przedstawiam przepis na obłędny, długo gotowany gulasz z żołądków drobiowych, z warzywami w pikantnym sosie pomidorowym. Żołądki dosłownie rozpływają się w ustach! Polecam podanie z chrupiącym chlebkiem:) Scroll down for recipe in English Portugalski gulasz z żołądków (4-6 porcji) Składniki: 450 g żołądków z kurczaka, oczyszczonych i każdy pokrojony na 4 części 4 plasterki boczku, pokrojone w paseczki(...)jeśli lubisz mniej pikantne dania) 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów z puszki 900 ml bulionu drobiowego 1/2 szklanki czerwonego wina 1/4 szklanki octu z białego wina 2 łyżeczki sosu Worcestershire 4-6 liści laurowych posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: W większym rondlu podsmaż na średnim ogniu boczek i gdy wytopi się z niego tłuszcz przełóż go na papierowe
karmelowyniezwykłe połączenie ziemniaka i marchewki J Choć są dość trudno dostępne w polskich sklepach warto się rozejrzeć i skosztować. Curry z kurczakiem i batatami Składniki: 2 piersi z kurczaka ½ małej papryki zielonej 1 średnia marchewka 200-300 g batatów (użyłam 2 sztuki) 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 czerwona cebula 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek(...)proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry w proszku 3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek do smażenia Marynata: sok z 1/2 limonki 3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala (ja używam przyprawy Bombay Masala z Kotani) Lub własna mieszanka
Mania Gotowaniatortilli 25 dkg sera żółtego 3 filety z kurczaka 1 sałata lodowa 1 dojrzałe owoce awokado 1 ogórek zielony 2 pomidory oliwa z oliwek 1 op serka naturalnego bazylia oregano sól pieprz słodka papryka Guacamole: • 1dojrzałe awokado • 2 łyżki soku z limonki • 1 mały ząbek czosnku • 2 łyżeczki pikantnego sosu tabasco • kilka gałązek świeżej kolendry • 4 łyżki oliwy
Luźna Kuchniaodmiana. Lżejsza, delikatniejsza, ciekawsza. Baaardzo smaczna. Smakuje zarówno na ciepło (doskonała z sosem pieczarkowym jak i pomidorowym), jak i na zimno (do sałatki, czy na kanapkę,polana ketchupem). Może wypróbujecie na Wielkanoc? 750 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie udka bez skóry i kości oraz pierś kurczaka) 7-8 jajek duży pęczek cebulki dymki 250 g mozzarelli w kulce około
Smaki Na Talerzupomidorową passatą Gulasz z kurczaka z ciecierzycą w pomidorach Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem Warzywa smażone na oleju rzepakowym Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Pieczone ziemniaki Brukselka zapiekana pod kruszonką Schab w sosie Schab w sosie czosnkowo - cebulowym z kaszą gryczaną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie(...)cukinii w panierce z dipem jogurtowym Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami Smażona kiełbasa z warzywami Zupa krem z cukinii Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Zupa krem
Moja smaczna kuchniapietruszki Sok z połowy cytryny Karmel wietnamski lub 3 łyżki cukru i jedna trzecia szklanki wody Zobacz też inne patenty na to, co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka. Przygotowanie Krok 1 Drobno siekamy szalotkę, papryczkę i zioła. Mięso kroimy w paski lub inne poręczne kąski. Krok 2 Jeśli nie macie gotowego karmelu wietnamskiego (możecie go zrobić według tego przepisu(...)minut. Teraz dodajemy mięso i obtaczamy w karmelu i warzywach. Dodajemy łyżkę sosu sojowego, łyżkę sosu rybnego. Smażymy kolejne kilka minut. Krok 4 Teraz dodajemy mleko kokosowe, mieszamy, mocno podkręcamy ogień pod patelnią i smażymy, aż płyn niemal zupełnie odparuje. Tak przygotowanego kurczaka podajemy z makaronem chińskim lub ryżem. Smacznego! Artykuł Kurczak po wietnamsku pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzmięso z piersi kurczaka (ok. 150 g), - łyżeczka oleju (ok. 5 g), - przyprawy: curry, słodka papryka, ostra papryka, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Marchew obieramy i przygotowujemy wstążki (przy pomocy obieraczki). 