lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:230/613)

Krem patissiere z mleka kokosowego z malinami 227

domu śmietanki, albo masła aby przygotować jakiś krem? A może chcecie zrobić deser z owocami i szukacie przepisu na lekki krem który robi się w mgnieniu oka? Już nie musicie się martwić i dalej szukać. Znaleźliście idealny krem do ciast i deserów. Krem patissiere (waniliowy) z mleka kokosowego z malinami, jest wariacją tradycyjnego kremu patissiere do którego dodaje się tylko

Słodkie Przyjemności
Sunday habit 225

jajeczne i bez-mleczne. Oczywiście w wersji borówkowej :) ale z powidłami domowej mamy roboty :) Składniki: 1 szklanka mixu mąki bezglutenowego ciasta ("Bezgluten") 0,5 szklanki maki kokosowej 0,5 szklanki maki migdałowej 1 jajko w proszku :) (1 łyżeczka proszku na 2 łyżeczki wody) 0,5 opakowania cukru waniliowego(...)wymieszane jajko w proszku, oraz cukier waniliowy i łyżeczkę oleju kokosowego. Konsystencja powinna być lekko płynna bez grudek. Uwaga, maki bezglutenowe lubią "rosnąc" po krótkim czasie, i ciasto robi sie bardziej gęste. Należny dodać wówczas wody. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni, kropla oleju kokosowego

Lajtkraft food intolerance
Ciasteczka z lentilkami 167

solą. Miskować, aż do połączenia się składników. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wykładać po 1 czubatej łyżce ciasta (u mnie łyżka do lodów). Na ciastka nakładać po 5 - 7 cukierków. Ciastka lekko spłaszczać dłonią. Tak przygotowane ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 13 - 20 minut. SMACZNEGO

Gospodyni Miejska
Sernik prawie krakowski 204

łyżki mąki ziemniaczanej 2 lyzki kaszy manny( u mnie semolina) cukier waniliowy 100 ml śmietany kremówki 100 g masła 70 g rodzynek szczypta suszonej , sproszkowanej skórki pomarańczowej i kardamonu Ciasto: Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 40 min. W tym czasie przygotowujemy  masę serową: Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez(...)mąką ziemniaczaną i kaszą manną i ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z masą serową. Odciskamy rodzynki z wody, lekko osuszamy papierowym recznikiem i obtaczamy w mące, delikatnie dodajemy do masy serowej. Ciasto wyjmujemy  z lodówki. Po wyjęciu ciasta, wałkujemy je na cieniutki placek ( między dwoma arkuszami papieru) i wykleiamy nim dno wysmarowanej masłem

Mia Cucina Sofieta
Tarta serowa z brokułem 274

łyżki startego sera żółtego 4 jajka 2 łyżki śmietany sól pieprz szynka lub kiełbasa brokuł Przygotowanie: Brokuła myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy.  Ser Ricotta, jajka, śmietanę, ser żółty, pieprz i sól miksujemy na gładką masę. Ciasto francuskie układamy w natłuszczonej formie na tartę.  Masę serową wylewamy na ciasto, układamy w niej ugotowany brokuł, szynkę, kostki

Lawendowe Niebo
Tort Ombre Rose Cake i test produktów emako.pl 229

blat ciasta posmarować cienką warstwą dżemu oraz połową kremu. Przykryć drugim nasączonym blatem. Posmarować dżemem oraz pozostałym kremem. Przykryć trzecim nasączonym biszkoptem. Krem na bezie szwajcarskiej: 6 białek,  450g masła,  400g cukru,  szczypta soli,  fioletowy barwnik spożywczy Wilton.  Białka ubijać na parze z cukrem przez około 8 minut. Zdjąć z ognia, by lekko przestygły. Masło(...)przeważy. Na szczęście okazało się, że patera jest bardzo stabilna i wykonana z mocnego plastiku, a do tego lekka i naprawdę poręczna. Niestety nie udało mi się użyć w tym przypadku klosza, jednak na pewno wykorzystam go podczas serwowania ciasta. Dzięki niemu ciasto nie wyschnie i będzie nadal świeże i apetyczne, a pozostawione w lodówce nie pochłonie innych zapachów

