lekka - 5765 przepisów (strona:173/385)

Chhole chaat 189

Bóg lubił dobre, to on to drugie. Bo chciał być inny od Boga. W rozróżnieniu zaczyna się grzech". Tadeusz Sobolewski       Kuchnia indyjska. Przepis posiada lekkie przeróbki. W oryginale występuje jeszcze podsmażona cebula i kumin. Chilli też może pojawić się w wersji niesproszkowanej. Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 średniej wielkości pomidory

Weganizm infantylny
Brownies z czarnej fasoli 201

kokosowe trzcinowy cukier puder syrop z agawy kakao Przygotowanie:        Fasolę płuczemy, moczymy w wodzie przez jedną noc, ponownie płuczemy, po czym gotujemy w świeżej, lekko osolonej wodzie ok. 60 minut. Ugotowaną fasolę odcedzamy, możemy ją jeszcze raz opłukać. W oddzielnym naczyniu podgrzewamy siemię lniane z wodą, dopóki konsystencja nie stanie się kleista. Jest to nasze

Weganizm infantylny
Chleb Żytni na Zakwasie 171

Kolejny chlebek do kolekcji, kolejny wspaniały. Na mące żytniej i na zakwasie. Jest pyszny. Z prażonym chrupkim słonecznikiem, który nadaje bochenkom lekko orzechowego smaku. Chlebek ma mocno chrupiącą skórkę i miękki, wilgotny środek. Potrzeba tak niewiele, by z samego rana cieszyć się smakiem świeżego pieczywa na śniadanie. Bardzo Wam polecam. My nie wyobrażamy już sobie innego chlebka niż domowy, własnego

Made By Mom And Son
Grillowana polędwiczka marynowana w sosie sojowym 233

też przygotować na tradycyjnym grillu. składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1, 5 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek oliwy Polędwiczkę wieprzową pokroić w plastry. Następnie plastry polędwiczki lekko rozgnieść pięścią. W misce wymieszać sos sojowy z oliwą i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Do marynaty włożyć plastry polędwiczki i dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić na 30 minut

Monia miesza i gotuje
Ciasto z białek 420

masz co zrobić z białkami? Tym nasącz dolną część ciasta. Następnie przełóż ciasto bitą śmietaną. Ułóż truskawki i zalej galaretką. (3 galaretki rozpuść w litrze wody, galaretkę wlej lekko stężoną i włóż ciasto do lodówki

Niezły Młynek
Lodowiec z malinami 259

ciepłym mleku rozpuszczamy żelatynę i łączymy  z masą. Układamy warstwę nasączonych biszkoptów, na to wlewamy gotową masę i również przekładamy biszkoptami. Następnie układamy świeże maliny i zalewamy lekko zwarta galaretką. Całego lodowca wkładamy do lodówki na 4h.  Porcja jest na tortownice o średnicy 20 cm, którą należy wcześniej wyłożyć pozłotkiem. Smacznego

Niezły Młynek
Kartacze Mazurski klimat 393

solą i pieprzem z majerankiem.    Nastawiamy duży garnek z wodą osoloną i gotujemy. Gotowe ciasto kształtujemy w kulę wielkości dłoni, spłaszczamy nadziewając mięsem,  formujemy w  lekko podłużne jajo. Gotowe kartacze wrzucamy do ciepłej wody i gotujemy jak kartacze wypłyną zmniejszamy ogień do minimum  i gotujemy ok 30-40 minut. Jako omastę do kartaczy smażymy pokrojone

Niezły Młynek
Ogórki małosolne 229

zdjęciu wystarczy na 3 takie słoje) koper z kwiatami 2 łyżki soli kamiennej woda Przygotowanie: Ogórki dobrze myjemy i obcinamy końcówki po obu stronach, ząbki czosnku obieramy i lekko uciskamy, chrzan obieramy i przecinamy go na mniejsze cześć np. 4( z chrzanem nie należy przesadzić , im więcej chrzanu tym ogórki będą bardziej ostre). Wszystkie

Niezły Młynek
Tortilla - no to Twister 979

sosik. Na wyłożoną folię aluminiową kładziemy tortille, na to kładziemy ser, sałatę, 3 stripsy, pokrojonego  w kostkę pomidora, ogórka, cebulę. Wszystko to polewamy sosem i zawijamy lekko spłaszczając.  Zawinięte tortille wkładamy do opiekacza na 3 minuty albo do rozgrzanego piekarnika z funkcją grilla na 5 minut.  Te składniki  wystarczą na 3 duże tortille. Smacznego

Niezły Młynek
Bułeczki z sezamem 165

Coś lekkiego i bez spulchniaczy :) Idealne, proste w przygotowaniu bułeczki o chrupiącej skórce.  Podawane na ciepło z roztapiającym się masłem i szklanką mleka są zacne.  Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 50 g drożdży  1 łyżka oliwy z oliwek  300 ml wody, podgrzanej do temperatury ok 52 C 1 jako rozbełtane

Niezły Młynek
Smaczny i zdrowy początek...czyli dietetyczny pasztet drobiowy z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami 187

pianę, którą dodałam do masy mięsno-warzywnej i delikatnie wymieszałam. 10. Całość przelałam do keksówki (mam sylikonową, więc niczym jej nie smarowałam, ale posiadacze metalowych foremek muszą je wyłożyć lekko natłuszczonym papierem do pieczenia) i dokładnie uklepałam. 11. Piekłam godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.  * bulion można wykorzystać jako bazę do zupy, na przykład pomidorowej :) A oto efekt

Kulinarny Pamiętnik
Ryba po grecku 255

Post, który zaczął się tej środy, to znakomity czas na próbowanie pysznych, rybnych dań. Dzisiaj przyszła pora na rybę po grecku. Podstawowy przepis pożyczony od Ewa-Gotuje , ja dokonałam lekkiej modyfikacji. Składniki: 600 g filetów z miruny (ale może być też inna ryba) sok z połowy cytryny 6 marchewek 2 pietruszki pół selera 5 cebul mały por 50 g koncentratu

Kulinarny Pamiętnik
Naleśniki - przepis podstawowy i wersja "ażurowa" 263

śmietana). 2. Odstawiam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło. 3. Chochelkę ciasta wlewam na rozgrzaną patelnię do naleśników (bez tłuszczu), rozprowadzam równomiernie i smażę z obydwu stron na lekko złoty kolor. Naleśniki ażurowe 1. Przygotowałam ciasto w wersji podstawowej, odstawiłam je na 15 minut. 2. Po tym czasie z połowy ciasta usmażyłam małe naleśniki, z których potem wycięłam serduszka, zaś

Kulinarny Pamiętnik
Chleb na sodzie 179

Przełożyłam ciasto na obsypany mąką blat i chwilę zagniatałam, po czym uformowałam okrągły bochenek, który umieściłam na blasze obsypanej mąką. 4. Chleb nacięłam na krzyż do połowy głębokości, obsypałam lekko mąką, posmarowałam delikatnie odrobiną maślanki i obsypałam ziarnami. 5. Piekłam ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni - dobrze wypieczony chleb postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk

Kulinarny Pamiętnik
Karpatka 281

mąką, cukrem, cukrem waniliowym i budyniem. 2. Do zagotowanego mleka wlałam powoli przygotowaną mieszankę, ciągle mieszając. 3. Kiedy masa zgęstniała odstawiłam ją do ostygnięcia. 4. Masło utarłam na puszystą, lekką masę. 5. Cały czas ucierając dodawałam do masła po łyżce budyniu, po każdej dokładnie mieszając (aby krem się nie zwarzył). 6. Ostudzone blaty przełożyłam gotowym kremem. Całość wstawiłam do lodówki

Kulinarny Pamiętnik