kulki w płatkach - 1185 przepisów (strona:23/79)

Domowa czekolada-jak zrobić czekoladę 232

innej rzeczywistości. Pamiętam okres w Polsce, kiedy czekolada, a nawet kakao było zdobyczą. Pamiętam czasy jak z koleżankami robiłyśmy owsiane kulki czekoladowe. Były to proste słodycze ale bez niezdrowych dodatków i konserwantów. Wtedy nie było nawet błyskawicznych płatków owsianych! Przykra prawda ale prawda! Producenci oszukują jak tylko mogą. Tam gdzie tylko mogą ładują chemię, bo oczywiście taniej. Czekolada

codojedzenia
Ciastka owsiano-bananowe 134

migdałów 2 łyżki ziaren słonecznika Banany zblendować do uzyskania gładkiej masy. Żurawinę i migdały posiekać i wymieszać z bananami, płatkami owsianymi oraz ziarnami słonecznika. Masę nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po nałożeniu każdą kulkę rozpłaszczyć. Piec ok. 10 minut w temperaturze 180°C. Ciastka powinny być lekko brązowe

Bullio
Trufle kokosowo – różane, wegańskie, bez glutenu 129

dodać mleczko kokosowe, konfiturę z płatków róży, kardamon i cukier z prawdziwą wanilią, wymieszać ( patrz FILM ). Do obtoczenia: 2. Zmiksować płatki róży i wiórki kokosowe, przesypać do miseczki. 3. Z gotowej masy na trufle formować w rękach kulki i obtaczać je w zmielonych wiórkach kokosowych z różą. Gotowe trufle wstawić do lodówki na parę godzin (jeśli masa na trufle

Mała Cukierenka
Ciasteczka z amarantusem 180

szkl. brązowego cukru 4 łyżki roztopionego masła  2 dojrzałe banany 1 łyżeczka proszku do pieczenia  wiórki lub płatki żurawiny do wyboru Jajka , cukier, miksujemy.  Rozdrabniamy widelcem banany i dodajemy.Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Formujemy kulki, układamy na papierze do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 20 min w temp. 170-180 stopni. Ciastka są miękkie, lekko

WYSPA SZCZĘSLIWA
Ciastka owsiano-bananowe 207

migdałów 2 łyżki ziaren słonecznika Banany zblendować do uzyskania gładkiej masy. Żurawinę i migdały posiekać i wymieszać z bananami, płatkami owsianymi oraz ziarnami słonecznika. Masę nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po nałożeniu każdą kulkę rozpłaszczyć. Piec ok. 10 minut w temperaturze 180°C. Ciastka powinny być lekko brązowe

Bullio
Proste róże z marcepanu - krok po kroku 142

masy pokroić nożem na 8 w miarę równych części.  Z każdego kawałka uformować kulkę.    Każdą z kulek lekko rozpłaszczyć i przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia. Delikatnie rozwałkować. Przy pomocy noża podnieść każdy płatek i lekko rozpłaszczyć go palcami nadając mu bardziej naturalny kształt. Jeden z płatków zrolować. Posłuży on za środek róży. Trzymając w jednej

maniapieczenia
Pralinki ... z marchewką?! 178

starta na małych oczkach (ok.100g) ok.30g masła orzechowego cynamon coś do posłodzenia (daktyle, miód, cukier, słodzik) mielone orzechy Większą część płatków zalać ok.80ml wrzątku, posolić lekko, przykryć i odstawić do wchłonięcia. Zmieszać dokładnie z resztą składników. Formować kulki, a następnie obtoczyć je w orzechach. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin

More food, love and dreams
Ciastka owsiane z suszonymi śliwkami i cynamonem 122

błyskawicznych 200g suszonych śliwek (siekamy) Sposób przygotowania: Jajko, ksylitol, sól, syrop z agawy, cynamon, olej (w płynnej postaci) miksujemy dodajemy płatki owsiane, żytnie, sodę, suszone śliwki, mieszamy odkładamy na około 5 minut z ciasta formujemy w rękach kulki i rozpłaszczamy na kształt ciasteczek układamy ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce pieczemy w temperaturze 180ºC przez około

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bajaderki 175

suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić i najlepiej na drugi dzień pokruszyć do miski. Dodać rum, nutellę, pokrojone orzechy, migdały płatki, kokos, rodzynki i wszystko razem zagnieść. Ciasto powinno być wilgotne i klejące by można było uformować kulki. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodać nutelli lub rumu. Z ciasta uformować kulki-bajaderki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć

Ala piecze i gotuje
Peanut butter cookies - ciasteczka z masłem orzechowym wzbogacone płatkami owsianymi 109

momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodaję jajka, cukier, mąkę i mieszam do połączenia składników. Kiedy powstanie gładka masa dodaję płatki owsiane i mieszam do połączenia się składników. Masę wkładam na około 30 minut do lodówki. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego (ok 3 cm), układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozgniatam widelcem tworząc charakterystyczną kratkę. Piekę 20 minut

Magiczna kuchnia Darii
Bez glutenu, bez laktozy. Ciasteczka 150

cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Partiami dodawać do masy. Wsypać płatki, dokładnie połączyć (zagnieść ręką, ciasto będzie bardzo gęste). Na końcu wsypać jagody, połączyć.Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.Piec w 180 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pralinki migdałowe 199

amaretto 100 g migdałów w płatkach 100 g białej czekolady Marcepan ugnieść z likierem. Nabierać łyżeczką i formować małe kuleczki. Płatki migdałowe rozgnieść lub lekko zmiksować w blenderze. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i zamoczyć w niej kulki z marcepanu. Następnie każdą z nich obtoczyć w migdałach. Schłodzić przez kilka minut, aby czekolada zastygła.  Przełożyć do zamykanego pojemnika

wyzwania kuchenne
Z cyklu: Dla dzieci - Owsiane ciasteczka z jabłkami (Biscotti alle mele e fiocchi d'avena) 153

kostkę. Z ciasta formujemy kuleczki, które wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki delikatnie spłaszczamy formując ciasteczka. Ciasto jest dość klejące, dlatego w czasie formowania ciasteczek radziłabym od czasu do czasu moczyć dłonie w zimnej wodzie. Ciasteczka dekorujemy migdałami w płatkach, oprószamy 2 łyżkami cukru trzcinowego.  Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

La grande e la piccola cuoca
Chrupiące ciasteczka owsiane | bez mąki (glutenu), masła, cukru, laktozy | 185

szkl. nasion chia 1/3 szkl. rodzynek 1/3 szkl. słonecznika 1/3 szkl. ziaren konopi 3 łyżki masła orzechowego 1 jajko Przygotowanie: Płatki owsiane podprażamy na suchej patelni. Łączymy z resztą składników. Ugniatamy dłońmi. Bierzemy łyżkę masy do ręki, formujemy kulkę (gdy ciasto nie chce się kleić dodajemy więcej masła orzechowego lub odrobinę wody) i spłaszczamy. Układamy ciastka na wyłożonej papierem

Czarnawisienka
BEZGLUTENOWA WEGAŃSKA SZARLOTKA Z BYDYNIEM I KRUSZONKĄ 152

bezglutenowego (u mnie czekoladowy, ale świetnie sprawdzi się waniliowy), 500 ml mleka roślinnego, u mnie kokosowe własnej roboty (40g płatków kokosowych + 600 ml wody). Wykonanie: Mąki mieszamy w ksylitolem, dodajemy olej, wodę i zagniatamy ciasto. Formujemy dwie kulki: jedna z 2/3 ilości ciasta, druga z 1/3. Mniejszą kulkę umieszczamy w zamrażalniku na 2h lub dłużej. Większą ilością ciasta

Jeść, by żyć w zdrowiu
Ciasteczka owsiane 150

utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem.  Następnie dodać powoli mąkę i proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kokos, płatki owsiane i wszystko króciutko miksować.  Na samym końcu dodać rodzynki i wszystko dokładnie wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej pergaminem w równych odstępach od siebie. Uformowane kuleczki delikatnie rozpłaszczyć widelce

Aromatyczne Podróże
Ciasteczka z płatków i bananów 162

suchych i mieszamy aż się połączą (najlepiej dłonią). Z powstałego ciasta kształtujemy kulki o średnicy około 2 cm, a następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze około  180 stopni. Ciastka z płatków i bananów Ciastka z płatków i bananów SMACZNEGO :-) Tymi ciasteczkami zamknęłam biegowy styczeń z wynikiem

peggiwkuchni
CIASTECZKA OWSIANO-BANANOWE 167

bananową . Dodać bakalie, cynamon, kardamon i sól. Wszystko razem wymieszać,ciasto powinno być gęste w razie potrzeby dodać kilka łyżek płatków owsianych lub mąki Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (z termoobiegiem). Blachę wyłożyć papierem do pieczenie. Dłońmi formować kulki a następnie spłaszczyć ręką lub drewnianą łyżką, jak to woli.  Piec ok. 15 min na złoty UWAGA nie brązowy

pieprzny smaczek
Ciastka owsiane 138

cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka bakalie (rodzynki, posiekane orzechy, suszone śliwki…) Wykonanie: Suche składniki (płatki, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i bakalie) wymieszać. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Z ciasta formować niewielkie kulki, spłaszczyć je i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Aby ułatwić sobie lepienie ciastek, warto zwilżyć ręce wodą. Piec w temperaturze

Mama Gotuje
Po raz pierwszy na blogu - Trufle! 179

sekund.) Tak samo robimy z miodem, jeśli nie jest lejący.  Dodajemy masło orzechowe oraz miód do blendera z płatkami i znowu miksujemy. Na samym końcu dodajemy drobinki czekoladowe i mieszamy po raz ostatni.  Teraz możemy uformować kulki, obtoczyć ulubionym składnikiem(chociaż bez żadnych posypek też smakują bardzo wszystkim dziś smakowały!) i wkładamy do zamrażalki na ok.2 godz

Chocolate Stop Tempting
Chleb pszenno- razowy z automatu 147

takie, że nie wyrobi się go ręką Jeśli chcemy mieć pewność, że chleb się nam uda dodajmy drożdży, ja dodałam kulkę wielkości orzecha laskowego. Rozmieszałam je w dodawanej wodzie, razem z miodem Foremkę z automatu wysmarowałam olejem, posypałam płatkami owsianymi i wtedy przełożyłam ciasto chlebowe. Rosło około 3 i 1/2 godz. Piekłam w automacie na programie

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania