lekka - 5765 przepisów (strona:184/385)

Ciasto orkiszowe 201

śmietan -fix Wszystko razem zmiksować. Dodatkowo dżem Na ostudzone ciasto wyłożyć dżem, na to masę z serka i śmietany, dowolnie udekorować.U mnie posypka z okruchów upieczonego ciasta [ lekko odkrojony wierzchu

Moje domowe kucharzenie
Pieczone ziemniaki 299

Pieczone ziemniaki...pyszne ...z taką chrupiącą skórką..postanowiłam trochę poszaleć i dodatkiem do ziemniaków była przyprawa rosołowa oraz lekko pikantny suszony pomidor z oregano i chilli.. ziemniaki przyprawa rosołowa pomidor z oregano i chilli cebula koper  olej Ziemniaki obrać i pokroić w kawałki.Obgotować przez 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzone wymieszać z olejem i przyprawami, pokrojoną

Moje domowe kucharzenie
Chelsea Buns 186

czasie posmarować bułeczki masłem pozostałym z nadzienia. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni . Przygotować syrop. Zagotować wodę z cukrem pudrem. Dodać wodę pomarańczową. Bułeczki posmarować syropem kiedy lekko przestygną. Rodzynki sułtańskie HELIO Natura nie zawierają typowego dla tej grupy produktów dwutlenku siarki (E220). Dzięki temu charakteryzuje je naturalnie wyjątkowy smak, naturalnie ciemny kolor, a jednocześnie są naturalnie zdrowe

Moje domowe kucharzenie
Wytrawne kwiatki 216

robiłam od razu, bez wyrastania].Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką/ kubkiem kółka. Na wycięte z ciasta kółko położyć plasterek o tym samym rozmiarze wędliny, przyłożyć jeszcze jednym kółkiem ciasta, lekko docisnąć. Nożem naciąć 8 płatków (zostawiając środek nie nacięty) na głębokość (zależny od rozmiarów szklanki) ok.3 cm.Wycięte płatki ciasta  zawijać do środka.Posmarować białkiem. Piec ok. 17 minut

Moje domowe kucharzenie
Słodki salceson 191

paczki herbatników dowolne bakalie i owoce suszone, ryż preparowany, płatki migdałowe Margarynę cukier, i kakao rozpuścić w garnku. Żelatynę rozpuscic w mleku i dodac do garnka, zagotowac. Herbatniki lekko pokruszyć,dodać wraz z resztą dodatków do masy i wymieszać. Przełożyć do blaszki i zostawić w lodówce do stężenia

Moje domowe kucharzenie
Ciasto miodowe z masą budyniową 236

Ciasto na sodzie z dodatkiem miodu..przełożone masą budyniową..i lekkim dodatkiem dżemu malinowego.. Ciasto: 3 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki mleka 20 dkg margaryny 2 jajka 3 łyżki płynnego miodu Krem budyniowy: 1/2 l mleka 1/2 kostki margaryny  1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowy cytrynowy kwiat 170

kawałek naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.Ułożyć na środku nierozcietęgo ciasta Zostawić do lekkiego wyrośnięcia na około 20 minut.Posmarować roztrzepanym jakiem .Piec około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
Babeczki jogurtowe 163

cytryny 150 g mąki  1/2 łyżeczki sody  szczypta soli 125 g cukru 1/2 szkl. kolorowych draży W jednym naczyniu wymieszać jogurt z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Dodać jajka, skórkę z cytryny i roztrzepać,a w drugim składniki suche.Do składników mokrych dodać przesianą mąkę z sodą, solą i cukrem. Dodać draże i wymieszać łyżką do połączenia się składników

Moje domowe kucharzenie
Orzeszki z masą z mleka w proszku 415

kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Piec na jasnozłoty kolor. Mleko z cukrem, margaryną, kakao zagotować.Dodać mleko w proszku, zmiksować i zostawić do lekkiego wystygnięcia. Nadzieniem wypełniać połówki orzeszków i sklejać po dwa razem

Moje domowe kucharzenie
Zupa z młodej kapusty 353

kawałek młodej kapusty  marchewka  ziemniaki sól,pieprz listek , ziele koperek Porcję rosołową umyć, zalać wodą, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew.Dodać przyprawy.Kapustę poszatkować i lekko poddusić na patelni.Dodać dodać  do garnka z ziemniakami i gotować do miękkości.Dodać koperek, w razie potrzeby doprawić. Można dodać śmietanę

Moje domowe kucharzenie
Chleb z dodatkiem jogurtu- bardzo prosty 259

dokładnie wyrobić, wlać do foremek (dwie keksówki). Mokrą łyżką wyrównać ciasto, okryć woreczkami foliowymi, odstawić na kolejne 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 240 stopni.Ciasto spryskać lekko wodą i obsypać płatkami .[ u mnie bez płatków]. Piec przez 10 minut w temp. 240 stopni, obniżyć temperaturę do 220 stopni, piec  55 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać drzwi

Moje domowe kucharzenie
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybkami podsmażanymi na oleju rzepakowym 164

dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką. Grzyby opłukać, zalać wodą i chwilę podgotować.Odcedzić i pokroić. Cebulę  pokroić w kostkę i lekko zeszklić  na odrobinie oleju. Dodać pokrojone grzyby, odciśniętą z soku kapustę .Wszystko razem dusić, aż kapusta będzie miękka .Doprawić do smaku. Farsz rozsmarować na naleśnikach i zwijać w krokiety.Macza

Moje domowe kucharzenie
Ciasto z krakersów 191

mnie keksówka Krakersy  dość drobno pokruszyć.Dodać  mleko z puszki, rozpuszczoną margarynę , bakalie [ orzechy i migdały podprażyłam na suchej patelni]i wymieszać.  Gotową masę przełożyć do lekko wytłuszczonej formy i piec ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą

Moje domowe kucharzenie
Ptyś 221

rondelka przełożyć masło, cukier, kakao i śmietanę. Wszystko razem wymieszać i rozpuścić na małym ogniu (ważne jest, aby tych składników nie zagotować). Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Lekko ostudzoną polewą czekoladową polać rozłożone herbatniki. Wierzch ciasta udekorować kolorowymi cukierkami

Moje domowe kucharzenie
Karkówka marynowana[ marynata z olejem rzepakowym] z grilla 201

oleju rzepakowego  5 łyżek piwa  1-2 łyżki musztardy  3 łyżki otrąb pszennych Kupiec 3 łyżki sezamu  przyprawa Natura Smak John Karkówkę pociąć w plastry, lekko rozbić. Wszystkie składniki marynaty wymieszać.Plastry karkówki ułożyć w marynacie i odstawić do lodówki na kilka godzin.Grillować lub smażyć na patelni

Moje domowe kucharzenie