lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:121/613)

Po prostu naleśniki - przepis podstawowy 190

idealne do zawijania placuszki, do przygotowania, których nie potrzebujemy dużo czasu ani tłuszczu. Widzieliście jak zawodowcy podrzucają naleśnik, aby odwrócić do na drugą stronę? Z tym ciastem się da. Ale... wymaga to lekkiej wprawy i koordynacji, bo bez niej mimo dobrego ciasta nasz naleśnik może wylądować w zupełnie innym miejscu ;) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka schłodzonego mleka

Słodkie okruszki
Tarta ze śliwkami. 114

ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Na cieście ułożyć śliwki skórką do dołu. Lekko je docisnąć. Jeżeli mamy cukier perlisty posypać nim ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 -25 minut. Ciasto wyjąć i oprószyć cukrem pudrem

królestwo garów
Drożdżowe rurki z posypką cukrowo-cynamonowo-migdałową 158

składacie na pół tak, aby szerokość miała 5 cm i nawijacie ją na wałek (kilkakrotnie, żeby nie była za miękka). Na tę folię nawijacie ciasto i obtaczacie w posypce dociskając lekko wałek. Następnie zdejmujecie z wałka folię wraz z ciastem i układacie pionowo na blasze. Wówczas wyjdą Wam nie cienkie rurki, tylko szerokie bransoletki z posypką. Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką 147

owoce układać rozciętą częścią do góry. Posypać kruszonką i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na pół godziny. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni, sprawdzić ciasto patyczkiem Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Lekka sałatka z chorizo w sosie musztardowym 613

A dzisiaj na kolację lekka sałatka z chorizo i serkiem w sosie musztardowym - pychota.  Tutaj nie trzeba się rozpisywać wystarczy spróbować.  Składniki

Niezły Młynek
Chleb razowy na zakwasie 183

chlebowego. Całość mieszamy ok. 10 minut,  ja wykorzystałam do tego maszynę do chleba. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Potem należy je lekko zamieszać i przełożyć do foremek. Ciasto razowe jest  luźne, nie da się utworzyć z niego bochenka. Ta ilość ciasta wystarcza na 2 keksówki, wypełnione w 2/3. Trzeba ciastu chlebowemu pozwolić wyrosnąć

Kulinarne przygody Gatity
Serniczki z truskawkami 300

miesiące albo i lata... Z tej okazji zapraszam Was na pyszne serniczki z truskawkami... Mój mąż nie przepada za pieczonym sernikiem, dlatego na zjazd rodzinny przygotowałam pieczone ciasto z truskawkami i lekką masą serowo-śmietanową na zimno. Połączenie okazało się niesamowicie smaczne, nawet mój mąż sięgnął po dokładkę:) Truskawki już się kończą, ale można użyć dowolnych owoców, np. malin

Z miłości do słodkości
Tarta z winogronem i kozim serem 227

sera z niebieską pleśnią 250g winogoron 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 czerwone cebule 50ml czerwonego wina ( lub octu winnego) 3 łyżeczki brązowego cukru Sól, pieprz, oliwa Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i lekko wałkujemy. Wykładamy nim formę do tarty, obcinamy nadmiar ciasta i obciążamy np. grochem. Pieczemy 8 minut w temp 220 stopni. W między czasie na rozgrzaną patelnie wylewamy

Kolizje Smaków
Kolorowe Ciasteczka z Lentilkami 229

czasie rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy za pomocą niedużej szklanki krążki, które następnie przekładamy na papier do pieczenia.  Na każde ciasteczko wykładamy cukierki lekko dociskając je do ciasta. Ciastka pieczemy w temperaturze ok. 165 stopni przez 15-20 minut do momentu zrumienienia brzegów. Moje posty

Słodka Strona
Mazurek różano-kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam 208

różaną i grubą warstwą białej czekolady z akcentem kawowym z prażonymi migdałami. Idealne do kawy:) Jest to lekko zmodyfikowany przepis na mazurek Pani Laury Gessler. Polecam Scroll down for recipe in English Mazurek różano-kawowy (12 porcji, blaszka 40x25cm) Składniki na ciasto: 300 g mąki uniwersalnej 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 4 żółtka Składniki na nadzienie(...)ostudzenia. W międzyczasie przygotuj nadzienie czekoladowe. Rozgrzej śmietankę prawie do wrzenia, wsyp posiekaną białą czekoladę i kawę i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. W razie konieczności lekko podgrzej. Wyłóż na ostudzone ciasto konfiturę z róży i na to przygotowaną masę czekoladową. Posyp migdałami i wstaw na całą noc do lodówki aby masa stężała. Smacznego! English version Easter shortbread with coffee

karmelowy
Muffinki z kremem czekoladowym 168

jogurtem na gładką masę, pod sam koniec wlać olej i wymieszać. Masę jajeczną przelać do suchych składników i wymieszać łyżką. Formę na muffinki wysmarować tłuszczem i podsypać lekko bułką tartą. Napełniać ciastem 3/4 wysokości formy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec ok.15-20 minut. Gotowe muffinki odstawić by przestygły. Krem czekoladowy - czekoladę połamać i przełożyć do garnuszka

pink envelope
Chlebki bazyliowe 222

liście z jednej doniczki świeżej bazylii i 3 łyżki oleju ( może być oliwa ) Całość wystarczy zmiksować w blenderze. Ciasto na chlebki podzieliłam na dwa etapy : zaczyn i ciasto właściwe Zaczyn : Szklanka lekko upchanych i porwanych na drobne kawałki liści bazylii, szklanka mąki pszennej typ 650, czubata łyżeczka drożdży instant, łyżeczka cukru i 1/2 szklanki ciepłej wody. Całość dobrze wymieszałam

apetytnapieczenie
7 sztuczek jak nie przytyć w święta, czyli dietetyczne wielkanocne potrawy. Część III: Moja lekka Świąteczna Sałatka na pohybel 222

