kurczak pieczony - 10104 przepisów (strona:409/674)

Zupa dyniowa z imbirem 189

Zupa dyniowa z imbirem jest to zupa sezonowa. Jednak obecnie dynię możemy kupić przez cały rok, a także w postaci mrożonej, więc tą potrawę możecie przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Warkocz z ciasta francuskiego z kurczakiem i brokułem 191

środku ciasta francuskiego rozsmarować przeciec pomidorowy, ułożyć kurczaka oraz brokuły. Na koniec posypać serem. Boki ciasta francuskiego ponacinać na paski. Zaplatać na przemian paski raz z lewej raz z prawej strony. ( patrz film poniżej). Ciasto posmarować jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piec przez ok 20-25 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni

Kulinarne przygody
Tarta z kurczakiem i pieczarkami 114

Wszystkie składniki podsmażamy, doprawiamy do smaku. Mieszamy z kurczakiem pokrojonym w paski. Formę żaroodporną o średnicy 28 cm wykładamy ciastem francuskim. Podpiekamy 5 minut w 180 stopniach. Posypujemy bułką tartą, wykładamy farsz. Zalewamy sosem: wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą. Z pozostałego ciasta francuskiego robimy paski, układamy na cieście. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach

słodki bratek
Sałatka z rukoli, buraczków i awokado 234

Sałatka z rukoli, buraczków i awokado to propozycja Madzi na pyszną kolację. Idealnie dobrane składniki, świetnie będą się komponowały z szybkim dressingiem. Lista składników i przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone nuggetsy z kurczaka 120

pieprzem. 3. Mleko zmiksować z mąką, przyprawą do kurczaka, curry, jajkiem, następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. 4. Kawałki fileta przełożyć do ciasta, wymieszać tak aby każdy kawałek był pokryty ciastem. Następnie każdy kawałek fileta obtoczyć w pokruszonych płatka kukurydzianych, układać na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

Szalona Kuchnia Eweliny
Kurczak caprese 226

sól, pieprz, oregano suszone, bazylia suszona olej Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy sola oraz pieprzem. Nożem robimy nacięcia pod kątem i wkładamy w nie po plasterku mozzarelli oraz pomidora. Tak przygotowane piersi układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym oliwą. Oprószamy odrobiną soli, pierzu oraz obficie bazylią i oregano. Piersi pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Smacznego

Życie ze smakiem
Gulasz drobiowy z czerwoną fasolą 178

Dania z wykorzystaniem mięsa drobiowego są bardzo szybkie w przygotowaniu. Teraz za oknem coraz piękniejsza pogoda więc trzeba korzystać i jak najwięcej czasu spędzać na wolnym

Ala piecze i gotuje
Miodowo - orzechowy kurczak w sosie bazyliowym 182

wszystko dokładnie wymieszać. 2.  Piersi z kurczaka umyć, podzielić na dwie części i na każdej z piersi wykonać nacięcia w odległości około 1 cm. Następnie obtoczyć w marynacie i odstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie każdą pierś zawinąć w folię aluminiową, podlać pozostałą marynatą, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Miodowo - orzechowy kurczak w sosie bazyliowym 147

wszystko dokładnie wymieszać. 2.  Piersi z kurczaka umyć, podzielić na dwie części i na każdej z piersi wykonać nacięcia w odległości około 1 cm. Następnie obtoczyć w marynacie i odstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie każdą pierś zawinąć w folię aluminiową, podlać pozostałą marynatą, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Chrupiące kopytka z papryką 299

warzywami. Uwielbiam je z gulaszem, bitkami, pieczoną kaczką lub z kotletem de volaille. Najczęściej podaję z mięsem i ulubionymi dodatkami. Jeśli jest to gulasz lub bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę z pora lub z kiszonych ogórków i cebuli. Jeśli podaję z kaczką lub faszerowanymi roladkami z kurczaka to wybieram tarte buraczki z jabłkiem na ciepło lub kapustę

