lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:217/613)

BEZA PAVLOWEJ 408

jeszcze nie jedli oraz smakoszom takich ciast polecam bezę ze śmietaną i truskawkami. U mnie kochają ją chyba wszyscy. To ciasto smakuje najlepiej gdy jest zrobione na świeżo, czyli tego samego dnia co ma zostać podane, tylko po lekkim schłodzeniu. Bezy przygotowujemy najlepiej dnia poprzedniego.  Ja lubię podawać polane od góry stopioną  czekoladą oraz posypane prażonymi płatkami migdałów(...)poezja! Ciasto wbrew pozorom nie jest takie trudne, jednak wymaga od nas poświęcenia mu trochę czasu (głównie zrobienie bezy, reszta to zaledwie kilka minut, zwłaszcza gdy mamy już wprawę:))-tym co jeszcze nie jedli ale nie tylko baaardzo mocno polecam! Składniki: - 8 białek - 400g cukru trzcinowego ( lub zwykłego białego cukru) - ocet jabłkowy(ok.1 łyżki) - szczypta soli Białka ubić z octem

Smaczne Zdrowe
O ulubionych słowach. I babka z czerwonymi pomarańczami 128

niebawem. Jeśli o babkę chodzi, znalazłam ją u Klaudyny , i nie potrafiłam się jej oprzeć. Pomarańcze są bowiem w cieście, w syropie, którym rzeczone ciasto nasączamy, oraz w lukrze. Całość smakuje intensywnie pomarańczowo, z lekką nutą rozmarynu w tle. Naprawdę wyjątkowe, i jednocześnie wyborne połączenie. Nieoczywiste i kuszące. Może taką niecodzienną babkę zafundujecie swoim bliskim na Wielkanoc...? Babka potrójnie pomarańczowa(...)proszku do pieczenia syrop: sok z 3 czerwonych pomarańczy 1 łyżka cukru 3 gałązki rozmarynu lukier: 130 g cukru pudru 2 łyżki syropu 2 łyżki gorącej wody Pomarańcze na ciasto wyfiletować, wycisnąć sok z pozostałych błonek i wszystko razem zmiksować blenderem. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Cały czas

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort Sachera (Sachertorte) 150

dżemem podgrzewamy z kąpieli wodnej aby dżem się zrobił płynny (robimy tak ponieważ nie trzeba wtedy nasączać dodatkowo ciasta. Płynny dżem będzie wystarczający do tego celu) Tort przekrawamy na dwa blaty (ja odwróciłam go do góry nogami, ponieważ góra była lekko wypukła, a warto aby jednak był płaski). Trochę ponad 3/4 dżemu wykładamy na dolny blat i dokładnie rozsmarowujemy. Przykrywamy(...)powrotem do blachy tylko połóżmy na paterze lub jakiejś dużej tacy. Ciasto już jest gotowe :)   Ciasto trafiło w dziesiątkę. Zniknęło szybciej niż się spodziewałam. Jest proste, nie jest bardzo wyszukane smakowo, jednak jest bardzo eleganckie, minimalistyczne, a smak migdałów i ich lekka chrupkość nadają czegoś niesamowitego :) Moim zdaniem niesamowitą sztuką jest wymyślić coś takiego smacznego, prostego i minimalistycznego

Jedzeniomania
Tort "Letnia Pokusa" 151

rozsmarować na wyłożonej pergaminem blaszce o wymiarach 37cmx32cm. Piec 12 minut w temperaturze 190 o C. Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem kryształem, usunąć pergamin i ostudzić. Ostudzone ciasto pokroić wzdłuż na 5 pasów o szerokości około 6 cm. Składniki na krem: 750 ml kwaśnego mleka; 6 łyżeczek żelatyny; 3 łyżki soku z cytryny; 100 g cukru kryształu(...)ciepłą żelatynę, cały czas przy tym miksując. Wstawić do lodówki, aby masa delikatnie stężała (nie za mocno). Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać do lekko tężejącej masy i delikatnie wymieszać. Tężejącym kremem posmarować pasy ciasta biszkoptowego i posypać je malinami. Jeden pas należy mocno zrolować i ułożyć pośrodku tortownicy. Następnie wokół niego ustawiać kolejne pasy ciasta, tak aby zapełnić tortownicę

