lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:207/613)

Czekoladowy Cukiernia i pralinki 119

zapomnimy o wszelkich niedogodnościach z trafieniem, a następnym razem nogi same będą nas tam niosły. W Czekoladowym nie ma pączków, ciężkich, tłustych ciast...  Są natomiast różnego rodzaje wariacje na temat tart, serników... a wszystko lekkie, smaczne...i z najlepszych produktów. Mus malinowy, przecier porzeczkowy, powidła śliwkowe... wszystko robione na miejscu.   A ciastka naprawdę pyszne, ja na ogół

królestwo garów
Pierniki norymberskie 218

same migdały) i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i jeszcze raz całość dobrze mieszamy. Z gotowego ciasto formujemy kulki ręcznie lub łyżeczką i układamy je na papierze pergaminie, lekko spłaszczamy, pozostawiając pomiędzy pierniczkami pewien odstęp, by podczas pieczenia się nie zlepiły. W przypadku pieczenia pierniczków na opłatkach, postępujemy podobnie. Na opłatek nakładamy uformowaną kulkę

Smakowy Raj
Paluchy z piwnego ciasta...do piwa i nie tylko - Październikowe Wyzwanie Blogerek 157

solą i piwem. Powinno wyjść elastyczne, dość miękkie ciasto mniej więcej o konsystencji miękkiej plasteliny.  Ciasto odstawić do lodówki na kilkanaście minut. Następnie odrywać małe kawałki wielkości piłeczki do ping ponga, dłońmi formować wałki o grubości około 1 cm. Wałki spłaszczać lekko i zakręcać w spiralę. Układać na blasze wyłożonej papierem, smarować rozmąconym jajkiem i posypywać dowolnymi(...)dodatkami: grubą solą, grubo zmielonym pieprzem, sezamem, czarnuszką, drobno startym serem, etc. Piec w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut. Paluchy powinny być lekko zrumienione. Moje paluchy upiekłam z grubo mielonym pieprzem, serem i sezamem. Ciasto z dodatkiem piwa jest kruche lecz delikatne. Piwo nadało puszystości, zadziałało jak spulchniacz. Po przełamaniu palucha widać, że ciasto nie jest zbite jak klasyczne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Czekoladowe ciasteczka Chewy Cookies z nadzieniem tofu-truskawkowym 171

Bierzemy kawałek ciasta w dłonie i formujemy kulki (takie mniej więcej o średnicy 5-7cm), spłaszczamy kulkę na dłoni, palcami formujemy lekki dołek i umieszczamy trochę nadzienia. Bardzo podobnie do lepienia pierogów zamykamy nadzienie w cieście i spłaszczamy w dłoni. Nadzienie będzie nam wypływać, nic nie szkodzi. Kładziemy gotowego placuszka na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne jest

upichcona
BISZKOPT Z KREMEM WANILIOWYM, GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI 345

delikatnie biszkopt. Wyłóż krem, wyrównaj wierzch. GALARETKA: Galaretkę rozpuść we wrzącej wodzie, pozostaw do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia.  Truskawki przekrój na połówki, ułóż  na kremie  przecięciem do dołu  i zalej tężejącą galaretką. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia galaretki, a najlepiej(...)całą noc. Gotowe ciasto udekoruj listkami melisy lub mięty. Gotowe! Smacznego! * jeśli biszkopt urośnie Ci zbyt duży, możesz wyjąć go z formy i lekko ściąć wierzch, a następnie włożyć go ponownie do formy i zapiać obręcz. Podczas smarowania biszkoptu kremem dokładnie rozsmaruj krem po bokach, aby galaretka nie przeciekła do biszkoptu

Słodko-Słony Świat Ilony
Chleb nadziewany szpinakiem i serem feta 238

lepiące. Na stolnicy posypanej mąką, rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach ok 30x20cm. Na wierzch placka wyłożyć przestygnięte nadzienie szpinakowe,  zostawiając brzegi ok 2cm które ułatwią zlepić potem ciasto. Następnie pokruszyć na to ser feta i rozsypać na całość resztę sera żółtego. Placek zlepić zakładając do środka brzegi i tworząc podłużny bochenek. Przewrócić na druga stronę "szwem" do dołu(...)góra/dół na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu .  Jeść po lekkim przestudzeniu, jednak jeszcze ciepły. Przyznam szczerze, że chlebek okazał się lekkim rozczarowaniem. Podejrzewam, że lepiej komponowałoby się w nim ciasto drożdżowe, zamiast te powyższe z proszkiem do pieczenia. Zdecydowanie więcej powinno też być w nim sera fety, trochę zginął wśród reszty nadzienia. Ser żółty zdeczko

Grunt to przepis!
CEBULARZE LUBELSKIE 279

potrzeba można dodac wiecej mleka lub maki. Ciasto przykrywamy scierka i zostawiamy na 1 godzine w cieplym miejscu do wyrośnięcia. W  czasie gdy ciasto będzie wyrastac, robimy farsz. Cebule obrac, pokroic na poltalarki, lekko posolic i podsmażyć na masle  ok. 5 minut , pozniej zmniejszyc ogien , dodac troszeczke wody i dusic do miękkości (woda musi odparowac) Pod koniec duszenia