Z miłości do słodkości
Rosół z kaczki z pierożkami na azjatycką nutę 181

majonezu i sosów, o której wspominaliśmy we wpisie  śniadaniowym . Robot*** planetarny   Tefal   wykorzystany przez nas do wyrobienia ciasta posiada wiele akcesoriów dodatkowych, które na pewno w kuchni będą przydatne - mikser dzbankowy czy szatkownica!? Robot jest dosyć lekki, ale ma na dole przyssawki dzięki, którym dobrze trzyma się blatu. I co najważniejsze dzięki niemu nie musimy sobie parzyć

Plate of Joy
Makowe grzebienie 140

zwinąć na 3 w rulonik . Wycinać około 8 cm prostokąty , w każdym zrobić po 4 nacięcia ale nie do końca , lekko wywinąć w łuk . Piec w temp 180 sto na złoty kolor . Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Rady , Jeśli ciasto będzie wam się kleiło do rak to dodajcie jeszcze troszkę mąki. Wiadomo że mąka mące nie równa

Sama słodycz i szczypta chili
Biszkoptowe placuszki z miętowym jabłuszkiem i syropem klonowym 261

musie - POLECAM! Jajka ubić z cukrem waniliowym i solą. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, mleko i przestudzoną margarynę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Placuszki pieczemy z obu stron na średnio rozgrzanej suchej patelni na lekko rumiany kolor - tak samo jak pancakes'y. Placuszki są bardzo puszyste i po przestudzeniu można je zajadać jak biszkoptowe ciastko :) Podajemy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułki maślane 1362

Bułki maślane – Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać suche drożdże, sól i cukier. Wszystko wymieszać. W garnuszku lekko podgrzać mleko, rozpuścić w nim masło. „Mokre” składniki połączyć z „suchymi”. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić na około 1 godzinę, by podwoiło swoją objętość. Po tym czasie podzielić ciasto na 2 części

Kulinarne Przeboje
Twarożkowe kluseczki sernikowe z rodzynkami i skórką pomarańczową 329

uzyskać konsystencję tradycyjnych klusek kładzionych. Ciasto powinno dawać się nabierać łyżeczką tworząc kluseczki. Na końcu dołożyć do ciasta rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać.  Kluseczki nakładać małą łyżeczką i kłaść na wrzącą i osoloną lekko wodę. Gotować krótko, 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.  Podawać jako samodzielne danie obiadowe(...)słodką kolację, polane lekko zrumienionym na patelni masłem. Twaróg do kluseczek może być najzwyklejszy, ja lubię wyczuwać jego drobinki, dlatego nie miksuję go ani nie mielę.  Rodzynki, jeśli są bardzo suche, można na kilka minut przed dodaniem do ciasta, zaparzyć herbatą. Rodzynki Kresto nie wymagają tego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi z kaszą, podsmażane 172

babuni Ciasto to jest rewelacyjne, nie ma co szukać innego Nadzienie – woreczek kaszy ugotować według instrukcji na opakowaniu. Kaszę wyjąć z woreczka i ostudzić. Suszone grzyby zalać wrzącą wodą, tylko tyle żeby były przykryte. Zostawić tak na godzinę w zamkniętym naczyniu. Na patelni roztopić masło dodać posiekaną drobno cebulkę, chwilkę smażyć. Cebula musi się lekko zarumienić, wtedy dodać pokrojone(...)suszonymi grzybami i jeszcze chwilkę podsmażyć. Sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić. Smak musi być wyrazisty i lekko ostry. Wszystko zmiksować przez maszynkę do mielenia mięsa, ale z dużymi dziurkami. Nie jest to konieczne, ale farsz się lepiej nakłada. Wykonanie – ciasto na pierogi rozwałkować na mocno podsypanej mąką stolnicę. Wycinać kółka, nałożyć farsz i dokładnie zakleić Do gotującej się

Kuchnia Pokoleń
Korzenne ciasteczka serduszka 221

zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby ciężko się łączyło, można dodać łyżkę gęstej kwaśnej śmietany.Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć serduszka i piec w 170 stopniach do lekkiego zarumienienia (ok 10 min). Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do rękawa cukierniczego i polewać ciasteczka. odstawić do zastygnięcia

Smakołyki Asi
Świąteczne pierniczki 157

łyżki kakao - 1 jajko Miód, cukier i masło umieszczam w garnku i podgrzewam na wolnym ogniu, aż wszystko dobrze połączy się ze sobą. Lekko studzę, a następnie dodaję do pozostałych składników, wyrabiając gładkie, elastyczne ciasto. Daję do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 2 mm, wykrawam wybrane kształty i piekę

Wielopokoleniowo
Pudding z drożdżówki (lub chałki) 189

Wracając do puddingu - efekt może przerosnąć wszelkie oczekiwania. Idealnie smakuje na ciepło, jak i po ostygnięciu. Teraz się zastanawiam - czy nie upiec hurtowej ilości ciasta drożdżowego, aby później powstał z niego kolejny, podobny deser! 300g lekko suchej drożdżówki (może być chałka lub inne słodkie pieczywo) 3 łyżki masła 200g śmietanki 30% 1 kubeczek mleka (tego po śmietance) 3 jajka

Di gotuje
Domowe Pączki z Budyniem 238

lekko ciepłego mleka z dodatkiem łyżki cukru i 2 łyżek mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut.  "Masę jajeczną" oraz rozczyn łączymy z mąką, lekko ciepłym mlekiem, roztopionym (lub miękkim) masłem oraz alkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto będzie dość luźne dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy

Słodka Strona
Domowe Pączki z Czekoladą (z Masą Czekoladowo-Budyniową i Polewą Czekoladową) 600

lekko ciepłego mleka z dodatkiem łyżki cukru i 2 łyżek mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut.  "Masę jajeczną" oraz rozczyn łączymy z mąką, lekko ciepłym mlekiem, roztopionym (lub miękkim) masłem oraz alkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto będzie dość luźne dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy

Słodka Strona
Knedle ze śliwkami na słono i fioletowe dodatki od westwing 210

grubości).  Owoce myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż, usuwamy pestki.  Każdy plaster  ciasta  spłaszczamy dłonią, na środku układamy śliwkę, ciasto sklejamy i formujemy okrągłą kulę.  Knedle gotujemy porcjami we wrzącej, lekko osolonej wodzie, delikatnie mieszając od czasu do czasu. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerz. Knedle podajemy z gulaszem wieprzowym. Fioletowe aranżacje

Bon Appetit Małgorzaty
Swojskie bułeczki 179

wlewamy drożdże, wyrabiamy ciasto około 10 min. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po wyrośnięciu ciasta formujemy małe bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczamy nacinamy nożem dość głęboko, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godz do powtórnego wyrośnięcia. Następnie smarujemy bułki wodą, posypujemy suchym makiem, sezamem

kgwjanczewo
Chińskie pierożki Jiaozi gotowane na parze 288

pozostałymi pierożkami. Pierogi trzeba gotować w kilku turach. Gotujemy je przez 7-10 minut w bambusowym sicie do gotowania na parze, wyłożonym pergaminem, aż ciasto będzie miękkie. Pierogi można również gotować przez 5 minut w lekkim bulionie, a następnie je odcedzić. Sos: 10 łyżek sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru brązowego 1 ząbek czosnku, zmiażdżony

Smakowity Blog Kulinarny
Rogaliki drożdżowe z ciasta kąpanego 129

posypki, mąka do posypania stolnicy. Wykonanie: Zagęścić składniki na ciasto,  owinąć ściereczką i włożyć do zimnej wody na 25 minut.  Następnie ciasto rozwałkować i kroić w trójkąty.  Przy szerszym brzegu nakładać nadzienie, lekko sklejać i skręcić.  Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni przez 25 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Tradycyjna Kuchnia
Sernik puszysty 146

Ulubiony sernik w mojej rodzinie. Lekki, bez spodu, rozpływający się w ustach, jednym słowem: puszysty. Uwaga: ciasta jest dosyć dużo więc wyrabiać w wielkiej misce. Najlepiej aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową

Milion Smaków
Naleśniki twarogowo-bakaliowe 226

Odstawiamy na 15 min, następnie dodajemy do ciasta ubite na sztywno białka, cukier wanilinowy, olej, delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy dno tłuszczem, wlewamy odrobinę ciasta, naleśniki smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Upieczone naleśniki lekko studzimy. Twaróg, śmietanę, żółtka, cukier puder i cukier wanilinowy miksujemy na puszystą masę pod koniec ucierania dodajemy ubite na sztywno białka oraz bakalie. Naleśniki

kgwjanczewo
kluski śląskie 248

Włożyć do garnka, ugnieść, podzielić na cztery równe części. Jedną część ziemniaków wyjąć i odłożyć, a w puste miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną - z lekką górką. Teraz dodać odłożone ugotowane ziemniaki, jajka i sól , zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na 3 - 4 części i zrobić wałki, w razie potrzeby podsypując mąką. Każdy wałek pokroić na kluski a każdą z klusek uformować

Stare Gary
Słoneczko drożdżowe z pieczarkami i kiełbasą 437

brzegu pozostawić 1 cm przerwy oraz między środkiem a obręczą z farszu). Brzegi ciasta posmarować białkiem. Drugą część ciasta również rozwałkować i przykryć ciasto z farszem. Brzegi dokładnie skleić.  Na środek położyć kubek i lekko docisnąć. Boki słoneczka ponacinać nożem i końce wywinąć farszem do góry w tą samą stronę. Całość posmarować białkiem. Piec w 180C przez około 35min

Amatorka kuchenna
Tartaletki na 2 sposoby: łosoś i pieczarki 171

powyższych wskazówek. Przygotować foremki do pieczenia o średnicy 8-10cm. Posmarować je masłem i obsypać kaszą manną - ewentualnie bułką tartą.   Płat gotowego ciasta francuskiego pokroić na mniejsze kwadraty, wyłożyć nim foremki, tak aby lekko wystawało poza brzegi.  Każdą tartaletkę ponakłuwać widelcem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200C przez 5min. Do zapieczonych spodów nałożyć przygotowane składniki

Grunt to przepis!
Najlepszy sernik krakowski 1211

Sernik krakowski jest zupełnie innym sernikiem niż te jakie przeważnie piekę. Zazwyczaj robię lekkie, kremowe serniczki, pieczone w kąpieli wodnej. Ten jest na kruchym cieście a masa serowa z prawdziwego twarogu ma inną, bardziej zwartą konsystencję. Jest jednak bardzo smaczny i prosty do upieczenia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Placki z ciecierzycy 217

łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli ewentualnie dowolne dodatki *jeśli dodamy jogurt, placki będą bardziej wilgotne w środku Mieszamy wszystkie składniki prócz kakao. Powstałe ciasto dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy małe placki (1 łyżeczka = 1 placek). Gotowe przekładamy na talerz i zjadamy z dowolnymi dodatkami, u mnie z masłem orzechowym

Kuchenny Skrawek Nieba
Leniwe kluski serowe 359

pianę. Do sera dodaję mąkę ze szczyptą soli, a następnie pianę z białka i wyrabiam ciasto. Podsypuję stolnicę mąką i formuje wałeczek z ciasta, który kroję na małe kawałki. Wrzucam je na gotującą się, lekko osoloną wodę i gotuję do wypłynięcia na wierzch i wyjmuje łyżką cedzakową

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
PĄCZKI NA WALENTYNKI 208

wyrabianiu ciągnie się trochę jak guma). Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.60 minut, do czasu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat kuchenny (u mnie oklejony folią spożywczą) podsypany lekko mąką, delikatnie rozwałkować lub rozpłaszczyć dłońmi na grubość ok.0,5-1cm. Wycinać serca metalową obręczą i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Smaczne Zdrowe
Naleśniki kukurydzine 176

łyżki mąki kukurydzianej maślanka/mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji 1 łyżeczka kakao naturalnego cukier waniliowy Wszystkie składniki, prócz kakao, mieszamy ze sobą. Dzielimy ciasto na pół i do jednej z nich dodajemy kakao. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na niej naleśniki. Gotowe rolujemy, kroimy w ślimaczki i układamy na domowym serku Monte

Kuchenny Skrawek Nieba
DOSKONAŁE PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ DODATKU CUKRU 420

wyrabianiu ciągnie się trochę jak guma). Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.60 minut, do czasu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat kuchenny (u mnie oklejony folią spożywczą) podsypany lekko mąką, delikatnie rozwałkować lub rozpłaszczyć dłońmi na grubość ok.0,5cm. Wycinać koła szklanką lub metalową obejmą (u mnie o śr.7,5cm) i odkładać

Smaczne Zdrowe
Domowy McRoyal jak z McDonald's 410

ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na porcje z których formujemy nieduże kuleczki, a następnie lekko je spłaszczamy i przekładamy na papier do pieczenia. Bułki pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem

Słodka Strona
Rogale maslane z sezamem czyli Niedzielne Sniadanie odc.53 350

łyżka mleka do posmarowania do posypania sezam lub mak Składniki ciasta zagniatamy na gładkie ciasto. Mnie wspomógł mój nowy pomocnik kuchenny robotem zwany. Ciasto przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość. Następnie lekko je odgazowujemy i dzielimy na 2 równe części, i każdą wałkujemy na dość spory okrąg. Tniemy okręgi na 8 trójkątów. Każdy trójkąt zwijamy od szerokiego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Maślane bułeczki z serem i powidłami :) 111

cukrem, dodajemy ser i aromat, a także rodzynki i miksujemy całą masę. Kiedy ciasto podwoiło swoją wielkość przystępujmy do lepienia bułeczek. Bierzemy niewielką ilość ciasta (w zależności od tego jakiej wielkości chcemy, aby bułeczki były), lekko spłaszczamy i w środek dajemy po czubatej łyżeczce masy. Zawijamy, tak aby serek nie wyciekł. To samo z powidłami. Przed pieczeniem smarujemy bułeczki żółtkiem

Zdrowie na języku :P
Ciasteczka ze słonecznikiem 132

dodajemy cukier i ucieramy. Następnie dodajemy - ciągle ucierając - kolejno po jednym jajku. Gdy masa się połączy dolewamy miodu i dosypujemy przyprawę korzenną. Z gotowego ciasta za pomocą dwóch łyżeczek tworzymy małe kulki, które układamy w lekkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie lekko je spłaszczamy, smarujemy roztrzepanym masłem i posypujemy pestkami słonecznika.  Wierzch ciasteczek posypujemy makiem

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka orzechowo-czekoladowe 159

łyżce suche składniki i powoli miksować. Następnie dodać orzechy, czekoladę i wymieszać. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 min do lodówki. Z ciasta uformować wałek i pokroić w plasterki 5-6 mm. Ciastka lekko uformować, można odcisnąć wzorek, a następnie obtoczyć w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiać do nagrzanego piekarnika do temperatury

Mix smaku
Świetna przekąska! 228

mieszamy z pieczarkami. W drugiej misce mieszamy mąkę z jajkiem, solimy i dolewamy powoli mleka, mieszając robimy gładkie, gęste ciasto. Mięso wrzucamy do ciasta i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni. Mmm pycha!    Niech taneczny lekki krok, będzie z Wami cały Nowy Rok. Niech prowadzi Was bez stresu, od sukcesu do sukcesu!   Imprezowego Sylwestra i Szczęśliwego Nowego Roku

NA MOIM TALERZU
Chałka cynamonowa 134

rodzynki. Wymieszać. 4. Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki, wbić żółtka, wlać masło i wyrobić ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie lub kleiste, należy podsypać mąką. Ciasto odstawić, by podwoiło swoją objętość. 5. Jak podrośnie, jeszcze raz lekko wyrabiamy, dzielimy na 3 części i pleciemy jak warkocz. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, chałkę smarujemy białkiem i posypujemy ziarnami sezamu. Ponownie

Kuchnia domowa Ani
Ciasteczka owsiane 173

Sodę przesiać z mąką, dać płatki owsiane, cukier i masło pokrojone w kostkę. Posiekać nożem. Następnie dać jajka i dokładnie zagnieść ciasto.  Ja ciasto podzieliłam na dwa. Z jednego zrobiłam małe kuleczki i tylko lekko spłaszczyłam. Drugie dość cienko rozwałkowałam i wyściełam kółeczka, szklanką. Te wyszły bardziej chrupiące, a kuleczki mięciutkie. Więc każdy w domu miał co lubi :). Piekarnik

Moje pyszne gotowanie
Domowy makaron 172

przesiałam na stolnicę, zrobiłam dołek wbiłam jajko i żółtka , następnie zagniotłam ciasto. Ciasto powinno być twarde, sprężyste, z pęcherzykami powietrza wewnątrz. Gdy już wyrobiłam ciasto, podzieliłam je na mniejsze kawałki i cienko rozwałkowałam. Odłożyłam by lekko przeschło. Przesuszone krążki pokroiłam w paski, które ułożyłam na siebie i zaczęłam kroić w cienkie niteczki. Zagotowałam wodę, dodałam trochę soli i łyżkę oleju

NA MOIM TALERZU
PUCHATKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE 163

oraz partiami przesianą mąkę. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. W garnku rozgrzewamy olej.  Łyżeczką od herbaty namoczoną w oleju nabieramy małe porcje ciasta, wykładamy na rozgrzany tłuszcz i pieczemy z obu stron na lekko brązowy kolor. Nie przejmujemy się, jeśli nasze pączusie nie są zbyt kuliste. Gwarantuję, że bez względu na kształt szybciutko znikną z talerza :) Usmażone pączki

Walijskie Pichcenie
Bułeczki "purchawki" 170

stopić i ostudzić. Do miski robota wlać masło, wsypać mąkę. wlać mleko i wbić jajka. Dodać niecałe pół łyżeczki soli. Całość miksować 5 minut. Ciasto nalać do foremek na 3/4 ich wysokości i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika nastawionego na 200 oC. Piec 25 minut w temp.200 stop.Obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec następne 25 minut

Kulinarny karnet Christophera
Batoniki muesli z amarantusa i gryki z żurawiną (bez glutenu, ryżu, kukurydzy, cukru, mleka i jajek) 201

dobrze wymieszać. Na koniec dodać poppingi i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i ugnieść (wałkiem do ciasta lub dłonią posmarowaną odrobiną oleju).  Piec około 25 minut (do lekkiego przyrumienienia), następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić do przestygnięcia, aby masa jeszcze się dosuszyła

głodny alergik
Sernik na zimno 210

dodać do sera, zmiksować. Odłożyć 4 łyżki masy serowej i włożyć do lodówki do zastygnięcia. Masę serową wylać do blachy, odstawić do lodówki. WIERCH CIASTA Galaretki truskawkowe rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody, odstawić do lekkiego stężenia. Odłożoną masę serową pokroić na kawałki. Na masę serową wylać połową galaretki, zastudzić. Następnie na galaretce ułożyć kawałki masy i wiśnie, zalać pozostałą

