pół łyżeczki proszku do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Masło ucieramy z cukrem na białą masę. Mieszamy z żółtkiem. Wsypujemy płatki i mąkę, proszek oraz sól.Zagniatamy ciasto. Blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze w sporych odstępach. Ciastka powinny być dość grube ponieważ rozpływają się na blasze. Pieczemy
Dzieje kuchennej Wiewiórymiseczki, zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 5 minut. Następnie odsączamy z nadmiaru wody. Przekładamy daktyle do misy blendera z nożami. Dodajemy płatki migdałowe i miksujemy do uzyskania czegoś w rodzaju mokrego piasku. Z masy formujemy w dłoniach kulki. Następnie obtaczamy je w ciemnym kakao. Warto trufelki wstawić na kilka minut do lodówki. Smacznego
Słodkie okruszkikokosowych 1 łyżka dobrego kakao szklanka płatków owsianych - użyłam górskich Przygotowanie: w misce mieszam sypkie składniki, czyli: suszone owoce z wiórkami, płatkami i kakao, rozgniatam dwa banany, łączę z resztą składników, hmmm.. rękoma najlepiej, formuję nieduże kulki i lekko spłaszczam na kształt okrągłego ciasteczka, piekę w temp. 180 C przez około 20 minut, bez termoobiegu na środkowej
Zasmakuj Kuchniaromatyczne - po prostu pyszne. To idealne, rozgrzewające danie na jesień! Składniki: 1 duży bakłażan 6-8 plastrów szynki parmeńskiej 1 kulka mozarelli 1 puszka pomidorów drobno krojonych Mutti 1 ząbek czosnku 1/2 białej cebuli 1/4 łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki miodu oliwa z oliwek sól, pieprz kilka listków rozmarynu Przygotowanie: Bakłażana pokroić
Kulinarne Inspiracje700g. dokładnie oczyszczonego mięsa wieprzowego z łopatki 230g. pęczaku 6 szt. czerwonej papryki 1 szt mozarelli w kulce 2 niewielkie ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych sól, pieprz, rozmaryn, cukier, odrobina czili w płatkach Pęczak ugotować na pół-miękko. Dokładnie oczyszczone (z tłuszczu i włókien) mięso zmielić przez maszynkę. Wymieszać mięso z kaszą, doprawiając szczyptą soli i pieprzu, oraz przeciśniętym
Lubię to gotujęMasło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera. Dodajemy jajko i mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas miksując. Na koniec dodajemy płatki owsiane i prażone migdały i całość mieszamy do powstania lepkiej masy. Z naszego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
Zawsze głodna!kandyzowanej skórki pomarańczowej pół szklanki ziaren słonecznika pół szklanki żurawiny Masło zmiksować z cukrami i jajkiem. Dodawać mąkę z proszkiem. Następie płatki owsiane. (Gdy ciasto jest zbyt lepie, dosypać mąkę). Wsypać dodatki i wymieszać łyżką. Formować małe kulki i układając na blaszce docisnąć ręką, tworząc okrągle ciasteczka. Piec w temp. 160 st. przez 20 minut. Po upieczeniu można udekorować
Mój Smak na Życiegrubych oczkach, odsączyć z soku. Siemienie lniane zalać 3 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia. Do miski wsypać otręby, mąkę i płatki oraz cynamon. Połączyć z siemieniem lnianym oraz jabłkami. Nakładać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę kulki i je rozgnieść. Posypać przyprawą do piernika. Piec ok. 15 minut w 170 stopniach. Jedno ciacho ma 43 kcal oraz
Czarnawisienkazupełnie innego, co świetnie sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe każdego dnia, jak i przekąska na imprezę sylwestrową. :)Składniki (na 6 porcji):1 opakowanie ciasta francuskiego100 g łososia wędzonego1 kulka mozzarelli3 pomidory200 ml śmietany 30%4 jajkakilkanaście listków bazyliisólpieprz białypłatki chilli lub odrobina posiekanej papryczki chilliPrzygotowanie:Pomidory kroimy w poprzek na ok. 0,5 cm plastry. Śmietanę i jajka łączymy(...)pieprzem. Mozzarellę kroimy w grubą kostkę. Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Na nie kładziemy łososia i pomidory i zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Wszystko posypujemy mozzarellą i posypujemy płatkami chilli, a na wierzch kłądziemy listki bazylii.Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra/dół) na ok. 25 minut, aż ciasto się zarumieni i delikatnie urośnie. Po wyjęciu
Zakręcony Wideleckukurydzianejszczypta solizimna woda gazowana+ olej do smażeniaprzygotowanieKwiaty cukinii delikatnie oczyść, urwać ze środka pręcik i wystające na zewnątrz zielone łodyżki.Z kulki mozzarelli urywać po kawałku serka takiej wielkości, aby zmieścił się w kwiatku. Lekko zakręcić końcówki płatków, tak aby zamknąć całość.Przygotować tempurę: wymieszać mąkę pszenną z kukurydzianą, dodać gazowaną wodę, lekko posolić. Ciasto
Stare Garystron.Masę cukrową ugniatamy przez chwilę w dłoniach, żeby zmiękła. W zależności od wielkości kwiatków, jakie potrzebujemy kulamy kilkanaście kulek w różnych rozmiarach.Kulki kładziemy w odstępach od siebie między dwie warstwy foliowej koszulki. Zgniatamy dłonią tak, by powstały płatki. Brzegi możemy dodatkowo spłaszczyć palcem jeśli chcemy, żeby różyczki miały bardzo cienkie i delikatne krawędzie. Płatki sklejamy od najmniejszych
Ciastkozercypuszystą masę. Dodajemy jajko i dobrze ubijamy.2. Po trochu dodajemy mąkę, sodę, sól, cynamon, kakao, cały czas ucierając.3. Wsypujemy płatki owsiane, czekoladę pokrojoną na małe kawałki, rodzynki. Składniki łączymy łyżką.4. Z ciasta lepimy małe kulki o średnicy na oko 4-4,5 cm.5. Układamy na posmarowanej tłuszczem/wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w sporych odstępach
Malowane smakiemolej - musi on osiągnąć temperaturę ok.190*C. Jeśli nie posiadamy specjalnego termometru moment ten sprawdzamy wrzucając mały kawałeczek ciasta - olej będzie dobry jeśli kawałek ciasta po wrzuceniu zacznie skwierczeć.Kulki smażymy około 2 minuty - może być to jednak czas krótszy, więc należy dokładnie obserwować pączuszki, aby zbyt mocno się nie przypiekły. Struffoli wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz(...)rondelku, na małym ogniu podgrzewamy miód - gdy zacznie on bulgotać i osiągnie bardzo płynną konsystencję rondel zdejmujemy z ognia. Każdą usmażoną kulkę obtaczamy równomiernie w miodzie i obtaczamy w ulubionych posypkach lub cukrze pudrze (preferowane są również płatki migdałów, sezam, kakao, starta czekolada) - wedle smakowych upodobań! Zachęcamy do spróbowania
Symfonia Smakówmąka pszenna typ 500 350g maślanka (prawdziwa bez dodatków) 3g drożdże instant 20g słód jasny pszeniczny ( dałam 2 łyżeczki cukru trzcinowego) 8g sól 20g polski olej rzepakowy 112g płatki owsiane ( nie błyskawiczne) 1 faza : zimny rozczyn 12 godzinny 150g mąka owsiana razowa 100g mąka pszenna typ 500 350g maślanka o temperaturze 20 st. C 20g słód jasny pszeniczny(...)sól 20g olej rzepakowy Wszystkie składniki ciasta mieszaj 20 minut. Podziel na 8 części (po 100g) i uformuj kulki. Następnie każdą z nich przetnij na pół. Teraz każdą połówkę delikatnie zroluj aby nabrały długości i obtocz w płatkach owsianych lekko dociskając. Napisałem w składnikach 112 g płatków owsianych ponieważ tyle mi się przykleiło ale może być nieco mniej
Stare Garydobrze. Owsianka z musem truskawkowym i twarogową kulką (2 porcje) 4 łyżki owsianki jabłko i cynamon 40 dag truskawek plaster twarogu wiejskiego (ok. 10 dag) 2 łyżki gęstego jogurtu listki mięty do dekoracji cynamon do posypania Do dwóch szklaneczek wsyp po dwie łyżki płatków owsianych. Zalej je wrzątkiem do poziomu płatków odczekaj kilka minut do chwili aż zmiękną(...)Umyj i obierz truskawki. Zmiksuj je blenderm na gładki mus. Do twarożku dodaj jogurt i rozgnieć go dokładnie. Zrób z twarożku dwie kulki. Na owsiankę wlej po połowie musu truskawkowego. Na górze ułóż kulkę twarogu i listek mięty. Oprósz cynamonem
Gotuj Sam!namawiać. Te soczewicowe kulki wyglądają, pachną i smakują tak, że jem je jak szaleniec. Mąż i córka szaleją razem ze mną. Delikatnie chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, oblane aromatycznym sosem warzywnym subtelnie słodzonym suszonymi morelami - takie są wegańskie pulpety. Pyszności! Polecamy! Składniki na 15 pulpetów: 3 szklanki ugotowanej soczewicy (brązowej lub zielonej), 1 szklanka płatków owsianych, 2 cebule(...)łyżeczce), świeża natka pietruszki do ozdoby. Wykonanie: Cebulę szklimy na patelni i umieszczamy wraz z ugotowaną soczewicą, płatkami owsianymi i przyprawami w blenderze lub robocie kuchennym. Blendujemy do uzyskania klejącej masy. Dodajemy pokrojone na drobne kawałki suszone morele, a następnie formujemy kulki. Wykładami pulpety do naczynia ceramicznego i pieczemy 20 minut w temperaturze 190 stopni. Pod koniec pieczenia zalewamy
Jeść, by żyć w zdrowiutypu 500 350 g maślanki (prawdziwej bez dodatków) 3g drożdży instant 20 g słodu jasnego pszenicznego (użyłam miodu) 8 g soli 20 g polskiego oleju rzepakowego ok. 112 g płatków owsianych (nie błyskawiczne) 1 faza : zimny rozczyn 12 godzinny 350 g maślanka o temperaturze 20 o C 3 g drożdże instant 20 g słód jasny pszeniczny (24 g miodu(...)oleju rzepakowego Wszystkie składniki ciasta mieszaj 20 minut. Podziel na 8 części (po 100 g) i uformuj kulki. Następnie każdą z nich przetnij na pół. Teraz każdą połówkę delikatnie zroluj aby nabrały długości i obtocz w płatkach owsianych lekko dociskając. Tak przygotowane bułki pozostaw na 50 minut do rozrostu końcowego w ciepłym miejscu i przykryte ściereczką. Wypiekaj
Weekendy w domu i ogrodziesmażenia sos 250 ml śmietany (dałam 18%) 1/3 szklanki mleka 100 g startego sera szczypta płatków chilli sól Mięso włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę sól i pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć delikatnie pulpety z każdej strony(...)obsmażeniu ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Delikatnie skropić olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10 minut. Śmietanę wymieszać ze startym serem, mlekiem , płatkami chilli i solą. Wlać na pulpety i ponownie zapiekać około 15-20 minut. pulpety pieczone w sosie serowym
O kuchni z uczuciembudyń waniliowy 2 jajka 4 żółtka jaja kilka kropli aromatu waniliowego 2 łyżki kakao 1 szklanka kulek czekoladowych tłuszcz do formy Pianka i góra ciasta: 6 białek (pozostałych z masy serowej i ciasta) 1 szklanka cukru 1/3 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki płatków migdałowych Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, rozwałkować na stolnicy i przenieść na wałku
Tradycyjna Kuchniamąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 40 g świeżych drożdży 1,5 szklanki mleka 3 łyżki płynnego miodu 5 łyżek oleju Polewa 100 g masła 150 g płatków migdałowych 4 łyżki miodu Krem 750 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 200 g masła 4 łyżki cukru pudru Wykonanie Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę(...)stolnicę przesiać mąkę z cynamonem, wlać wyrośnięte drożdże, olej i miód. Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Zrobić kulkę i pozostawić do wyrośnięcia. Blaszkę 32x20 cm wyłożyć papierem i wyłożyć ciasto. Polewa W rondelku roztopić masło, dodać miód i płatki migdałowe. Podgrzać i wymieszać. Posmarować ciasto polewą przed pieczeniem, a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
O kuchni z uczuciemsłonecznika dodatkowo dodałam szczyptę cynamonu Wykonanie: banany rozgniatamy na papkę np. widelcem, następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki czyli masło orzechowe, płatki owsiane, żurawinę, kokos, pestki dyni i słonecznika oraz szczyptę cynamonu, całość dokładnie mieszamy i formujemy formujemy kulki które, delikatnie spłaszczamy ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15-20 minut na złoty kolor
Słodkie zapomnienieinnej rzeczywistości. Pamiętam okres w Polsce, kiedy czekolada, a nawet kakao było zdobyczą. Pamiętam czasy jak z koleżankami robiłyśmy owsiane kulki czekoladowe. Były to proste słodycze ale bez niezdrowych dodatków i konserwantów. Wtedy nie było nawet błyskawicznych płatków owsianych! Przykra prawda ale prawda! Producenci oszukują jak tylko mogą. Tam gdzie tylko mogą ładują chemię, bo oczywiście taniej. Czekolada
codojedzeniamigdałów 2 łyżki ziaren słonecznika Banany zblendować do uzyskania gładkiej masy. Żurawinę i migdały posiekać i wymieszać z bananami, płatkami owsianymi oraz ziarnami słonecznika. Masę nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po nałożeniu każdą kulkę rozpłaszczyć. Piec ok. 10 minut w temperaturze 180°C. Ciastka powinny być lekko brązowe
Bulliododać mleczko kokosowe, konfiturę z płatków róży, kardamon i cukier z prawdziwą wanilią, wymieszać ( patrz FILM ). Do obtoczenia: 2. Zmiksować płatki róży i wiórki kokosowe, przesypać do miseczki. 3. Z gotowej masy na trufle formować w rękach kulki i obtaczać je w zmielonych wiórkach kokosowych z różą. Gotowe trufle wstawić do lodówki na parę godzin (jeśli masa na trufle
Mała Cukierenkaszkl. brązowego cukru 4 łyżki roztopionego masła 2 dojrzałe banany 1 łyżeczka proszku do pieczenia wiórki lub płatki żurawiny do wyboru Jajka , cukier, miksujemy. Rozdrabniamy widelcem banany i dodajemy.Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Formujemy kulki, układamy na papierze do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 20 min w temp. 170-180 stopni. Ciastka są miękkie, lekko
WYSPA SZCZĘSLIWAmigdałów 2 łyżki ziaren słonecznika Banany zblendować do uzyskania gładkiej masy. Żurawinę i migdały posiekać i wymieszać z bananami, płatkami owsianymi oraz ziarnami słonecznika. Masę nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po nałożeniu każdą kulkę rozpłaszczyć. Piec ok. 10 minut w temperaturze 180°C. Ciastka powinny być lekko brązowe
Bulliomasy pokroić nożem na 8 w miarę równych części. Z każdego kawałka uformować kulkę. Każdą z kulek lekko rozpłaszczyć i przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia. Delikatnie rozwałkować. Przy pomocy noża podnieść każdy płatek i lekko rozpłaszczyć go palcami nadając mu bardziej naturalny kształt. Jeden z płatków zrolować. Posłuży on za środek róży. Trzymając w jednej
maniapieczeniastarta na małych oczkach (ok.100g) ok.30g masła orzechowego cynamon coś do posłodzenia (daktyle, miód, cukier, słodzik) mielone orzechy Większą część płatków zalać ok.80ml wrzątku, posolić lekko, przykryć i odstawić do wchłonięcia. Zmieszać dokładnie z resztą składników. Formować kulki, a następnie obtoczyć je w orzechach. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin
More food, love and dreamsbłyskawicznych 200g suszonych śliwek (siekamy) Sposób przygotowania: Jajko, ksylitol, sól, syrop z agawy, cynamon, olej (w płynnej postaci) miksujemy dodajemy płatki owsiane, żytnie, sodę, suszone śliwki, mieszamy odkładamy na około 5 minut z ciasta formujemy w rękach kulki i rozpłaszczamy na kształt ciasteczek układamy ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce pieczemy w temperaturze 180ºC przez około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsuchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić i najlepiej na drugi dzień pokruszyć do miski. Dodać rum, nutellę, pokrojone orzechy, migdały płatki, kokos, rodzynki i wszystko razem zagnieść. Ciasto powinno być wilgotne i klejące by można było uformować kulki. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodać nutelli lub rumu. Z ciasta uformować kulki-bajaderki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć
Ala piecze i gotujemomentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodaję jajka, cukier, mąkę i mieszam do połączenia składników. Kiedy powstanie gładka masa dodaję płatki owsiane i mieszam do połączenia się składników. Masę wkładam na około 30 minut do lodówki. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego (ok 3 cm), układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozgniatam widelcem tworząc charakterystyczną kratkę. Piekę 20 minut
Magiczna kuchnia Dariicukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Partiami dodawać do masy. Wsypać płatki, dokładnie połączyć (zagnieść ręką, ciasto będzie bardzo gęste). Na końcu wsypać jagody, połączyć.Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.Piec w 180 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeamaretto 100 g migdałów w płatkach 100 g białej czekolady Marcepan ugnieść z likierem. Nabierać łyżeczką i formować małe kuleczki. Płatki migdałowe rozgnieść lub lekko zmiksować w blenderze. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i zamoczyć w niej kulki z marcepanu. Następnie każdą z nich obtoczyć w migdałach. Schłodzić przez kilka minut, aby czekolada zastygła. Przełożyć do zamykanego pojemnika
wyzwania kuchenne