In my kitchen
Pikantna rolada chlebowa - gorąca kanapka 152

wymiary wyszły ok 38-25) - na cisto rozkładam salami, paprykę, mozzarellę i bazylię, posypuję świeżo zmielonym pieprzem - tak przygotowane zwijam najpierw zakładam lekko brzegi do środka i zaczynam mocno zwijać - końcówkę nawilżam woda i sklejam ciasto (pilnuję, aby cisto było dobrze przyklejone,aby nie pękło podczas pieczenia i zawartość nam nie wypłynęła) - zwinięta roladę przykrywam ręcznikiem i odstawiam(...)roladę co kawałek (wykorzystuję do tego szpikulec drewniany do szaszłyka) - smaruję oliwą i posypuję solą morską - roladę piekę 30-35 minut do zrumienienia - po upieczeniu układam na kratce do lekkiego przestudzenia po kroję na kawałki i podaję Zapach i smak ....mniammm polecam :) Smacznego

Basia w kuchni
Pierniczki nadziewane 2188

angielskiego 1 g czarnego pieprzu Glazura miodowo-czekoladowa 1 łyżka wody 3 łyżki miodu 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej Przygotowanie Ciasto na pierniczki. Miód, masło i cukier umieścić w garnku i podgrzewać do stopienia masła. Odstawić i lekko ostudzić. W misce umieścić mąkę, jajko, przyprawę do pierników (wykonanie domowej przyprawy: wszystkie składniki umieścić w moździerzu i dobrze rozetrzeć.), kakao(...)odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki) na 24 h. Ciasto wyłożyć na stolnicę, jeśli się klei można podsypać mąką. Rozwałkować na ok. 5 mm i wykrawać dowolne kształty. W wersji z nadzienie rozwałkować nieco cieniej. Wykroić takie same kształty, nałożyć odrobinę powideł śliwkowych i przykryć takim samym kszałtem, lekko dociskając. Piec w temp. 180-200 C przez

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto ekstremalnie czekoladowe z wiśniami bezgluteno 236

Polecam!! Ciasto ekstremalnie czekoladowe z wiśniami bezglutenowe Składniki: 6 jajek 160 g drobnego cukru trzcinowego 200 g gorzkiej czekolady 70 g zmielonych migdałów 700 ml kompotu z wiśni 1 łyżka mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa: 50 ml śmietany kremówki 60 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie lekko studzimy(...)masy czekoladowej, mieszamy delikatnie łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy. Następnie wykładamy na wierzch wiśnie. Pieczemy przez około 30 minut. Wierzch powinien być wypieczony i lekko kruchy, podobnie jak przy brownie. Przygotowujemy polewę. Śmietanę kremówkę podgrzewamy w rondelku, prawie do wrzenia, zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną

Mania Gotowania
Ciasto krówka 380

żółtko, miód (płynny) oraz karmel, wszystko wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto podzielić na dwie równe części, zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę - schłodzone ciasto rozwałkować na dwa placki wielkości formy, jeśli się klei, lekko podsypać mąką lub rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub dwoma kawałkami folii spożywczej - placki pojedynczo piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku(...)nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut do lekkiego zrumienienia - po upieczeniu placki ostudzić - postępować z nimi delikatnie, bo są kruche - placki po ostygnięciu można od razu przełożyć masą lub zafoliować i przechowywać w temperaturze pokojowej MASA BUDYNIOWA - z mleka odlać 3/4 szklanki, resztę zagotować w rondlu razem z cukrem (zwykłym i waniliowym) - odlane mleko wymieszać dokładnie z mąką

Smakołyki Bereniki
Żytnie ciasto piernikowe z daktylami 154

Długo się wahałam, czy w tym roku upiec lekki, biszkoptowy piernik na Guinessie, czy może ten, który piekłam rok temu i zdecydowałam się jednak na tę drugą opcję. Ciasto wychodzi słodkie i jest dość wilgotne. Świetna alternetywa dla tradycyjnych pierników, z pełnoziarnistą mąką. Ja do swojej wersji dodatkowo nie użyłam cukru - zastąpiłam go ksylitolem. Zmniejszyłam też ilość masła na rzecz

