lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:113/613)

CIASTECZKA DYNIOWE I ROGALIKI Z POWIDŁAMI CZEKOLADOWYMI 169

rogaliki, zaczynając od podstawy trójkąta. Uformowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika (termoobieg) i pieczemy ok.30 minut , do lekkiego zarumienienia. Dla ciasteczek: rozwałkowujemy ciasto w kształcie prostokąta (lub inny dowolny kształt) i wykrawamy foremkami różne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy blaszkę w piekarniku nagrzanym(...)termoobieg) i pieczemy ciacha ok.18-20 minut (do lekkiego zarumienienia. Przestudzone ciacha obficie posypać mielonym ksylitolem lub pudrem. Można również zwiększyć ilość dodawanego do ciasta ksylitolu) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka kardamonowo-pomarańczowe 220

masło ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj skórkę pomarańczową i jajko i dokładnie ubij. Porcjami dodawaj mąkę - ubijak zamień na płaskie mieszadło lub szybko zagnieć rękoma. Ciasto zawiń w folię spożywczą, lekko spłaszcz i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto podziel na 2 części i wałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość 3-4 mm resztki ciasta

Czerwień i błękit
Dietetyczne placuszki serowe 162

placki mieszamy rozgrzewamy teflonową patelnie, żeby mieć pewność, że placuszki odkleją się od patelni przecieramy ją lekko papierowym ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek wykładamy 1 łyżkę ciasta na 1 placek i lekko rozsmarowujemy go na patelni gotowe placki polewamy sosem ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Otrębowe ciasto z mandarynkami 114

jest grane, osobiście odpowiedzialnością obciążyłam ludzi kichających i kaszlących na mnie w tramwaju ;p  pomysł na to ciasto zaczerpnęłam STĄD , oczywiście dodałam do niego swoje 3 grosze ;) to prosty i szybki przepis Składniki: 200 g serka wiejskiego lekkiego 9 łyżek otrębów owsianych firmy Kupiec stewia wg. smaku (ja dałam 2 łyżki, ale stewia, której używam słabo słodzi;/) 2 jajka(...)oprócz mandarynek mieszamy przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej blaszki (ja użyłam silikonowej więc papier był nie potrzebny, średnica 24cm) na wierzch wykładamy mandarynki, lekko wciskając je w ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut SMACZNEGO ! ! ! :) PS.  teraz przeczytałam w internecie, że nieraz mandarynki robią się po upieczeniu gorzkie, dziwne moje były ok, może

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Babeczki z budyniem waniliowym 169

Wykonanie: Ze składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto. Ja robię to przy pomocy malaksera. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na lekko omączonym blacie wałkujemy ciasto na grubość 4 mm i wykrawamy kółka przy pomocy foremek. Następnie wyklejamy ciastem foremki na babeczki, które uprzednio posmarowaliśmy tłuszczem. Resztę ciasta zostawiamy, aby później zrobić z nich

Kulinarne przygody Gatity
Malinowy sernik i owoce leśne 163

Przelać masę serową na spód ciasteczkowy i piec w temp. 190 stopni 20 min, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 70 min. Studzić ciasto w piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami.  Kiedy już ostygnie, włożyć najlepiej na całą noc do lodówki.  Na drugi dzień rozpuścić czekoladę, polać nią ciasto z góry, dodatkowo można przyozdobić

pink envelope
ciasto jabłkowe z jogurtową galaretką... 210

ciasta piec w 200C około 45 minut, ciasto dobrze wystudzić i wyjąć zimne z blaszki galaretkę rozmieszać w 3/4 szklanki gorącej wody, wymieszać z zimnym jogurtem i lekko tężejącą wylać na ciasto, schować do lodówki na kilka godzin, przed podaniem posypać startą czekoladą gorzką - ciasto jest smacznie jabłkowe i szybko się zjada................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Łosoś à la MasterChef 293

nożem (można też użyć przyrządu do kruchego ciasta), a następnie rozcieramy palcami (masochiści mogą najpierw schłodzić dłonie ;)) Stopniowo dodajemy wodę i szybko zagniatamy. Tworzymy kulę. Posypujemy blat lekko mąką i rozwałkowujemy ciasto na spory prostokąt (ok. 35-40 na 20 cm). Składamy boki do środka tak, aby utworzyły się trzy warstwy, przekręcamy o 90 stopni i znów wałkujemy na prostokąt

Ratunku obiad
Pastel de 3 leches - meksykańskie ciasto Trzy Mleka 153

temperatury 180°C, piecz przez 30 minut. Piekarnika nie otwieraj w trakcie pieczenia, zaś po upieczeniu pozwól ciastu ostygnąć w piekarniku, najpierw przy zamkniętych drzwiczkach, później przy lekko uchylonych. W czasie, gdy ciasto stygnie, dokładnie wymieszaj w misce mleko zagęszczone, mleko pasteryzowane i śmietanę kremową. Kiedy ciasto już wystarczająco ostygnie, nakłuj od góry kilkakrotnie ostrym nożem, ale staraj się

Grahamka, weka i kajzerka
Ravioli ze szpinakiem 243

wymieszać. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkować na kształt prostokąta na ok. 1 mm grubości.  Na jednym prostokącie w odstępach 3 cm nakładamy porcje farszu . Ciasto między porcjami  farszu posmarować lekko wodą , aby pierożki się lepiej sklejały. Nakrywamy drugą porcją ciasta. Dociskamy mocno ciasto między porcjami farszu i nożem kroimy kwadraty. Wstawiamy wodę i gdy zaczyna wrzeć wrzucamy

Słodkości i nie tylko
Fale Dunaju ze śliwkami 176

jeszcze jedno ciasto ze śliwkami - fale Dunaju . Bardzo lubię śliwki, a ich lekko kwaśny smak sprawia, że ciasta z nimi są pyszne i szybko znikają z talerza. Składniki: Ciasto: 25 dag margaryny 1 szklanka cukru 5 jajek  30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 0,5 kg śliwek Krem: 0,5 litra

Salonik smaków
Styropian 313

część schłodzić w lodówce, a mniejszą w zamrażarce. Białka z  cukrem ubić na sztywno, dodać budynie .Na koniec dodać jogurty greckie i delikatnie wymieszać.Większą cześć ciasta wyłożyć na blaszkę [ można lekko podpiec i wystudzić - ja tak zrobiłam].Na wyłożone, wystudzone ciasto wylać masę jogurtową i zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta. Ciasto piec około

Moje domowe kucharzenie
Ciasto miodowe z masą budyniową 218

Ciasto na sodzie z dodatkiem miodu..przełożone masą budyniową..i lekkim dodatkiem dżemu malinowego.. Ciasto: 3 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki mleka 20 dkg margaryny 2 jajka 3 łyżki płynnego miodu Krem budyniowy: 1/2 l mleka 1/2 kostki margaryny  1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z rabarbarem 245

grubości około 1cm), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut - na środku każdego wyrośniętego placka zrobić wgłębienie szklanką lub palcami (jeśli ciasto się klei, można lekko oprószyć je mąką) - rabarbar odcedzić z soku, który wypłynął podczas leżakowania z cukrem, układać obok siebie w zagłębieniu w cieście - bułki posmarować roztrzepanym białkiem, posypać z wierzchu kruszonką

Smakołyki Bereniki
Makowiec na kruchym spodzie 227

chwilkę siekamy wszystkie składniki. Następnie zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół.  Wykładamy blachę folią aluminiową , smarujemy masłem , posypujemy lekko bułka tartą . Pierwszą częśc ciasta wykładamy na dno blaszki ( dziurawimy widelcem) i ja chwilkę zapiekłam . Na zapieczoną częśc wykładamy masę makową z bakaliami a drugi kawałek ciasta kładziemy na wierzch  ( można

Słodkości i nie tylko

Proponowane wyszukiwania