lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:114/613)

ciasto jabłkowe z jogurtową galaretką... 197

ciasta piec w 200C około 45 minut, ciasto dobrze wystudzić i wyjąć zimne z blaszki galaretkę rozmieszać w 3/4 szklanki gorącej wody, wymieszać z zimnym jogurtem i lekko tężejącą wylać na ciasto, schować do lodówki na kilka godzin, przed podaniem posypać startą czekoladą gorzką - ciasto jest smacznie jabłkowe i szybko się zjada................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Łosoś à la MasterChef 278

nożem (można też użyć przyrządu do kruchego ciasta), a następnie rozcieramy palcami (masochiści mogą najpierw schłodzić dłonie ;)) Stopniowo dodajemy wodę i szybko zagniatamy. Tworzymy kulę. Posypujemy blat lekko mąką i rozwałkowujemy ciasto na spory prostokąt (ok. 35-40 na 20 cm). Składamy boki do środka tak, aby utworzyły się trzy warstwy, przekręcamy o 90 stopni i znów wałkujemy na prostokąt

Ratunku obiad
Pastel de 3 leches - meksykańskie ciasto Trzy Mleka 139

temperatury 180°C, piecz przez 30 minut. Piekarnika nie otwieraj w trakcie pieczenia, zaś po upieczeniu pozwól ciastu ostygnąć w piekarniku, najpierw przy zamkniętych drzwiczkach, później przy lekko uchylonych. W czasie, gdy ciasto stygnie, dokładnie wymieszaj w misce mleko zagęszczone, mleko pasteryzowane i śmietanę kremową. Kiedy ciasto już wystarczająco ostygnie, nakłuj od góry kilkakrotnie ostrym nożem, ale staraj się

Grahamka, weka i kajzerka
Ravioli ze szpinakiem 231

wymieszać. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkować na kształt prostokąta na ok. 1 mm grubości.  Na jednym prostokącie w odstępach 3 cm nakładamy porcje farszu . Ciasto między porcjami  farszu posmarować lekko wodą , aby pierożki się lepiej sklejały. Nakrywamy drugą porcją ciasta. Dociskamy mocno ciasto między porcjami farszu i nożem kroimy kwadraty. Wstawiamy wodę i gdy zaczyna wrzeć wrzucamy

Słodkości i nie tylko
Fale Dunaju ze śliwkami 160

jeszcze jedno ciasto ze śliwkami - fale Dunaju . Bardzo lubię śliwki, a ich lekko kwaśny smak sprawia, że ciasta z nimi są pyszne i szybko znikają z talerza. Składniki: Ciasto: 25 dag margaryny 1 szklanka cukru 5 jajek  30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 0,5 kg śliwek Krem: 0,5 litra

Salonik smaków
Styropian 300

część schłodzić w lodówce, a mniejszą w zamrażarce. Białka z  cukrem ubić na sztywno, dodać budynie .Na koniec dodać jogurty greckie i delikatnie wymieszać.Większą cześć ciasta wyłożyć na blaszkę [ można lekko podpiec i wystudzić - ja tak zrobiłam].Na wyłożone, wystudzone ciasto wylać masę jogurtową i zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta. Ciasto piec około

Moje domowe kucharzenie
Ciasto miodowe z masą budyniową 207

Ciasto na sodzie z dodatkiem miodu..przełożone masą budyniową..i lekkim dodatkiem dżemu malinowego.. Ciasto: 3 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki mleka 20 dkg margaryny 2 jajka 3 łyżki płynnego miodu Krem budyniowy: 1/2 l mleka 1/2 kostki margaryny  1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z rabarbarem 238

grubości około 1cm), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut - na środku każdego wyrośniętego placka zrobić wgłębienie szklanką lub palcami (jeśli ciasto się klei, można lekko oprószyć je mąką) - rabarbar odcedzić z soku, który wypłynął podczas leżakowania z cukrem, układać obok siebie w zagłębieniu w cieście - bułki posmarować roztrzepanym białkiem, posypać z wierzchu kruszonką

Smakołyki Bereniki
Makowiec na kruchym spodzie 215

chwilkę siekamy wszystkie składniki. Następnie zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół.  Wykładamy blachę folią aluminiową , smarujemy masłem , posypujemy lekko bułka tartą . Pierwszą częśc ciasta wykładamy na dno blaszki ( dziurawimy widelcem) i ja chwilkę zapiekłam . Na zapieczoną częśc wykładamy masę makową z bakaliami a drugi kawałek ciasta kładziemy na wierzch  ( można

Słodkości i nie tylko
Tort mocno czekoladowy 277

przelewamy do średniej tortownicy, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia.  Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180`C na około 25-30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, lekko uderzamy o blat i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 10 minut. Studzimy w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.  Przygotowanie kremu. Do miski wlewamy zimną śmietankę, dodajemy cukier(...)puder i miksujemy.  3 tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej albo w mikrofali. Ostawiamy do przestudzenia. Gdy czekolada lekko ostygnie, dodajemy do niej 1/3 śmietanki i powoli mieszamy. Następnie dodajemy resztę śmietanki, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Przygotowanie wiórek czekoladowych. 2,5 tabliczki czekolady łamiemy na kawałki, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej, bądź mikrofali