2. Ogórka kroimy w słupki. 3. Pomidora kroimy na ćwiartki. 4. Awokado kroimy w plastry. 5. Przygotowujemy sos: łączymy oliwę z musztardą i sokiem z cytryny. 6. Sałatę(...)skrapiamy przygotowanym sosem i posypujemy orzechami. 7. Ryż gotujemy z dodatkiem curry. 8. Mięso kroimy w grubą kostkę, marynujemy w oleju, papryce słodkiej, ostrej, szczypcie soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. Micha rozmaitości jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, - pełnowartościowe białko (pochodzące z kurczaka), które jest składnikiem budulcowym, - β-karoten (pochodzący
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSzybki obiad, który robi się sam. Trzeba tylko zamarynować kurczaka w aromatycznej i bardzo prostej marynacie, wyłożyć na warzywa i do pieca. Po 40 minutach wyciągnięcie z piekarnika niesamowicie pachnące danie, do którego wystarczy podać garść sałaty. I obiad gotowy. Pomysł na szybki obiad Jeśli szukacie pomysłu na prosty, szybki obiad, to trafiliście idealnie. Ziemniaków do zapiekanki nie trzeba nawet(...)najprostszy sposób: z pomidorkami, cebulą, garścią dziko rosnących ziół i obowiązkowo ziemniakami, które wchłaniają aromatyczny sos wytworzony podczas pieczenia. Prosty, pyszny i szybki obiad. Polecamy to danie, jeśli chociaż na chwilę chcecie przenieść się na włoską Ischię. Składniki: 4 udka z kurczaka 1/4 szklanki oleju 1 łyżka siekanego świeżego rozmarynu 2 suszone papryczki chili 6 średniej wielkości ziemniaków 1 duża
Niedzielny kucharzkilka chwil. Wystarczy mieć w domu awokado, pomidora i tortille. Do tej przekąski możecie przygotować dowolny sos na przykład sos czosnkowy, albo chrzanowy. Zobacz przepis na: Jogurtowy sos czosnkowy Składniki placki tortilli 1 pomidor awokado sól pieprz sok z cytryny 2-3 łyżki kukurydzy z puszki Szybki przepis na: Kanapka z awokado i jajko w koszulce Tortilla z awokado(...)następnie wzdłuż nich z jednej strony układamy awokado, a z drugiej pokrojonego na plasterki pomidora. Całość posypujemy kukurydzą, dość obficie solą i pieprzem. Poznaj przepis na: Tortilla z kurczakiem i ryżem Smacznego! Artykuł Zdrowa przekąska – tortilla z awokado pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kurczaka 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 duża łyżki oliwy lub oleju szczypta soli 1/4 małej kapusty pekińskiej kawałek jasnozielonej części pora (jeśli sałatkę bądziemy przechowywać kilka dni w lodówce, lepiej zrezygnujmy z pora) 4-5 małych ogórków konserwowych (lub 2-3 duże) 1 łyżka sosu(...)pekińską. 2. Paprykę pokroić w krótkie, cienkie paski, poddusić na rozgrzanej oliwie ze szczyptą soli, aż zmięknie i puści sok, jeszcze ciepłą wrzucić do miski z makaronem. 3. Pierś kurczaka gotować w bulionie ok. 25 minut, wyjąć i jeszcze ciepłą pokroić w grubą kostkę, dodać do pokruszonego makaronu i warzyw, posypać przyprawami z zupek i dokładnie wymieszać. Dodać korniszonki pokrojone
