Ten tydzień stał pod znakiem ziemniaka, makaronu (również chińskiego) oraz sosu pomidorowego w różnych odmianach i konfiguracjach. W menu znalazło się sześć pysznych potraw – od burgerów
Niedzielny kucharzKREMOWA ZUPA POMIDOROWA 👌❤ Jak przyrządzić obłędnie kremową zupę pomidorową - sprawdzony przepis krok po kroku. Przyrządź danie , które przyprawi Cię...o gęsią skórkę! Kremowa zupa pomidorowa
Moja Książka Kucharskacebulą. Wymieszać. Do miseczki przełożyć majonez (3/4 szklanki). Dodać ocet jabłkowy (3 łyżki), biały cukier (2 łyżki) i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Do miski z warzywami wlać sos i dokładnie wymieszać. Surówkę przykryć folią spożywczą i do czasu podania przechowywać w lodówce. BURGERY: Bułki do hamburgerów przekroić na pół, każdą połówkę posmarować cienką warstwą masła i podpiec(...)miesięcy. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: Amanda Freitag . Jeśli lubisz wyczesane kanapki spróbuj również burgerów z szarpanym kurczakiem bbq i pikantnym coleslawem! Burgery z szarpanym kurczakiem w sosie bbq i pikantnym coleslawem
Gospodyni Miejskapoście . Fascynująca postać. Wracając do bohatera dzisiejszego dnia, gulaszu z wołowiny, jest to danie niezawodne i przepyszne. Francuzi mają zresztą duszenie mięs świetnie opanowane. A to kurczak, a to wołowina, a to cięlęcina, trochę marchewki i cebuli, zalać winem, bulionem, dodać zioła. Voila! Sam czas duszenia wymaga trochę cierpliwości, ale ilość naszej pracy w całym gotowaniu jest(...)przekładamy do garnka, w którym będziemy piec gulasz. Można to zrobić w dwóch turach. Następnie podsmażamy pokrojony w niewielką kostkę boczek i dodajemy do garnka z wołowiną. Czas na warzywa. Podsmażamy pieczarki w całości, większe sztuki można przekroić na pół lub ćwiartki. Dorzucamy do garnka. Cebulę kroimy w ósemki, marchewkę w grubsze plasterki. Warzywa podsmażamy na patelni aż cebula lekko
W kuchni wieczoremnowa sytuacja... O tyle co po smażeniu pancakes przetarłam patelnię szmatką i była czysta to tu w grę już musiało wejść zmywanie. Na patelni zostało trochę przypraw z kurczaka i ktoś to umyć musiał. A, że zmywać nienawidzę to przypomniałam sobie o patelni dopiero gdy jej potrzebowałam. Rzucona w otchłań zlewu. Oczywiście wcześniej nienamoczona... Łzy, zgrzytanie zębów(...)czarnawisienka.blogspot.com/2018/10/jabka-pod-orzechowa-kruszonka.html Jabłka podsmażone na patelni, kruszonka na wierzch, do piekarnika i gotowe. Podobnie z zapiekankami makaronowymi, tylko tutaj w grę jeszcze wchodzi garnek. Na patelni podsmażamy mięsko, warzywa, wsypujemy makaron, ser i do piekarnika. Z 3 brudnych naczyń robią się 2. Jak dla mnie to spory plus 😄 Również Dutch Baby (pieczony omlet) wychodzi super. Potrzebujemy do niego
Czarnawisienkapomysł to zapiekanka z ryżu, której głównym składnikiem została cukinia. Ja za nią przepadam, Małżonek zaś nie za bardzo… postanowiłam jednak zaryzykować ;)! Chodziło mi po głowie również dodanie kurczaka, ale ostatecznie zdecydowałam, że tym razem będzie to wersja bezmięsna. Na mięsną jeszcze przyjdzie pora, bo zapiekanka okazała się smakowitym połączeniem! Zapraszam na pyszną bezmięsną zapiekankę z ryżem i cukinią(...)plasterki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Wszystko wrzucić na patelnię, na małą ilość oleju i dusić na małym ogniu, aż będzie miękkie. 4. Wymieszać ryż, cukinię i uduszone warzywa. Dodać rozdrobniony ser pleśniowy i posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne -u mnie o rozmiarze 30x20cm -wysmarować olejem. Wyłożyć masę, wyrównać i posypać wierzch pokrojonym na mniejsze kawałki
UgotujmyTo.pllunch do pracy. Sałatka Cobb – kurczak, awokado i jajko Sałatka Cobb to klasyk amerykańskiej kuchni, złożony z 6 składników. Pyszne i niezwykle sycące danie, idealne na lunch. Dzięki kurczakowi i jajku porządnie się nią najesz. Dzięki awokado, które jest zaliczane do superfood, dostarczysz sobie zdrowego tłuszczu. Do tego dressing w wersji light – pyszny, ale bez żadnych kalorycznych majonezów(...)najbardziej kochają krewetki? Brukselkę! Tak – to nie żart. Będziecie zaskoczeni (tak jak my byliśmy) jak cudownie pasują do siebie składniki tej kolorowej, sycącej sałatki. Miękkie, pieczone, naturalnie słodkie warzywa, przełamane cytrynowym dresingiem. Plus krewetka – wisienka na torcie! Sprawdź przepis. Sprawdź też: 5 pomysłów na niedzielny obiad Artykuł 5 pomysłów na sałatki idealne na lunch do pracy pochodzi z serwisu
Niedzielny kucharzNareszcie mamy wiosnę. Wraz z jej nadejściem nabrałam ochoty na sałatki. Kolorowe, pożywne, które z powodzeniem mogą zastąpić śniadanie lub obiad nie tylko w pracy. Już
