moja uwaga. Ser należy gotować na bardzo małym ogniu i stale mieszając, bo bardzo łatwo można przypalić. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy ciastka staną się wilgotne, a całość można ładnie kroić nożem. Na blogu znajdziecie również przepisy na inne ciasta, które bardzo polecam. Ser 1 kg sera twarogu 1 szklanka cukru pudru 4 żółtka 2 łyżki cukru waniliowego
O kuchni z uczuciemDzisiaj znowu słodko i po raz kolejny ciasto jaglane, a to dlatego, że zakochałam się w kaszy jaglanej! Jest przepyszna, nadaje kremowej konsystencji, zastępuje mąkę - coś dla bezglutenowców! I co najważniejsze, jest zdrowa, lekka i łatwo przyswajalna dla każdego organizmu! Prawdziwy skarb :) A samo brownie jest wilgotne, mocno czekoladowe, z nutą kokosu i z ciekawym dodatkiem smakowym
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!COOKIES Z PŁATKAMI OWSIANYMI I ŻURAWINĄ Dzisiaj proponuję Wam łatwy przepis na kruche ciasteczka z płatkami owsianymi i żurawiną. Dla 4- 6 osób Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 10 min. Składniki: 250 g mąki 150 g miękkiego masła 80 g brązowego cukru 80 g białego cukru 1 jajko 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 100 g płatków owsianych 100 g suszonej żurawiny(...)mieszaj, aż masa stanie się kremowa. Dodaj jajko i wanilię, dobrze wymieszaj. Wsyp mąkę i sól, dokładnie wymieszaj, po czym połącz z żurawiną i płatkami owsianymi. Nabieraj łyżką porcje ciasta, kładź je na papierze do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy i rozgniatając je lekko łyżką, formując małe, okrągłe ciasteczka. Wstaw na około 10 minut do piekarnika, aż ciasteczka się przyrumienią
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaMasz ochotę na coś słodkiego. Ale nie na głupiego batonika, cukierka czy ciasteczko. Nie na domowy sernik ani na kawałek ciasta marchewkowego. Nie na zwykły biszkopt z galaretką.. Ale na coś zupełnie innego. Co szybko i łatwo przygotować, a jest królewską, pyszną, błogą, rozkoszną chwilą słodkiego zapomnienia. Taki właśnie jest ten tort. Banalne składniki, w miarę szybkie(...)powstałej masy. Delikatnie łączę wszystko za pomocą drewnianej kopystki/szpatułki/łyżki. Dno tortownicy 23cm średnicy wykładam papierem do pieczenia, pozostawiając boki niczym nie okryte, nie wysmarowane. Wylewam delikatnie ciasto do blachy. Wstawiam do pieca nagrzanego do 160-170 stopni, ok. 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiam do wystudzenia w piekarniku. Następnie dzielę na 2-3 blaty
W kuchni Karmel-itkiPyszne, wilgotne ciasto makowe z dodatkiem jabłka i cynamonowej kruszonki. Maku nie potrzeba mielić dzięki czemu przygotowuje się je szybko i łatwo. SKŁADNIKI: Na piegusa: szklanka mąki tortowej szklanka maku 250g masła szklanka cukru 6 białek 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek waniliowy dodatkowo: 2 jabłka kruszonka (100g miękkiego masła, cukier, mąka, cynamon) cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Roztopić masło(...)białka. Na końcu dodać proszek do pieczenia i olejek waniliowy. Wylać do tortownicy (średnica 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obrać ze skórek. Pokroić w drobna kostkę. Ułożyć na cieście . Przygotować kruszonkę; masło zagnieść z około 2 łyżeczkami cynamonu oraz mąką i cukrem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyłożyć kruszone na jabłka. Piec w 180 stopniach C przez około 55 minut
Pyry na GazJuż dawno nie bawiłam się tak dobrze przy robieniu tortu jak przy torcie Minecraft :) Rysowałam projekty na papierze, szukałam składników (niebieska galaretka!) i eksperymentowałam z nowymi ciastami – a właściwie domowymi waflami ryżowymi (z tych eksperymentów mam cały słoik słodkiego ryżu, który chyba nada się tylko na płatki do mleka). Dzisiejszy tort dostaną Krzysiu i Ania, jeśli Wasze dzieci(...)zrobić spód z wafli ryżowych i kremu i położyć na nim tylko połowę kostki. Dzięki temu było widać niebieski kolor. Trawę łatwo zrobić przy użyciu tylki z małymi dziurkami (Wilton 233). Trawa będzie lepiej przyklejać się do ciasta jeśli wcześniej nałożymy na nie cienką warstwę kremu. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyprzestygnięcia. Rada: żeby ciasto się nie podniosło, wystarczy przykryć je papierem do pieczenia i wysypać 100 g ryżu. 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem. Jajka przepiórcze gotujemy max 2 min, odcedzamy, zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek. Z każdego jajka odcinamy z czubka bardzo cienki plasterek, tylko tyle, żeby mogło stać. Rada: żeby łatwo obrać jajka wystarczy(...)ilością wody i mocno wstrząsnąć kilka razy. Skorupka bardzo drobno popęka i łatwo ją ściągnąć. Masa: Jajka miksujemy z dodatkiem pieprzy, papryki i lubczyku. Następnie dodajemy rozdrobniony ser, wlewamy śmietankę i ponownie miksujemy do momentu, aż masa będzie jednolita, gładka. Masę serowo jajeczną przelewamy na przestudzone ciasto, dodajemy w dowolnej kompozycji jajka, posypujemy szczyptą pieprzu i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
Moniki SmakołykiMARCEPANOWĄ! Jedna z najlepszych jaką jadłam i zrobiłam! Bardzo łatwa w wykonaniu a wykwintna w smaku! Gorąco Wam polecam! SKŁADNIKI: -500 g mąki - 250 g masła (nie używaj margaryny!) - 3 żółtka - 1 białko - 2 łyżki zimnego mleka - łyżeczka proszku do pieczenia - 150g cukru zmielonego Wszystkie składniki zagnieć jak najszybciej. Ciasto owiń folią i schładzaj w lodówce przez godzinę. Tortownicę
SMYKWKUCHNIZuzia generalnie je mi wszystko co zrobię, ale czasem wybrzydza ;) ale też, żeby było szybko, łatwo i pysznie! Przygotowane w ten sposób mięso to pomysł na smaczne, a zarazem ciekawie zaprezentowane danie. Prawda, że elegancko? ;) polecam taki sposób podania na różne okazje. Ciasto francuskie jest bardzo kruche po upieczeniu, dlatego do krojenia potrzebowałam ostrego noża - miałam taki (na zdjęciu
Kolorowy PrzepisownikNiektórych z nich nawet nie znam, więc denerwowałam się tym bardziej. Przeszukiwałam książki w poszukiwaniu odpowiedniego przepisu. Chciałam coś łatwego, ale jednocześnie świątecznego. Koniecznie z cynamonem! Idealną recepturę znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr. 6/2010; tam ciasto upieczono w formie gwiazdy i udekorowano lukrem i migdałami. Nie mam odpowiedniej formy (kiedyś miałam, ale skoro nie użyłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSmażona, pieczona, zjedzona na surowo cukinia – wszystko to już było. Ale ciasto z cukinii to rzecz nowa i niesamowicie pyszna. A przy tym prosta do zrobienia, że nawet najbardziej niedzielny cukiernik sobie poradzi. Przygotowanie : 5 minut Pieczenie : 40-45 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 6 Cukinia jest niesamowicie wszechstronnym warzywem (choć trzeba dodać, że technicznie jest to owoc
Niedzielny kucharzPiankowiec (czy też pierzynkowiec) to niewielkie, choć bardzo wysokie ciasto. Wyjątkowo urocze, delikatne w smaku i imponujące z wyglądu. Piankowca na szczęście robi się bardzo prosto, a gdy użyjemy gęstego, domowego dżemu, konfitur czy frużeliny będzie jeszcze smaczniejszy. Dekorując go rozmarynem, łatwo możemy uzyskać nietypową, świąteczną dekorację imitującą choinki. Powinien wspaniale prezentować się zarówno na codziennym, jak i na świątecznym
Poezja smakuDziś na targu nie mogłam się oprzeć i kupiłam trochę jagód przepisu nie będzie ponieważ ciasto jest zwyczajne a jagody wymieszane z cukrem, podane z bitą
Gotowanie jest łatweZapraszam czytelników "Chwili dla ciebie" do mojego domu. Przepisy na potrawy pokazane w artykule Lasagne na domowym cieście Roladki cukiniowe z mięsem mielonym na
Gotowanie jest łatweBabka kokosowa z białek powstała, podobnie jak piegusek z białek , z ich nadmiaru w lodówce. Jest to proste w wykonaniu ciasto ucierane, wiórki kokosowe są lekko
Smakołyki Bereniki