Lekka Świąteczna Sałatka Wybierasz szybko schudnąć czy po prostu nie przytyć podczas świąt? Jeśli zastosujesz się do moich rad, dieta nie będzie ci potrzebna. 1. Sposób: Omijaj szerokim łukiem tradycyjne ciasta z kremem, margaryną i kilogramem białego cukru!!  (szczegóły artykułu i przepisy tutaj!) 2. Sposób: Zrób i zabierz ze sobą zdrowe, dietetyczne i niskokaloryczne ciasto!  (szczegóły artykułu tutaj

IzaGotuje
Ciasto serowe z wiśniami, wanilią i budyniem 276

budyń śmietankowy- 2 opakowania* * mleko- 700 ml * wanilia- pół laski  * cukier trzcinowy- 5 łyżek (jeżeli budyń jest z dodatkiem cukru, to pominąć) Dodatkowo: * kakao- do oprószenia Ciasto serowe: Ser odsączyć, lekko wycisnąć i zmielić 2-3 x (aż będzie gładki). Ser przełożyć do miski i dokładnie utrzeć z cukrem, jajkami, olejem, mlekiem i szczyptą soli. Mąkę wymieszać z proszkiem

Kraina Miodem Płynąca
Babka w trzech smakach ^ 160

wody, wymieszać i wyłożyć również nierównomiernie. Całość lekko wyrównać po wierzchu. Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 45 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Kiedy ciasto przestygnie przygotować polewę. Do rondelka włożyć masło i śmietanę, lekko rozpuścić, dodać kakao i cukier puder i ciągle mieszając zagotować. Gorącą polewę rozprowadzić na cieście. Można po wierzchu posypać migdałami i orzechami

Mix smaku
Rustykalny chleb świąteczny z suszoną śliwką 181

ewentualnie podsypać trochę mąką, gdyby ciasto było zbyt luźne - generalnie ma być mocno zw arte, żeby nie "rozpływało" się na blasze podczas wyrastania . Miskę wysypać lekko mąką i przełożyć do niej z powrotem ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i od stawić na 30 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie o dgazować - uderzając kilka razy pięścią - i pozostawić(...)Pozostawić przykryte ściereczką lub folią s pożywczą na 30 minut.   Wykończenie Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść rękoma i uformować z niego okrągły bochen. Kulę ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem dopieczenia - wcześniej można go lekko posypać mąką, aby chleb nie przypalał się od dołu . Obłożyć szczodrze skórką piwną i grubo obsypać mąką żytnią razową. Od stawić w ciepłe miejsce

Grunt to przepis!
Ciasto drożdżowe na miodzie z gruszkami 184

przepis na drożdżówkę ( klik ). Zaintrygował mnie dodatek miodu do ciasta drożdżowego. Autorka zachwalała, że ciasto na miodzie jest smaczniejsze niż tradycyjna drożdżówka. Nie myliła się. Gdy ciasto postoi parę godzin lekko da się wyczuć aromat miodu, co w połączeniu z gruszkami i cynamonową kruszonką daje chwilę rozkoszy naszym podniebieniom :) A przynajmniej mojemu;) Składniki na blaszkę 25x35 cm Zaczyn: 4 łyżki

My simple kitchen
Ekspresowe calzone - bez wyrastania i pieczenia. Gotowe w 15 minut. 247

ekspresowych calzone były popularne w kuchni śródziemnomorskiej płaskie chlebki (flatbready), które często smażę na patelni. Postanowiłam nafaszerować je kilkoma składnikami, zlepić jak pierogi i usmażyć na oliwie. Ciasto z zewnątrz jest lekko chrupiące, ser przyjemnie się ciągnie, a dodatek sosu pomidorowego i świeżej bazylii nadaje im smaku autentycznego włoskiego dania.  Domowe calzone - bez wyrastania i pieczenia. Gotowe

Chilli Czosnek i Oliwa
Sernik Snickers 217

podgrzać w rondelku do rozpuszczenia cukru, dodać orzechy, wymieszać. Otworzyć piekarnik, wysunąć sernik, wyłożyć szybko na wierzch przygotowane orzechy i piec jeszcze ok 5 minut, po czym lekko uchylić piekarnik i zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku jeszcze na ok 15 minut (pod wpływem ciepła warstwa orzechowa ładnie przyklei się do sernika, a dodatkowo sernik odpocznie). Po tym czasie wyjąć ciasto

Kto ugości moich gości?
Croquembouche z crème pâtissière. 175

glukozy Wykonanie:  W garnku należy zagotować wodę z margaryną, następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od dna i zaczyna być lekko szkliste. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ciasto jest zimne dodajemy całe jajka i miksujemy. Następie wykładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy małe rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy nasze(...)gotujemy do momentu uzyskania temp ok 110 stopni. Zdejmujemy z gazu i maczając profitelorki  w karmelu umieszczamy je w tekturowym rożku. Kiedy wypełnimy go odstawiamy do lekkiego zastygnięcia. Widelcem na rozłożony papier do pieczenia wyciągamy nitki z karmelu tzw anielskie włosy. Następnie tekturowy stożek stawiamy na talerzyku. Zdejmujemy tekturę i delikatnie odklejamy papier do pieczenia. Całość otulamy anielskim włosiem

Malinowe Pocałunki

Proponowane wyszukiwania