Kuchnia Prezydentowejwielu lokalnych odmianach w Chorwacji, Serbii, czy Bośni-Herzegowinie. Lubię grillowane mięso mielone przygotowane na wszelakie sposoby. Jadłam Cevapcici kilka razy w restauracji z czerwonym ryżem w pikantnym sosie z ajwarem, papryką i groszkiem tzw. Djuvec, w Niemczech nazywa się Djuvec-Reis. Cevapcici wyglądają i smakują trochę jak kofty . Jeśli macie dylemat co zrobić z mięsa mielonego przygotujcie właśnie(...)dodatkowo mięsne ruloniki zawinęłam w szynkę szwarcwaldzką, podobnie jak w przepisie na roladki z kurczaka . W tej postaci cevapcici w szynce z grilla były wyśmienite. Uwielbiam zawijać w szynkę szwarcwaldzką również szparagi czy fasolkę szparagową. Cevapcici można podać na przykład z plackami Fladenbrot, chlebkiem pita, sosem tzatziki, ajwarem, grillowanymi warzywami, smażonymi lub pieczonymi ziemniakami. W Chorwackich restauracjach w Niemczech podają
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSylwester już za parę dni i jeśli przygotowujemy przyjęcie w domu to warto poszukać sprawdzonych pomysłów na szybkie i smaczne przystawki. Poniżej znajdziecie kilka przydatnych linków
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sylwester już za parę dni i jeśli przygotowujemy przyjęcie w domu to warto poszukać sprawdzonych pomysłów na szybkie i smaczne przystawki. Poniżej znajdziecie kilka przydatnych linków
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!domowym sosem musztardowo-czosnkowym. Ze względu na wyższą pulę białka idealna na redukcji a po dodaniu i doliczeniu dodatkowej porcji tłuszczu także na adaptacji. Składniki – sałatka brokułowa z tuńczykiem 250 g surowego brokułu (same różyczki) 180 g tuńczyka w zalewie lub sosie własnym (waga po odsączeniu) 2 jajka 50 g cebuli czerwonej 15 g pestek dyni Sos musztardowo-czosnkowy(...)Czerwoną cebulę obrać i drobno posiekać. Jajka obrać ze skorupki i pokroić w półplasterki lub kostkę. Przygotować sos musztardowo-czosnkowy, mieszając obrany i wyciśnięty czosnek z pozostałymi składnikami. W misce ułożyć wszystkie składniki: brokuły, jajka, tuńczyka i cebulę. Wierzch sałatki polać sosem a następnie posypać pestkami dyni lub/i orzechami. Niewątpliwie przy wszelkich modyfikacjach składu należy pamiętać o ich wliczeniu
Ola la LCHFPork Dziś pyszne danie inspirowane smakami kuchni azjatyckiej. Wieprzowina po chińsku to zmodyfikowany przepis na kurczaka generała tso (przepis TUTAJ ), który jest jednym z moich ulubionych dań. Wieprzowinę po chińsku przygotujecie błyskawicznie. Cała praca polega wyłącznie na zmieszaniu składników sosu i szybkim podsmażeniu mięsa z wybranymi warzywami. Warto, byście doprawili swój sos do smaku, powinien być lekko słodki, kwaśny
Lekcje w kuchnirękach formujemy klopsiki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. Podajemy np. z sosem śmietanowo-koperkowym. I nne pomysły z brokułem w roli głównej: Sałatka z brokułem, kukurydzą, serem feta i prażonym słonecznikiem Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, serem feta i brokułem Prosta fit zupa jarzynowa Zupa krem brokułowa
CzarnawisienkaDomowy sos barbecue nie tylko przyda nam się latem do grilla. Polecam przygotować go również zimą i używać do mięs np do pieczonych żeberek czy kurczaka. Jest prosty w przygotowaniu, a jego podstawą jest cydr. Dzięki niemu ma idealnie słodko-kwaśny smak. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikróżyczki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 5 - 6 minut. Warzywa odcedzamy. Teraz przyszła pora na kurczaka, którego kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor i doprawiamy solą. Wszystkie składniki zapiekanki są przygotowane, teraz zabieramy się za sos. W rondelku podgrzewamy mleko i dodajemy do niego serki topione podzielone na kawałki, żeby się szybciej rozpuściły