Moja smaczna kuchniaobiad. Szybka, tania i bardzo smaczna, a co ważne szybka w przygotowaniu. A więc, do dzieła :) Składniki: -4 kawałki mięsa z udźca indyka ( może być również z udek kurczaka ) -4 średnie ziemniaki -6 małych pomidorów -dwie nieduże marchewki -jedna mała cukinia ( ok.12 cm ) -jedna czerwona papryka -dwie małe cebule -2-3 ząbki czosnku -oliwa lub olej -suszony rozmaryn -sól(...)Wrzucamy również cukinię i pomidory. Wsypujemy pół łyżeczki rozmarynu. Gotujemy jeszcze 10 minut. W sumie cała potrawa nie powinna gotować się dłużej jak 30 minut. Chodzi o to, aby warzywa nie były rozgotowane. Jeżeli ktoś nie przepada za smakiem rozmarynu można wrzucić posiekaną natkę pietruszki lub np. suszone oregano. Potrawę przed podaniem solimy i pieprzymy do smaku
Kulinarne przemysleniadelikatna ale bardzo smaczna zupa, burgera vegańskiego z cieciorki i z bakłażanem– to niestety nie był nasz faworyt..., zielone curry z ryżem jaśminowym - podbiło nasze serca. satay z kurczaka z sosem orzechowym, burger NOVO2, sernik w tempurze z sosem z mango, gorące czekoladowe brownie z lodami waniliowymi Wspaniałym uzupełnieniem dań były wina przygotowane przez firmę Amka(...)czekały nas warsztaty. Ale przed warsztatami śniadanie. Bardzo duży wybór dań na ciepło: parówki, bekon, fasolka, jajka (prawdziwe nie z kartonika wiem bo sprawdziłam); wędliny, sery, twarożki, wędzone ryby, warzywa i owoce, płatki i bakalie... Duży wybór pieczywa. Po śniadaniu Paweł Derucki oprowadził nas po hotelu. Odwiedziliśmy strefę SPA & Wellness, strefę zabawy dla mniejszych i większych dzieci, letni basen
królestwo garówWczoraj mieliśmy gości, w pewnym momencie rozmowa zeszła na mojego bloga, publikacje i ogólnie na temat jedzenia. Usłyszałam od moich Gości przemiłe słowa, słowa które
Dieta moja pasjakroić, a równocześnie jest niezwykle kremowy i łatwo się rozsmarowuje. To co, spróbujecie? :) Składniki: 1,5 kg mięsa drobiowego (waga bez kości, mieszanka mięs: uda z kurczaka, pierś z kurczaka, odrobina kaczki, miałam też około 300 g łopatki wieprzowej, która została mi po klasyfikacji) 1,5 kg podgardla wieprzowego (można ewentualnie zastąpić tłustym boczkiem, ale lepiej poszukajcie w sklepach podgardla(...)pieprz. Całość ugotować do miękkości. W osobnym garnku zagotować wodę, na wrzątek wrzucić wątróbkę, sparzyć 7 min i odcedzić. Cebulę drobno pokroić i delikatnie przesmażyć na złoto. Ugotowane mięso, warzywa i podsmażoną cebulę zmielić w maszynce do mielenia na sitku makowym. Dodać przyprawy oraz wywar z gotowania mięsa, regulując wywarem gęstość masy - aby było bardziej smarowne wywaru musi być ciut
Kocham..lubię..gotuję..można tutaj dostać. Jednym z takich produktów są podroby drobiowe (bo baranie można kupić bez problemu), ostatnio jednak robiąc zakupy w arabskim sklepie, gdzie zazwyczaj kupuje wyfiletowane udka z kurczaka, wpadły mi w oko żołądki drobiowe. Nie zastanawiając się długo poprosiłam o pełną garść tychże, gdyż od razu wiedziałam co z nich przygotuje - łódzka potrawę - żołądki drobiowe w sosie chrzanowym(...)Żołądki dokładnie umyć i oczyścić, włożyć do garnka. Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę i pietruszkę, selera i pora. Zalać wodą (tylko tyle aby zakryła mięso i warzywa) i wraz z przyprawami (pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym) gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 45-60 minut lub do czasu aż żołądki będą miękkie. Żołądki odcedzić
Codzienne Gotowanierozmaryn, tymianek uwolniły podczas pieczenia cudny aromat, który unosił się po domu. Mięso do tego wykorzystałam wieprzowe ale jeśli ktoś nie lubi też świetnie będzie do tego pierś z kurczaka. SKŁADNIKI : porcja na 3-4 osoby (przepis autorski) mięso wieprzowe (wykorzystałam łopatkę bez kości ) ok 800 gram papryka czerwona 1 szt czosnek 3 ząbki cebulka 3 szt małe(...)przygotowane dodaję do naszego mięsa. - dokładam obrane cebulki, czosnek - na naszą patelnie na której opiekaliśmy mięso dolewam wodę dokładnie wymieszam z tłuszczem i całość zalewam nasze mięso z warzywami. - do nagrzanego piekarnika do 190 stopni wkładam naczynie i piekę ok 1 godziny co jakiś czas zaglądam i przykrywam folią aluminiową, aby warzywa nam się nie spaliły - długość pieczenia zależy także
Basia w kuchniTen tydzień stał pod znakiem ziemniaka, makaronu (również chińskiego) oraz sosu pomidorowego w różnych odmianach i konfiguracjach. W menu na cały tydzień znalazło się sześć pysznych
Niedzielny kucharz