FitKot
Naleśniki z mąki jaglanej z musem jabłkowo- bananowym 160

mąkę inną. Czasami mieliłam otręby owsiane i też był mączka. Jednak  moje eksperymentowanie poszło w kierunku kaszy jaglanej. tak też powstało ciasto naleśnikowe z mączki jaglanej. Przyznaje ,że ciasto  nie rożni się bardzo od zwykłej mąki np pszennej. Może jest bardziej twardsze. Polecam. SKŁADNIKI: 5 łyżek mączki z zmielonej kaszy jaglanej 3 jajka 2 szklanki mleka olej(...)szklanki wody. dodajemy jabłka, nakrywamy i na lekkim ogniu parujemy. owoce szybko miękną. dodajemy cynamon i dalej nakrywamy,aż jabłka będą miękkie.  Do lekko ostudzonych dodajemy dwa banany i miksujemy na mus. Smarujemy ciasto naleśnikowe- składamy, np w trójkąty. Naleśniki możemy podsmażyć na masełku lub podawać takie . to zależny jak lubimy. Podajemy polane sosem jogurtowym z odrobiną miodu. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Danie kuchni gruzińskiej -Czebureki z mięsem 161

szklanki  mąki i dobrze mieszamy.  Masę odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka i resztę mąki. Dobrze wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce. Przygotowanie farszu: Cebulkę lekko podduszamy na łyżce oleju. Ostudzoną dodajemy do połączonych mięs, wlewamy kefir.     Dodajemy posiekaną pietruszkę, majeranek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Robimy pierogi: Ciasto

W kuchennym oknie Ewy
Kiełbaskowe zawijaki 175

zawijamy jak cukierka. Gdy cała parówka będzie już zawinięta odcinamy. Sytuację powtarzamy, aż skończą nam się kiełbaski. Kładziemy na blasze, posypujemy lekko przyprawą do pizzy i pieczemy w piekarniku ok 15-20 minut. Do kiełbasek w cieście francuskim idealnie pasuje wino Tokaj. Dzisiaj padło na Tokaji Furmint. Mimo niskich ocen smak nie jest AŻ taki zły. Cena

Kuchnia moimi oczami
Pełnoziarnista klasyczna pizza z szynką 261

łyżkami ciepłej wody. Dodajemy cukier i łyżeczkę mąki. Gdy na zaczynie pojawi się pianka dodać do przesianej mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto wyrabiamy z dodatkiem oleju rzepakowego i ok. 2/3 szkl. ciepłej (nie gorącej) wody. Powinno być lekko wilgotne. Formujemy kulkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min i przykrywamy ściereczką.  Składniki na sos mieszamy. Dolewamy odrobinę wody(...)struktura była lekko lejąca.  Mozzarellę ścieramy na grubych oczkach. Pieczarki, paprykę i szynkę kroimy według uznania. Oliwki przekrawamy na pół. Po upływie czasu ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy aż będzie cieńkie. Brzegi zawijamy. Podpiekamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 7-10 min w 180 stopniach. Na ciasto wykładamy sos, pieczarki, szynkę, paprykę, oliwki i kukurydzę. Całość

Czarnawisienka
Babka pomarańczowa z makiem 194

Babka pomarańczowa z makiem... Lekko wilgotna, mocno  pomarańczowa. Z dodatkiem maku. Oblana słodkim syropem pomarańczowym. Oprószona startą skórką pomarańczową. Zapraszam! Składniki: Ciasto: 370 g mąki pszennej; 180 g miękkiej margaryny; 3 jaja; 1 szklanka białego cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/3 szklanki maku; 1/2 szklanki mleka; 1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy; Skórka otarta z 1 dużej

Gospodyni Miejska
Dietetyczne ciasto marchewkowe z orzechami i rodzynkami 255

marchewkowej i dokładnie wymieszać szkatułka.  Dodać orzechy i bakalie, wymieszać. Formę 30x11 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenna. Wlać ciasto i wyrównać.  Piec 60-70 minut w 170°C. Wyjąć  z formy jeszcze lekko ciepłe. Przełożyć na deskę i wstydzić. Przygotować polewę. Ser przełożyć do miski, dodać cukier waniliowy i sok z pomarańczy lub cytryny. Wymieszać

Chocolate Muffin Blog