kurczak pieczony - 10104 przepisów (strona:414/674)

Pizza z bobem i kurczakiem. 132

Pewnie większość z Was :) Moja rodzinka uwielbia.  Powiem Wam, że od jakiegoś czasu, zawsze w sobotę robię pizzę.  Mamy takie pizzowe soboty :) Mam piekarnik z funkcją pizza. Piekę w nim pizzę  w temperaturze 310 stopni. Wystarczy 6 minut. Pizza przepyszna.  Tym razem upiekłam pizzę w normalnej temperaturze, ponieważ chciałam podzielić się z Wami przepisem(...)łyżki oliwy z oliwek Szybki sos: 3 łyżeczki keczupu (miałam swojski z cukinii) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1/2 ząbka czosnku sól, pieprz, oregano, bazylia Dodatki: 80 g. piersi z kurczaka 40 g. bobu ugotowanego i obranego 100 g. sera żółtego 1 pieczarka pokrojoną w plasterki kilka plasterków cebuli kawałek papryki, pokrojonej w paski kilka listków bazylii Wykonanie: Drożdże i cukier

Agusiowe smakołyki
Leniwe risotto 130

nawet białego wina nie chciało mi się otwierać i użyłam czerwonego, którego resztka zalegała w lodówce. Ryż arborio powinnam podsmażyć, ale… to lenistwo! 2 porcje: 1 pojedyncza pierś kurczaka 120 g ryżu do risotto (arborio) 200 g pieczarek 50 g parmezanu 1.5 lampki czerwonego, wytrawnego wina 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 pęczka pietruszki sól, pieprz, ekologiczna przyprawa(...)posypujemy połową sera, dodajemy pokrojone w kostkę mięso oraz pokrojone pieczarki. Doprawiamy do smaku przyprawami, zalewamy winem i dolewamy tyle wody, aby sięgała ok. 2 cm ponad składniki risotta. Pieczemy w 190 st. C. Przez 30 minut pod przykryciem – po 15 minutach mieszamy. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę, posypujemy pozostałą częścią sera i pieczemy kolejne 15 minut. Smacznego

Kucharzyca
Marokańskie chlebki do tażinu (tagine) - khobz 180

marokańskiego pieca opalanego drewnem:) Przygotowanie khobz jest czasochłonne, jednak większość tego czasu jest przeznaczona na wyrastanie ciasta. Ciasto zawiera w sobie sporo wody, którą należy stopniowo wgniatać w ciasto, delikatnie skrapiając je w czasie wyrabiania.  Chlebki khobz będą pasowały do dowolnych dań kuchni marokańskiej oraz arabskiej. Śmiało możecie je zestawić z jednym z poniższych tażinów: tażin z kurczaka(...)kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli tażin wołowy z dynią i suszonymi śliwkami   tażin z kurczaka z pomidorami i miodem -Djaj Matisha Mesla tażin z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami Marokańskie chlebki - khobz idealne jako dodatek do tażinu na podstawie przepisu z  culinaryanthropologist na 2 duże płaskie chlebki (starczy dla 4-6 osób) czas przygotowania

Chilli Czosnek i Oliwa
Prosta zupa krem z dyni 107

żyć bez mięsa to najbardziej odpowiedni będzie kurczak albo wołowina. Wszystkie wersję zupy krem z dyni hokkaido są pyszne. Jak upiec dynię w piekarniku Dynię przed dodaniem do zupy można upiec w piekarniku - zajmuje to od 40 minut do 1,5 godziny w zależności, od tego na jak duże kawałki ją pokroimy. Pieczenie dyni w piekarniku nie wymaga  żadnych

Cztery Fajery
Kolorowe Fileciki 71

Kolorowe Fileciki Pyszne soczyste danie z kurczaka z kolorową smaczną pierzynką. Składniki: ·        1 Filet z kurczaka ·        Sól ·        Pieprz ·        Olej do smażenia ·        Przyprawa gyros ·        ½ cebuli(...)Mięso kroimy na cieńsze płaty. 2.    Doprawiamy solą oraz przyprawą. 3.    Obsmażamy na rozgrzanym oleju. 4.    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5.    Cebule obieramy, kroimy drobno i prużymy na rozgrzanym oleju. 6.    Papryki drobno kroimy dodajemy do cebuli. 7.    Ogórki kroimy w kostkę i również dodajemy

