papier do pieczenia na wierzchu tarty). Wyjmujemy tartą z piekarnika zdejmujemy papier z fasolą i nakładamy łyżką masę makową pomiędzy nią masę serową ,wygładzamy lekko łyżką i na wierzch kroimy w kostkę jabłko,rozwałkowujemy resztę ciasta ,kroimy w paski i układamy kratkę na wierzchu,pieczemy jeszcze 40 min w 180 stopniach na wierzch jeszcze ciepłego ciasta,mieszamy lukier i polewamy
Swojskie jedzonkoszklanki lekko ciepłego mleka z dodatkiem łyżki cukru i 2 łyżek mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut. "Masę jajeczną" oraz rozczyn łączymy z mąką, lekko ciepłym mlekiem, roztopionym (lub miękkim) masłem oraz alkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji, będzie ono miało dość luźn ą konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami(...)wydrążamy spore dziurki. Możemy także ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 1,5 cm, a następnie wycinać donaty (można do tego celu posłużyć się specjalnymi foremkami lub użyć zwykłej szklanki - średnica ok. 6-7 cm, a środek wyciąć małym kieliszkiem. Drugi sposób jest szybszy , ale oponki mogą się podczas smażenia lekko rozwarstwić - jednak prócz minimalnych walorów estetycznych
Słodka Stronatakiej ilości by powstało gładkie, jednolite nie lepiące się do ręki ciasto. Rozwałkowujemy na cienkie placki, dopasowane wielkością do posiadanych blaszek. Blaszki smarujemy masłem lub oliwą i oprószamy mąką. Ciasto nie wymaga czasu na rośnięcie - im dłużej będzie stało, tym bardziej bułowate i grube wyrośnie. Smarujemy pastą pomidorową. Posypujemy żółtym serem. Rozkładamy na nim plastry sera wędzonego, na które wykładamy(...)pieczenia dostosowujemy do możliwości własnego piekarnika. Gorąca, aromatyczna uczta dla podniebienia gotowa. Pizza smakuje nawet bez sosu, choć ten czosnkowy doskonale przegryzie się z lekko kwaskowatą słodyczą serowej żurawiny. Mniam, mniam Przepis na to ciasto "sprzedali" nam stali towarzysze naszych spotkań. Od tamtej pory przyrządzamy pizzę tylko z tej receptury. Ciasto wychodzi mięciutkie, a zarazem chrupiące. Dobór dodatków to już
Kuchnia po mojemuWami podzielić przepisem na wspaniały sernik na śmietanie, który znalazłam u Łucji i od razu bardzo mnie zaintrygował. Sernik na śmietanie?? Musiałam spróbować… Oczywiście sernik wyszedł bardzo lekki i wilgotny. Delikatny jak chmurka, właściwie przypominał mi piankę Bardzo nam wszystkim smakował. Jak uda mi się gdzieś w polskim sklepie kupić mrożone jagody, to następnym razem będzie z jagodami(...)spód wyłożyć 2/3 schłodzonego ciasta, następnie masę śmietanową i na wierzch owoce. Na wierzch na grubych oczkach tarki zetrzeć pozostałe kruche ciasto. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 60 minut, aż sernik lekko się zrumieni. Wyłączyć piekarnik i w zamkniętym studzić sernik przez godzinę. Następnie całkowicie ostudzić na blacie. Schłodzić w lodówce przez noc. Przed podaniem oprószyć
UgotujmyTo.plczęść : dzielimy ją jeszcze na 2 i do jednej z nich dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy. Formujemy z kawałków ciasta osobne wałeczki, które następnie łączymy razem, utworzą nam dwukolorowe wzory. Można je również lekko skręcić, wówczas otrzymany wzór będzie nieregularny. Wałeczki zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce. Po schłodzeniu wałki wyjmujemy pojedyńczo z lodówki i tniemy(...)były bardziej zimne przed pieczeniem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C na termoobiegu ok.10 minut, do lekkiego zarumienienia. W trakcie pieczenia przygotowujemy sobie następny wałek do pokrojenia i wyłożenia na blaszkę, który również schładzamy przed pieczeniem. I tak aż do wyczerpania ciasta, a troszkę go jest... Można przygotować z połowy porcji, wówczas dajemy 2 b.duże żółtka, gdy obawiamy
