Uwielbiam rogaliki, co zresztą Wam już wspominałam. Z nimi jest inaczej niż z ciastem, zawsze mi się wydaje, że wzięłam tylko malutki kawałek Oczywiście na jednym nigdy się nie kończy. Przedstawiałam Wam już rogaliki z ziemniaków , rogaliki drożdżowo-kruche , a teraz kolej na rogaliki dyniowe. Przepis podpatrzyłam u Dorot y i od razu wiedziałam, że muszę ich spróbować. Powiem(...)szczerze, że smak jest idealny, delikatne, pyszne. Dodatkowym plusem jest fakt, że są na prawdę łatwe do zrobienia, a ja coraz bardziej zaczynam się przekonywać do dyni i wykorzystywać moje dyniowe zapasy puree z dyni . Polecam! Składniki : 700 g mąki 1 opakowanie drożdży instant 7g 1 szklanka mleka 2 łyżki masła 1/2 szklanki cukru 4 łyżki puree z dyni
dom-agi.plciasta, oprószonymi mąką dłońmi, formować kulki (wielkości orzecha włoskiego lub większe - jak u mnie) i mocno rozpłaszczać je na dłoni na cienki placuszek. Na środku każdego takiego placuszka z ciasta umieścić nadzienie z białego sera, dokładnie zlepić brzegi i uformować kształtną kulkę. Tak przygotowane knedle odkładać na dobrze oprószoną mąką stolnicę lub talerz. W dużym garnku (u mnie(...)Knedle należy wyjąć z wody zaraz po ugotowaniu, inaczej zbyt mocno nią nasiąkną. Ziemniaki na knedle powinny być mączyste i łatwo się rozgotowywać. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej i przecisnąć przez praskę/utłuc. Wówczas knedle będą smaczniejsze. Ciasto na knedle z ciepłych ziemniaków może być rzadkie, trudne do formułowania, a same knedle niesmaczne. Ponadto ciasto z gotowanymi
Gospodyni Miejskajakąś zrobić. No dobra, niech już będzie... Na blogu A dupa rośnie znalazłam roladę dekorowaną ciastem cygaretkowym. Właściwie to od chwili, kiedy zostawiłam postawiona przed zadaniem, myślałam o tej roladzie - prezentuje się bowiem zabójczo. Cóż, efekt nie jest tak łatwo osiągnąć... Wszystko było dobrze do momentu ponownego zwijania. Biszkopt zrobił mi brzydkiego psikusa, i popękał w miejscach łączenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyle na co, bo na pyszny pieczony sernik o smaku krówkowym, który przy okazji jest bardzo łatwy, i ośmielę się stwierdzić - nie do zepsucia. Spód tworzą herbatniki i masło, masę serową zrobimy w ciągu kilku minut, a delikatne i długie pieczenie sprawi, że ciasto fenomenalnie się uda. Całość muśnięta ganache z dodatkiem masy krówkowej i solonych orzeszków, doprowadzi do tego
Poezja Smaków - blog kulinarnyprzepis na to cudo ! do zrobienia polewy wykorzystałam kakao naturalne od SKWORCU Polewa jest łatwa w przygotowaniu. Do garnuszka wsyp 2 łyżki kakao, dodać 2 łyżki wody i 2 łyżki cukru oraz 2 łyżki masła. Rozpuść w kąpieli wodnej, polewa gotowa! Po upieczeniu ciasta, podziel je na połowę, rzecz jasna kiedy będzie już zupełnie zimne! Posmaruj powidłem śliwkowym, nakryj
Z Kuchni Do KuchniBardzo delikatny w smaku – lekko słodkawy, lekko słonawy – idealny i z wędliną i z konfiturą. Ciasto, z którego przygotowujemy taki chleb pszenny mleczny można wykorzystać także do bułeczek, chałek, chleba tostowego i innych wypieków. Do tego jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Dlaczego puszysty chleb pszenny mleczny nazywa się mleczny? Nie znajdziecie w nim mleka(...)nadają mu delikatnie mlecznego posmaku, jak najlepsze bułeczki mleczne babci. Można go piec w formie klasycznego bochenka lub, tak jak my, wykładając foremkę uformowanymi bułeczkami, które w trakcie rośnięcia ciasta i pieczenia łączą się tworząc ciekawy wierzch. Chleb pszenny mleczny zamknięty w szczelnym pojemniku zachowuje świeżość, gdy zrobi się czerstwy idealnie pasuje na tosty i tosty francuskie – na pewno
Pociąg Do KuchniSerniczki bez pieczenia to bardzo smaczny i łatwy do wykonania deser, który świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu. Z niewielkiej ilości składników powstaje pyszna serowa babeczka
Kuchcik gotujeKrucha tarta z jabłkami w cynamonie, smaczna i łatwa do przyszykowania. Słodka, aromatyczna - idealna do kawy. Czytaj dalej »
Przepisy KulinarneBabka albo też chlebek cytrynowy, jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a równocześnie bardzo smaczna. Idealnie nadaje się w szczególności na letnie dni, ponieważ jej smak jest
Passions hobbies lifeNiecodzienne pączki :) Lubię ten przepis, bo jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu, a powstałe jabłkowe pączusie są pyszne. Składniki: 10 jabłek 4 jaja 10 dag
Tradycyjna KuchniaSkładniki: ciasto: 2 szkl mąki krupczatki 1szkl cukru pudru 0,5 kostki masła 3 ugotowane na twardo żółtka masa: 3 białka 1 szkl wiórków kokosowych skórka
Luźna KuchniaDania jednogarnkowe wcale nie muszą być nudne. Dzisiaj przedstawiam Wam Strąkowe z karkówką. Pyszny i łatwy w przygotowaniu obiad. Składniki: 100 g fasoli 100 g zielonego
Niezły Młynektypowego ciasta na pizzę . Właściwie obok wypieku tradycyjnej pizzy zawsze można sobie upiec kilka takich paluchów. Paluchy z ciasta pizzowego w łapę i gotowe. Paluchy to fajna przekąska na karnawał czy domową imprezę, idealne do zimnego piwa. Są łatwe w przyrządzeniu i można je nadziać czym popadnie. Moje pieczywo na imprezach zawsze jest mile widziane. Pozytywna krytyka skłania mnie(...)smaku 4 małe kabanosy 100 g mozzarella suszone oregano do posypania 1 łyżeczka soli morskiej, gruboziarnistej Drożdże rozpuść w lekko podgrzanym mleku. Dodaj obie mąki, sól i zarób elastyczne ciasto. Ciasto powinno odchodzić od ścianek naczynia ale też powinno być miękkie. Przykryj naczynię z ciastem folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj
codojedzeniatypowego ciasta na pizzę . Właściwie obok wypieku tradycyjnej pizzy zawsze można sobie upiec kilka takich paluchów. Paluchy z ciasta pizzowego w łapę i gotowe. Paluchy to fajna przekąska na karnawał czy domową imprezę, idealne do zimnego piwa. Są łatwe w przyrządzeniu i można je nadziać czym popadnie. Moje pieczywo na imprezach zawsze jest mile widziane. Pozytywna krytyka skłania mnie(...)smaku 4 małe kabanosy 100 g mozzarella suszone oregano do posypania 1 łyżeczka soli morskiej, gruboziarnistej Drożdże rozpuść w lekko podgrzanym mleku. Dodaj obie mąki, sól i zarób elastyczne ciasto. Ciasto powinno odchodzić od ścianek naczynia ale też powinno być miękkie. Przykryj naczynię z ciastem folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj
codojedzenia