Gotujemy i jemyróżyczki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 5 - 6 minut. Warzywa odcedzamy. Teraz przyszła pora na kurczaka, którego kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor i doprawiamy solą. Wszystkie składniki zapiekanki są przygotowane, teraz zabieramy się za sos. W rondelku podgrzewamy mleko i dodajemy do niego serki topione podzielone na kawałki, żeby się szybciej rozpuściły
Korniszonkimięsa. Do ciasta dodać przyprawy – sól, pieprz oraz paprykę słodką i ostrą i wymieszać. Kawałki kurczaka moczyć w cieście, następnie obtoczyć w płatkach kukurydzianych i smażyć w głębokim oleju, na średnim ogniu na złoty kolor. Nuggetsy podawać z dowolnym sosem np. czosnkowym , tysiąca wysp, chili bądź różowym dipem majonezowym . Smacznego
Moja kraina smakówPyszny i bardzo prosty pomysł na szybki domowy obiad. Takie mięsko w sosie idealnie właśnie smakuje z makaronami. 400 g sznycli z indyka Przyprawa do mięsa
VioletoweKucharzeniePoziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Składniki: 1/2 opakowania makaronu ryżowego, lub spaghetti 2 małe piersi z kurczaka Garść szpinaku 2 marchewki 1 czerwona papryka Pęczek świeżej kolendry Pęczek szczypiorku 1-2 szklanki orzechów nerkowca Dresing 1 ząbek czosnku 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego lub winnego 5 łyżek oleju roślinnego 2 łyżki wody 1 łyżka miodu
Niedzielny kucharzświeżym szpinakiem. Przepis bardzo prosty, a jeśli koniecznie musicie mieć kawałek mięcha w pizzy polecam dodać kawałki kurczaka, też będzie bardzo smaczne Pizza serowa ze świeżym szpinakiem 2 sztuki o średnicy około 30 cm Składniki: ciasto na pizzę z TEGO PRZEPISU sos pomidorowy z połowy porcji z TEGO PRZEPISU 250 g startego żółtego sera (u mnie gouda) 100 g mozzarelli
PatiGotujewszystkie składniki sosu: jogurt, musztardę, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek oraz sól i pieprz *** *** Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę i posypujemy z wierzchu zieloną pietruszką *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: FIT SAŁATKA Z ŁOSOSIEM – 250 KALORII PRZEPIS TUTAJ DIETETYCZNA ZUPA POMIDOROWA Z KURCZAKIEM PRZEPIS TUTAJ NISKOKALORYCZNA SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS I JAJKIEM PRZEPIS TUTAJ FIT ZUPA KREM BROKUŁOWA PRZEPIS
Blog z Apetytemsię przyrządzić krem z brokułów, pomidorów i wielu innych warzyw. Jeśli da się przygotować curry z kurczaka to równie smaczna będzie potrawka z wołowiny, ale na takich zasadach powstaje również węgierski bogracz gulasz i chili con carne. Podobnie było z sosami, pieczywem, ciastami i napojami. I tak drogą analogii tworzyliśmy kolejne potrawy, dopasowane do naszej diety. Normal
Cztery FajeryPlacuszki z marchewki na słodko Surówka z czerwonej kapusty Schab z brokułami dla niemowlaka Pierogi z gotowanym kurczakiem – doskonałe dla maluchów Od 9 miesiąca Pieczony pstrąg – idealny na grilla i z piekarnika Od 10 miesiąca Chrupki z cieciorki Delikatne klopsiki w sosie pomidorowym Placuszki z kalafiora – świetna przekąska nie tylko dla maluchów Delikatne klopsiki w sosie koperkowym Młoda kapustka
Dieta bez mlekaPIERŚ Z KACZKI Z LEKKĄ SAŁATKĄ Z CUKROWYM GROSZKIEM I BURCZAKAMI, PODANA Z SOSEM Z CZEREŚNI/ WIŚNI KACZKA to dla wielu trudny temat. To rodzaj mięsa
SMYKWKUCHNISkładniki : • 2-3 woreczki ryżu basmati lub jaśminowego • 600 g piersi z kurczaka • 3 łyżki oliwy z oliwek • 1 łyżeczka kuminu • 1/2 łyżeczki rozgniecionych nasion kolendry • 1/2 łyżeczki pikantnej papryki • 1 czerwona papryka • 1 żółta papryka Sos : • 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego • 1 ząbek czosnku • sok z 1 małej limonki • 1 łyżeczka płynnego miodu • sól Przygotowanie : Ryż gotujemy zgodnie
