W okresie zimową bardzo często sięgamy po zupy. Doskonale rozgrzewają i równie idealnie napełniają nasze brzuchy. Ponadto doskonale nadają się do zabrania w plener na wycieczkę
Kolizje Smakówbudżetu ! Więc chyba warto się nad tym zastanowić... 1. Kupuj w sezonie i zamrażaj, pasteryzuj- niby oczywiste, ale często mało praktykowane. Mrozić możemy praktycznie wszystko, pasteryzować również. Mrożone warzywa są pożywne, ponieważ są zbierane u szczytu dojrzałości, a następnie zamrożone zachowując składniki odżywcze. Jeżeli nie mamy miejsca na gromadzenie mrożonek to skorzystajmy z ofert sklepów spożywczych (rozważmy opcję kupowania mrożonek(...)zazwyczaj dużo droższe. Spróbuj kupić płatki owsiane i do tego luzem na wagę dodatki według uznania (np. suszona żurawina, orzechy itp.) 7. Mięso - bez kości, bez skóry piersi z kurczaka są oczywiście wygodne i praktycznie bez tłuszczu, ale są zazwyczaj dużo droższe. Kup całego kurczaka i podziel go własnoręcznie, a kości użyj np. jako bazę do zupy. Dotyczy to również
Tradycyjna KuchniaBardzo aromatyczny, wyrazisty w smaku gulasz z drobiowych żołądków z dodatkiem kolorowych papryk, pieczarek i marchewki oraz mocno wyczuwalnym smakiem mieszanki przypraw curry to świetna propozycja
Szalona Kuchnia EwelinyZima w tym roku trwała bardzo długo. A po zimie przyszły nie wiele wyższe temperatury, a zamiast śniegu, deszcz. Nie poprawiło to bynajmniej naszego humoru, ani
Kolizje SmakówDzisiaj jako przepis na obiad polecam chrupiące kotlety drobiowe mielone z serową niespodzianką. Pyszne, zdrowe podane z cukinią jako przystawka na zimno, ziemniakami i zieloną
zielonacukinkailość błonnika, co jest istotne dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu pokarmowego. O jego jedzeniu powinny też pamiętać przyszłe mamy, bo posiada sporą ilość kwasu foliowego. I jak każde zielone warzywo jest oczywiście niskokaloryczny. Należy jednak zwrócić uwagę na to, że szpinak zawiera szczawiany, czyli kwas szczawiowy, który zwiększa ryzyko powstawania kamieni nerkowych. Powinny go więc unikać osoby mające problemy(...)omletów..., naprawdę możliwości jest niezliczona ilość. Oto garść moich propozycji: Wiosenna sałatka ze szparagami Szpinakowe naleśniki Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem Tarta ze szpinakiem i kurczakiem Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Tarta ze szpinakiem i ricottą Panini z łososiem Spaghetti z sosem szpinakowym. Spaghetti ze szpinakiem i pesto Szpinakowy chłodnik Frittata ze szpinakiem Wiosenny detox
Kulinarne przygody GatityJuż nie raz na naszym blogu pojawiała się moqueca. Z dorszem, z kurczakiem, z rybą i krewetkami. moqueca de peixe com camarao moqueca de bacalhau moqueca de bacalhau baiana moqueca de frango Nie było tylko takiej czystej tylko z krewetkami. Duże krewetki to towar i nie tani i nie popularny w naszych sklepach, tak więc okazji długo nie było(...)startego czosnku, kuminu, soli i soku z cytryny. Odstawiamy na pół godziny. Paprykę, pomidory, cebulę kroimy w kręgi. Szatkujemy kolendrę. Na dnie głębokiej patelni/ woka układamy pierwsza warstwę warzyw: cebula, papryka, pomidory. Jako drugą warstwę układamy krewetki. Trzecia warstwa znów warzywa a czwarta krewetki. Wszystko zalewamy mlekiem kokosowym i olejem dende. Posypujemy poszatkowaną kolendrą. Dusimy na średnim ogniu
Smaki Brazylii400g mielonego mięsa wołowego (użyłam ligawy) 800g porów 90g bułki tartej 2 jajka 1 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu olej roślinny do smażenia 1 szklanka bulionu z kurczaka sok z 1 cytryny jogurt grecki natka pietruszki sałatka z kalarepy 3 kalarepy 3-4 liście jarmużu na dressing 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki śmietany(...)obieramy i kroimy w kostkę o boku ok. 1,5cm. Liście jarmużu rwiemy (wyrzucamy łodygi) i dodajemy do kalarepy (oprócz kilku do dekoracji). Wszystkie składniki dressingu mieszamy i polewamy warzywa. Mieszamy, wykładamy na talerz, posypujemy pozostałymi liśćmi jarmużu i szczyptą sumaku. Smacznego
W kuchni wieczoremprzekąskę, która nie zabierze Cię z ketozy. Nie jedz ich z kijami marchewkowymi, ponieważ marchew ma wysoką zawartość węglowodanów. Ciesz się zdrowym i pysznym humusem ketonowym i warzywami. Chipsy z jarmużu Przygotuj chipsy z jarmużu z domu i delektuj się przekąską o niskiej zawartości węglowodanów z naturalnymi składnikami. Kales ma dużo witamin A i C, które rzadko(...)kolendry i soku z limonki. Możesz dodać kilka pomidorów i papryki. Dodaj kilka chipsów serowych, a otrzymasz idealną przekąskę keto. Możesz także delektować się guacamole z grillowanym kurczakiem, sałatką lub burgerami. Użyj go jako dipu do chrupiącego boczku i innych przekąsek. Guacamole jest łatwy do przygotowania. Gorzka czekolada Ciemne czekoladki pomagają zmniejszyć ryzyko chorób związanych
