kurczak z warzywami - 9853 przepisów (strona:530/657)

Fasolka zamknieta w słoiku 156

gotowanie. Wystarczy, że tylko ugotuje ziemniaczki bądź dowolną kaszę, otworzy taki słoik z potrawką, podgrzeje i ma super obiedzik! Można usmażyć do tego kotleta schabowego lub grillować pierś z kurczaka. Jednym słowem jest to fasolka, która skomponuje się z rożnymi dodatkami. Polecam    🙂 Proporcje na słoik 1/2 l -garść fasolki szparagowej ( ok. 15 dag ) -dwa duże pomidory ( najlepiej malinówki(...)cebulą.  Zagotować. Zdjąć z ognia. Na dno słoika wsypać pieprz, ziele, liść laurowy, obrane ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki. Wypełnić słoik fasolką z warzywami. Można taką fasolkę zalać w słoiku dodatkowym zmiksowanym pomidorem bez skórki. Otrzymamy wtedy fasolkę w sosie pomidorowym 🙂 Zamknąć słoik nakretką i  pasteryzować 20 minut.  (function

Kulinarne przemyslenia
Jak zrobić prawdziwą zupę pieczarkową? 122

taką prawdziwą. W przygotowaniu zupy pieczarkowej istotnych jest kilka kwestii, pierwsza to wywar na jakim będziemy ją robić, może to być wywar warzywny jak na rosół, lub wywar drobiowy (kurczak lub indyk bądź kaczka), ja zazwyczaj robię pieczarkową na rosole, który mi zostaje z niedzieli, jeśli takowy robię.  Druga kwestia to pieczarki, po prostu musi być ich dużo(...)pomiń) - 4 garście makaronu - 700 g pieczarek - 3 łyżki masła  - sól, pieprz - śmietana wedle uznania (u mnie mały kubek, śmietana zawartość tł. 18%) W rosole ugotuj do miękkości warzywa i zieleninę.  Gdy warzywa będą miękkie wyjmij pora i pietruszkę ( ja czasami zostawiam natkę pietruszki, lub dodaję pod koniec posiekaną) Dodaj makaron. Pieczarki przesmaż na maśle partiami. Dodaj

SMYKWKUCHNI
Krokiety z mięsem z rosołu 187

pierwsze, a po drugie- Emilka go uwielbia. A po trzecie gar rosołu to jedzenie na tydzień:) Zupa, z której jak się znudzi to można zrobić potem pomidorówkę (też uwielbiana), warzywa można przerobić na sałatkę albo na kotlety ), no i mięso. Z mięsa do tej pory najczęściej robiłam pastę do chleba ( to najpopularniejszy i najczęściej odwiedzany przepis na moim blogu(...)maki pszennej ½ szklanki mąki gryczanej 1 jajko 1 szklanka mleko ½ szklanka wody gazowanej 2 łyżki masła trochę soli olej do smażenia NADZIENIE: rosołowe mięso ( ja miałam kawałek kurczaka, kawałek wołowego i szyję z indyka) 2 cebule 1 łyżka oleju 100 g ricotty pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka sosu sojowego sol, pierz do smaku Instructions Rozpuścić masło

Cooking for Emily
Egzotyczny kurczak 169

Polecam to danie, możesz serwować z makaronem, ryżem lub indyjskim chlebkiem. Jest ostre i pyszne. Mięso pokroić na podłużne kawałki o grubości 1 x 1 cm

Kuchnia Pokoleń
Chrupiące, dietetyczne piersi kurze 170

Takie danie będzie idealne na imprezy lub obiad. W czasie przygotowania nie jest wliczone marynowanie w jogurcie. Przygotowanie mięsa – piersi kurze pokroić w mniejsze kawałki

Kuchnia Pokoleń
PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM ŚMIETANOWO KURKOWYM 253

Przy piątku u mnie bezmięsny obiad się zapowiada. A co to będzie? . Placki ziemniaczane , które się chyba nigdy nam nie znudzą, tym razem w towarzystwie sosu

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z sosem kiwi 210

taki obiad sobie wymodziłam. Na dwa dni, czyli znów oszczędnie Składniki: 1/2 opakowania rukoli 1/2 opakowania roszponki 1/2 bulwy kopru włoskiego (fenkuł) ok. 500 g polędwiczek z piersi kurczaka 100 g sera pleśniowego typu blue kilka suszonych pomidorów w zalewie oliwnej 2 łyżki oliwy z zalewy z suszonych pomidorów sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego Wykonanie: Polędwiczki pokroić na mniejsze(...)wszystkie składniki (oprócz pieprzu) i zblendować na gładką masę. Przełożyć do miseczki, dodać pieprz, delikatnie wymieszać. Sosem polewać nałożoną na talerz sałatkę. Idealnie się komponuje i z mięsem i warzywami

gutfut
Polędwiczka w sosie słodko-kwaśnym 93

Dania z sosem słodko-kwaśnym kojarzą mi się głównie w zestawieniu z kurczakiem. Tym bardziej z zaciekawieniem przygotowałam takie danie z polędwiczką wieprzową. Wyszło bardzo smacznie. Tak smacznie, że mój mąż kilka razy powtarzał „Jakie to było dobre!”:) Na 3 porcje: 1 polędwiczka wieprzowa 1 puszka ananasa 1 por 1 duża czerwona papryka Marynata: 1 łyżka octu(...)marynaty, delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym (marynatę zachowujemy). Obsmażamy po około 1,5-2 minuty z obu stron. Odkładamy na bok. Na patelnię dodajemy paprykę i pora. Smażymy aż warzywa się zeszklą. Następnie dodajemy ananasa. Do marynaty dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Wlewamy na patelnię i mieszamy, aż powstały sos zgęstnieje (gdyby sos był zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody

Smaki Na Talerzu
Rosół z mięs mieszanych 88

trzeba zaszaleć :P Składniki: 1 porcja rosołowa z kaczki wraz ze skrzydełkami 1 udko z kaczki 1 szponder wołowy 300 g łopatki wołowej 300 g łopatki cielęcej 4 skrzydełka kurczaka 400 g marchewki 300 g pietruszki 1 duży seler 1 por 4 cebule 2 kapelusze prawdziwków 1 kawałek kapusty włoskiej 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Normal(...)zmniejszamy płomień i „pyrkamy” kilka godzin na małym ogniu. Mięsa wyjmujemy, studzimy, oddzielamy od kości. Wywar przecedzamy, odstawiamy do ostygnięcia. Zbieramy nadmiar tłuszczu, ponownie podgrzewamy, tym razem dodając obrane warzywa (cebule opalamy, podobnie pietruszkę), grzyby, pęczek natki pietruszki, gotujemy kilka godzin. Warzywa wyjmujemy, marchewki kroimy w talarki. Rosół doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ulubionym makaronem i posiekaną natką pietruszki

R'n'G Kitchen
Domowy kebab 168

nieco zdrowszym wydaniu :D Składniki: Na pity: - 3 szklanki mąki pszennej, - 1 i 1/4 szklanki wody, - pół łyżeczki soli, - 10g suchych drożdży lub 20g świeżych. Na mięso: - 1kg piersi kurczaka, - 400g jogurtu naturalnego, - pół cebuli, - jeden większy ziemniak, - 2 łyżeczki czosnku granulowanego, - 2 łyżeczki słodkiej papryki, - łyżeczka pieprzu cayenne, - sól, - pieprz. Sałatka: -sałata lodowa, -3 pomidory, -ogórek świeży. Sposób przygotowania(...)około 15-17 cm. Odkładamy na opruszoną mąką blachę do podwojenia objętości, przykrywamy ściereczką na około 30-40 minut. Pieczemy do zarumienia, około 15 minut. Domowego kebaba podajemy z warzywami oraz ulubionym sosem. Smacznego

Przepisy Mikołaja
flaczki po zamojsku 131

mojej rodzinie jada się na trzy sposoby. Na sposób mojej mamy- czyli na rosole, z octem i majerankiem; na sposób mojej teściowej - ze śmietanką, ogórkiem kiszonym i mięsem z kurczaka; oraz na mój sposób- po zamojsku czyli z groszkiem, przecierem pomidorowym i dużą ilością marchewki. Wszystkie te trzy rodzaje są na swój sposób pyszne. Używam flaków kupionych w całości, muszą(...)jeszcze raz dobrze wypłukać na durszlaku. Jeśli używamy krojonych flaków, wystarczy je ugotować do miękkości i odlać wodę. Na porcji rosołowej ugotować bulion z selerem, marchewką cebulą, pietruszką i warzywami. Ziemniaki pokroić w dużą kostkę, wrzucić do bulionu, dodać flaczki i groszek. Gotować minimum pół godziny, dodać starty czosnek, majeranek, przecier pomidorowy i ocet. Doprawić do smaku według gustu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sałatka z suszonymi pomidorami i fetą czyli lunch do pracy 505

Sałatka z suszonymi pomidorami i fetą czyli lunch do pracy Sałatka z suszonymi pomidorami i fetą czyli lunch do pracy.      Sałatka z suszonymi

Kuchnia na wzgórzu
Śledzie pod pierzynką – przepis 110

odstawiamy do lodówki. Buraki, ziemniaki i marchewkę gotujemy bez obierania (buraki gotujemy oddzielnie ponieważ puszczają sok ok 1,5h, marchew i ziemniaki możemy ugotować w jednym garnku ok 1h.). Warzywa po ugotowaniu obieramy. Buraki i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, z buraczków odciskamy sok, ziemniak kroimy w kostkę. Jaja gotujemy na twardo i ścieramy na tarce lub kroimy(...)sałatki stanowi ser żółty. Gotową sałatkę możemy udekorować natką pietruszki. Śledzie pod pierzynką Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Śledzie w sosie koperkowym Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Dorsz pieczony z koperkiem Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl Artykuł Śledzie pod pierzynką – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Śledzie pod pierzynką – przepis 312

odstawiamy do lodówki. Buraki, ziemniaki i marchewkę gotujemy bez obierania (buraki gotujemy oddzielnie ponieważ puszczają sok ok 1,5h, marchew i ziemniaki możemy ugotować w jednym garnku ok 1h.). Warzywa po ugotowaniu obieramy. Buraki i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, z buraczków odciskamy sok, ziemniak kroimy w kostkę. Jaja gotujemy na twardo i ścieramy na tarce lub kroimy(...)sałatki stanowi ser żółty. Gotową sałatkę możemy udekorować natką pietruszki. Śledzie pod pierzynką Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Śledzie w sosie koperkowym Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Dorsz pieczony z koperkiem Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl Artykuł Śledzie pod pierzynką – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Jakie przyprawy do jakich potraw? 117

zieleninę. Szczególnie popularne i niezwykle aromatyczne są: nać pietruszki i lubczyk. Jakie przyprawy do indyka? W przypadku mięsa indyka świetnie sprawdzą się podobne przyprawy, jak te wykorzystywane w doprawianiu kurczaka: sól, świeżo mielony czarny pieprz, czosnek (także granulowany), ale także curry czy imbir. Z indykiem dobrze komponują się również: cząber, bazylia, tymianek, estragon, rozmaryn czy kminek – dodanie kilku świeżych gałązek(...)przyprawić, by był smaczny? Podobnie, jak w przypadku wielu potraw i tu na początek dobrze sprawdzi się trio – sól, czarny pieprz i czosnek – uwydatnią one walory smakowe tego zielonego warzywa i dodadzą mu nieco pikanterii. Smak szpinaku podkreśli także gałka muszkatołowa, szczególnie jeśli przygotowujemy tę zieleninę w sosie śmietanowym. Choć w polskiej kuchni zdecydowanie dominuje duet przypraw – sól i pieprz

Kulinarne Przeboje