Słodkie jak miód, bajecznie kolorowe, o różnorodnych kształtach i wypiekane w różnego rodzaju ciast, a przede wszystkim bogato i kolorowo dekorowane-takie są nasze mazurki. Pomimo wspaniałości dla oczu i podniebienia, mazurki są dość łatwe do upieczenia. Jeśli przy tym puścimy wodze fantazji wyczarujemy jedyny, niepowtarzalny nasz własny mazurek. Mazurki są dobre po kilku dniach leżenia, można je śmiało(...)chyba przez tę ich słodycz. Nie znaczy to jednak, ze nigdy ich nie piekę. Oto dowód J W przepisie od Doroty z MW na mazurek chałowowy, w cieście zredukowałam ilość cukru, a w masie całkiem pominęłam. Wyszedł słodki, ale nie przesłodzony- polecam. p.s przepis z pewnymi zmianami Mazurek chałwowo-orzechowy Ciasto ( forma 25x25cm): 250 g mąki pszennej
Mia Cucina SofietaWitam Kochani :-) Święta Wielkanocne już za kilka dni, dlatego też dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na wypiek bez którego nie mogą obyć się święta-chodzi oczywiście
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam Kochani tego piątkowego wieczora. Dziś Wielki Piątek, dzień zadumy, pamiątka śmierci Pana Jezusa. Oprócz wizyty w Kościele, jest to też dzień w którym każda
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam Kochani jako,że sezon truskawkowy z pełni, dziś przychodzę do Was z rewelacyjnym ciastem, które łączy w sobie wszystko to co lubię: truskawki, jogurt, biszkopt
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPoczątek lutego to w naszej rodzinie urodzinowy zawrót głowy! Maraton zaczyna się 2 lutego urodzinami mojego męża, później są urodziny naszej starszej córeczki, dzień później
Kulinarne Inspiracjesię naprawdę bardzo prosto i szybko, zwłaszcza jak ma się w domu małych pomocników ;) Mój synek wałkował ciasto, smarował białkiem i sypał cukrem. Był bardzo zadowolony, że może mi pomóc. Ciasteczka warto przygotować ze swoimi pociechami, s ą łatwe do zrobienia i smakują wybornie. Polecam :) SKŁADNIKI: 0,5 kg mąki pszennej 12 dag cukru pudru(...)cukier kryształ WYKONANIE: Mąkę razem z pudrem przesiewamy, dodajemy margarynę i siekamy. Robimy wgłębienie do którego dodajemy żółtka oraz jajko. Do mleka dodajemy amoniak, mieszamy i wlewamy, zarabiamy ciasto. Możemy na godzinkę schować do lodówki, ja od razu wałkowałam. Ciasto dzielimy na pół, cienko wałkujemy, foremką lub szklanką wykrawamy kształty. Każde ciastko zanurzamy w białku, a następnie w cukrze
Pani na deserDrożdżowe bułki są doskonałą propozycją zarówno deseru, jak i drugiego śniadania czy przekąski w ciągu dnia. Kto z nas, będąc nieraz na mieście lub w podróży
Smakołyki Berenikiłatwy do przygotowania. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, 1/2 kg truskawek, 500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego, 2 opakowania galaretki truskawkowej, PRZYGOTOWANIE: 1. Galaretki rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzątku. Studzę. Truskawki kroję na mniejsze kawałki. Dno tortownicy wykładam biszkoptami. 2. Schłodzone mleko miksuję z tężejącą galaretką. Dodaję truskawki. Mieszam. Masę wylewam na tortownicę wyłożoną biszkoptami. 3. Ciasto
Tradycyjna kuchnia KasiUwielbiam rogaliki, co zresztą Wam już wspominałam. Z nimi jest inaczej niż z ciastem, zawsze mi się wydaje, że wzięłam tylko malutki kawałek Oczywiście na jednym nigdy się nie kończy. Przedstawiałam Wam już rogaliki z ziemniaków , rogaliki drożdżowo-kruche , a teraz kolej na rogaliki dyniowe. Przepis podpatrzyłam u Dorot y i od razu wiedziałam, że muszę ich spróbować. Powiem(...)szczerze, że smak jest idealny, delikatne, pyszne. Dodatkowym plusem jest fakt, że są na prawdę łatwe do zrobienia, a ja coraz bardziej zaczynam się przekonywać do dyni i wykorzystywać moje dyniowe zapasy puree z dyni . Polecam! Składniki : 700 g mąki 1 opakowanie drożdży instant 7g 1 szklanka mleka 2 łyżki masła 1/2 szklanki cukru 4 łyżki puree z dyni
dom-agi.plciasta, oprószonymi mąką dłońmi, formować kulki (wielkości orzecha włoskiego lub większe - jak u mnie) i mocno rozpłaszczać je na dłoni na cienki placuszek. Na środku każdego takiego placuszka z ciasta umieścić nadzienie z białego sera, dokładnie zlepić brzegi i uformować kształtną kulkę. Tak przygotowane knedle odkładać na dobrze oprószoną mąką stolnicę lub talerz. W dużym garnku (u mnie(...)Knedle należy wyjąć z wody zaraz po ugotowaniu, inaczej zbyt mocno nią nasiąkną. Ziemniaki na knedle powinny być mączyste i łatwo się rozgotowywać. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej i przecisnąć przez praskę/utłuc. Wówczas knedle będą smaczniejsze. Ciasto na knedle z ciepłych ziemniaków może być rzadkie, trudne do formułowania, a same knedle niesmaczne. Ponadto ciasto z gotowanymi
Gospodyni Miejskajakąś zrobić. No dobra, niech już będzie... Na blogu A dupa rośnie znalazłam roladę dekorowaną ciastem cygaretkowym. Właściwie to od chwili, kiedy zostawiłam postawiona przed zadaniem, myślałam o tej roladzie - prezentuje się bowiem zabójczo. Cóż, efekt nie jest tak łatwo osiągnąć... Wszystko było dobrze do momentu ponownego zwijania. Biszkopt zrobił mi brzydkiego psikusa, i popękał w miejscach łączenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyle na co, bo na pyszny pieczony sernik o smaku krówkowym, który przy okazji jest bardzo łatwy, i ośmielę się stwierdzić - nie do zepsucia. Spód tworzą herbatniki i masło, masę serową zrobimy w ciągu kilku minut, a delikatne i długie pieczenie sprawi, że ciasto fenomenalnie się uda. Całość muśnięta ganache z dodatkiem masy krówkowej i solonych orzeszków, doprowadzi do tego
Poezja Smaków - blog kulinarny