Kulinarna Chwila
O Kurcze brukselka 146

Pomysł na soczystego kurczaka z papryką i ziołami Sposób przygotowania: 1.   Z udek wyjmujemy kości, odcinamy odstając skrawki mięsa, doprawiamy solą oraz przyprawą. 2.   W środek mięsa wkładamy po 2 kuleczki mozzarelli i 2 kuleczki brukselki. 3.   Zawijamy udka, tak żeby przykryć farsz. 4.   Układamy w rękawie do pieczenia i dodajemy pozostałą brukselkę. 5.   Pieczemy

Kulinarna Chwila
Rolada drobiowa z pieczarkami i boczkiem 169

płaty, rozbijamy tłuczkiem. Mięso przyprawiamy przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym i pieprzem. Mięso układamy na desce na kształt prostokąta. Na nim rozsypujemy posiekaną natkę pietruszki, połowę przesmażonych pieczarek z cebulką i boczkiem oraz starty żółty ser. Całość zwijamy w rulon, owijamy nićmi. Mięso układamy w foremce lub naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy olejem i pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez

VioletoweKucharzenie
DROBIOWY KEBAB NA TALERZU 232

całą noc. Następnego dnia: Filety z kurczaka wyciągamy z lodówki, aby się ogrzały. Cebulę obieramy i kroimy na pół. Jedną połówkę cebuli umieszczamy w środku obręczy i wbijamy w nią patyczek do szaszłyków (jak na zdjęciu poniżej). Aby konstrukcja była bardziej stabilna możemy użyć więcej niż jednego patyczka  (u mnie podczas pieczenia całość się przechyliła, więc ustabilizowałam ją wbijając

Kuchnia MagdaLeny
PAŁKI Z KURCZAKA ZAPIEKANE Z PAPRYKĄ I CEBULAMI 146

ostra mielona olej Wykonanie: * Pałki z kurczaka nacieramy solą, pieprzem, oprószamy ziołami prowansalskimi, papryką słodka i ostrą. Odstawiamy do lodówki na min 3 godz. * Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na duże kawałki. Cebule kroimy na ćwiartki, czosnek obieramy.  * Do naczynia żaroodpornego wkładamy warzywa, na to układamy pałki,polewamy delikatnie olejem,  zamykamy. Pieczemy ok godziny, co jakiś czas podlewając

Z Majeczką w kuchni
Naleśnikowe szaszłyki 173

Składniki: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody mineralnej 2 -3 jaj 1 1/2 szklanki mąki tortowej  szczypta  gałki muszkatołowej i soli do smaku olej

kgwjanczewo
BABECZKI Z KURCZAKA Z JARMUŻEM 149

smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filety z kurczaka rozbijam. Tnę na kawałki mogą być kwadraty takie by zmieściły się do foremek. Mięso doprawiam solą i pieprzem. Foremki wykładam mięsem. Następnie robię farsz. FARSZ Z JARMUŻEM Farsz odkładam na bok by przestygł. Następnie za pomocą łyżki faszeruję babeczki. Na wierzch kładę ser żółty. Piekę w piekarniku przez 30 min Góra-dół

Gotowanie Patki
Piknik Smakosza vol.4 - relacja 148

smacznego upiekłam ? Powiem, że nie tylko piekłam ;) A na moim stole pojawiły się: * torcik brownie z malinami i tymiankiem *  kruche ciasto z serem i porzeczkami * pomarańczowe muffiny z jagodami i kruszonką * francuskie tartaletki z karmelizowaną cebulą i tymiankiem * tarta z grzybami, rozmarynem i gorgonzolą * calzone z cukinią i gorgonzolą * sandwiche - z kurczakiem, z jajkiem, z falafelkami * deser z mascarpone

kolorowotorcikowo
Kieszonki z piersi kurczaka z jagodami goji i orzechami nerkowca na szafranowym puree z kalafiora 195

bułki tartej) i łyżkę wody. Wymieszać. Piersi kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Ostrym i cienkim nożem zrobić kieszonkę w połowie wysokości fileta, uważając aby nie przeciąć boków. Wypełnić farszem i spiąć szpikulcami do mięsa lub wykałaczkami. Gotowe kieszonki wysmarować olejem i doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym

Oryginalny smak
Udka z kurczaka w marynacie klasycznej, pieczone w rękawie. 254

musicie wypróbować :) Składniki : 5 udek z kurczaka 2 ząbki czosnku pieprz, domowa vegeta szczypta chili Marynata klasyczna Roleski   3 łyżki dobrej oliwy Wykonanie : Udka umyć i osuszyć, posypać vegetą, pieprzem,chili, natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz marynatą i oliwą. Odstawić na godzinkę do przegryzienia smaków. Udka przełożyć do rękawa do pieczenia. Cebulę pokroić w ćwiartki i także włożyć

Sama słodycz i szczypta chili
Pierś z kurczaka z pomidorami. 18005

soli plasterek sera żółtego oliwa Pierś z kurczaka nacinamy, robiąc kieszonki. Posypujemy tymiankiem i papryką. Do każdej kieszonki wkładamy plasterek pomidora oraz kawałek plastra sera - solimy. Kropimy oliwą. Tak przygotowaną pierś układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej folią aluminiową i posmarowanej oliwą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 30 - 40 minut. Podajemy z surówką

Moje-pitraszenie
Tarta z cukinią 175

przez ok 15 min. Cukinię, kurczaka pokroić w mniejsze kawałki. Podsmażyć z pokrojoną cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kilkoma kroplami sosu sojowego i rozgniecionym przez praskę czosnkiem. Posypać poszatkowaną natką. Przełożyć wszystkie składniki na podpieczony spód, zalać rozbełtanymi jajkami ze śmietaną i mlekiem posypać ostrą papryką i startym serem. Piec

Gaździnka warzy
Skrzydełka zapiekane z cytryną (danie z piekarnika) 169

najmniej 0,5 kg skrzydełek z kurczaka 1 mała cytryna 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu sól, pieprz odrobina oliwy z oliwek Skrzydełka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, tzn. każde skrzydełko przeciąć na 3 części, z których powstaną 2 pałeczki i lotka. Przygotowane mięso ułożyć w naczyniu do pieczenia. Do miski wlać sos sojowy, dodać miód

Ugotować
Sałatka z makaronu ryżowego 215

Bardzo prosta, nieskomplikowana, a na dodatek smaczna sałatka, może się wpisać do ulubionych, naszych sałatek na przyjęcia i na co dzień, spróbujcie, zdegustujcie! Składniki: 1 paczka

kgwjanczewo
Pikantne skrzydełka z miodem 119

łyżka miodu 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/3 łyżeczki soli Sposób przygotowania: 1. Składniki na marynatę wymieszać. 2. Skrzydełka umyć i osuszyć. 3. Przygotowane skrzydełka dokładnie obtoczyć w marynacie. Odstawić na kilka godzin do lodówki. 4. Skrzydełka przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem ok. 40 min. w temperaturze

A Ty Smakuj Mnie
Paprykowy bakłażan z piersią z kurczaka i frytki do tego :) 180

czasie przygotowujemy farsz. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, tak samo postępujemy z paprykami i cebulką. Przyprawiamy, mieszamy i odstawiamy na chwilkę. Osuszonego bakłażana oprószamy lekko solą i ulubionymi przyprawami, faszerujemy, na wierzch kładziemy plastry pomidora i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180* na 30 minut, 5 minut przed końcem pieczenia posypać tartym serem :)  Jeżeli chcesz zrobić frytki zapraszam

Zdrowie na języku :P
Zapiekanka z kurczakiem i porem 396

kawałki. Delikatnie rozbić tłuczkiem, oprószyć przyprawą do kurczaka i czosnkiem granulowanym. 2. Pora obrać, pokroić na krążki. 3. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć porem, następnie dodajemy mięso ułożone bardzo blisko siebie. 4. Wierzch posmarować majonezem, byle nie za grubo :) 5. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st i piec 45-60 minut. Kwadrans przed końcem ściągnąć

Kuchnia domowa Ani