kurczak z warzywami - 9853 przepisów (strona:535/657)

ORIENTALNE GRZANKI 144

ORIENTALNE GRZANKI - przepis krok po kroku Na Zakaukaziu i w średniej Azji wykonuje się te grzanki ze specjalnego pieczywa, które w tamtym rejonie nazywają ławasz. Jest

Moja Książka Kucharska
Pulpety drobiowe z kaszą jaglaną i sosem pomidorowym 128

takie drobiowe pulpety z dodatkiem kaszy jaglanej,startej marchewki i natki pietruszki. Sos można zrobić dowolny wedle uznania,taki jaki lubią domownicy. pulpety: 500 g zmielonego filetu z piersi kurczaka 1/2 szkl. kaszy jaglanej (ilość przed ugotowaniem) 1 marchewka 1 cebula 1 duży ząbek czosnku posiekanej natki pietruszki  1 jajko sól świeżo mielony pieprz mielona papryka słodka 1 łyżka(...)zeszklić na oleju. Marchew,pietruszkę i seler zetrzeć na tarce , dodać do cebuli i chwilę smażyć. Pomidory z puszki przełoż y ć na sito i przetrzeć do przesmażonych warzyw. Podlać 1/4 szklanki wody i dusić kilkanaście minut do miękkości warzyw. Zmiksować blenderem na gładki sos , doprawi ć do smaku solą i pieprzem or a z wymieszać ze śmi etan

Kolorowa kuchnia Elki
Pasztet gryczany z pieczarkami 105

Często zastanawiam się co można jeszcze wynaleźć w kwestii urozmaicenia jedzenia...      Przy okazji przypomniało mi się, dlaczego ludzie zaczęli jeść kotleta z ziemniakami, ryż z kurczakiem lub rybami...  Przypomniała mi się jakaś informacja, którą kiedyś, gdzieś przeczytałem...❗ Ta informacja daje odpowiedź na pytanie, dlaczego ludzie się trują mieszając białka z węglowodanami , chociaż organizm ludzki nie jest(...)podsmażamy na patelni, dodajemy do nich cebulkę pokrojoną w kostkę i podsmażamy.      Gdy pieczarki i cebulka jest gotowa zestawiamy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia. Ugotowane warzywa blendujemy, dodajemy do ugotowanej i wystudzonej kaszy, dokładamy pieczarki z cebulką, drobno pokrojony ząbek czosnku, przyprawy (paprykę, oregano, sól, pieprz), mąkę, olej i wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą konsystencję

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Krupnik z mięsną wkładką 157

Zupy w moim rodzinnym domu, to chyba nieodłączny element każdego obiadu. Teraz kiedy mieszkam już ze swoją rodzinką nie gotuję ich za wiele, ale to tylko

Kuchnia w czekoladzie
Kurczak w czerwonym winie zapiekany pod ziemniakami 178

smakowe i wodzi na pokuszenie kolejnej porcji (i to nie małej!) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten* Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1h Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 5 ziemniaków 2 marchewki 200g pieczarek cebula Około 1 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2-3 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany łyżka przecieru pomidorowego olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: świeżo(...)tylko do zarumienia wierzchu. Przekładamy do formy do zapiekanek, a na patelnie wykładamy marchewkę, Obsmażamy dwie minuty i dokładamy do brytfanki. Na patelnie wylewamy wino, zeskrobujemy resztki mięsa lub warzyw i dolewamy do zapiekanki. Całość doprawiamy jeszcze raz solą, pieprzem, szczyptą cukru, dokładamy przecier pomidorowy oraz liść laurowy. Ziemniaki kroimy w paski i zalewamy śmietaną. Doprawiamy nieco pieprzem i delikatnie

Kolizje Smaków
Pasztet tradycyjny 211

kupić mięsa podane poniżej w przepisie i zrobić najbardziej tradycyjną wersję pasztetu. Polecam Ci także inne przepisy: – pate z wątróbki – pasta z kurczaka – pasta z wędzonego kurczaka – pasta z wędzonych szprotek – pasta z łososia wędzonego Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc: – jajka faszerowane w 3 kolorach – babka majonezowa – babka piaskowa(...)włóż umytą wątróbkę aby ugotowała się razem z pozostałymi składnikami. Mięso zmiel w maszynce do mięsa tak aby masa była gładka i jednolita. Następnie dodaj do mięsa warzywa i namoczoną w wodzie bułkę, zmiel raz jeszcze aby składniki się połączyły. Dodaj całe jajka, około 1 łyżki soli i pieprzu, około 1 łyżki ostrej papryki. Całość dopraw sporą ilością gałki muszkatołowej

nietylkopasta.pl
Portobello faszerowane ziemniakami w złocistym curry 170

oleju rzepakowego, pieprz czarny grubo mielony do smaku, ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej wędzonej, 100 g cukinii, sól,  2 szt pergaminu do smażenia WINIARY Pomysł na... Papirus soczystą pierś kurczaka w złocistym curry, ¼ łyżeczki cukru, listki świeżej mięty. Przygotowanie: Orane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy. Pieczarki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, skórkę zostawiamy(...)przykrycie ich talerzem i energiczne odwrócenie patelni,  odklejamy pergamin. Podczas smażenia grzybów przygotowujemy cukinię. Cukinię po długości kroimy w bardzo cienkie słupki, najlepsza do tego będzie obieraczka do warzyw z ząbkami.  Wrzucamy do gorącej wody z dodatkiem soli i cukru. Po ok 2 min odcedzamy, cukinia powinna być al dente. Nadziane portobello podajemy z cukinią, całość ozdabiamy świeżą

Moniki Smakołyki
BOEUF BOURGUIGNON – WIEDŹMIN 3: KREW I WINO – wołowina po burgundzku 245

inne w następny poranek. Uspokaja nerwy po walce z porońcem, a także potrafi ukołysać do snu mimo obrzydliwego smrodu Zeugla na ubraniach. Podobno smakuje też świetnie z kanapką z kurczakiem (a to już nie może być przypadek!). Tak niezwykły i rzadki trunek wymaga godnej potrawy, wybraliśmy zatem jedno z najbardziej wykwintnych dań pojawiających się podczas przygody w Toussaint. Wołowina(...)wystarczy kilka razy zamieszać potrawę i tyle. Musimy przyznać, że to jedno z lepszych dań jakie wyszło z naszej kuchni, posiada kilka warstw smaku i kilka ciekawych tekstur – jędrne warzywa, rozpływającą się w ustach wołowinę i aromatyczny winny sos. Biegnijcie zatem po butelkę wina i ugotujcie jedną z najpyszniejszych potraw uniwersum Wiedźmina! Zobacz, jak danie wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ

Nerds Kitchen
Krupnik na żeberkach 205

Kojarzy mi się z dzieciństwem i niedzielnym obiadem u babci. W polskiej kuchni można znaleźć różne wersje tej zupy. Bywa przyrządzana na żeberkach - cielęcych lub wieprzowych, na mięsie drobiowym - kurczaku lub kaczce, a także na drobiowych podrobach, a nawet na samych skwarkach z wytopionej słoniny. Różne są też rodzaje kasz wykorzystywanych do przygotowania krupniku. Najczęściej jest to kasza jęczmienna - łamana(...)minut). W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy marchew (w słupki), ziemniaki (w kostkę) i pora (w talarki). Pietruszkę zostawiamy w całości, a po ugotowaniu wyjmujemy z zupy. Warzywa, grzyby, listki laurowe i ziele angielskie dodajemy do zupy, gdy mięso jest już miękkie. Gotujemy dalej, aż marchew będzie miękka (ok. 10 minut), po czym dodajemy kaszę i ziemniaki. Gotujemy jeszcze