jakszef.plLebanese Kitchen" - mojej ukochanej biblii kuchni libańskiej. Uważam, że sałatka tabbouleh to świetna propozycja na letni lunch do pracy, np. w połączeniu z ugotowaną ciecierzycą czy grillowaną piersią z kurczaka, dzięki czemu będzie bardziej sycąca. Jest prosta, pożywna i bardzo zdrowa (pomyślcie o witaminie C pochodzącej z natki pietruszki!). Tabbouleh sprawdzi się także jako dodatek do dań z grilla. Niektóre(...)wymieszaj. Odstaw pod przykryciem na 20 minut. Do natki pietruszki dodaj pokrojone pomidory z sitka, listki mięty, ogórka, paprykę i cebulę. Kaszę bulgur odcedź i przełóż do miski z warzywami. W małym słoiku wymieszaj sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz i opcjonalnie szczyptę sumaku. Wstrząśnij i wlej sos do sałatki. Wymieszaj przy pomocy dwóch widelców. Podawaj na przystawkę
Chilli Czosnek i OliwaWypróbujcie sami. :) Pamiętajcie również, że podstawą dobrej zupy jest ... dobra podstawa. :) Tradycyjnie zatem moją ogórkową gotuję na żeberkach wieprzowych - moim zdaniem nie jest ich w stanie zastąpić np. kurczak (znajdziecie przepisy np. na skrzydełkach), nie da się również zrobić jej na wywarze z kostek rosołowych (takowe też znalazłam!!!). Szanuję inne przepisy - ale! Wystarczy poczytać stare przepisy z polskich(...)wywaru podczas gotowania. Z włoszczyzny wybierz całą marchew i połowę selera oraz pietruszki. Marchew pokrój w talarki, seler i pietruszkę pokrój w kostkę lub przeciśnij przez kratkę do warzyw - dodaj całość do wywaru. Obierz mięso z żeberek i wrzuć "poskubane" do zupy. Posiekaj drobno pozostały koperek - część dodaj do wywaru, pozostały zostaw do podania. Smacznego
Garniec MagalieNiedawno zakupiłam korzeń lotosu i nawet nie wiedziałam że ten aromatyczny korzeń ma tyle właściwości leczniczych. Zakupiłam go z ciekawości bo słyszałam że jest smaczny a
Moje Małe Czarowaniepierwsze lepsze – szukamy tych najwyższej jakości – ekologicznych , niepryskanych, dojrzewających w słońcu. I choć ja jestem zdania, że w przypadku warzyw najważniejsza jest różnorodność – to jednak warzywa też mają swoje „mody”. Pojawiają się i znikają. Jeszcze kilka lat temu mało kto pamiętał jarmuż – dziś dostaniemy go bez problemów. Wrócił tobinambur i skorzonera – najpierw szturmem(...)kalorii. Diety i weganie Mam wrażenie, że rzadziej sięga się obecnie po mięso. Obiad bez schabowego nie kojarzy się już z mało wartościowym. Jeśli już się używa mięs, to kurczak i wieprzowina nie są kanonami jedzeniowej mody od dawna. Wybieramy dobrej jakości wołowinę (zajadamy się średniowysmażonymi burgerami i stekami), na stoły powracają (szczególnie przy uroczystościach) kaczki i gęsi. W dobrych
Poezja smakuróżne sposoby lub pij filiżankę rosołu dziennie. 🍖 Użyj dobrego jakościowo mięsa! Świetne na rosół są ogony wołowe, kości z chrząstkami. Możesz dodać wołowinę, indyka, kaczkę, cielęcinę (np. gicz), kurczaka wolno-wybiegowego, kurę wiejską. 🍗 Mięso wykorzystaj do PHO-sołku, podaj z rosołem, lub zrób pyszną galaretkę (dodaj czosnek, zielony groszek, gotowaną marchewkę, zalej rosołem z odrobiną żelatyny). Możesz też je zmielić(...)minor-latin; mso-ansi-language:CS;} Umyj mięso. Zalej do 3/4 dużego garnka filtrowaną zimną wodą. Zacznij gotować, gdy się zagotuje ściągnij szum i zmniejsz ogień. Opal cebulę. Dodaj warzywa i przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez 8-12 godzin. Dopraw solą i pieprzem. Przecedź, przelej do słoika i trzymaj w lodówce
Cytryna&Co.Wieprzowina Adobo Dziś zabieram Was na Filipiny. Wieprzowina Adobo to jedno z najpopularniejszych dań w tym kraju. W ten sam sposób możemy też przygotować kurczaka. Jest słodko-kwaśne, z bardzo aromatycznym sosem, którego resztki świetnie nadadzą się do przygotowania smażonego ryżu czy jako sos do stir fry. 750 g Mięsa wieprzowego (najlepiej bardziej tłusty kawałek – karkówka, boczek ewentualnie łopatka(...)ogień i gotujemy odkryte przez kolejne 25-30 minut (nie mieszamy), aż sos się zredukuje i zagęści. Jeżeli potrzeba doprawiamy solą i serwujemy natychmiast np. z klejącym ryżem i warzywami z przyprawą 5 smaków. Przystrajamy posiekanym szczypiorkiem. The post Wieprzowina Adobo appeared first on Oslov
Oslov.