kulki w płatkach - 1185 przepisów (strona:29/79)

Ciastka owsiane bez cukru 190

drobną kostkę. Miód i olej podgrzać, żeby olej się rozpuścił. Do oleju dodać jajko, roztrzepać widelcem. Mąkę, płatki, proszek i przyprawę wyspać do miski, wymieszać. Wlać płynne składniki, dodać bakalie, wymieszać. Zwilżonymi dłońmi nabierać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, formować kulki, następnie spłaszczać. Ciastka układać na blasze w niewielkich odstępach. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15 minut

Obiad gotowy
Ciastka francuskie z "Marmoladem" 126

false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ciasto wykrawamy, przy pomocy szklanki do drinków, tniemy (nie do końca), na 4ry…”płatki zawijamy. Pozostałe ciasto wykrawamy kieliszkami, umieszczamy na tamtych, ułożonych w foremkach do muffinek. Na środek każdego, przy pomocy łyżki do carvingu, umieszczamy kulkę marmolady. Całość zapiekamy 20 min w temp. 180°C. Posypujemy cukrem pudrem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Ciasteczka owsiane bez pieczenia (w 5 minut) 4438

całość, by uzyskać jednolitą masę - masa będzie szybko gęstnieć, ale też się studzić, bo już samo dodanie płatków zmieni temperaturę całości.  Łyżką lub dłonią nabieramy porcje masy i formujemy ciastko (od nas zależy czy będzie ono płaskie czy w formie kulki lub jeszcze innej), układamy na desce z papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki, aby je schłodzić

Kolorowy Przepisownik
Klopsiki w sosie koperkowym 239

zetrzeć na tarce (robię to za pomocą małego blendera;). Do dużej miski przełożyć mięso mielone, namoczone płatki (lub kajzerkę), utarty czosnek i cebulę, jajko, sól i pieprz. Masę mięsną należy dokładnie wyrobić, aby wszystkie składniki połączyły się.  Uformować niewielkie kulki, obtoczyć je w mące i podsmażyć na oleju. Smażyć krótko tylko do lekkiego zrumienienia klopsików. Obsmażone klopsiki

Codziennik Kuchenny
Ciasteczka owsiane z suszonymi bananami i czekoladą 179

czekolady (użyłam mlecznej) Masło/margarynę utrzeć z cukrem i następnie zmiksować z jajkiem. Wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie wymieszać i połączyć z bananami oraz posiekaną (nie na drobno!) czekoladą. Z masy formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę delikatnie spłaszczyć i umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Miedzy ciastkami należy

Di gotuje
Mega Ciastka z Masłem Orzechowym i M&M`s 266

tylko do momentu połączenia się składników i na wolniejszych obrotach. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z sodą, potem płatki owsiane i na końcu czekoladę pokrojoną na grube kawałki i 1/3 części M&M`s. Z ciasta formuję ugniatając w dłoniach nieduże kulki, tak ok. 1 kopiasta łyżka ciasta. Układam na blaszce wyłożonej papierem, lekko spłaszczam i wciskam

Blondynka Gotuje
Chleb orkiszowy ze słonecznikiem i płatkami owsianymi 252

Odstawiamy na około 10 - 15 minut w ciepłe miejsce. 2. W dużej misce mieszamy mąkę, sól, słonecznik i płatki owsiane. 3. Do miski z suchymi składnikami dodajemy rozpuszczone drożdże i dolewamy porcjami letniej wody. Mieszamy ciasto ręką, aż powstanie nam zgrabna kulka. Jeśli ciasto jest za suche dodajemy jeszcze wody, a jeśli się lepi do rąk to dosypujemy mąki

W kuchni Katie
Wilgotne ciastka kokosowo-owsiane z czekolada, bez jaj czyli Slodki Czwartek odc.85 298

masła lub margaryny bez mlecznej 80-100 ml kefiru (nam alergolog zezwolił i czasem stosuję) Mąkę, wiórki, płatki i cukier mieszamy w misce, ucieramy z masłem by powstały drobne okruszki. Dosypujemy czekoladę i dolewamy kefir, zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulki i spłaszczamy je. Ciastka (u mnie 25 szt.) układamy na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy w piecu nagrzanym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kuchenny harmonogram - 'Sekrety dekorowania potraw. Profesjonalne techniki stylizacji' - CARA HOBDAY & JO DENBURY 150

wstaw do lodówki * zamarynuj wołowinę w niemetalowym pojemniku, przykryj i włóż do lodówki * przygotuj czekoladowe płatki i schowaj do szczelnego pojemnika  * przygotuj czekoladowe trufle  W danym dniu: * przygotuj piankę o smaku bazylii i wstaw do lodówki  * przygotuj warzywne kulki zblanszuj i wstaw we wrzącej wodzie  * wybierz gałązki ziół do przybrania * ustal ostateczną prezentację grzybów

ClauditteMissCooking
Szyszki 140

ogniu, praktycznie cały czas mieszając. Gdy nie będzie już żadnych grudek zdejmujemy garnek z ognia i wrzucamy najpierw płatki kukurydziane i mieszamy do czasu, aż przynajmniej trochę zmiękną. Następnie dodajemy ryż preparowany i posiekane drobno orzechy i dokładnie wszystko mieszamy.Formujemy kulki lub w kształt tradycyjnych szyszek i odkładamy w zimne miejsc, np. do lodówki. U mnie stały cały

charlotte gotuje
Sałatka z melonem na roszponce 281

skropienia5-6 kwiatków nasturcjiMelona pokroić na małe kawałki. Na talerzach ułożyć listki roszponki. Następnie na sałacie ułożyć kulki mozzarelli oraz kawałki melona. Pomiędzy ułożyć zwinięte kawałeczki szynki. Całość posypać przyprawą do sałatek i skropić delikatnie oliwą. Sałatkę udekorować jeszcze kolorowymi płatkami nasturcji i podawać

Monia miesza i gotuje
Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym i migdałami 243

poradzi. Marynowanego w oliwie z oliwek, koperku, czosnku i cytrynie łososia zapiekam w foli, a następnie podaję na poduszeczce ze szpinaku i sera pleśniowego. Do tego podaję kulki z ryżu basmati, świeżej rukoli i słodkiej kukurydzy. Doskonałe połączenie smaków. Bardzo polecam!  SKŁADNIKIna 2 porcje:1 filet z łososia (około 300 g)oliwa z oliwek1 łyżeczka skórki otartej(...)Dopieprz i dosól do smaku (soli nie potrzeba wiele).Upraż na patelni garść płatków migdałowych, na złoto-brązowy kolor.Na talerzu ułóż podłużną porcję szpinaku, na to wyłóż kawałek upieczonego łososia i posyp uprażonymi migdałami.Ryż basmati nakładaj łyżką do lodów lub zwykłą łyżka, w formie kulek. Polej dla ozdoby polewą balsamiczną i podaj z Kawałkom cytryny. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Kokosowo-owsiane ciasteczka Fit 252

malaksera, dodać oliwę, jajko, daktyle, wiórki, aromat, zmiksować na gładką masę, dodać otręby, płatki owsiane, siemię lniane, dokładnie wymieszać (ale już bez siekania). Odstawić na 20 min aby siemię namokło. Piekarnik nastawić na 175 st z termoobiegiem. Mokrą ręką brać garść ciasta, formować w kulkę o wielkości około 5 cm. Rozpłaszczać na blaszce na grubość około 1 cm. Piec(...)duże jabłka) 3 łyżki oliwy 1 jajko kilka kropel aromatu kokosowego 3 łyżki siemienia lnianego 1 szklanka otrębów prażonych (gryczanych lub pszennych lub żytnich lub innych) 1 szklanka płatków owsianych 10 pokrojonych w dużą kostkę daktyli suszonych 80 gr wiórków kokosowych opcjonalnie 2-4 łyżki cukru brązowego lub stewii lub cukru brzozowego (ja nie dodawałam). 1/2 łyżeczki cynamonu

moj przepis na
Jaglane krakersy z parmezanem 190

stopni. W mikserze umieścić płatki migdałowe i rozdrobnić na drobno żeby przypominały mąkę. Do miksera dodać płatki jaglane i dalej rozdrabniać - następnie dodać masło, parmezan, zioła i sól i mieszać pulsacyjnie do uzyskania lepkiej jednolitej masy - powinna zlepić się w kulkę. Uciąć dwa kawałki papieru do pieczenia - żeby były wielkości blachy do pieczenia. Na jednym papierze rozpłaszczyć ciasto, następnie przykryć

Cooking for Emily
Słodkie wegańskie kulki 149

łyżki oleju kokosowego Wszystkie składniki wsadzamy do malaksera i miksujemy, aż powstanie gęsta masa. Formujemy kulki i na kilka godzin wstawiamy do lodówki. Ponadto można użyć przeróżnych owoców suszonych takich jak: żurawina, morele itp., dodać orzechy, sezam, wiórki kokosowe, płatki owsiane błyskawiczne. Na końcu można je również obtoczyć w wiórkach kokosowych. Życzę Wam wszystkiego zdrowego i smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Bezglutenowe raffaello 183

mleka roślinnego 1 łyżka mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych wiórki kokosowe do obtoczenia (jedna łyżka) Płatki zalać wodą lub mlekiem roślinnym. Gotować, aż jaglanka będzie bardzo gęsta. Wystudzić. Dodać mąkę kokosową lub zmielone wiórki i wymieszać. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w wiórkach kokosowych, przełożyć do pojemnika. Schłodzić w lodówce.   Wartości odżywcze

Chocolate Muffin Blog
Walentynkowe trufle daktylowo-czekoladowe 150

mieszając po każdych 30s, aby się nie przypaliła. Zmieszać masę daktylową z roztopioną czekoladą i dodać płatki jaglane.  Wstawić całość do lodówki na ok 30 minut. Suszone buraki rozdrobnić w blenderze na pył.  Po wyjęciu masy z lodówki ulepić małe kulki i obtoczyć je w buraczanym pyle (najlepiej dwa razy, aby miały intensywny kolor).  Gotowe kulki

wegujemy
Ciasteczka babci Jasi 173

szkl.mąki 1 margaryna 2 jajka 1/2 szkl.cukru cukier waniliowy 1 łyżka proszku do pieczenia rodzynki, czekolada Płatki pokruszyć, dodać margarynę , jajka , cukier i proszek do pieczenia oraz pokrojone bakalie i czekoladę.Zagnieść ciasto .Odrywać po małym kawałku ciasta ,formując małe kulki i układać na blaszce, lekko przycisnąć -rozpłaszczając każdą kulkę. Piec około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym

Moje domowe kucharzenie
A takie tam ciasteczka 166

DSkładniki:garść sezamugarść ziaren słonecznika1/2 szkl. brązowego cukrugarść rodzynekgarść mieszanki orzechów i suszonych owoców1 szkl. płatków owsianych1 szkl. muesli 1/2 szkl. mąki 3/4 kostki masła1/4 łyżeczki sody oczyszczonej1/4 łyżeczki proszku do pieczenia  roztrzepane jajko Wszystkie składniki dobrze wymieszałam, formowałam kulki, które układałam na blaszce zachowując spore odstępy i ciastka spłaszczałam łyżką. Piekłam w temperaturze

NA MOIM TALERZU
Proste i zdrowe ciasteczka owsiano-bananowe 205

zwarta, jeśli taka nie jest dodajemy więcej płatków (wszystko zależy od wielkości naszych bananów). Na koniec do naszej masy dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki żurawinę (,jeśli nie lubimy żurawiny możemy ją zamienić np. na rodzynki). Znów mieszamy. Odstawiamy masę na 3-4 minuty. Z masy w dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe (można dłonie lekko zwilżyć(...)nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 15 minut. Ciasteczka ściągamy z blaszki po wystudzeniu. Ciasteczka są naturalnie słodkie i miękkie. Do przygotowania ciasteczek wykorzystałam płatki owsiane górskie ekstra z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze. http://www.mlynystoislaw.pl/ Smacznego Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu

Słodkie okruszki
PYSZNE BŁYSKAWICZNE DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE 265

poziomki) - kruszonka - lukier marcepanowy (lub dowolny inny) Kruszonka: - 50g zimnego masła - 50g cukru trzcinowego lub ksylitolu, lub zwykłego - 100g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 3-4 łyżki płatków migdałów + płatki migdałów do obsypania drożdżówek Wszystkie składniki dokładnie zagnieść w dłoniach, powinny się utworzyć grudki kruszonki, odstawić. W misie miksera utrzeć żółtka ze szczyptą soli, cukrem trzcinowym i rozkruszonymi drożdżami(...)kawałki (ciasto nie powinno się kleić, powinno być także bardzo elastyczne). Z każdego kawałka formujemy kulkę, którą następnie rozpłaszczamy dłońmi, smarujemy delikatnie rozbełtanym białkiem, nakładamy konfiturę lub świeże (lub mrożone) owoce, pokrojone na mniejsze kawałki (gdy są duże), posypujemy kruszonką, ja dodatkowo posypałam jeszcze płatkami migdałów i te z dodatkiem mrożonych poziomek posypałam odrobiną cukru trzcinowego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Smaczne Zdrowe
Jak zrobić labneh (ser z jogurtu)? - przepis krok po kroku 193

labneh lubię najbardziej! 1. Do przygotowania kulek z serka labneh potrzebujesz serka, który odcedzał się przez 3 lub więcej dni. Posmaruj dłonie oliwą i tocz z kawałków labneh kulki wielkości orzecha włoskiego. Raz na jakiś czas umyj ręce i od nowa posmaruj oliwą. Kuleczki ułożone na talerzyku możesz wstawić na dzień lub dwa do lodówki, aby obeschły (będą(...)czosnek niedźwiedzi, miętę), za'atar, posiekaną papryczkę chilli lub suszone płatki chilli i tak naprawdę wszystko, na co masz ochotę. Ja pierwszą partię serka obtoczyłam w suszonym czosnku niedźwiedzim, papryce i za'atarze. Do drugiej dodałam świeży tymianek i czerwony pieprz.  3. Słoik umyj, sparz wrzątkiem i wysusz. Kulki labneh ułóż ciasno w słoiku i zalej oliwą

Chilli Czosnek i Oliwa
SZARLOTKA Z NUTĄ POMARAŃCZY 142

cynamonowi. Krucha kruszonka z dodatkiem płatków owsianych kontrastuje z soczystymi jabłkami. K usząca?  Jest obłędnie pyszna i z całą pewnością będzie Waszą ulubioną! Spróbujcie !!! POTRZEBUJEMY:  KRUCHE CIASTO:  200 g zimnego masła 300 g przesianej mąki 100 g lub mniej cukru pudru 2 żółtka Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki. MASA JABŁKOWA

WYSPA SZCZĘSLIWA
Bezglutenowe kruche ciastka z masłem orzechowym i czekoladą 216

odnośnie czekolady to się nie martwcie, mam patent na to, aby jej nie marnować Przygotowanie: Zblenduj płatki owsiane (ale nie na mąkę), umieść wszystkie składniki w misce i zagnieć ciasto. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, odmierzaj porcje ciasta małą łyżeczką, formuj kulki i rozpłaszczaj, tak żeby nie były grubsze niż 5 mm. Jak widać, idealnie wyciska się

greenscarf
Bezglutenowe wegańskie ciasteczka digestive 207

soli pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (ja pominiecie, to nic się nie stanie) Przygotowanie: Zblenduj płatki owsiane (ale nie na mąkę), umieść wszystkie składniki w misce i zagnieć ciasto. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, odmierzaj porcje ciasta małą łyżeczką, formuj kulki i rozpłaszczaj, tak żeby nie były grubsze niż 5 mm. Jak widać, idealnie wyciska się

greenscarf
CIASTECZKA OWSIANE Z RODZYNKAMI ORZECHAMI I MIGDAŁAMI 156

płatków migdałów  100 g masła łyżeczka sody łyżka miodu 3 łyżki wody Wykonanie: Do mąki dodać płatki, zimne masło, sodę, wodę. Wszystko dobrze zagnieść. Dołożyć orzechy, rodzynki, migdały, miód, wymieszać. Na papier do pieczenia wykładać ciasteczka- formujemy je robiąc z ciasta kulkę wielkości orzecha włoskiego i spłaszczając w dłoni. Ciasteczka piec ok 15 minut

Z Majeczką w kuchni
Ciasteczka jaglano - kokosowe 203

miodu prawdziwego 30 g mąki jaglanej 1 łyżka cukru trzcinowego do posypania ciastek Wsypać do miski płatki jaglane i wiórki,wbić jajka,dodać miód,roztopione masło i wymieszać dokładnie. Odstawić na 10-15 minut. Następnie wsypać mąkę jaglaną i dłońmi lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki rozpłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,każdą lekko posypać

Kolorowa kuchnia Elki
Chrupiące ciasteczka z płatków jęczmiennych (truskawkowe) 210

masło/margarynę ze szczyptą soli i cukrem. Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Na końcu wmieszać pokruszone truskawki i mikro kropelki. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem

Di gotuje
CHRUPIĄCE CIASTECZKA OWSIANE 166

ksylitolu z wanilią (lub cukrem waniliowym) na puch. Następnie dodajemy jajko, masę ucieramy. Dodajemy partiami płatki wymieszane z mąką, solą i sodą, całość dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy bakalie (u mnie same orzeszki), mieszamy. Z masy odrywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dłońmi rozpłaszczamy każdą kulkę

Smaczne Zdrowe
Gotowane klopsy z szynki 185

zimowy obiad. Składniki : * 400g mielonego mięsa z szynki wieprzowej * mała cebula * ząbek czosnku * 3 łyżki zmielonych płatków owsianych * jajko * sól, pieprz, mielony imbir i cynamon - do smaku * szklanka rosołu Przygotowanie : Wszystkie składniki na klopsy dobrze wymieszać, przyprawić do smaku i uformować kulki. Na dobrze rozgrzanej patelni obsmażyć mięso z każdej strony, podlać szklanka rosołu i dusić do miękkości. Podawać

Magiczne Życie Marty
Sniezne kule 132

stężenia - na około  1,5- 2 godziny. Na 3 osobne talerzyki wysypujemy: - wiórki kokosowe, - płatki migdałowe,  - wiórki ze skórką pomarańczową. Następnie łyżeczką "wykrawamy" czekoladę i formujemy z niej małe kuleczki. Czekolada w rękach będzie nam się roztapiać, wtedy obtaczany kulki kokosowe - w wiórkach kokosowych, kulki migdałowe w migdałach etc. Pamiętajcie, że kuleczki nie mogą być

dlaSmaQ
Pełnoziarniste owsiane ciastka z żurawiną i słonecznikiem 121

cukier wsypać do miski. Dodać jajka, ekstrakt waniliowy i masło i zacząć wyrabiać. Dodać uprażone płatki owsiane (ciepłe) i uprażony słonecznik (ciepły). Wyrobić, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Pod koniec dodać żurawinę i jeszcze chwilę wyrabiać. Z ciasta formować kulki (w zależności od upodobania, ja formowałam wielkości trochę większej niż piłeczka do golfa, tak, że na 1 blasze

CookYourself