Zasmakuj Kuchni
Chrupiące kopytka z papryką 367

warzywami. Uwielbiam je z gulaszem, bitkami, pieczoną kaczką lub z kotletem de volaille. Najczęściej podaję z mięsem i ulubionymi dodatkami. Jeśli jest to gulasz lub bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę z pora lub z kiszonych ogórków i cebuli. Jeśli podaję z kaczką lub faszerowanymi roladkami z kurczaka to wybieram tarte buraczki z jabłkiem na ciepło

Zasmakuj Kuchni
Pieczone skrzydełka z kurczaka 154

false false false MicrosoftInternetExplorer4 Skrzydełka z kurczaka moczymy w zimnej wodzie, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Śmietanę łączymy z przyprawą i sosem. Mięso przekładamy do miski, dodajemy marynatę i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na min 1 godz. Po tym czasie skrzydełka wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 min ( w zależności od wielkości skrzydełek ) w temperaturze

R'n'G Kitchen
Pomysł na… pierś indyka w sosie dyniowo-curry 157

łyżki mleka kokosowego 3 łyżki gotowanej dyni (lub pieczonej, lub puree) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego przyprawy: curry, czubryca, garam masala, sól olej kokosowy do smażenia Mięso kroimy w kostkę, posypujemy curry i czubrycą. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mięso. Dynię, mleko kokosowe i koncentrat pomidorowy blendujemy na krem, dodajemy do kurczaka. Doprawiamy garam masala i solą, dusimy przez

Kucharzyca
Piersi z kurczaka z cytryną 146

smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą smarujemy kurczaka. Odstawiamy na min. 2 godziny w chłodnie miejsce. Drugą cytrynę przekrawamy wzdłuż i kroimy w cienkie plasterki. Mozzarelle także kroimy w półplasterki. Zamarynowane piersi nacinamy w poprzek pod skosem tworząc tzw. kieszonki. Do każdej kieszonki wkładamy po kawałku cytryny i mozzarelli. Pieczemy w naczyniu wysmarowanym tłuszczem (pod przykryciem) w temperaturze

Pobite gary Barbary
Ryż z warzywami i kurczakiem w sosie pomidorowym (z piekarnika) 203

oregano a następnie wszystko mieszam. Kroję pierś z kurczaka w kostkę, przyprawiam obficie curry, solą, papryką słodką (najlepiej jest zostawić na jakiś czas przyprawione mięsko wtedy lepiej smakuje ale nie jest to konieczne) i wykładam na wcześniej przygotowane warzywa. Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C z termoobiegiem i piekę przez ok 1,5 godziny. Na koniec wykładam

Kuchnia Viki
Zapiekanka makaronowa z kruszonką 138

kostkę filety z kurczaka i gotować wszystko razem 7 minut. • Wrzucić do sosu ser żółty starty na tarce, makaron, brokuła i wszystko wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem lub olejem. • Bułkę tartą wymieszać z roztopionym masłem do konsystencji mokrego piasku i posypać wierzch. • Piec w temp. 200 st.C

To co kocham
Cytrynowy kurczak w białym winie 125

oliwek Sposób przyrządzenia 1. Umyte udka z kurczaka natrzyj solą i pieprzem. ułóż w naczyniu żaroodpornym. 2. Dodaj obrane ząbki czosnku w całości i cząstki cytryny ze skórką. 3. Całość polej 3 łyżkami oliwy z oliwek, dodaj tymianek ( listki) i wymieszaj ( najlepiej rękoma). 4. Całość zalej białym winem. 5. Piecz w 180*C przez 45min przykryte folią aluminiową

