liście z jednej doniczki świeżej bazylii i 3 łyżki oleju ( może być oliwa ) Całość wystarczy zmiksować w blenderze. Ciasto na chlebki podzieliłam na dwa etapy : zaczyn i ciasto właściwe Zaczyn : Szklanka lekko upchanych i porwanych na drobne kawałki liści bazylii, szklanka mąki pszennej typ 650, czubata łyżeczka drożdży instant, łyżeczka cukru i 1/2 szklanki ciepłej wody. Całość dobrze wymieszałam
apetytnapieczenieLekka Świąteczna Sałatka Wybierasz szybko schudnąć czy po prostu nie przytyć podczas świąt? Jeśli zastosujesz się do moich rad, dieta nie będzie ci potrzebna. 1. Sposób: Omijaj szerokim łukiem tradycyjne ciasta z kremem, margaryną i kilogramem białego cukru!! (szczegóły artykułu i przepisy tutaj!) 2. Sposób: Zrób i zabierz ze sobą zdrowe, dietetyczne i niskokaloryczne ciasto! (szczegóły artykułu tutaj
IzaGotujebudyń śmietankowy- 2 opakowania* * mleko- 700 ml * wanilia- pół laski * cukier trzcinowy- 5 łyżek (jeżeli budyń jest z dodatkiem cukru, to pominąć) Dodatkowo: * kakao- do oprószenia Ciasto serowe: Ser odsączyć, lekko wycisnąć i zmielić 2-3 x (aż będzie gładki). Ser przełożyć do miski i dokładnie utrzeć z cukrem, jajkami, olejem, mlekiem i szczyptą soli. Mąkę wymieszać z proszkiem
Kraina Miodem Płynącawody, wymieszać i wyłożyć również nierównomiernie. Całość lekko wyrównać po wierzchu. Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 45 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Kiedy ciasto przestygnie przygotować polewę. Do rondelka włożyć masło i śmietanę, lekko rozpuścić, dodać kakao i cukier puder i ciągle mieszając zagotować. Gorącą polewę rozprowadzić na cieście. Można po wierzchu posypać migdałami i orzechami
Mix smakuewentualnie podsypać trochę mąką, gdyby ciasto było zbyt luźne - generalnie ma być mocno zw arte, żeby nie "rozpływało" się na blasze podczas wyrastania . Miskę wysypać lekko mąką i przełożyć do niej z powrotem ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i od stawić na 30 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie o dgazować - uderzając kilka razy pięścią - i pozostawić(...)Pozostawić przykryte ściereczką lub folią s pożywczą na 30 minut. Wykończenie Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść rękoma i uformować z niego okrągły bochen. Kulę ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem dopieczenia - wcześniej można go lekko posypać mąką, aby chleb nie przypalał się od dołu . Obłożyć szczodrze skórką piwną i grubo obsypać mąką żytnią razową. Od stawić w ciepłe miejsce
Grunt to przepis!przepis na drożdżówkę ( klik ). Zaintrygował mnie dodatek miodu do ciasta drożdżowego. Autorka zachwalała, że ciasto na miodzie jest smaczniejsze niż tradycyjna drożdżówka. Nie myliła się. Gdy ciasto postoi parę godzin lekko da się wyczuć aromat miodu, co w połączeniu z gruszkami i cynamonową kruszonką daje chwilę rozkoszy naszym podniebieniom :) A przynajmniej mojemu;) Składniki na blaszkę 25x35 cm Zaczyn: 4 łyżki
My simple kitchenekspresowych calzone były popularne w kuchni śródziemnomorskiej płaskie chlebki (flatbready), które często smażę na patelni. Postanowiłam nafaszerować je kilkoma składnikami, zlepić jak pierogi i usmażyć na oliwie. Ciasto z zewnątrz jest lekko chrupiące, ser przyjemnie się ciągnie, a dodatek sosu pomidorowego i świeżej bazylii nadaje im smaku autentycznego włoskiego dania. Domowe calzone - bez wyrastania i pieczenia. Gotowe
Chilli Czosnek i Oliwapodgrzać w rondelku do rozpuszczenia cukru, dodać orzechy, wymieszać. Otworzyć piekarnik, wysunąć sernik, wyłożyć szybko na wierzch przygotowane orzechy i piec jeszcze ok 5 minut, po czym lekko uchylić piekarnik i zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku jeszcze na ok 15 minut (pod wpływem ciepła warstwa orzechowa ładnie przyklei się do sernika, a dodatkowo sernik odpocznie). Po tym czasie wyjąć ciasto
Kto ugości moich gości?glukozy Wykonanie: W garnku należy zagotować wodę z margaryną, następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od dna i zaczyna być lekko szkliste. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ciasto jest zimne dodajemy całe jajka i miksujemy. Następie wykładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy małe rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy nasze(...)gotujemy do momentu uzyskania temp ok 110 stopni. Zdejmujemy z gazu i maczając profitelorki w karmelu umieszczamy je w tekturowym rożku. Kiedy wypełnimy go odstawiamy do lekkiego zastygnięcia. Widelcem na rozłożony papier do pieczenia wyciągamy nitki z karmelu tzw anielskie włosy. Następnie tekturowy stożek stawiamy na talerzyku. Zdejmujemy tekturę i delikatnie odklejamy papier do pieczenia. Całość otulamy anielskim włosiem
