wiórki kokosowe. Masę wyłożyć na gorący sernik i piec jeszcze około 10-15 minut w tej samej temperaturze (fot.3) . Po upieczeniu nie wyciągać od razu ciasta z piekarnika - najlepiej jak by wystygło przy lekko uchylonych drzwiczkach
Świat Ciastapowstanie gładka masa bez grudek. Połowę ciastek wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem. Na herbatniki wylewamy gorący krem budyniowy i resztę ciastek na wierzch. Na wystudzone ciasto nakładamy pokrojone w plasterki banany i zalewamy lekko teżejącą galaretką cytrynową. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin ( a jeszcze lepiej
Ostra na Słodkokremem miętowo – budyniowym i wiele wiele innych , które nie tylko smakowały rewelacyjnie , ale i pięknie wyglądały! Dziś mam dla Was kolejne z serii ciast budyniowych – z kremem ananasowym! Delikatny biszkopt przełożony lekkim , egzotycznym kremem przywodzi nam na myśl ciepłe słońce , wakacje i wspaniałe chwile spędzone na łonie natury! Szybki , smaczny i łatwy! Zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom! SKŁADNIKI
Ostra na Słodkonieco zrównoważyć jej słodkość, dodałam też sok z cytryny. Konfiturę wiśniową, choć prezentuje się u Asi obłędnie, zastąpiłam słodką kremówką z dodatkiem herbaty. Z mazistym, lekkim, ale konkretnym (ciężko ten smak wytłumaczyć, naprawdę) ciastem komponuje się wspaniale. Całość zgrała się po prostu idealnie. Jeden z najlepszych serników na tym blogu - musicie spróbować! Gwarantuję, że nikt nie pozostanie obojętny. A teraz
Pożeraczka, czyli raz adobrzenapisać? Bo ja miewam takie dni. I choć bardzo chcę - po prostu mi nie idzie. Wtedy najlepiej napisać tylko dwa słowa o pysznym cieście lub ciasteczkach - słowa przyjdą następnym razem. Niewymuszone, lekkie i interesujące. Przynajmniej taką mam nadzieję. Na blogu Kuchnia Pani Wiosny znalazłam ostatnio przepis na kawę z żółtkiem. Zafascynowało mnie to połączenie - kogel-mogel lubię
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyrabiamy ciasto. Ciasto ma być elastyczne i klejące. Brytfankę (średniej wielkości, dł. ok. 25 cm)smarujemy olejem i obsypujemy mąką. Do brytfanki przekładamy ciasto i rozprowadzamy je na całej długości, dłonią lekko zmoczoną w wodzie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 1 godz. Chleb pieczemy 30-35 min. w piekarniku rozgrzanym
Moniki Smakołykiminut). Ponownie przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie ciasto znowu wyrabiać, podsypując mąką (nie za dużo, ciasto ma być luźne) i formować kulki. Każdą lekko spłaszczyć dłonią, nakładać po pełnej łyżeczce dżemu i starannie zlepiać. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na około 20-30 minut. Wyrośnięte bułeczki
Oryginalny smakmiękkie. Następnie mielimy je maszynką do mięsa (można również ugnieść praską do ziemniaków). Do przestudzonej masy ziemniaczanej dodajemy mąkę oraz jajko, delikatnie mieszamy. Blat podsypujemy lekko mąką, wykładamy naszą masę i zaczynamy ugniatać ciasto. Jeśli byłoby zbyt lejące to dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Kiedy mamy uformowaną jednolitą masę to dzielimy ją na niewielkie części. Formujemy z nich wałeczki, które kroimy
Kolizje SmakówStopić masło. Wlać do ubitej masy i wymieszać. Jajko utrzeć z cukrem. Dokładnie wymieszać z ubitą masą. Szpinak umyć, sparzyć, osuszyć i posiekać. Dodać do ciasta i wymieszać. Smażyć cienkie naleśniki na patelni lekko posmarowanej olejem. Usmażyłem 4 duże naleśniki. Podawać jako gorącą przystawkę lub danie kolacyjne
Kulinarny karnet Christopherawymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec ubite białka i likier kokosowy wymieszać z masą . Wstawić do piekarnika na 35 min 175 stopni. Ostygnięte ciasto pokroić na niewielkie kwadraty, które obtaczamy w lekko ostygniętej polewie i wiórkach
Wypieki UliSól Kminek Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj kilka łyżek ciepłego mleka, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do przesianej mąki kukurydzianej dodaj rozczyn, jajka, lekko podgrzane mleko, sól i kminek. Dobrze wyrób. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Piecz pół godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Chleb przełóż na kratkę kuchenną
Apetyczna babeczkaposypania Wykonanie: Czekoladę kruszymy na drobne kawałki. W misce mieszamy wszystkie składniki, oprócz truskawek. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Papilotki lub formę na muffiny napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej babeczki lekko wciskamy jedną truskawkę. Muffiny pieczemy około 25-30 minut
Kulinarne przygody Gatityoprócz białka. Białko ubijamy w osobnej miseczce na sztywno ze szczyptą soli. W międzyczasie włączamy gofrownicę. Białko dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto partiami wylewamy na gofrownicę i pieczemy do lekkiego zbrązowienia gofrów. Studzimy na kratce lub w pozycji pionowej. insertCookd("b98445ddf44cdd148dc29ed5d76aeb3d
Kulinarne przygody GatityWstawić do lodówki na minimum 30 minut (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze). 2. Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię. Natłuścić masłem. Wlewać na patelnię nieduże porcje ciasta i smażyć naleśniki, z obu stron, do lekkiego zrumienienia. 3. Wystudzone naleśniki ułożyć jeden na drugim, przykryć. Można przechowywać w lodówce do 2 dni lub zamrozić na kilka tygodni . A zaraz po usmażeniu
Proste Potrawymiękkości. Następnie odcedzamy i tłuczemy je tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę (tak, aby nie powstały grudki). Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i zagniatamy ciasto. Z powstałego ciasta ugniatamy kulki o średnicy ok. 3 cm, lekko je spłaszczamy i robimy w środku zagłębienie tzw. "dziurkę". W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i wrzucamy do niej partiami kluski. Gotujemy
Emcia Pichci