Słodkie Przyjemności
Drożdżówki z kruszonką na oleju rzepakowym 134

tylko kwestią gustu. Dzieci zachwyciły się w sklepie brzoskwiniami oraz truskawkami i pomyślałam, że może być to idealne połączenie właśnie dla lekkich drożdżówek. Wyszło pysznie, a wszyscy zajadali się nimi z ogromnym apetytem. Dodatek oleju do ciasta sprawia, że jest ono bardziej(...)wilgotne i dłużej utrzymuje świeżość. Do tej pory kruszonkę robiłam tylko i wyłącznie na maśle, ale postanowiłam wypróbować zamiast masła olej. Efekt mnie zaskoczył, kruszonka była lekka jak piórko i bardzo krucha. Ciasto, w trakcie wyrabiania jest klejące, ale właśnie to gwarantuje, że drożdżówki są leciutkie i delikatne. Do samych drożdżówek nie dodajemy dużo cukru, ale brzoskwinie i truskawki wraz

dom-agi.pl
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i jabłkami 137

formie stałej, najlepszy) i aż rabarbar puści soki. Zostawiamy, by dalej lekko się grzało. Obieramy jabłka. Wykrawamy gniazdka.  Jedno z nich kroimy w kostkę i wrzucamy do garnuszka. Dodajemy trochę soku z cytryny i zostawiamy do grzania razem z rabarbarem. Opcjonalnie można dodać cynamon. UWAGA! Jeżeli do ciasta drożdżowego używasz aromatu - to upewnij się, że nie będzie on kolidował(...)kolorów i zapachu naszego wypieku. Całość wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy 45 minut. Ciasto jest upieczone, gdy boki ładnie odstają od formy. Wskazówka: Ciasto drożdżowe możemy sobie lekko odgrzewać, wtedy jest jak świeżo zrobione. ;) Jeżeli chcecie się czymś podzielić, piszcie w komentarzu. Smacznego

Eat Shrimps
CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW, NA MĄCE ORKISZOWEJ 210

ksylitol do posypania placków na talerzu Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Dodać jajka, sól, ksylitol i zamieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i mieszając dodawać stopniowo mąkę orkiszową. Ciasto na placki ma być lekko płynne ale niezbyt rzadkie. Mnie wyszło 300g mąki ale może być równie dobrze mniej lub więcej. Ilość mąki jest zależna od rodzaju użytych ziemniaków. Młode są dość(...)gatunku. Na rozgrzaną patelnię wlać ok.4 łyżek (mój był płynny) oleju kokosowego i smażyć partiami placki. Ja nakładałam na jeden 2 łyżki ciasta i rozprowadzałam jak najmocniej by były cienkie. Gdy widać, że spód się już lekko przyrumienia należy je odwrócić i dosmażać z drugiej strony. Smażone na głębokim tluszczu Smażone w minimalnej ilości oleju. Ja przekładam je kilka razy

Smaczne Zdrowe
Brownie z truskawkami 274

piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec 25-35 minut w zależności od piekarnika - ciasto powinno być zapieczone z wierzchu, ścięte na całej powierzchni (nie może się trząść, jeśli poruszymy formą), nie należy piec go jednak za długo, gdyż dobre brownie jest w środku lekko klejące i wilgotne - przy pieczeniu brownie(...)sprawdzimy stopnia upieczenia za pomocą patyczka, gdyż ciasto nie jest w środku suche; jeśli jednak mamy wątpliwości, można wbić patyczek, który powinien być po wyjęciu lekko oblepiony masą czekoladową, ale nie surowym ciastem - upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia, dopiero wtedy kroić Brownie przechowujemy w temperaturze pokojowej, ze względu na dodatek owoców najlepiej zjeść je w ciągu kilku

Smakołyki Bereniki
szarlotka jabłkowo-śliwkowa z galaretką... 195

cukier waniliowy utrzeć z tłuszczem mikserem z 5 minut galaretkę rozpuścić w 450 ml gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia masa będzie "zważona" ale to ma tak być wsypać przesianą mąkę z proszkiem i z 2 minuty mikserem wyrabiać ciasto ma być gęste - do rozsmarowania umyte jabłka zetrzeć na tarce grubsze oczka razem ze skórką z umytych śliwek usunąć(...)pestki i pokroić je w kostkę i wszystko wymieszać z budyniem - nadzienie nie puści soków do ciasta tortownica 24cm / dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki lekko nasmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką ciasto rozsmarować w blaszce i na wierzch dać nadzienie na wystudzone ciasto dać tężejącą galaretkę i schować do lodówki na kilka godzin ciasto jest smacznie i szybko

W Mojej Kuchni Lubię