KUCHNIA POLSKAjesteście fanami sosów z pomidorami zapraszam także na przepis na Spaghetti bologonese , a niżej zamieszczam przepisy na sosy serowe czy śmietanowe – częstujcie się Zobacz też: Szybki makaron z boczkiem i suszonymi pomidorami Makaron z salami i cukinią Makaron z pieczarkami i kurczakiem Przepis na makaron z białą kiełbasą i pomidorami Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 30 minut Składniki
Kuchnia Bazyliichwili dodać pokrojone w plastry pieczarki. Smażyć przez kilka minut ciągle mieszając. Na patelnię wlać kurczaka wraz z marynatą i smażyć prze kolejne 10-15 minut, lub do czasu aż warzywa będą miękkie, a mięso nie będzie surowe. Jeżeli sos zrobi się zbyt gęsty, dolać niewielką ilość wody. Doprawić solą i pieprzem, oprószyć ziarnami sezamu. Podawać z ryżem
Codzienne GotowaniePrzemieszać i odstawić do zamarynowania na minimum 30 minut. Na patelnię wlać 3 łyżki oleju, wrzucić zamarynowanego kurczaka z cebulką i smażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać ananasa pokrojonego w niewielkie kawałki i zalać sokiem z ananasa. Dusić pod przykryciem. Przygotować sos. Do 1/2 szklanki zimnej wody dodać mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszać. Wlać na patelnię i dokładnie wymieszać. Podgrzać
Ze smakiem bez glutenuserem feta (przepis TUTAJ ) 3. Carpaccio z pieczonymi burakami, szpinakiem i serem kozim. Całość polana sosem musztardowo-miodowym (przepis TUTAJ ) 4. Śledzie pod pierzynką, czyli niezawodne połączenie smaków - śledzi, pieczonych buraków i gotowanych jajek (przepis TUTAJ ) 5. Piersi kurczaka wraz z dodatkiem buraczków podane z białym ryżem (przepis TUTAJ ) 6. Pasta z pieczonym burakiem, koperkiem i serkiem
Ugotowaćjuż nie mają chęci czekać, aż ciasto dojrzeje? Tak właśnie powstała „prawie pizza”. Z kurczakiem, kukurydzą i mrożonym groszkiem. 4 porcje: 190-200 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 150 ml mleka 2 łyżki sosu pomidorowego lub łyżka koncentratu 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z pestek dyni
KucharzycaJeśli czytaliście ostatni wpis to: a/ macie już bulion i wiecie, że jest zajebiście dobry, b/ macie w planach zrobienie tego bulionu, bo jesteście ciekawi czy
slodkokwasnaplPrzepis na tę surówkę podawałam już przy okazji przepisu na kurczaka w płatkach kukurydzianych , ale jest ona tak wspaniała i uniwersalna, że myślę że zasługuje na osobny wpis Świetny dodatek do obiadów. Proporcje na sos są idealne, jedynie sól daję do smaku. pół główki białej kapusty 2 marchewki 2 małe cebule 1/3 szklanki cukru pudru pół szklanki majonezu łyżeczka musztardy
BullioPrzepis na tę surówkę podawałam już przy okazji przepisu na kurczaka w płatkach kukurydzianych , ale jest ona tak wspaniała i uniwersalna, że myślę że zasługuje na osobny wpis Świetny dodatek do obiadów. Proporcje na sos są idealne, jedynie sól daję do smaku. pół główki białej kapusty 2 marchewki 2 małe cebule 1/3 szklanki cukru pudru pół szklanki majonezu łyżeczka musztardy
Bulliowrzucić w rękaw do pieczenia. Wkładamy razem do piekarnika na 40-45 minut. Składniki: -3 piersi z kurczaka -spora garść natki pietruszki -dwa ząbki czosnku -suszona żurawina -10 dag zimnego masła -5 młodych ziemniaków -przyprawa do ziemniaków -oliwa z oliwek Na sos: -mały kubek ( 150 g ) serka o smaku szczypiorkowym -3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego -3 rzodkiewki -szczypiorek Piersi nadcinamy
Kulinarne przemysleniaszparagowej. Cudne aromaty ! Tajska zupa z fasolką szparagową Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 spora cebula 4 ząbki czosnku 4 listki limonki kaffir 3 cm świeżego imbiru 2 łyżeczki pasty curry olej do smażenia 2 łyżki sosu rybnego 1000 ml bulionu 400 ml mleczka kokosowego 200 g cienkiej fasolki szparagowej 100 g pędów bambusa
Kulinarne przygody Gatitymałe placuszki i zrobić mini pizze ( i na imprezę jak znalazł ). Teraz zostaje już tylko posmarować placka sosem lub keczupem, posypuję startym serem i szczypiorkiem pokrojonym drobno i układam salami. To moja wersja, Wy możecie dołożyć np. ser feta, pierś z kurczaka, kukurydzę, cukinie i wiele innych. Nie ograniczajcie się :) Całość zapiekam w nagrzanym piekarniku do 220 stopni i piekę
Kuchnia VikiUmili" Składniki: - ok. 120 g rukoli (1 opakowanie) - 1 kula mozzarelli - 1 duża lub 2 małe piersi kurczaka - 10-12 pomidorków koktajlowych - 8 suszonych pomidorów (z zalewy lub nie) - garść ziaren słonecznika - liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczka ziół prowansalskich oraz na sos - 4 łyżki oliwy - 2 łyżeczki ulubionej musztardy - szczypta soli, pieprzu, cukru - siekana bazylia - ząbek czosnku - pół łyżeczki soku
I tu będę miała takie temnie kokardki ale można przygotować inny ulubiony) z pieczoną karkówką, szparagami, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi, w delikatnym sosie z mascarpone i parmezanu. Zamiast pieczonej karkówki (miałam akurat pod ręką) można użyć innych mięsnych resztek z obiadu, lub zwyczajnie podsmażyć pierś z kurczaka. Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z karkówką, szparagami i grzybami (4 porcje) Składniki: 2 łyżki
karmelowyJeżeli lubicie tajską kuchnię to to danie jest właśnie dla Was – lekkie i bardzo pyszne – zielone curry z kurczakiem i warzywami
Kuchenne Wariacjewcale ta marynata nie była taka mocna.Dla Was podaję przepis oryginalny podwójna filet z kurczaka Marynata: 1 ząbek czosnku(dałam 5 ząbków bo jeden stanowczo za mało) 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej musztardy(u mnie rosyjska) 1 łyżeczka ostrej papryki(u mnie wędzona,ale następnym razem
Niespełnione zdolności kulinarnezmiażdżony czosnek. Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy pastę curry, mieszamy. Po minucie dodajemy kawałki kurczaka. Smażymy do momentu aż mięso się zetnie z każdej strony. Dodajemy mleczko kokosowe i wsypujemy fasolkę. Podgrzewamy całość od czasu do czasu mieszając. Sos jest gotowy gdy fasolka zmięknie. Podajemy z ryżem
Qchnia po prostubardziej różową. W między czasie możemy przygotować pieczarki z tego przepisu . Jak mamy już gotową pierś z kurczaka odkładamy ją żeby chwilę odstała i kroimy na plasterki czekamy jak soki wyciekną, przynajmniej ja tak wolę i układamy na talerzu i polewamy sosem z pieczarek i pieczarkami. Pierś z dodatkiem pieczarek idealnie pasuje z batatami z tego przepisu i konfitura
Piekielna Kuchnia Patitego jaką ostrą zupę lubicie. Do garnka wlać 2 litry wody, wrzucić piersi kurze i korpus z kurczaka. Zagotować, zdjąć szumy. Teraz już zmniejszyć gaz, dodać grzybki i doprawić do smaku solą. Gotować 10 minut. Dodać warzywa z paczki, pędy babusa, sos sojowy, chilli posiekane drobno ( można chilli ominąć) i potarty świeży imbir. Zagotować i doprawić w razie potrzeby. Mięso
Kuchnia Pokoleńwlewamy masę do ryżu. Smażymy mieszając do chwili, aż masa jajeczna się zetnie. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i sokiem z limonki. Inspiracja – Kwestia Smaku . Ryż jaśminowy po tajsku może stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem, np. do udek z kurczaka po tajsku (to będzie temat kolejnego wpisu), dań z ryb , czy krewetek . Zaletą kuchni tajskiej jest bardzo swobodna