Smaczne Zdroweblaszkę, na której będzie się piekł chleb. Wykładamy ją matą lub papierem do pieczenia. Do miski z mąką i rozczynem dodajemy sól i olej. Ciasto wyrabiamy robotem z hakami przez 13 minut. Wykładamy na blat lekko oprószony mąką i formujemy podłużny bochenek. Gotowy przekładamy na przygotowaną blaszkę i przykrywamy czystą ściereczką. Piekarnik nagrzewamy do 25° C i wstawiamy nasz chleb
mojewypiekiinietylkoorzeźwiające, nie jest tak ciężkie jak większość przekładańców (choć te "cięższe" są też pyszne i mają swój urok). No i takie radosne, słoneczne, lekka namiastka lata w zimie :) Przepis jest TUTAJ 7. Sernik oreo To ciasto pokochałam odkąd je tylko zobaczyłam na blogu Pauli. Paula robi przepiękne zdjęcia i ten sernik zauroczył mnie od pierwszego wejrzenia. Z dodatkiem naszych ulubionych
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieZagniatamy gładkie ciasto, przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (w ciepłe miejsce). Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki (8-10 sztuk). Nadajemy im kształt lekko spłaszczonych kul. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st.. Bułeczki smarujemy rozbełtanym żółtkiem
bistro mamaKujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia. Przepis na ciasto zaczerpnęłam z bloga www.ciasteczkolandia.blox.pl i wprowadziłam w nim lekkie zmiany, natomiast przepis na krem jest mojego autorstwa
Mania Wypiekaniaśmietanę i roztopioną margarynę. Wszystko dobrze wymieszać , można ręką . Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Nabierać łyżką porcje ciasta i formować w kształcie orzecha włoskiego . Każde ciasteczko lekko spłaszczyć i nałożyć po troszku powideł śliwkowych. Wierzch posypać ziarenkami . Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilidodając pod koniec wymieszane śmietan-fixy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Krem na bazie śmietany można zastąpić kremem z mascarpone. Na ciasto wyłożyć krem, następnie posypać okruszkami. Przyozdobić pestkami granatu, lekko dociskając. Bon appetit
Garniec Magalieokoło 5 placków)/całość około 370 kcal/: jajko 10g lnu mielonego firmy Oleofarm 30g zmielonych płatków żytnich 0,5 łyżeczki cynamonu 200g serka wiejskiego lekkiego Sposób przygotowani: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki odstawiamy ciasto na około 5 minut smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu, przecierając patelnię przed każdym plackiem oliwą gotowe placki zjadłam z pysznymi powidłami
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwodą i cytryną, aby po zjedzeniu krewetek móc przemyć ręce. Przystawka w postaci grillowanej cukinii była pyszna - w końcu czego tu nie lubić? Aromatyczna, lekka i w odpowiedniej ilości! Krewetki tygrysie w chrupiącym cieście kokosowym z sosem słodko-pikantnym Rib Eye Stek - stek z antrykotu wołowego marynowany w pieprzu Jeśli chodzi o danie główne - Tomek chciał tylko steka
Plate of Joyschowaj do lodówki na ok.godzinę.Następnie rozwałkuj ciasto,wyłóż nim formę i piecz ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Na schłodzone ciasto wylej masę z ubitego mascarpone z dodatkiem przestudzonej,lekko tężejącej galaretki(przygotowanej z połowy wody).Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.Gdy stężeje wylewamy na wierzch galaretkę(przyrządzoną wg przepisu).Gdy zastygnie wycinamy szklanką
Wielki apetytŚniadanie idealne. Szybkie, smaczne i lekkie. Czas przygotowania: 10 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 2,00 zł SKŁADNIKI: 2 jajka 2-3 kromki chleba
kulinarnyJa