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kurczak tandoori masala z mleczkiem kokosowym 179

kurczaka umyć i osuszyć. Zasypać przyprawą do kurczaka, podsmażyć na oleju i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Paprykę pokroić w paseczki i wysypać na mięso. Cebulę pokroić w kostkę. Mleczko kokosowe połączyć z cebulą i wszystkimi przyprawami. Dobrze wymieszać i wylać na mięso. Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika. Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni. Najlepiej smakuje

kuchnia doski
Pierś z kurczaka po hawajsku 150

oliwek ser żółty oregano Sposób wykonania: Piers z kurczaka dokładnie płuczemy, dzielimy na kilka filetów. Oprószamy przyprawą do gyrosa i obsmażamy na oliwie z oliwek z obu stron. Pierś przekładamy do naczynia żaroodpornego, na każdy filet nakładamy po plasterku ananasa i posypujemy startym żółtym serem(ilość wedle uznania) oraz oregano. Pieczemy około 35-40 min w tem 180st.   Smacznego

Smaki Natalii
Skrzydełka w miodzie i musztardzie 200

filety z kurczaka. Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka Marynata: 3 łyżki miodu 3 łyżki ostrej musztardy 3 łyż ki sosu sojowego 2 łyżki oleju pieprz i sól  zioła prowansalskie słodka i ostra papryka suszony czosnek Składniki marynaty dokładnie wymieszać, posmarować umyte i osuszone skrzydełka. Włożyć do rękawa piekarniczego i piec ok. 40 minut. Następnie rozciąć rękaw i zrumienić

Czerwień i błękit
SKRZYDEŁKA W MIODZIE 142

papryki  *łyżeczka soli  *łyżeczka przyprawy do kurczaka *3 łyżki oliwy  *1 łyżka miodu. Wykonanie: Skrzydełka rozciąć na 3 części ( wykorzystujemy tylko 2 części skrzydełek a tzw lotki można użyć do zupy). Przyprawy wymieszać z oliwą i natrzeć skrzydełka. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie piec ok. 40 minut

Zrób to smacznie
pomarańczowe pałki kurczaka z piekarnika... 176

sztuki, pałki z kurczaka 8 sztuk/większe pałki kurczaka dobrze opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym wycisnąć sok z 1 pomarańczy i wymieszać w marynacie z oleju, rozmarynu, curry, pieprzu, kucharka, przyprawy w płynie wlać marynatę do pałek, dobrze je natrzeć i schować do lodówki najlepiej na całą noc przed pieczeniem wycisnąć sok z 2 pomarańczy i polać nią pałk

W Mojej Kuchni Lubię
Piersi z kurczaka pod marchewkową pierzynką i puree z kalafiora (411 kcal) 206

pół i rozbijamy tłuczkiem. Obsypujemy przyprawą do kurczaka. Marchew ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę. Cebulę i marchew podsmażamy na patelni i odstawiamy do wystudzenia. Piersi układamy w naczyniu żaroodpornym. Jajko mieszamy z jogurtem, dodajemy marchew z cebulą, curry, sól i pieprz. Tak przygotowaną masę wykładamy na kotleciki. Pieczemy bez przykrycia w temp. ok 180 stopni

e-PrzepisyKulinarne
Piersi z kurczaka faszerowane gorgonzolą i suszonymi pomidorami w szynce schwarzwaldzkiej 150

oliwy z zalewy od suszonych pomidorów Piersi z kurczaka nacinamy w taki sposób żeby powstała nam kieszonka. Do kieszonek wkładamy pokrojoną w kostkę gorgonzolę i suszone pomidory pokrojone w kostkę. Gotowe piersi obkładamy dokładnie szynką szchwardzwaldzką i układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie przykrywamy folią aluminiową ( błyszczącą stroną od spodu) i pieczemy 20-30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

Piekielna Kuchnia Pati
Pasztet drobiowy z suszonymi śliwkami 153

rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, pokrojone śliwki, obie papryki, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy ręką. 6. Pasztet przekładamy do aluminiowych foremek, pieczemy przez około 1h, w temperaturze 180 stopni

Szefowa kuchni
Pasztet drobiowy z suszonymi grzybami 197

rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, pokrojone grzyby, obie papryki, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy ręką. 6. Pasztet przekładamy do aluminiowych foremek, pieczemy przez około 1h, w temperaturze 180 stopni

