilią. Lekkie, smaczne, owocowe, znika błyskawicznie. Na jednym kawału nie można poprzestać. Wspaniałe na lato, bardzo polecam. Zamiast truskawek możemy użyć innych owoców np.: jagód, porzeczek, malin, wiśni.   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Orchard Fruits oraz White(...)Następnie cały czas mieszając mikserem, wlewać powoli lekko tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać. 11. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki. Mus truskawkowy: 12. Dwie galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody i odstawiać do całkowitego ostygnięcia. 13. Truskawki zmiksować na mus, dodać ostygniętą galaretkę, wymieszać. 14. Mus truskawkowy wylać na ciasto w blaszce i znów ciasto wstawić

Mała Cukierenka
Tort makowy z kremem 372

Zapraszam na torcik bez ambarasu, a pewny. Super prosty i dość szybki w przygotowaniu. Święta za pasem, a moja Córcia na 10-te urodziny zażyczyła sobie ciasto z makiem. Makowiec tuż przed Bożym Narodzeniem?? Ale co bylo robić) Wybrałam torcik makowy. Trochę miałam kłopotu z dobraniem odpowiedniego kremu. W sukurs przyszedł gotowy krem dr. Oetkera, który już od dawna miałam(...)masę jajeczną i delikatnie mieszamy,  na koniec dodajemy tłuszcz.   Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie na kratce.   Składniki na poncz: ·          3/4 szklanki herbaty mocno cytrynowej Składniki

Mia Cucina Sofieta
Kokosek 173

ciasta, delikatnie wymieszać Ciasto kokosowe Białka ubić na sztywną pianę Dodać cukier, cukier wanilinowy, mąkę, wiórki kokosowe, sok z cytryny, śmietanę i lekko wymieszać Blaszkę o wymierasz 24x40 cm yłożyć papierem do pieczenia Połowę ciemnego ciasta słożyć do foremki Na wierzch wyłożec ciasto kokosowe a następnie resztę ciasta z kakao piec w temp 180 st C przez

Mix smaku
Kruche ciasteczka korzenne 175

minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i wytnij okręgi za pomocą szklanki. Następnie użyj pieczątki do ciastek i lekko nią dociskając, poprzybijaj wzory na ciasteczkach. (Pieczątkę należy uprzednio oprószyć mąką, by ciasto się nie przyklejało). Uformowane ciastka ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piecz około 12 minut w 180 °C. Gotowe ciastka ostudź

Food Square