wybrałam dobrze.Dziękuję za udział i gratuluję wyróżnionym przepisom. Zwycięzcy otrzymują zestaw przypraw Kamis składający się z : Przyprawa grzanek złocistych Kamis Przyprawa do hamburgera z grilla Kamis Przyprawa do kurczaka z grilla Kamis Grill pikantny w tubie Kamis Grill klasyczny w tubie Kamis Przyprawa do karkówki z grilla Kamis Przyprawa do skrzydełek ognistych Kamis Przyprawa do sosu tzatziki Kamis Nugetsy(...)napełniamy farszem, układamy na tackach do grillowania i pieczemy na ruszcie przez 25–30 minut. Na koniec dekorujemy gałązkami tymianku MARIOLA: Grillowany pstrąg pod pierzynką z kaszy gryczanej z warzywami z musem brokułowym Składniki 1 duży pstrąg 1 woreczek kaszy z warzywami 4 plastry surowego boczku 1 brokuł sól, pieprz biały pieprz zielony warzywa do dekoracji cytryna tymianek Wykonanie Oczyszczonego
Wielki apetytzaletą mięsa z królika jest jego strawność. Aż 90% zawartego w nim białka jest przyswajane przez masz organizm. Dla porównania strawność białka z wołowiny wynosi ok. 60%, a z kurczaka - 80-90%. W mięsie z królika znajdziemy też stosunkowo niewielką ilość cholesterolu w porównaniu np. do wołowiny. Królik - dla kogo? Mięso z królika jest odpowiednie w zasadzie dla wszystkich(...)Nastaw piekarnik na 170 stopni C. 8. Na użytej przed chwilą patelni rozgrzej resztę smalcu i przesmaż posiekane wcześniej cebulę i czosnek. Po chwili dodaj resztę przygotowanych wcześniej warzyw. 9. Usmażone warzywa dodaj do królika. 10. Wszystko zalej bulionem (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny ) i przykryj pokrywką. 11. Naczynie żaroodporne wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz
Z notatnika dietetykaŁosoś teriyaki z fasolką to propozycja dla osób, które lubią połączenie azjatyckich smaków ze zdrowymi produktami. Niewątpliwie łosoś uchodzi za niezwykle zdrową rybę. Wbrew pozorom jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zachować jeszcze więcej cennych składników odżywczych. Pyszna, szybka i bardzo widowiskowa sałatka – i całkiem zdrowa, bo odchudzona! Amerykańska sałatka Waldorf to szczególne połączenie słodkiego i wytrawnego – owoców i warzyw. Po raz pierwszy została podana w Nowym Yorku, w hotelu Waldorf-Astoria w roku 1896. Jej bazą są jabłka – czerwone i zielone, seler naciowy, winogrona, orzechy włoskie i majonezowy(...)chłodzimy w lodówce. Tej sałatce bardzo dobrze zrobi kilkugodzinne chłodzenie – suszone owoce nasiąkną sosem i napuchną, a wszystkie składniki połączą się, uwydatniając pełnię swojego smaku. Wypróbujcie ją do kurczaka, indyka lub ryb – albo zabierzcie ze sobą do szkoły czy pracy na lunch. Wyjmijcie ją z lodówki na godzinę przed jedzeniem. SKŁADNIKI 350-400g brokułu (waga razem z łodygą) 100g
Karo in the KitchenSos pomidorowy z wolnowaru / slowcooker i nie tylko :) Sos pomidorowy z wolnowaru. Sos pomidorowy z wolnowaru, to chyba jeden z najprostszych przepisów jakie można sobie
Kuchnia na wzgórzubył ogromnie przywiązany. Na liście jego ulubionych potraw był bakłażan pod parmezanem, klasyk włoskiej kuchni. Jak twierdzą kronikarze, była to jedna z rzadkich okazji, kiedy Frank Sinatra jadł warzywa:) W naszej wersji przepisu uprościliśmy sposób przygotowania sosu. Stosujemy go od dawna i jest to sprawdzony patent na zawiesisty sos pomidorowy. Zrezygnowaliśmy też z mozzarelli, gdyż bez niej danie jest lżejsze(...)Dwie warstwy bakłażana to optymalna liczba warstw w zapiekance. Nie układaj więcej warstw niż trzy. Staraj się tak dobrać naczynie, żeby wystarczyło ci bakłażana. Klasyczna, szklana forma do pieczenia kurczaka zupełnie wystarczy. Zapiekaj bakłażana w piekarniku przez 15-20 minut aż wierzch ładnie się przyrumieni. Artykuł Wtorek: Bakłażan pod parmezanem Franka Sinatry pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzkurczaka 6 łyżeczek musztardy kempingowej Octim 6 łyżek oleju 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu mała szczypta soli mała szczypta soli czosnkowej 1 łyżeczka suszonej bazylii Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż tworząc po dwa cieńsze kotlety. Każdy kotlet lekko rozbijamy. W miseczce mieszamy składniki marynaty: musztardę, olej, pieprz, sól zwykłą i czosnkową oraz suszoną bazylię. Kotlety przekładamy do większego worka(...)przy okazji” do codziennych potraw. Do porannych kanapek obok ketchupu sprawdzi się Warmiński Sos Musztardowy, który ze względu na wygodne opakowanie jest idealny także do posiłków w plenerze. Warzywa i mięsa z grilla będą miały ostrzejszy smak, gdy dodamy do nich musztardę sarepską lub rosyjską firmy Octim. Do ciepłych sosów nadadzą się musztardy z owocami Octim: z suszoną śliwką
Słodkie okruszkiWiele osób na świecie nie wyobraża sobie życia bez ulubionych potraw z mięsem. Według żywieniowców odpowiednia ilość mięsa w zbilansowanej diecie jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sprzedawanych nie przez wielkie koncerny, lecz przez małe bary, w których np. bułka do hamburgera pieczona jest na zakwasie, a do tego używa się najwyższej jakości wołowiny i świeżych warzyw. Takich knajp jest coraz więcej na kulinarnej mapie Warszawy, ale podobno w innych miastach trend ten dopiero raczkuje. Tak czy siak, jeżeli mam zjeść coś na mieście to chętnie jadam(...)festiwalu dwie restauracje serwujące /a jakże!/ kuchnię śródziemnomorską w wersji ulicznej . Pierwsza z nich to bliskowschodnia Siriana podająca laffę z jagnięca koftą (która pyszni się na zdjęciu po prawej), kurczakiem lub falaflem oraz trzy rodzaje hummusów podawane z pitą. Spodobało mi się to, że placki był świeżo wypiekane na tyłach stoiska, co naprawdę było czuć jedząc laffę. Ja zamówiłam
Chilli Czosnek i Oliwaśmietany kwaśnej 3 jaja 125 g smalcu wołowego lub gęsiego 0,2 l wody mineralnej niegazowanej estragon sól/pieprz Do garnka z 3 litrami wody wkładamy kurczaka oraz szponder i gotujemy doprawiając solą i pieprzem. Podgardle, karkówkę oraz świecę mielimy w maszynce o cienkich okach. Przekładamy masę do dużego naczynia, dodajemy kapary, posiekane anchois, jaja oraz wodę i wyrabiamy(...)złotego brązu, po czym przekładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Ugotowane i bardzo dokładnie odparowane ziemniaki łączymy z pozbawionymi skóry upieczonymi jabłkami i przecieramy przez przecierak do warzyw, a następnie łączymy z ciepłym masłem, śmietaną i musztardą francuską. Cukier wkładamy do garnka, karmelizujemy po czym zalewamy winem i po zagotowaniu dodajemy jarzębinę. Kasztany w maraschino na budyniu
Wiem co jemTempura 天ぷら jest potrawą kuchni japońskiej, ale jej korzenie sięgają Portugalii. Do przygotowania używamy owoców morza, warzyw, grzybów… i nie tylko. Paski drobiowe w kokosowej tempurze, to danie na obiad, kolację lub jako przystawka. Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g) Marynata do mięsa: - olej sezamowy - sos sojowy - sok z cytryny - sól wędzona - pieprz syczuański Składniki na ciasto: - 2/3 szklanki(...)miski z mąką. Mieszamy, wlewając lodowatą wodę z lodem. Ciasto powinno mieć konsystencję naleśnikowego. Nie rozcieramy do uzyskania gładkiej konsystencji, mogą, a nawet powinny, pozostać niewielkie grudki. Kawałki kurczaka maczamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej (mój kurczak wchłonął marynatę, ale jeśli jest zbyt mokry trzeba go lekko osuszyć). Nie należy dawać jednorazowo zbyt wielu porcji, aby się
mojewypiekiinietylkoKlasyczna karkówka z grilla to zaraz po kurczaku jedno z najbardziej popularnych dań przygotowywanych na grillu. Powinniśmy znać kilka podstawowych zasad, jak przygotować mięso aby było
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżeczki nasion kolendry i dodałem je do moździerza wraz z 10 goździkami, 3 łyżeczkami cynamonu, łyżeczką kurkumy i szczyptą soli. Całość roztarłem na proszek i dodałem do kurczaka. Mięso dokładnie wymieszałem z przyprawami i odstawiłem na godzinę do lodówki. Największy problem z przygotowaniem taginu polega na konieczności posiadania odpowiedniego glinianego naczynia przypominającego stożek. Niestety nie dysponowałem nim, lecz zastąpiłem(...)Przykryłem i odstawiłem na 5 minut. Po tym czasie dodałem do kaszy łyżkę masła i przemieszałem ją widelcem. Wyłożyłem gotowy kus-kus na talerze. Wyłożyłem mięso wraz owocami i warzywami i obficie polałem sosem, który wytworzył się w naczyniu, w którym piekło się mięso. Całość posypałem czarnym świeżo zmielonym pieprzem i dużą ilością listków świeżej natki kolendry. Zapraszam do spróbowania
Wyprawy kulinarne