PychaDania
Brzoskwiniowy piegusek z malinami 296

wodzie i wystudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno i połączyć z chłodną, ale płynną galaretką. Wylać na warstwę brzoskwiniową. Na wierzchu ułożyć świeże maliny, lekko wciskając je w piankę. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Wykorzystanie białek Tagged: brzoskwinie , mak , maliny , żelatyna

https:KKuchniaMniam
DROŻDŻÓWKI Z SEREM 110

łyżek mąki przygotować zaczyn i odstawić na 15 minut. Wsypać do miski pozostałe składniki, na końcu dodając masło i dokładnie wyrobić ciasto, do momentu, aż przestanie "kleić" się do rąk i nabierze gładkiej konsystencji. W razie potrzeby podsypać lekko mąką. Miskę nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wszystkie składniki na farsz przełożyć do miski i wyrobić(...)gładką masę przy użyciu miksera. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je, podsypując mąką na prostokąt około 30 x 40 cm. Posmarować przygotowanym nadzieniem i zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Pokroić ostrym nożem na około 12-15 kawałków. Każdy kawałek wziąć w dłonie, lekko rozciągnąć i przekręcić. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 30 minut

Kuchnia w opałach
krucho-drożdżowy zawijaniec z makiem 170

wrzątkiem i trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać do maku wszystkie pozostałe składniki masy i całość razem zagotować mieszając a następnie wystudzić. Składniki ciasta zagnieść i odstawić na kwadrans. Rozwałkować na blacie podsypanym lekko mąką.  Wyłożyć nadzienie i zwinąć roladę. Przenieść ją na papier i owinąć całą papierem zostawiając około 2 centymetry luzu. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kurczak w cieście francuskim 198

pieczarek, 2 łyżki przyprawy do kurczaka, sól, pieprz, jajko, 2 łyżki ziół prowansalskich, olej rzepakowy do smażenia, 100g żółtego sera, łyżeczka mąki pszennej. Przygotowanie Ciasto rozmrozić. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w dość duże paski. Lekko rozbić. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Cebule obrać, pokroić w cienkie

Z miłości do słodkości
Rosną, rosną, jak na drożdżach. Dzieci oraz baba BY MY BELOVED HUSBAND 150

ilustracją moich wynurzeń o wzrastających dzieciach, będą tradycyjne baby drożdżowe pojawiające się zawsze na Wielkanocnym stole. Dzisiejszy przepis to podstawowa receptura na ciasto drożdżowe, które mój Mąż przygotowuje zgodnie ze wskazówkami swej mamy, choć może coś tam lekko pozmieniał, bo od lat mówimy, że uczeń przerósł mistrza. Baba By My Beloved Husband jest delikatniejsza niż ta z jego domu rodzinnego(...)dodam ze dwie łyżki. Wyrabiam aż coraz łatwiej odchodzi od naczynia. Dodaję rodzynki, wyrabiam jeszcze. Lekko je smaruję z wierzchu oliwą, by nie schło podczas wyrastania. Wyrasta przykryte, w cieple przez około 1,5 godziny. Po tym czasie powinno mniej więcej podwoić objętość. Kiedy ciasto rośnie smaruję formy. Na tę babę potrzebujecie jednej naaaprawdę dużej lub dwóch form, tradycyjnej

I tu będę miała takie te
Jagodzianki 132

wykładamy na czysty blat, wyrabiając ciasto metodą Richarda Bertinet. Początki są męczące, trzeba się przyzwyczaić do takiego wyrabiania ciasta - zajmuje to sporo czasu. Ciasto wyrabiamy do momentu kiedy przestaje kleić się do blatu i jest sprężyste. Lekko obtaczamy w mące i wkładamy do miski do wyrastania - u mnie trwało to mniej więcej godzinę i 20 minut. Po tym czasie ciasto

Plate of Joy
Włoskie zeppole - obwarzanki z miodem na Wigilię 187

uważając żeby się nie poparzyc zagnieść i uformować kulę.   Formować cienkie wałeczki i zlepiac  na krzyż.  Układać na powierzchni lekko posmarowanej olejem. Także ręce należy  zwilżyć   odrobiną oleju aby zapobiec przylepianiu się ciasta. Rozpuścić miód w kąpieli wodnej.  Na patelni rozgrzać olej arachidowy , smażyć zeppole z dwóch stron na rumiano.  Można odsączyć nadmiar

zielonacukinka
Tłusty czwartek. 133

drożdże ,posypać 2 łyżkami mąki i szczyptą soli. Odstawić ,aby trochę podrosło. Wlać resztę mleka, roztrzepane jajka i wsypać przesianą mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, podzielić na 2 części i rozwałkować niezbyt cienko. Na jednej części zaznaczyć lekko kółka ausztycherem lub szklanką. W środku kółek nałożyć na przemian, do jednego łyżeczkę dżemu pomarańczowego, do następnego wiśniowego. Całość nakryć drugą częścią ciasta

Kulinarny karnet Christophera
Mazurek dla początkujących 148

minut, wystudzić w foremce. Masa: Czekoladę połamać, roztopić w kąpieli wodnej (miska z czekoladą nad garnkiem z gorącą wodą) i lekko przestudzić. Zmiksować na gładką masę z pozostałymi składnikami. Masę wyłożyć na ciasto, stuknąć foremką kilka razy o blat żeby masa równo się rozlała i wstawić na kilka godzin do lodówki. Schłodzony mazurek posypać prażonymi migdałami i okruchami ciasta

SzczyptaSmaQ
Sernik królewski 337

pochodzi od mojej babci, darzę go dużym sentymentem, gdyż ten smak przypomina mi dzieciństwo. Charakterystyczne dla tego sernika są dwie warstwy ciemnego kruchego ciasta, między którymi znajduje się jasna sernikowa masa. Sernik jest bardzo puszysty, lekki, delikatny, do tego bardzo smaczny, a co jest też ważne łatwy w przygotowaniu, bardzo efektownie też się prezentuje na białym obrusie W moim domu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię