trzy, cudowne, jesienne smaki. Możesz przygotować wszystkie za jednym razem albo wybrać ulubiony i cieszyć się każdym kęsem. Zapraszam! Składniki (30 kulek 10 g): 250 g puree z pieczonej dyni 100 g suszonych daktyli 100 g zmielonych płatków owsianych (lub mąka owsiana) 30 g orzechów włoskich płynne słodzidło do smaku: miód, syrop klonowy, syrop daktylowy itp SMAK 1: łyżeczka(...)rozdrabniaczu bądź użyć już gotowej mąki owsianej. Orzechy włoskie drobno posiekać. Puree, daktyle i płatki owsiane wymieszać. Spróbować i dosłodzić wg uznania płynnym słodzidłem. Masę podzielić na 3 równe części. SMAK 1 : Do pierwszej dodać cynamon i łyżkę mąki kokosowej, ugnieść ręką. Formować małe kulki ok 10 gramowe SMAK 2 : Do drugiej części dodać roztopioną gorzką czekoladę i szybko
Mój pomysł naząbki czosnku garść listków bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka masła (opcjonalnie) 0,5 łyżeczki cukru (jeśli pomidory są kwaskowe) odrobina płatków chili lub mielonej ostrej papryki sól świeżo zmielony pieprz 1-2 kulki mozzarelli WYKONANIE: Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie pomidory natnij od dołu lekko na krzyż(...)cebulę, od czasu do czasu mieszając. Dodaj starty na tarce o drobniutkich oczkach czosnek i podgrzewaj jeszcze 1 minutę , mieszając. Dorzuć pokrojone pomidory, sól, pieprz do smaku, odrobinę płatków chili, masło, cukier (opcjonalnie), posiekane listki bazylii (kilka odłóż do ozdoby) i podgrzewaj całość przez około 4-5 minut , aż połowa pomidorów się rozpadnie, a z reszty powstanie sos. Odcedzony
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżeczka aromatu cytrynowego Ciasteczka migdałowe Wykonanie tradycyjne: Do miski wsypujemy obie mąki, cukier, płatki migdałowe, proszek do pieczenia - mieszamy. Dodajemy posiekane masło, jajko i aromat cytrynowy - wszystko razem wyrabiamy dłońmi do uzyskania konsystencji mokrego piachu. Z powstałego ciasta formujemy w dłoniach kulki o średnicy około 4 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy(...)lekko brązowe. Studzić poza piekarnikiem. Ciasteczka migdałowe Wykonanie TM5: Do kielicha wsypujemy obie mąki, cukier, płatki migdałowe, proszek do pieczenia. Dodajemy posiekane masło, jajko i aromat cytrynowy - wszystko razem rozdrabniamy - 20 s / obr. 6. Z powstałego ciasta (o konsystencji mokrego piachu) formujemy w dłoniach kulki o średnicy około 4 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
peggiwkuchniwody dodatki: 10 żeńskich kwiatów cukinii (z małymi cukinkami) oliwa 2 ząbki czosnku 1 kulka mozzarelli 125 g 4 łyżki pokruszonej gorgonzoli, lub jeśli nie lubisz - ricotty 4 łyżki świeżo startego parmezanu 2 garście listków bazylii opcjonalnie: szczypta papryczki chilli w płatkach Przygotowanie szybkiej pizzy z patelni: Zacznij od przygotowania ciasta, które ja robiłam ręcznie, ale możesz też(...)się do piekarnika. Piekarnik ustaw na górną grzałkę na 240 stopni C. Z pierwszej kulki ciasta uformuj placek o średnicy patelni, może być wałkiem, może być dłońmi, i przełóż na patelnię. Posmaruj ciasto oliwą przy pomocy pędzelka i posyp wierzch posiekanym ząbkiem czosnku. Kulkę mozzarelli odsącz z zalewy i podziel na kawałki. Ułóż połowę mozzarelli na cieście, następnie dodaj
Chilli Czosnek i Oliwaopcję przygotowań) płatki owsiane- wszystko razem wymieszać do nasiąknięcia płatków, zdjąć z ognia i pozostawić przez chwilę do ostudzenia- jeżeli wsypaliśmy całe płatki, rozdrobnić blenderem gotową masę- masa będzie bardzo klejąca, więc przed ulepieniem każdej kulki należy maczać dłonie w zimnej wodzie, ułatwi to tworzenie kuleczek- z masy formować kuleczki mniejsze niż orzech włoski, układać na talerzu wyłożonym folią(...)gotowe kuleczki owsiane chłodzić 1-2 godziny, przechowywać w lodówce i wyjmować tuż przed podaniem Kuleczki z powyższego przepisu są w smaku mocno owsiane, lekko cynamonowe, więc jeśli jecie płatki owsiane nie tylko ze względu na ich zdrowotne i dietetyczne właściwości, ale po prostu lubicie ich smak, ten przepis jest dla Was.Takie owsiane kuleczki są świetną przekąską, zamiennikiem dla słodkich