Szefowa kuchni
Boczek faszerowany kurczakiem 340

deski. Na mięsie rozłożyć masę z piersi  kurczaka. Boczek zwinąc w roladę i związać sznurkiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na noc do lodówki. Po tym czasie boczek w naczyniu podlać szklanką wody i przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1,5 godziny, podczas pieczenia można polać wytworzonym

Monia miesza i gotuje
Domowa wędlina z piersi kurczaka 145

łyżka oliwy ze słoiczka 1 łyżka kaparów 2 ząbki czosnku  1/2 łyżeczki pieprzu  1/2 łyżeczki rozmarynu  2 łyżki żelatyny  rękaw do gotowania  Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę taką średniej wielkości, przełożyłam do miski i dodałam w miarę drobno pokrojone pomidory wraz z oliwą, kapary, obrany i posiekany drobno ząbek czosnku,pieprz, rozmaryn i wymieszałam(...)drugą połową mięsa, dodałam żelatynę i dokładnie wszystko wymieszałam. Odstawiłam na kilkanaście minut, żeby żelatyna mogła się połączyć z mięsem. Odcięłam długi kawałek ok. 40 cm rękawa do pieczenia. Do środka włożyłam mięso, ale tak żeby było na środku, a po bokach zostały końce rękawa żeby związać go ściśle jak cukierka.  Do garnka wlałam wodę i włożyłam dokładnie związany

Kuchnia na wzgórzu
Kolorowa sałatka z tortellini 348

ciasta pomysłów wiele, to nie mam dla kogo piec:) Sama nie przejem blachy ciasta, a Mąż nie chce mi pomóc :D A czy Wy macie jeszcze miejsce w brzuchach na cokolwiek, czy w święta skutecznie się "zapchaliście " ?! Bo mam dla Was coś dobrego...  Tą pyszną sałatkę z dodatkiem tortellini i kurczaka zrobiłam na święta, ale równie dobrze można podać

Kuchnia w czekoladzie
Grillowana i soczysta pierś kurczaka z warzywami + przyprawy kuchni egipskiej 180

potas. Składniki: - 1 podwójna pierś z kurczaka - mieszanka warzyw (wedle uznania) - naczynie żaroodporne - folia aluminiowa - przyprawy: kurkuma , pietruszka, fenkuł, pieprz, mięta, sól jodowana, kolendra, trochę cukru brązowego. Rozgrzewamy piekarnik na 190stopniach z funkcją grilla. Pierś lekko rozbijamy, wrzucamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego folia aluminiową wraz z warzywami, przyprawiamy. Pieczemy ok 25min, od czasu do czasu przekładając mięso

upichcona
Makaron ze szparagami 165

Sezon szparagowy już się rozpoczął. Nie trwa zbyt długo, więc trzeba go wykorzystać ile się da. Jeśli lubicie dania z szparagami to polecam Wam makaron z

Ala piecze i gotuje
Kolorowa pasta i basta. Na poniedziałkowy obiad antykryzysowy mini - roladki drobiowe na penne brokułowym :) 160

sera żółtego kilka wiórków masła Przygotowanie: Pierś z kurczaka dzielimy na małe kotleciki, które dobrze rozbijamy. Solimy, pieprzymy. Smarujemy cienko serkiem topionym. Kładziemy na każdym po plasterku sera żółtego i kawałeczek masła. Zawijamy ścisło w małe roladki. Oprószamy szafranem dla uzyskania intensywnie żółtej barwy. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie pieczemy przez 45 minut w foli. W tym czasie gotujemy

Kuchnia po mojemu
Udka zapiekane z serem i pomidorem 193

olej i przesmażyć z obu stron udka z kurczaka. Gdy mięso będzie miało złoty kolor - przełożyć je do naczynia żaroodpornego.  Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Ser mozzarella wyjąć z opakowania, wylać zalewę i pokroić w plasterki. Na każde udko nałożyć plasterek pomidora i sera. Przygotowane udka wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem około 15-20 minut