mojewypiekiinietylkosprawiedliwe, bo zniknie z talerzy w kilka chwil. ;) Składniki dla 4 osób: 500 g mięsa z piersi kurczaka (może też być indyk) 1 łyżeczka suszonych ziół (tymianek, oregano, lubczyk) 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki oleju 1 łyżka miodu 1-2 łyżeczki sosu sojowego 1 duża pomarańcza 1 mango 2 garście nerkowców prażonych garść listków bazylii tajskiej dodatkowo ryż do podania
Pełny talerzjogurtu naturalnego 2 łyżki przyprawy suszonej pomidor-czosnek-czarnuszka (do kupienia w sieciach rossmann) Nadzienie: 3 piersi z kurczaka 3 pomidory malinowe 2 ogórki gruntowe 10 liści sałaty masłowej 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Sos czosnkowy: 1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego 3 łyżki majonezu 3 duże ząbki polskiego czosnku 1 łyżeczka przyprawy
Kuchnia w czekoladziebrandy Zupa Tom Kha Gai podana w wersji Shot Soup ( 9 zł ) - pikantna tajska zupa z kurczakiem na mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej Sałatka Ciepła Koza ( 18 zł ) - mix sałat z ciepłymi grzankami z serem kozim, pomidorkami koktajlowymi i sosem miodowym vinegrette, posypana prażonymi orzeszkami pinii Ciepła Koza Herbata kwitnąca Wschodzące Słońce ( 11,90 zł ) - ręcznie zwijane
Atlas SmakówSzybka domowa chińszczyzna to nic trudnego. Wystarczy chiński makaron, trochę orientalnych sosów, przypraw i obiad w stylu azjatyckim gotowy w kilka minut. Do mięsa używam genialnej
Bernika - moj kulinarny pamietnikplasterkami czosnku i słodką papryką. Ziemniaczki dzielimy na połówki, układamy na talerzu, na wierzchu paski paprykowego kurczaka i czarne oliwki, całość posypujemy posiekaną natką z pietruszki. Jeśli lubicie bardziej ostre potrawy, można dodać oliwę aromatyzowaną chilli. Do dania można podać sos jogurtowy, najlepiej na bazie gęstego jogurtu greckiego z czosnkiem, a natkę pietruszki zastąpić koperkiem czy innymi ziołami, jakie
Moja smaczna kuchniaplasterkami czosnku i słodką papryką. Ziemniaczki dzielimy na połówki, układamy na talerzu, na wierzchu paski paprykowego kurczaka i czarne oliwki, całość posypujemy posiekaną natką z pietruszki. Jeśli lubicie bardziej ostre potrawy, można dodać oliwę aromatyzowaną chilli. Do dania można podać sos jogurtowy, najlepiej na bazie gęstego jogurtu greckiego z czosnkiem, a natkę pietruszki zastąpić koperkiem czy innymi ziołami, jakie
Moja smaczna kuchniaścieramy na specjalnej tarce (jak u mnie). Szczypior kroimy na niezbyt cienkie, ukośne plasterki. Mieszamy, robimy sos łącząc ze sobą wszystkie składniki, pamiętając o dodaniu olejów na końcu. Sałatką polewamy dopiero 5 minut przed podaniem. idealne do ostrych curry lub kurczaka czy wołowiny na wszystkie azjatyckie i indyjskie sposoby
Kuchnia Prezydentowejcebula nam się zeszkli dodajemy kurczaka pokrojonego w grubsze kawałki i doprawiamy solą i pieprzem. Jak kurczak się troszkę poddusi dajemy pomidory obrane i pokrojone w kostkę oraz miód. Kiedy z pomidorów odparuje nam woda i zrobi nam się gęsty sos dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę a jak ona zmięknie to fasolkę odsączoną z puszki. W między czasie gotujemy makaron
Kuchenne Wariacjeminut. Zadowoli wszystkich fanów szparagów, a także tych, którzy lubią makarony, ale nie przepadają za ciężkimi sosami, w których często owe makarony pływają. Zobacz również inne przepisy na SZPARAGI ----> omlet ze szparagami i baleronem coppa , szparagi z boczkiem , szaszłyki z kurczakiem i szparagami Makaron ze szparagami, szynką i mozzarellą - przepis: Składniki: 250 g makaronu 4-6 plastrów szynki
Moje Qulinariaprzyznam się szczerze ostatnio zapomniałam o łopatce wieprzowej, bardziej przerzuciłam się w mojej kuchni na indyka, kurczaka i karkówkę czy schab, a przecież łopatka to bardzo delikatne mięso, które odpowiednio przygotowane, po prostu rozpływa się w ustach a dodatek aksamitnego sosu stanowi świetny uzupełniacz do kluseczek czy kaszy. Polecam :) Składniki - 1 kg. łopatki wieprzowej - 1 duża cebula Marynata - czosnek mielony
Kuchnia z widokiem na ogródwyobrażam sobie oliwek, suszonych pomidorów czy sera ricotta. Kiedyś to górował żółty ser w plastrach, gotowe sosy pomidorowe i przeróżne odgrzewane dania. Tym bardziej cieszy mnie fakt, że opróżnianie lodówki to teraz naprawdę sama przyjemność! Składniki: 2 plastry szynki z kurczaka 3 szklanki nieugotowanego makaronu pełnoziarnistego 1/2 cukinii 10 oliwek zielonych 4 pokrojone w paski suszone pomidory 3 łyżki
Kitchens Alphabetgarnka z kremem kalafiorowym wkładamy pieczarki, sok z połowy limonki i kurczaka. Gotujemy na średnim ogniu, aż kurczak będzie gotowy (5-7 minut). Na minutę przed końcem dodajemy kolendrę i mieszamy. 4. Na dwa głębokie talerze wykładamy "makaron" z cukinii, nakładamy sos i dekorujemy listkami kolendry. Smacznego! :) Przepis bierze udział w akcji
My Culinary Artrozgrzaną patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z sosem tzatziki lub innym jogurtowym sosem.Smacznego!!!A oto inne propozycje na wykorzystanie cukinii:Obiady: Złote placuszki z cukiniiZielone placuszki z cukiniiCukinia faszerowana mięsem mielonym Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywamiLeczo z cukinią i kiełbasą Mięso mielone z cukinią i pieczarkamiZupa-krem z cukinii i ziemniakówPrzetwory
Kuchnia domowa AniTakie szaszłyki to raj dla podniebienia. I wcale nie musi być rozpalony grill aby go zjeść, bo można użyć grillowej patelni. Wiadomo, że z grilla węglowego
Ewa w kuchniciasto francuskie – 1 płatDodatkowo:- sól– pieprz– lubczyk– czosnek granulowany– listek laurowy– oliwa do posmarowania ciasta Sposób przyrządzenia: Udko z kurczaka oczyszczamy.Gotujemy ok. 30 minut w wodzie z dodatkiem soli , pieprzu , lubczyku i liścia laurowego.Po ugotowaniu odsączamy , trzymamy w ciepłym miejscu.Marchewkę obieramy , ścieramy na tarce na grubych oczkach.Ser feta rozdrabniamy i bardzo dokładnie(...)jego środku udko z kurczaka.Nacinamy paski ( ok. 1 cm szerokości ) zarówno z prawej , jak i lewej strony – tak byśmy je mogli potem zaplatac .Mięso gęsto smarujemy przygotowanym sosem serowym i pokrywamy warstwą tartej marchewki.Zaplatamy ciasto tworząc ” mumię „.Całośc delikatnie natłuszczamy oliwą z oliwek.Wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 20 minut ( do momentu aż ciasto
Ostra na SłodkoSkładniki:1 kg młodej kapusty150 g oscypka1 pęczek koperku50 g orzeszków ziemnych uprażonych Sos:200ml śmietany kwaśnej100 ml jogurtu3 łyżki octu balsamicznego białego3 łyżki oliwy z oliweksól ,pieprz młotkowanyKapustę poszatkować w cienkie paski. Dodać posiekany koperek i starty na "łezkach" oscypek .SosŚmietanę wymieszać z jogurtem ,ubijając dodać ocet balsamiczny i oliwę .Doprawić pikantnie solą i pieprzem.Sos wymieszać z kapustą. Odstawić(...)godzinę. Sałatka dzięki dłuższemu macerowaniu staje się bardziej pikantna.Sałatkę nałożyć do miski i posypać orzeszkami.Wersja z kurczakiem, Piersi kurczaka pokroić w paski ,dobrze przyprawić solą ,pieprzem i papryką słodką i usmażyć.Wymieszać z sałatką z kapusty
Kulinarny karnet Christopheraprzestygnięcia.Paprykę, ogórek i fetę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, bulgur mieszamy widelcem i wszytko dodajemy do miski. W szklance mieszamy sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz i koperek. Sosem zalewamy sałatkę i wszystko dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatity