pomidory namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Z masy mięsnej formować zmoczonymi rękoma niewielkie kulki, następnie lekko spłaszczyć,układać na gorący olej i smażyć z każdej strony
Moje domowe kucharzenieDrożdże rozetrzeć z połową cukru, dodać kilka łyżek mąki pszennej (około 3 łyżki) i razem wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Do pozostałej mąki dodać resztę cukru, lekko podgrzaną wodę , olej, rum i rozczyn. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ręką. Chwilkę wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejscie, aby ciasto podrosło. Ciasto
Moje domowe kucharzenieketchupu 1 łyżka płaska musztardy 2 łyżki majonezu 5 łyżek oleju COSTA D’ ORO OLISANA OMEGA 3 Schab pokroić na ok.1,5-2 cm plastry i lekko pobić tłuczkiem[nie za cienko].Posypać solą i pieprzem.Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać Kotlety obtoczyć marynatą i przykryć i wstawić do lodówki na 2-5 dni.Smażyć kotlety na rozgrzanym
Moje domowe kucharzeniewyjść już z domu do pracy..a pierwsza pianka jogurtowa jeszcze dobrze nie zastygła ..więc wlałam drugą piankę z drugim jogurtem , dodałam trzecią galaretkę, która zastygła na dobre [ wymieszałam lekko widelcem] ..wszystko razem wymieszałam ..wstawiłam do lodówki..za kilka minut przykryłam waflem...i znów do lodówki.. Przypominam i zapraszam
Moje domowe kucharzeniestopni i raz jeszcze złożyć. Ciasto umieścić w naoliwionym naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, lekko podsypując mąką. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, odłożyć do odpoczęcia na 5 - 10 minut. Po tym czasie ciasto pokroić w kratkę by otrzymać bułeczki o boku 4 - 5 cm (skrawki warto zostawić jako kolejny
Moje domowe kucharzeniepołączyć razem z jajkiem, maślanką oraz ekstraktem z wanilii. Mieszaninę dodać do suchych składników i wymieszać do połączenia składników. Papierowe foremki na muffinki wypełnić łyżką ciasta, robiąc na środku lekkie wgłębienie na dżem. Wypełnić 0,5 łyżeczką dżemu i przykryć łyżką ciasta. Najlepiej jeśli foremka zostanie napełniona do 3/4 wysokości. Piec w temp. 180 C przez ok. 20 min. Margarynę
Moje domowe kucharzenieWyłożyć na stół i zagnieść dość ścisłe ciasto. Zostawić je w ciepłym miejscu na 2 godziny, odgazowując je delikatnie po 1 godzinie. Następnie podzielić ciasto na 9 kawałków, ukształtować lekkie kule i zostawić je pod przykryciem na 15 minut. Z każdej kuli utoczyć wałek i zapleść z nich 3 warkocze (z 3 wałków każdy), który zostawić na na oliwionej blasze
Moje domowe kucharzeniesoli 1 łyżka cukru Wszystkie składniki zmiksować i o dstawić na 30 minut, wtedy bardziej zgęstnieje. Przelać do wąskiej buteleczki z małą dziurką albo do woreczka strunowego z lekko odciętym rogiem. Na rozgrzanej patelni formować wzory wyciskając ciasto z butelki.Smażyć z obu stron.Podawać np.posypane cukrem pudrem, z dżemem
Moje domowe kucharzenietiramisu Trufle o smaku tiramisu w wersji light Cynamonowe cafe-latte ze słoika Sio-smutki Kawowe rogaliki Słodkie niebo Ciasto cappuccino-latte macchiato Słodkie zDania Ciasto-latte czyli lekkie przebudzenie Smaczne domowe wypieki Muffinki czekoladowe z kremem cappuccino Smaki ogrodu Ciasto latte-macchiato Sprawdzone przepisy Misiaczka Pejzaż Ciasto carycy U stóp Benbulbena Kawowe cupcakes z orzechami włoskimi W mojej kuchni
Moje domowe kucharzeniemiejsce na ok. 1 godzinę (lub w chłodne miejsce na całą noc, jeśli chcemy upiec chlebek z samego rana). Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na stolnicę, ponownie lekko zagnieść i uformować okrągły bochenek, [ ewentualnie przełożyć do foremki]. Ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i ponownie odstawić na ok. 30 min. Po tym czasie włożyć chleb do piekarnika rozgrzanego
Moje domowe kucharzenieProsta surówka .lekko kwaskowata.. z nutką słodkości ..śliwek suszonych.. 30 dkg kiszonej kapusty kilka śliwek suszonych Kresto 1 marchewka 1 cebula 1-2 łyżki oleju pieprz i cukier do smaku szczypiorek Kapustę odcisnąć i w razie potrzeby poszatkować.Cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o dużych otworach.Śliwki namoczyć, a następnie pokroić w paseczki
Moje domowe kucharzenieszczyptą soli i masłem. Energicznie mieszając dosypać mąkę. Masa zrobi się bardzo gęsta i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Mieszając podgrzewać ją przez 3-4 min, aż zrobi się lekko szklista, a mąka dobrze się zaparzy, dzięki czemu słomka pięknie nam wyrośnie.Odstawić do przestudzenia. Do zimnej masy dodawać po 1 jajku, za każdym razem dobrze miksując. Ciasto nakładać
Moje domowe kucharzeniesól pieprz Ziemniaki obrać i ugotować. Następnie przepuścić je przez praskę do ziemniaków.U łożyć równo w misce, wyciągnąć 1/4. W powstałe miejsce wsypać mąką pszenną i ziemniaczaną (z lekką przewagą mąki ziemniaczanej). Wyciągnięte ziemniaki dodać z powrotem . Dodać jajko, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić gładkie ciasto. Mięso zmielić razem z podsmażoną cebulą Wymieszać , doprawić do smaku. Z ciasta formować
Moje domowe kucharzeniesztywną pianę, dodać do ciasta, wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Dodać resztę (45 g ) mąki, jeszcze raz, ręką, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Wyłożyć na deskę podsypaną mąką, lekko je w niej obtoczyć. Podzielić na 8 równych kawałków. Pączki wychodzą bardzo duże, więc z powodzeniem możemy podzielić na 10 części. Każdy uformować na kształt okrągłej bułeczki. Ułożyć na podsypanej mąką
Moje domowe kucharzeniepewno nie raz..Patelnia jest dość ciężka...ale ktoś kiedyś powiedział .. im cięższa patelnia tym lepsza...więc mam okazję się o tym przekonać..Moje dotychczasowe patelnie były tzn.są lekkie..i w sumie nie narzekam na nie..ale zobaczymy jak sprawuje się taka ciężka patelnia. Według opisu sklepu .. patelnia wykonana jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Posiada powłokę odporną
Moje domowe kucharzenie