Malinowe Pocałunkipomocy wykałaczki, czy ciasto nie lepi się do patyczka. Jeśli się lepi przedłużamy czas pieczenia o kolejne 10 – 15 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na około 10 minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyjmujemy i pozostawiamy, by lekko przestygło. Następnie wyjmujemy z formy i układamy(...)góry dnem na talerzu. Dżem zagotowujemy z wodą, zdejmujemy z ognia i dodajemy stopniowo cukier puder i cały czas mieszamy, by powstała jednolita, gęsta, ale lekko lejąca masa. Gotowym lukrem polewamy wierzch i boki ciasta. Płatki migdałowe wrzucamy na rozgrzaną patelnie i chwilę podpiekamy, delikatnie mieszając. Po upieczeniu migdały przysypujemy na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia. Zimnymi płatkami posypujemy wierzch
Smakowy Rajjedną odstawiam , będzie potrzebna do wyłożenia na wierzch ciasta. Jabłka myję i obieram, dzielę na połówki . Do każdej nakładam po łyżeczce dżemu. Gotuję budyń z przyprawami i cukrem, wg wskazówek na opakowaniu, z tą różnicą że na litr mleka daję trzy budynie. Budyń lekko studzę często(...)mieszając aby nie zrobił się kożuch . Przelewam większą część budyniu na ciasto, na budyń układam połówki jabłek, wydrążonym na dół, na jabłka reszta budyniu i kruche ciasto, można swobodnie przenieść je na wałku . Lekko dociskam i piekę. Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę jakieś 50 minut w 180 st C ( grzałka góra-dół) Po wystudzeniu posypuję pudrem , można zrobić lukier
Takie tam pichcenieblatem, na który wyłożyć wiśnie w żelu i startą gorzką czekoladę. 3. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę (można sobie pomóc workiem cukierniczym). 4. Całość przykryć bezą, którą lekko docisnąć do śmietany. Ciasto przechowywać w lodówce
Trzeci talerzcukru 1 op,suchych drożdży 1/3 łyżeczki soli białko do posmarownia około 400 g jeżyn 60 g białej czekolady+1-2 łyżyki śmietany kremówki Wykonanie: przygotować ciasto drożdżowe.W garnuszku lekko podgrzać mleko.Pod koniec dorzucić masło pokrojone w małe kawałki.Zestawic z palnika do misy miksera odważyć suche składniki,dodać mleko z masłem i żółtka.Przy pomocy haka zagnieść gładkie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pokrywkę ( ostrożnie by się nie poparzyć! ) i piec jeszcze przez 15 minut. Wyjąć garnek z chlebem z piekarnika. Zdjąć pokrywkę . Chl eb ładnie mi odskoczył od dna (lekko podważyłam tylko widelcem). Ciasto studzić na kratce . Wystudzić. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.complasterki pieczarki i przesmażyć aż będą miękkie a woda odparuje. Przestudzić. Przygotowanie bułeczek : Ciasto podzielić na 16 części, każdą część uformować w kulkę, rozgnieść dłonią po czym lekko rozwałkować na niewielkie koło. Ciasto położyć na dłoni, nakładać farsz, złożyć na pół i zlepić jak pierogi. Następnie układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepieniem do spodu. Zachować odstępy. Przykryć
Codzienne Gotowanieprzesianej mąki dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn, masło z serwatką, ubite jajka. Wyrabiamy robotem z hakami, aż ciasto zacznie odchodzić od miski, trwa to ok. 10 minut. Wyrobione ciasto (ma być dosyć luźne) lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Gdy ciasto już zwiększy swoją objętość, przebijamy pięścią, aby odgazowało, kilka razy zagniatamy i formujemy
mojewypiekiinietylkomoże być surowe. Jak to sprawdzić? Jeśli na patyczku przylepiło się ciasto, to należy jeszcze poczekać z wyjmowaniem foremki z piekarnika. Natomiast jeśli patyczek jest lekko wilgotny, ale nie oblepiony ciastem - można śmiało wyłączyć piekarnik, a ciasto odstawić do wystudzenia
W poszukiwaniu inspiracjinakładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jedno ciastko to jedna łyżeczka. Ciasto należy rozsmarować łyżeczka na cienki okrąg. Przygotowane do pieczenia ciasteczka posypujemy resztą migdałów. Lekko dociskamy je palcami do ciasta. Pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180°C Po upieczeniu pozostawoamy do wystygnięcia. Możemy je jeść same lub z dodatkiem konfitury
Przysmaki Karolkigodziny. Foremki do tarteletek wysmarować masłem i wyłożyć niezbyt grubą warstwą ciasta. Można je równomiernie zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, a następnie uformować palcami, lekko zakładając brzeg ku gorze. Ciasto podpiec do minimalnego zrumienienia w temperaturze 170-180 stopni. Na podpieczone ciasto wyłożyć warstwę pasztetu wyrównując go w foremce. Na pasztecie ułożyć warstwę serka topionego
Codzienna kuchnia niecodziennaGotowy budyń miksujemy z kostką margaryny. Masę wykładamy na wierzch upieczonego ciasta. Na masę układamy owoce. Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcja na opakowaniu i gdy lekko stężeje to wykładamy na ciasto. Całe wkładamy do lodówki na około godzinę. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzie