Domowe Pączki z Czekoladą (z Masą Czekoladowo-Budyniową i Polewą Czekoladową) 626lekko ciepłego mleka z dodatkiem łyżki cukru i 2 łyżek mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut. "Masę jajeczną" oraz rozczyn łączymy z mąką, lekko ciepłym mlekiem, roztopionym (lub miękkim) masłem oraz alkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto będzie dość luźne dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy
Słodka Strona
Knedle ze śliwkami na słono i fioletowe dodatki od westwing 238grubości). Owoce myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż, usuwamy pestki. Każdy plaster ciasta spłaszczamy dłonią, na środku układamy śliwkę, ciasto sklejamy i formujemy okrągłą kulę. Knedle gotujemy porcjami we wrzącej, lekko osolonej wodzie, delikatnie mieszając od czasu do czasu. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerz. Knedle podajemy z gulaszem wieprzowym. Fioletowe aranżacje
Bon Appetit Małgorzaty
Swojskie bułeczki 201wlewamy drożdże, wyrabiamy ciasto około 10 min. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po wyrośnięciu ciasta formujemy małe bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczamy nacinamy nożem dość głęboko, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godz do powtórnego wyrośnięcia. Następnie smarujemy bułki wodą, posypujemy suchym makiem, sezamem
kgwjanczewo
Chińskie pierożki Jiaozi gotowane na parze 329pozostałymi pierożkami. Pierogi trzeba gotować w kilku turach. Gotujemy je przez 7-10 minut w bambusowym sicie do gotowania na parze, wyłożonym pergaminem, aż ciasto będzie miękkie. Pierogi można również gotować przez 5 minut w lekkim bulionie, a następnie je odcedzić. Sos: 10 łyżek sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru brązowego 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
Smakowity Blog Kulinarny
Rogaliki drożdżowe z ciasta kąpanego 158posypki, mąka do posypania stolnicy. Wykonanie: Zagęścić składniki na ciasto, owinąć ściereczką i włożyć do zimnej wody na 25 minut. Następnie ciasto rozwałkować i kroić w trójkąty. Przy szerszym brzegu nakładać nadzienie, lekko sklejać i skręcić. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni przez 25 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Tradycyjna Kuchnia
Sernik puszysty 176Ulubiony sernik w mojej rodzinie. Lekki, bez spodu, rozpływający się w ustach, jednym słowem: puszysty. Uwaga: ciasta jest dosyć dużo więc wyrabiać w wielkiej misce. Najlepiej aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową
Milion Smaków
Naleśniki twarogowo-bakaliowe 252Odstawiamy na 15 min, następnie dodajemy do ciasta ubite na sztywno białka, cukier wanilinowy, olej, delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy dno tłuszczem, wlewamy odrobinę ciasta, naleśniki smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Upieczone naleśniki lekko studzimy. Twaróg, śmietanę, żółtka, cukier puder i cukier wanilinowy miksujemy na puszystą masę pod koniec ucierania dodajemy ubite na sztywno białka oraz bakalie. Naleśniki
kgwjanczewo
kluski śląskie 278Włożyć do garnka, ugnieść, podzielić na cztery równe części. Jedną część ziemniaków wyjąć i odłożyć, a w puste miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną - z lekką górką. Teraz dodać odłożone ugotowane ziemniaki, jajka i sól , zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na 3 - 4 części i zrobić wałki, w razie potrzeby podsypując mąką. Każdy wałek pokroić na kluski a każdą z klusek uformować
Stare Gary
Słoneczko drożdżowe z pieczarkami i kiełbasą 466brzegu pozostawić 1 cm przerwy oraz między środkiem a obręczą z farszu). Brzegi ciasta posmarować białkiem. Drugą część ciasta również rozwałkować i przykryć ciasto z farszem. Brzegi dokładnie skleić. Na środek położyć kubek i lekko docisnąć. Boki słoneczka ponacinać nożem i końce wywinąć farszem do góry w tą samą stronę. Całość posmarować białkiem. Piec w 180C przez około 35min
Amatorka kuchenna
Tartaletki na 2 sposoby: łosoś i pieczarki 198powyższych wskazówek. Przygotować foremki do pieczenia o średnicy 8-10cm. Posmarować je masłem i obsypać kaszą manną - ewentualnie bułką tartą. Płat gotowego ciasta francuskiego pokroić na mniejsze kwadraty, wyłożyć nim foremki, tak aby lekko wystawało poza brzegi. Każdą tartaletkę ponakłuwać widelcem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200C przez 5min. Do zapieczonych spodów nałożyć przygotowane składniki
Grunt to przepis!
Najlepszy sernik krakowski 1239Sernik krakowski jest zupełnie innym sernikiem niż te jakie przeważnie piekę. Zazwyczaj robię lekkie, kremowe serniczki, pieczone w kąpieli wodnej. Ten jest na kruchym cieście a masa serowa z prawdziwego twarogu ma inną, bardziej zwartą konsystencję. Jest jednak bardzo smaczny i prosty do upieczenia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Placki z ciecierzycy 252łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli ewentualnie dowolne dodatki *jeśli dodamy jogurt, placki będą bardziej wilgotne w środku Mieszamy wszystkie składniki prócz kakao. Powstałe ciasto dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy małe placki (1 łyżeczka = 1 placek). Gotowe przekładamy na talerz i zjadamy z dowolnymi dodatkami, u mnie z masłem orzechowym
Kuchenny Skrawek Nieba
Leniwe kluski serowe 384pianę. Do sera dodaję mąkę ze szczyptą soli, a następnie pianę z białka i wyrabiam ciasto. Podsypuję stolnicę mąką i formuje wałeczek z ciasta, który kroję na małe kawałki. Wrzucam je na gotującą się, lekko osoloną wodę i gotuję do wypłynięcia na wierzch i wyjmuje łyżką cedzakową
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
PĄCZKI NA WALENTYNKI 234wyrabianiu ciągnie się trochę jak guma). Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.60 minut, do czasu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat kuchenny (u mnie oklejony folią spożywczą) podsypany lekko mąką, delikatnie rozwałkować lub rozpłaszczyć dłońmi na grubość ok.0,5-1cm. Wycinać serca metalową obręczą i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Smaczne Zdrowe
Naleśniki kukurydzine 203łyżki mąki kukurydzianej maślanka/mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji 1 łyżeczka kakao naturalnego cukier waniliowy Wszystkie składniki, prócz kakao, mieszamy ze sobą. Dzielimy ciasto na pół i do jednej z nich dodajemy kakao. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na niej naleśniki. Gotowe rolujemy, kroimy w ślimaczki i układamy na domowym serku Monte
Kuchenny Skrawek Nieba