Smakołyki Berenikilitr zakwasu ( wystarcza na około 4 l żurku ) : 1 słoik o pojemności 1 litra 5 czubatych, łyżek mąki owsianej lub 6 łyżek płatków owsianych, zmielonych w młynku do kawy 1 główka czosnku 15 kulek ziela angielskiego i tyle samo ziaren pieprzu 3-4 liście laurowe woda ewentualnie łyżeczka soku z kiszonych ogórków lub kapusty dla przyśpieszenia fermentacji gaza , plus
Ogrodnik w podróżyrumiano. Następnie wlewam mleczko kokosowe i wodę. Całość mieszam i duszę ok 5 min dodaję koperek i czerwoną paprykę w płatkach. Mieszam. Duszę aż całość zrobi się gęsta. Podaję z pieczonymi kulkami ziemniaczanymi
Gotowanie Patkikilka łyżek cukru pudru, a dopiero potem stopniowo dodawałam mascarpone. Użyłam też 2 barwników w żelu – niebieskiego i zielony, oraz kilka ozdób typu płatki śniegu, drobniutkie białe i srebrne kuleczki (spódnica Elsy) oraz czerwone kulki (spódnica Anny). Przygotowałam jedną jasną masę i podzieliłam ją na części. Odłożyłam kilka łyżek jasnej masy, a pozostałość podzieliłam na 2 równe części
Trzeci talerzTago z żurawiną) 70g płatków owsianych 4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka syropu z agawy lub miodu DO DEKORACJI świeże figi lub gruszki płatki owsiane świeże listki tymianku drobne ozdoby cukiernicze, np.kolorowy cukier lub kulki zbożowe Zapisz
Karo in the Kitchenniektórych może być trochę za słone przez sporą ilość sera. Ja jestem pewna, że na pewno tam na nie wrócę Lemon posset / crumble z płatków kukurydzianych i suszonych malin – 26 zł To właśnie ta czarna kulka, którą pokazywałam na Instagramie. W środku niej był delikatny, cytrynowy, słodki krem, który rozpływał się w ustach. Genialne. Połączenie tego deseru ze świeżymi owocami
Kuchnia Bazyliipieczenia i kardamon (dodaję go, bo lubię jego delikatnie eukaliptusowy aromat, ale możecie dodać inną ulubioną przyprawę). Gdy składniki się połączą dodajemy płatki owsiane, skórkę i sok z cytryny, wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kulki wielkości małej mandarynki lub mniejsze, jeśli wolicie mniejsze ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie spłaszczamy palcami. Z podanej ilości wychodzi
Cooking Monsterpuszystości. Dodać masło orzechowe, jajko i po wymieszaniu - aromat waniliowy/śmietankowy. Następnie masę należy dokładnie połączyć z mąką i na końcu - z płatkami. Czekoladę posiekać i wmieszać do reszty składników. Z ciasta formować kulki - odrobinę większe od orzecha włoskiego. Kuleczki spłaszczać i układać (w sporych odstępach, bo rozrosną się na boki) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Di gotujecukrem pudrem – masa musi być biała i gęsta niczym krem do ciasta. Dodajemy jajko, miksujemy do połączenia. Do gotowej masy dodajemy mąkę, proszek, płatki owsiane, orzeszki, żurawinę i zagniatamy ciasto. Nabieramy porcję ciasta, formujemy kulkę i rozpłaszczamy ją na dłoni. Przygotowane ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 190*C. Ciastka powinny
Gotowanie i blogowaniemikserem masło, cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy jajka i znowu miksujemy Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy jednolitą masę. Dodajemy płatki kukurydziane i rodzynki, oraz całość dokładnie mieszamy. Z ciasta robimy kulki wielkości orzechów i rozkładamy w papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180’C (termoobieg 160’C) przez 15-20 minut. Gotowe
KasiaiKrzysiu.pl