W SMAK
Naleśniki po bolońsku pod beszamelem / Crepes bolognese with bechamel sauce 590

warstwą sera. Są absolutnie przepyszne! Jeżeli tak jak ja lubicie naleśniki w każdej formie i kształcie, proponuję moje naleśniki z serem i sosem rabarbarowo-truskawkowym i naleśniki nadziewane kurczakiem, szpinakiem i grzybami – obłędne! Jeżeli nie przepadasz za przygotowywaniem sosu beszamelowego i posiadasz Tefal Companion, zrobi on go za Ciebie, szczegóły poniżej. Scroll down for recipe in English Naleśniki(...)naleśniki. Przygotowanie sosu: W celu przygotowania sosu, rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, dodaj olej i mięso i podsmaż przez 5 minut rozdrabniając, do lekkiego zarumienienia. Następnie dodaj pokrojone warzywa i podsmażaj, mieszając od czasu do czasu, przez kolejne 3 minuty. Po tym czasie dodaj pomidory i zioła i gotuj sos na małym ogniu przez około 15 minut, aż zgęstnieje

karmelowy
Ryż cytrynowy – na dodatek nie tylko do ryby 300

całkiem nową odsłonę – dodatki do obiadu wcale nie muszą być nudne! Tak przygotowany ryż sprawdzi się zarówno do ryb i krewetek, ale będzie też świetnie pasował do orientalnego curry, warzyw z patelni i jasnych mięs. Spróbujcie! Ryż gotujemy na sypko – podstawowy sposób gotowania ryżu wymaga użycia 2 części wody na 1 część ryżu, ale ryż będzie wtedy kleisty. Żeby ryż(...)naszykowany ryż do bakłażanów smażonych po chińsku . Spróbujcie go do szparagów z krewetkami albo do smażonej białej ryby . Świetnie uzupełni też łososia w sosie cytrynowym i soczystą pieczoną pierś kurczaka . SKŁADNIKI 4 porcje jako dodatek 200g ryżu długoziarnistego (niepełna szklanka) 4 lub 5 szklanek wody sól do gotowania, ½ łyżeczki 2-3 łyżki oleju ryżowego 2 duże ząbki czosnku

Karo in the Kitchen
Jesienne sałatki 294

Jesienne sałatki mogą być kolorowe i równie smaczne jak te, które przygotowujemy latem. Specjalnie dla Was najlepsze sałatki z darów jesieni, które królują na straganach i

Moja smaczna kuchnia
Lunchbox: Kuskus z cukinią i suszonymi pomidorami 268

Zdjęcia do tego przepisu zawieruszyły mi się gdzieś na dysku, ale odnalazłam je i pomyślałam sobie, że warto wprowadzić trochę lata do naszej kuchni. Przepis jest

Pasja Smaku
Wątróbka wieprzowa z ryżem- dirty rice with pork liver 319

wśród pozostałych wątróbek może poszczycić się największą zawartością witaminy B2 i B12, ma przy tym najmniej cholesterolu. Cielęca jest najbogatsza w cynk oraz witaminę A, a wątróbka z kurczaka – w kwas foliowy, ale jest przy tym także najbardziej obfita w cholesterol. Wątróbki powinny unikać również kobiety w ciąży i te, które w najbliższym czasie ją planują. Dostarcza bowiem zbyt dużej(...)samym oleju smażymy pokrojone w plastry pieczarki- dodając cayenne, sól i rozmaryn. Smażymy około 5 min, dodajemy pokrojoną w pół talarki cebulę i paprykę. Smażymy dalsze 5 min. Teraz warzywa dodajemy do ugotowanego ryżu, dodajemy masło, poszatkowaną natkę pietruszki i mieszamy. Obiad gotowy :) Kochani życzę smacznego :) * wiecej o wątróbce tutaj

Smaki Edyty
Pietruszkowe piersi na parze z ziemniakami i surówką z cukinii 126

dobrze można roladki zawinąć, każdą osobno, w  folie aluminiową, a ziemniaki wrzucić w rękaw do pieczenia. Wkładamy razem do piekarnika na 40-45 minut. Składniki: -3 piersi z kurczaka -spora garść natki pietruszki -dwa ząbki czosnku -suszona żurawina -10 dag zimnego masła -5 młodych ziemniaków -przyprawa do ziemniaków -oliwa z oliwek Na sos: -mały kubek ( 150 g ) serka(...)zimną wodę z lodem. Jest potrzebna do zahartowania cukinii co zapobiega puszczaniu soku, a zarazem cukinia pozostaje jędrna. Cukinię przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Obieraczką do warzyw wycinamy wzdłuż cukinii cienkie paski. Najlepiej jest zacząć z samego brzegu wtedy wychodzą cienkie jak makaronik. Można również zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do lodowatej wody

Kulinarne przemyslenia