Kuchnia Danusi
Ciasto cytrynowe ,, 50 Minut " 236

powstania grudek, po tym kolejno dodajemy mleko aby ciasto stało się jednolite. Do ciasta dodajemy cytrynę, pozostały cukier i wszystko dokładnie miksujemy.  Ciasto pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku, po czym lekko ostudzamy i dekorujemy lukrem. Serwujemy z sosem czekoladowym lub kakaowym. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Smażone kwiaty cukinii i dyni Hokkaido 211

konsystencji rzadkiego ciasta naleśnikowego. Odstawiamy na 30 minut. Kwiaty płuczemy, usuwamy ze środka pręciki. Na patelni rozgrzewany tłuszcz, każdy kwiat moczymy dokładnie w cieście i następnie układamy na patelni. Smażymy z obydwu stron do lekkiego zrumienienia  kwiatów. Wyjmujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy sokiem z cytryny i ewentualnie jeszcze solimy

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto marchewkowe 203

Ciasto marchewkowe to idealna propozycja na jesień. A to idealny przepis. Lekkie, proste, smaczne, z kremem serowym świetnie się komponuje. Propozycja dla łasuchów i nie tylko, bona taki kawałek skusi się każdy. Źródło. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kartacze Mazurski klimat 370

ciasto. Mięso mielone doprawiam do smaku solą i pieprzem z majerankiem.    Nastawiamy duży garnek z wodą osoloną i gotujemy. Gotowe ciasto kształtujemy w kulę wielkości dłoni, spłaszczamy nadziewając mięsem,  formujemy w  lekko podłużne jajo. Gotowe kartacze wrzucamy do ciepłej wody i gotujemy jak kartacze wypłyną zmniejszamy ogień do minimum  i gotujemy ok 30-40 minut

Niezły Młynek
Kruche różyczki 191

szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół, rozwałkować na płaty o grubości około 3 mm i za pomocą szklanki wykrawać kółka. 5 krążków ciasta ułożyć w szeregu jeden obok drugiego, tak aby ich brzegi lekko nachodziły na siebie, miejsca połączeń posmarować białkiem. Wzdłuż zachodzących na siebie kółek nakładać marmoladę. Zwinąć w rulon, po czym przekroić na pół - powstaną dwie różyczki

Moje domowe kucharzenie
Sezamowe placuszki 153

łyżeczki proszku do pieczenia 150ml mleka 1 jajko Oliwa do smażenia Dodatki: Syrop ryżowy Borówki Przepis: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa (lekko płynna). Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po jednej łyżce ciasta (lub dwie do formy) i smażymy na kolor złoty z obu stron. Po ściągnięciu z patelni odkładamy placuszki na papierowy ręcznik. Placuszki polewamy obficie

Emcia Pichci
PIERNIKOWE BABECZKI Z MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY 187

Piernikowe babeczki skradną serca wszystkim tym, którzy lubią lekkie desery. Słodki mus idealnie komponuje się z mało słodkim kruchym ciastem. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
DROŻDŻÓWKI NA MĄCE ORKISZOWEJ Z MALINAMI 207

gładkie, elastyczne i błyszczące ciasto. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w cepłe miejsce na ok.1h aż podwoi objętość i znacznie się napuszy. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść. Wyłożyć na podsypany mąką blat. Lekko rozpłaszczyć, przewrócić na drugą stronę i rozpłaszczyć dłońmi, podsypując delikatnie mąką na placek grubości ok.1,5cm (wymiarach ok.27x33cm). Na placku rozsypać maliny (u mnie

Smaczne Zdrowe
Orzechowa szarlotka 192

łyżce. Do doskonale ubitej piany dodajemy łyzkę mączki ziemniaczanej, mieszamy. Ubitą pianę wykładamy na jabłka, wyrównujemy. Na górę ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Najlepiej samakuje jeszcze ciapła

Mia Cucina Sofieta