lekka - 5765 przepisów (strona:182/385)

1544. Kaiser rolls 178

minut. Następnie podzielić na 10 części. Z każdej uformować kulkę , zanurzać ją w w miseczce wypełnionej wodą , a następnie w miseczce z ziarnami sezamu lub maku . Układać na lekko natłuszczonej blasze. Na wierzchu każdej bułeczki naciąć krzyżyk i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do temp. 230 st.C. Tuż przed włożeniem bułek wstawić na dno piekarnika blaszkę

Moje domowe kucharzenie
1551. Zrazy w panierce z chleba 188

plastry. Rozbić tłuczkiem, oprószyć pieprzem i solą.Każdy plaster mięsa posmarować musztardą, posypać pokrojoną natką pietruszki,położyć kawałek parówki. Zwinąć rulonik i spiąć wykałaczką.Panierować mące,w rozbełtanych i lekko doprawionych jajkach , a następnie w chlebie .Z chleba usunąć skórki, pokruszyć [ np.w malakserze lub blenderze] , dodać trochę przypraw i wymieszać. .Usmażyć z każdej strony

Moje domowe kucharzenie
1553. Bułki z serem ricotta i oregano 208

białko roztrzepane z łyżką wody świeżo zmielony pieprz  Wszystkie składniki dobrze wymieszać i zagnieść ciasto. Przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie przenieść na lekko obsypany mąką blat, chwilę zagnieść i podzielić na 12 części. Każdą część zrolować w 25 cm długości wałek. Uformować supełki i przełożyć na natłuszczoną blachę. Zostawić do podwojenia objętości

Moje domowe kucharzenie
1565. Gulasz drobiowy z kapustą 229

cebula 2-3 marchewki kawałek kapusty sól, pieprz, wegeta listek, ziele koperek sos Worcestershire Do pokrojonego mięsa dodać przyprawy [ według gustu], podsmażyć na oliwie.Cebulę pokroić w kostkę i lekko zeszklić, dodać marchewkę startą na grubej tarce i poszatkowaną kapustę, Chwilę razem przesmażyć, dodać podsmażone mięso z kurczaka, wlać wodę, dodać przyprawy i dusić razem do miękkości

Moje domowe kucharzenie
Sernik gotowany 204

łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej w  1/3 szklanki mleka  1 kg białego sera  Wyrabiać na ciepło i ciepłą masą przekładać placki. Polać polewą. Ja ostatni placek lekko posmarowałam masą serową i posypałam  orzechową kruszonką

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka migdałowo-orzechowe 188

szczypta soli  Białka z solą ubić na sztywną pianę, dodać cukier, a na koniec mielone orzechy i migdały. Miksować razem jeszcze 2 minuty.Na blasze układać niewielkie kulki masy lekko spłaszczając.Piec w temperaturze 160 - 170 stopni przez około 20 minut

Moje domowe kucharzenie
Chleb kukurydziany na poolish czyli polskim rozczynie drożdżowym 223

Mnie udało się zrobić ciasto luźne, ale gładkie i sprężyste i dobrze trzymające formę. Odstawić przykryte do wyrośnięcia na półtorej godziny, w międzyczasie po ok 45 min wyjąc, lekko odgazować, uformować kule i znowu odstawić. Wyjąć z miski jeszcze raz odgazować i uformować z grubsza, przykryć i dać odpocząć 10-20 minut. Uformować na blacie zgrabny bochenek z ładnie napiętą

Moje domowe kucharzenie
Kawowa pianka 283

wody 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej wody) 1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej  Czekoladę zetrzeć na tarce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie lekko przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać rozpuszczoną kawę i cukier puder. Następnie dodać tartą czekoladę i wymieszać. Na koniec wlać żelatynę.   Przełożenie:   Biszkopt, masa rumowa, pianka kawowa, biszkopt, masa

Moje domowe kucharzenie
Kotlety bezmięsne 289

które gdzieś i nie wiem jak zginęły z bloga.. 50 dag grzybów leśnych (podgrzybki, prawdziwki) 1 cebula 1 jajko tarta bułka sól, pieprz Grzyby mrożone zalać zimną wodą lekko osoloną i zagotować,następnie grzyby odcedzić, ostudzić.Zmielić je przez maszynkę.Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie.Dodać do grzybów,dodać jajko ,przyprawy,trochę bułki tartej i wymieszać.Formować

Moje domowe kucharzenie
Pancakes otrębowe 197

jogurtu naturalnego 1 jajko ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego W misce wymieszać wszystkie składniki, aż powstanie gęste otrębowe ciasto.Patelnię przesmarować lekko tłuszczem (za pomocą pędzelka) i rozgrzać. Ciasto nakładać łyżką i formować niezbyt grube placki. Im grubsze placki, tym dłużej będą się piec i ciężej je będzie przewrócić. Zmniejszyć ogień prawie

Moje domowe kucharzenie
Kotlety z suszonymi pomidorami 212

pomidory namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Z masy mięsnej formować zmoczonymi rękoma niewielkie kulki, następnie lekko spłaszczyć,układać na gorący olej i smażyć z każdej strony

Moje domowe kucharzenie
Pączki..bez jajek.. na gazowanej wodzie 290

Drożdże rozetrzeć z połową cukru, dodać kilka łyżek mąki pszennej (około 3 łyżki) i razem wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Do pozostałej mąki dodać resztę cukru, lekko podgrzaną wodę , olej, rum i rozczyn. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ręką. Chwilkę wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejscie, aby ciasto podrosło. Ciasto

Moje domowe kucharzenie
Schabowy - marynowany 221

ketchupu  1 łyżka płaska musztardy  2 łyżki majonezu  5 łyżek oleju COSTA D’ ORO OLISANA OMEGA 3 Schab pokroić na ok.1,5-2 cm plastry i lekko pobić tłuczkiem[nie za cienko].Posypać solą i pieprzem.Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać Kotlety obtoczyć marynatą i przykryć i wstawić do lodówki na 2-5 dni.Smażyć kotlety na rozgrzanym

Moje domowe kucharzenie
Pianka jogurtowa 251

wyjść już z domu do pracy..a pierwsza pianka jogurtowa jeszcze dobrze nie zastygła ..więc wlałam drugą piankę z drugim jogurtem , dodałam trzecią galaretkę, która zastygła na dobre [ wymieszałam lekko widelcem] ..wszystko razem wymieszałam ..wstawiłam do lodówki..za kilka minut przykryłam waflem...i znów do lodówki.. Przypominam i zapraszam

Moje domowe kucharzenie
Panini i ezoteryczne spotkanie przy piekarniku 188

stopni i raz jeszcze złożyć. Ciasto umieścić w naoliwionym naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, lekko podsypując mąką. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, odłożyć do odpoczęcia na 5 - 10 minut. Po tym czasie ciasto pokroić w kratkę by otrzymać bułeczki o boku 4 - 5 cm (skrawki warto zostawić jako kolejny

Moje domowe kucharzenie