Ugotować
Kurczak w sosie porowym 18637

wierzchu masła oraz osadu. Stosowane jest do smażenia, pieczenia. Można na nim smażyć w bardzo wysokiej temperaturze ze względu na wyższą  temperaturę dymienia niż zwykłe masło. Masło klarowane jest delikatniejsze w smaku. Jest to czysty tłuszcz, który nie zawiera tak wiele alergenów jak zwykłe masło. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 1 por 250 g pieczarek 1/4 łyżeczki tymianku

O kuchni z uczuciem
Kurczak w sosie kaszubskim z kaszą gryczaną 947

Czy można zrobić pyszne danie w pół godziny? A no można. Dzisiaj u mnie właśnie był taki obiad i powiem Wam, że byłam pozytywnie zaskoczona smakiem

Ala piecze i gotuje
Udka z kurczaka po chińsku z surówką coleslaw 346

puder- 1 łyżeczka * przyprawy: sól, pieprz Udka z kurczaka: Najpierw przygotować marynatę, czyli posiekać cebulę i papryczkę chili na drobno, imbir zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie ww. składniki wymieszać w misieczce, dolać sok z cytryny, sos sojowy, wodę, miód i wymieszać. Umyte udka przełożyć do rękawa do pieczenia i wlać marynatę. Zamknąć worek klipsem i całośc dokładnie

Kraina Miodem Płynąca
KURCZAK NA RYŻU 503

solą, pieprzem, obiema paprykami (lub ulubioną przyprawą do kurczaka). Wkładamy do lodówki na 1h. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy, dodajemy wodę, przecier pomidorowy,trochę soli  i pieprzu. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Na blaszkę wysypujemy ryż i zalewamy go przygotowaną zalewą. Na to układamy przyprawione udka. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 180st przez około 1 .5h w zależności

Walijskie Pichcenie
podudzia marynowane w przyprawie do kurczaka... 116

łyżka umyte podudzia osuszyć recznikem papierowym przyprawę do kurczaka w misce wymieszać z olejem, sokiem z cytryny i dobrze wymieszać do marynaty włożyć podudzia i mocno je ponacierać marynatą przykrytą folią miske schować na całą noc do lodówki podudzia przełożyć do garnka, przykryc pokrywką i w piekarniku nagrzanym do 220C piec około 35 minut po tym czasie zdjąć pokrywkę

W Mojej Kuchni Lubię
Udka zapiekane z papryką i cebulą 293

Udka z kurczaka upieczone w sałatce paprykowo cebulowej z  tego przepisu 2 udka sól, przyprawa typu vegeta 1 słoiczek (400 - 500 ml) sałatki paprykowo cebulowej Udka przyprawić lekko solą i vegetą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i umieścić w piekarniku. Piekarnik ustawić na 200 stopni. Piec bez przykrycia ok. 40 minut od momentu osiągnięcia pożądanej temperatury. Po tym czasie naczynie

Praktyczna pl
Szaszłyczki z kurczakiem i ananasem 237

powstał rulonik. Tak robimy z całym kurczakiem. Następnie rozgrzewamy na patelni nieco oleju i obsmażamy szaszłyczki. Śmietanę mieszamy z ulubionymi przyprawami. My robiłyśmy wersję dość łagodną w smaku, ale jeśli ktoś preferuje można doprawić na ostro. Obsmażone szaszłyczki odsączamy   na ręczniku papierowym, a następnie układamy na blaszce do pieczenia i polewamy przygotowaną śmietaną. Wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni

Kolizje Smaków
Zupa z kurek z pęczakiem 134

myślę o ciastach, choć zawsze w sezonie owocowym piekłam często. Domownicy - fani mięsa, ryb i warzyw nie rzucają się na ciasta. Zupa grzybowa jest prawdziwym rarytasem w moim domu. Ulubiona to oczywiście krem borowików, najlepiej tych zbieranych przez całą naszą czwórkę w podkarpackich lasach. Zupa z kurek na wywarze z kurczaka, z dodatkiem pęczaku również trafiła w gusta całej naszej

Czerwień i błękit
Najlepsze skrzydełka kurczaka z grilla 287

Wykonanie: Marynata- wszystkie składniki mieszamy I nacieramy udka kurczaka. Miskę przykrywamy folia- odstawiamy na min 1 godzinę do lodówki- najlepiej na całą noc :) Grillowanie udek to 15-25 min - w zależności od wiekości udek . Przy grillowaniu nie powinno być płomieni. Od czasu do czasu przewracamy je. Gotowe :) Ja podałam z pieczonymi ziemniakami I mizerią. Smacznego

Smaki Edyty
Roladki z kurczaka z serem feta i pesto 523

minut, odcedzić i odstawić. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, a następnie przekroić wzdłuż tak by powstały 4 cienkie filety. Następnie każdy filet roztłuc bardzo cienko. Na każdym filecie położyć kawałek fety i zwinąć w szczelną roladkę.  Następnie każdą owinąć dwoma plastrami boczku. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i piec roladki z każdej strony po około 6 minut aż ładnie

Zabawa smakiem
Filety kurczaka pieczone w wiórkach kokosowych - fit schabowe. 448

być może i nieco kaloryczne (nie dajmy się zwariować), bo mają w sobie naturalne tłuszcze, ale dzięki temu świetnie sprawdzają się do panierowania mięsa, które później będzie pieczone. Z ich pomocą zrobimy naprawdę smaczne i wilgotne mięsko, znacznie smaczniejsze niż wyszłoby w panierce z bułki, a dodatkowo w całym domu będzie pachnieć palonym kokosem. W rezultacie otrzymamy panierkę wytrawną(...)można w podobnej panierce przygotować roladki, czy jeszcze inne dania z mięsa drobiowego. A może Wy macie jakieś swoje ulubione, odchudzone dania? ;-) Podzielcie się w komentarzach. Składniki: filety piersi kurczaka - 2 sztuki  sok wyciśnięty z 1 cytryny sól, pieprz, słodka czerwona papryka 100 g wiórków kokosowych 1 jajo 50 ml mleka Wykonanie: Filety porozcinać na cienkie kawałki. Można

Poezja Smaków - blog kulinarny
Czwartek: Nuggetsy z frytkami z różnych warzyw i surówką 107

upiec. Najlepiej smakuje mieszanka różnych frytek: z marchewki, pietruszki, selera i batata. Pięknie pachną, wyglądają i mają niesamowity smak. Szczególnie super wypada pietruszka, o której Agnieszka mówi, że tylko pieczona ma sens. Warzywne frytki dobrze jest dość solidnie podpiec, nawet leciutko przypalić, bo wtedy są pysznie chrupiące. Jeśli chodzi o przyprawy, to panuje tu absolutna dowolność. My lubimy dodatek(...)frytek. Jako dodatek do frytek super sprawdzi się klasyczna surówka z kapusty, której delikatna kwaskowość stanowi przyjemny kontrapunkt dla słodkich frytek. Składniki: Nuggetsy 500 g polędwiczek z indyka lub kurczaka 2 szklanki migdałów 1 duże jajko lub dwa małe Sól Pieprz Frytki 2 marchewki 2 pietruszki 1 batat Kawałek selera korzeniowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka soli

Niedzielny kucharz
Skrzydełka ze śliwką zawinięte w boczek pieczone na marchewkach 86

pikantnych skrzydełek kurczaka . Na środku skrzydełka, w zgięciu tworzy nam się kieszonka i tam kładziemy śliwkę, ściskamy i owijamy ciasno paskiem boczku, spinamy wykałaczką. Marchewki obieramy i kroimy w grube słupki, cebule na ćwiartki. Na dno blaszki lub naczynia żaroodpornego wrzucamy marchewki i cebule. Na takim warzywnym ruszcie układamy zawinięte skrzydełka. Wrzucamy kilka gałązek rozmarynu i pieczemy w piekarniku

Tajemnice Smaku