łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:237/593)

Idealna pizza na Międzynarodowy Dzień Pizzy 159

pomidorowym, która zrobiła później międzynarodową karierę. Znacznie mniej popularna jest jej rzymska kuzynka – pizza bianca, zapiekana po prostu z serem, skropiona oliwą, czasem z dodatkiem szynki parmeńskiej. Na wierzch ciasta może oczywiście trafić wszystko co macie pod ręką nawet osypek i kiełbasa – to nasza polska, pizza po góralsku:) Najsmaczniejsza jest jednak chyba w wersji minimalistycznej z sosem pomidorowym mozzarellą(...)się z nadmiaru i przepychu ingrediencji, ale właściwych proporcji i umiaru. Taka jest też nasza pizza – prosta, bez fajerwerków, łatwa do przygotowania, a przy tym niebywale smaczna. Zajadamy się nią przy każdej okazji, bo w zamrażalniku zawsze mamy zapas ciasta gotowy do wyciągnięcia, rozmrożenia i upieczenia. Przetestuj przepis na idealną pizzę Przeczytaj tutorial i obejrzyj film jak zrobić idealną pizzę

Niedzielny kucharz
Forma do pieczenia babeczek - test 220

idealnie nadaje się do upieczenia 12 babeczek. Producent zapewnia, że forma posiada powłokę antyadhezyjną, która uniemożliwia przywieraniu ciasta, ale ja jednak wolę tego nie sprawdzać i stosować silikonowe wkładki lub papierowe papilotki. Babeczki wyglądają w nich o wiele ładniej. Forma łatwo się czyści i myje. Oprócz słodkich babeczek możemy przygotować w niej także paszteciki, wytrawne muffiny, a także mini serniki(...)zdjęciach papilotek.  Ja formę przetestowałam podczas przygotowywania muffinek na Piknik Smakoszy. Jak widać na zdjęciach, formy dały sobie z tym doskonale radę. Muffinki wyszły kształtne, odpowiednio wyrosły, a ciasto nie rozlało się po formie. Poniżej możecie zobaczyć jak się prezentowały: W sklepie forma do pieczenia babeczek kosztuje 45,60 zł. Forma jest praktyczna i powinna znaleźć się w domu

Pasja Smaku
Rolada biszkoptowa nadziana startymi jabłkami 197

Rolada biszkoptowa z jabłkami to pomysł na tanie w przygotowaniu ciasto. Najlepiej do ciasta wybrać kwaśne jabłka, które idealnie skomponują się ze słodkim biszkoptem. Warto podkreślić, że rolady są w miarę łatwe do przygotowania i bardzo ładnie się prezentują :) Składniki na 1 roladę: biszkopt 3 jajka (m) niepełna szklanka mąki pszennej (120 g) 2/3 szklanki zwykłego cukru(...)pieczenia. Wszystko delikatnie ze sobą połączyć (np. za pomocą trzepaczki bądź na bardzo wolnych obrotach miksera). Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać na nią przygotowane ciasto. Wyrównać i piec około 15-20 minut (do suchego patyczka i zrumienienia biszkoptu). Gorący biszkopt przełożyć do góry nogami na ręcznik kuchenny, oderwać papier do pieczenia i delikatnie zrolować ciasto

Ugotować
Chaczapuri adżarskie 1770

tłuste – takie ma być, więcej mąki nie trzeba (chyba że Wasze ciasto klei się niemiłosiernie – wtedy jesteście rozgrzeszeni i wróbcie w nie jeszcze 2-3 łyżki mąki).   Ciasto lekko smarujemy z wierzchu olejem, odstawiamy w przykrytej misce w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Uwaga na przeciągi! NADZIENIE Fetę kruszymy do miski, wsypujemy mozzarellę (jeśli mieszkacie w górach i macie(...)połączeniem mleka owczego i koziego (w różnych proporcjach, ale najczęściej mleka owczego jest procentowo więcej), jest zwarta, twarda, łatwo ją pokruszyć. Szukajcie jej przy okazji marketowych promocji ‘smakowych tygodni’ i w większych sklepach. FORMOWANIE I PIECZENIE Rozgrzewamy piekarnik do 220⁰C. Ciasto wyjmujemy na lekko podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie równe części. Ciasto formujemy w kulki, zbierając jego

Karo in the Kitchen
ROLADA DROŻDŻOWA Z JABŁKAMI 206

mojej kuchni – bo warto! Ostatnio zrobiłam rewelacyjną drożdżową roladę z jabłkami. Mięciutka , puszysta , łatwa i tania …. Jest świetną alternatywą dla cukiernianych drożdżówek ! SKŁADNIKI : ROZCZYN : * drożdże – 20 g * cukier – 15 g * mąka pszenna – 25 g * mleko – 80 ml CIASTO : * mąka pszenna – 0k. 170 g * cukier – 20 g * sól – 1 szczypta * masło

Ostra na Słodko
Torcik z musem jabłkowym, ptasim mleczkiem, powidłami i prażonym kokosem 197

sobotniej kawy polecam pyszny torcik z musem jabłkowym. Wbrew pozorom jest bardzo łatwy do przygotowania. Znika z talerza w oka mgnieniu.  SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 4 łyżki oleju 2/3 szklanki mąki 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 łyżki octu Mus jabłkowy: 1 kg jabłek 100 ml wody 2 opakowania galaretki agrestowej Ptasie mleczko: 1 puszka mleka(...)śliwkowych 50g wiórków kokosowych PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Mus jabłkowy : Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 342

pieczona w glinie (a dokładnie w masie solnej). O glinę odpowiednią do tego celu nie jest łatwo, skorzystaliśmy więc z opcji zaproponowanej w książce. Aby przygotować masę solną jedną część soli mieszamy z dwoma częściami mąki i wody, a następnie wyrabiamy aż powstanie ciasto, które nie przykleja się do rąk . Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Uwielbiam całego pieczonego

OstryKęs
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 349

pieczona w glinie (a dokładnie w masie solnej). O glinę odpowiednią do tego celu nie jest łatwo, skorzystaliśmy więc z opcji zaproponowanej w książce. Aby przygotować masę solną jedną część soli mieszamy z dwoma częściami mąki i wody, a następnie wyrabiamy aż powstanie ciasto, które nie przykleja się do rąk . Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Uwielbiam całego pieczonego

OstryKęs
Łaciata chałka maślana 251

mojprzepisna.pl | Łaciata chałka maślana Banalnie prosta chałka, szybko i łatwo się ją robi, wystarczy wszystkie składniki przełożyć do miski, wyrobić i prawie gotowe. Super smakuje dużym i małym łasuchom. Składniki na 1 dużą chałkę: 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 1 szklanka ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru lub miodu duża szczypta soli 1 łyżka kakao(...)ostudzonego W mleku rozpuścić drożdże i cukier. Do dużej misy przesiać mąkę, dodać sól, dodać mleko z drożdżami i cukrem, wyrobić, najpierw widelcem, później dłońmi, na gładkie i elastyczne ciasto nie klejące się do rąk, dodać tłuszcz, jeszcze raz wyrobić. Odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na dwie części. Do jednej części dodać

moj przepis na
Ciasto z jabłkami i ze śmietaną 236

sezonie jabłkowym nie może u nas zabraknąć tego ciasta! To było jedno z pierwszych ciast jakie upiekłam i tak już u nas zostało:)) Zawsze jesienią je piekę. Wtedy tez smakuje najlepiej! Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, choć gdy robiłam je po raz pierwszy to pamiętam jak zastanawiałam się czy to aby nie za trudne dla mnie;))  Biszkopt: 4 jajka(...)około 8 minut.  Dodać kaszę oraz masło. Stale mieszając, smażyć, aż kasza się rozgotuje. Dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szkl. wrzątku.  Ciepłą masę wyłożyć na przestudzone ciasto. Schłodzić. Masa śmietanowa: 250g masła lub margaryny,  3/4 szklanki cukru pudru,  łyżka cukru waniliowego,   szklanka kwaśnej śmietany 18%,  2 łyżki soku z cytryny

Z miłości do słodkości
Najlepsze świąteczne serniki. Zbiór przepisów na serniki 867

zachowuje świeżość, jest niezwykle smaczne. 3. Sernik królewski – Charakterystyczne dla tego sernika są dwie warstwy ciemnego kruchego ciasta, między którymi znajduje się jasna sernikowa masa. Sernik jest bardzo puszysty, lekki, delikatny, do tego bardzo smaczny, a co jest też ważne łatwy w przygotowaniu, bardzo efektownie też się prezentuje na białym obrusie. 4. Sernik nowojorski z frużeliną- Nie jest(...)kontrastu oblany frużeliną jagodową. Sernik po upieczeniu należy odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc do lodówki. Musi swoje odstać aby mieć idealną, aksamitną, kremową konsystencję. 5. Ciasto sernikowe z bezą – ciasto przygotowane podobne do Japanese Cotton Cheesecake z bezą i poziomkami. Można zatrzymać się na etapie przygotowania ciasta z 3 składników i nie dawać bezy, zaoszczędzimy wtedy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Galette z truskawkami 165

minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35 cm. Środek ciasta wyłożyć wcześniej przygotowanymi truskawkami, pozostawiając przy brzegu około 3-4cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem. 4. Piec w piekarniku nagrzanym(...)margaryna PALMA to klasyka polskich wypieków, a tradycję trzeba pielęgnować :) ⤿ będzie hitem wśród letnich deserów ⤿ szybka i łatwa w przygotowaniu :) ⤿  zwabia zapachem do kuchni, a kuchnia to serce każdego domu ⤿  mały kawałek zmieści się w ręku dziecka :) ⤿  kruche ciasto łączy pokolenia

Szalona Kuchnia Eweliny
Tort serowo-truskawkowy 151

piecze mi tort serowo-truskawkowy!!!  Ten przepis podpatrzony został na Kwestii Smaku. Niełatwy, ale efekt końcowy jest obłędny. Tort ten króluje od dawna na przyjęciach urodzinowych w mojej rodzinie. Gorąco polecamy! :) Tort serowo-truskawkowy (na podstawie przepisu Kwestii Smaku) Składniki: S pód ciasta: 200 g kruchych ciasteczek (maślane, kokosowe) ¼ kostki miękkiego masła Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego

Moja Mama Gotuje
Jabłecznik/szarlotka z budyniem 238

powinna być mała blaszka (23/23) ale mi na dużej też fajnie wyszedł łatwe Składniki: * 450 g mąki pszennej * 250 g masła/margaryny * 1 szklanka cukru pudru (dałam zwykłego) * 1 jajko * 2 żółtka * 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki

sierotka maRysia w kuchni