 ,,Sałatka z marynowanymi pieczarkami, czosnkiem i prażonymi pistacjami’’ 266
,,Sałatka z marynowanymi pieczarkami, czosnkiem i prażonymi pistacjami’’ 266ePrezenty oraz Stovit Składniki: 1 filet z kurczaka 100 g sera feta 2 kulki mozzarelli 1 słoik czarnych oliwek Ole 1 słoik marynowanych pieczarek Ole 4 korniszony 1 słoik suszonych pomidorów Ole 1/2 słoiczka czosnku marynowanego – włoski w oleju Ole Puszka kukurydzy 70 g płatków migdałowych Helio 20 g pistacji Helio Sos: 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy
Podróż w kulinaria Ciasteczka owsiane z marchewką 463
Ciasteczka owsiane z marchewką 463syropu klonowego 50 ml miodu W jednej misce wymieszać suche składniki: płatki owsiane, cynamon, mąkę i proszek do pieczenia. Do drugiej miski wlać ostudzony rozpuszczony olej kokosowy, miód, syrop klonowy i jajka. Wymieszać. Dodać suche składniki. Połączyć, dodać starta marchewkę. Formować małe kulki i rozpłaszczyć na blaszce do pieczenia, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez
Moja Galeria Smaku Smażona brukselka z żurawiną i płatkami migdałowymi 239
Smażona brukselka z żurawiną i płatkami migdałowymi 239zbyt często wykorzystywane w kuchni. Sama jako dziecko nie przepadałam za tymi „zielonymi kulkami”. Jednak z czasem moje smaki się zmieniły, a brukselka zagościła na stałe w mojej kuchni. Dzisiaj chce Wam pokazać przepis na przygotowanie smażonej brukselki wraz z dodatkiem suszonej żurawiny oraz płatków migdałowych. Przekąska na słono, która idealnie smakuje podana prosto z patelni
Ugotować Kutia wigilijna z kaszą jaglaną 189
Kutia wigilijna z kaszą jaglaną 189także nowy wymiar, bo zamiast jednolitej brei zrobiłam zgrabne kulki. Kulki można podawać na ciepło lub na zimno. Składniki: • 1/2 szklanki kaszy jaglanej • 5 łyżek masy makowej gotowej • 2 łyżki miodu • 1 szklanka różnych posiekanych bakalii – morela, orzechy włoskie, suszona gruszka, płatki migdałowe, rodzynki Wykonanie: • Ugotować kaszę jaglaną na sypko z dodatkiem szczypty
To co kocham CHRUPIĄCE CIASTECZKA OWSIANE, BEZGLUTENOWE 227
CHRUPIĄCE CIASTECZKA OWSIANE, BEZGLUTENOWE 227dodajemy) i ksylitolem z wanilią na puch. Następnie dodaję jajko, mieszam. Partiami dosypuję płatki, oraz mąki wymieszane z sodą i solą. Mieszam do połączenia składników. Na końcu dodaję słupki migdałów i pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę (gdy dodaję). Z gotowego ciasta odrywam kawałki, formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie kulki rozpłaszczam
Smaczne Zdrowe OWSIANE CHOCOLATE CHIP COOKIES 184
OWSIANE CHOCOLATE CHIP COOKIES 184się z masą (3-4 minuty). Dodajemy przesianą mąkę i krótko mieszamy. Dodajemy płatki owsiane, posiekane orzechy, czekoladę oraz rodzynki lub żurawinę. Mieszamy szpatułką lub łyżką, aż zostaną dokładnie wmieszane w masę. Łyżką nabieramy porcje masy i zwilżonymi wodą ub oprószonymi mąką dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach
cool and minty Ciasto "Zemsta Teściowej" 621
Ciasto "Zemsta Teściowej" 621żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 5 białek 1 szklanka cukru 1 opakowanie płatków migdałów (70 g) Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe wiśnie w soku lub kompocie 1,5 szklanki wody 500 ml śmietany 30 % 2 śmietan-fixy Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy na kulkę. Dzielimy na dwie części. Blachę (25x35) wykładamy papierem do pieczenia. Jedną częścią ciasta wyklejamy
Pelusiowa Kuchnia Chrupiące ciasteczka jaglano-orzechowe 208
Chrupiące ciasteczka jaglano-orzechowe 208płynnej) wymieszać z mlekiem i syropem klonowym, dodać masło orzechowe. Zmielone orzechy włoskie, płatki jaglane, mąkę, proszek do pieczenia, sól i ekspandowaną kaszę jaglaną wymieszać w osobnej misce. Płynne składniki połączyć z sypkimi. Odstawić ciasto na około 5 minut. Po tym czasie formować niewielkie kulki i spłaszczać. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy (ciasteczka trochę
FitKot CIASTECZKA KAKAOWE Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH 221
CIASTECZKA KAKAOWE Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH 221moreli i płatków migdałowych pół łyżeczki sody Sposób przyrządzenia: Płatki kukurydziane zblendować , dodać kakao, sodę Masło utrzeć z cukrem i jajkiem następnie dodać zgniecione banany W/w składniki plus miód, bakalie wymieszać ze sobą. Blaszkę wyłożyć papierem śniadaniowym, formować z ciasta kulki lub nakładać łyżką następnie spłaszczyć dłonią na kształt małego kotleta. Piec
pieprzny smaczek Owsiane ciasteczka z czekoladą i żurawiną 214
Owsiane ciasteczka z czekoladą i żurawiną 214Dodać jajko, dalej ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii i dalej ucierać. Następnie wsypać płatki owsiane, mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia/sodą oraz solą i dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać żurawinę i czekoladę. Wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta firmować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, lub nabierać ciasto łyżką do lodów i układać
CookYourself Róże karnawałowe 140
Róże karnawałowe 140masło rozdrobnione, śmietanę , spirytus. Wszystko razem zagnieć do momentu aż ciasto będzie elastyczne. Uformować kulkę owinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1h. Po schłodzeniu się ciasta wyjmij i rozwałkuj . Wytnij kółka większe szklanką, średnie literatką, małe kieliszkiem. Każde kółko naciąć, aby powstały płatki podczas smażenia. Na duże kółko nałóż średnie, a następnie małe i dociśnij na środku
O kuchni z uczuciem Granola waniliowo-dyniowa :) 192
Granola waniliowo-dyniowa :) 192jagód goj (1 łyżka) Przygotowanie: Wymieszaj ze sobą główne składniki, czyli płatki,rozgnieciony na papkę banan, puree z dyni, słonecznik i dodaj ziarenka z laski wanilii. Piekarnik nagrzej do 150*C. Rozłóż granole na blaszkę wyłożoną papierem tworząc przy tym małej wielkości kulki, podobne do kupnej granoli. Piecz około 35 minut. Od czasu do czasu zamieszaj
Zdrowie na języku :P Chrupiące ciasteczka czekoladowe, czyli szybka i pożywna przekąska 604
Chrupiące ciasteczka czekoladowe, czyli szybka i pożywna przekąska 604błonnika.SKŁADNIKI:155g banana200g płatków owsianych górskich40g orzeszków ziemnych1 łyżka kakao1/2 szklanki wodyPRZYGOTOWANIE:150g płatków owsianych zmielić na mąkę i wsypać do miski razem z pozostałymiDodać banana, kakao oraz posiekane orzeszki ziemneWymieszać całość ręką, dolewając wody do uzyskania kleistej konsystencjiZ masy formować kulki, układać na papierze do pieczenia i spłaszczać na kształt okrągłych ciasteczekPiec 20 minut w piekarniku nagrzanym
peanutbuttermonster Pralinki amerykańskie 196
Pralinki amerykańskie 196momentu kiedy wszystko dobrze się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Płatki kukurydziane drobno pokruszyć. Dodać do rozpuszczonej czekolady i dobrze wymieszać (fot.2). Następnie masę przekładamy do foremek silikonowych w dowolnym kształcie lub jeżeli ich nie posiadamy można z masy formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na folii aluminiowej. Przechowywać w lodówce. Pralinki
Świat Ciasta Babeczki limonkowo-kokosowe 176
Babeczki limonkowo-kokosowe 176limonki płatki kokosowe Przygotowanie: babeczki: Wszystkie składniki na babeczki zagniatamy a ciasto schładzamy w lodówce przez ok.30 min. Po tym czasie wałkujemy je na placki o 1 cm grubości i wypełniamy nimi foremki do babeczek posmarowane masłem i oprószone bułką tartą. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem,przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia. Pieczemy(...)temperaturze pokojowej. Masą napełniamy babeczki. wierzch: Śmietanę lub śmietankę kokosową ubijamy z cukrem pudrem.Nakładamy na wierzch babeczek. Całość posypujemy skórką z limonki oraz prażonymi na suchej patelni płatkami kokosowymi (płatki są grubsze od wiórków) Babeczki najlepiej smakują po kilku godzinach kiedy spody nabiorą wilgoci od kremu i zrobią się bardziej kruche i miękkie
Bon appetit mon amie Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 296
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 296połowy cytryny,2 łyżki masła,20 g żelatyny w listkach,Gałązki macierzanki cytrynowej,Do smaku biały pieprz, pieprz Cayenne i sól,Łyżeczka oliwy do nasmarowania kokilek,Do przybrania płatki nagietka, krwawnik, macierzanka cytrynowa, listki młodej botwinki, granat, rzodkiewka itp.Carpaccio z gęsi owsianej:Pierś gęsi, podwójna bez kości,3 łyżki tłuszczu wytopionego z kaczki,4 plastry prosciutto,50 ml cydru lubelskiego(...)solą (1:1), odstawić do marynowania na cała noc.Batata umyć i obrać, przy pomocy kulkownicy do melona wykroić małe kuleczki (jak najwięcej). Na patelni rozgrzać masło, włożyć batatowe kulki, dodać 50 ml wina, łyżkę miodu, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem Cayenne. Dusić do miękkości ok. 10 minut, wystudzić.Szpinak i krwawnik umyć, włożyć do wrzącej wody
SzczyptaSmaQ Lekcja języka duńskiego dla początkujących. I wiosenna tarta 193
Lekcja języka duńskiego dla początkujących. I wiosenna tarta 193śmietany kremówki (38%) 150 g serka ricotta 2 jajka sól pieprz 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 100 g pomidorków koktajlowych 1 łyżka pesto dodatkowo: 10 g płatków orzechów laskowych Mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić(...)lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć nim formę, formując przy tym brzeg. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kulkami do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Zdjąć obciążenie i papier. Piec w 180 st. C. przez kolejne 10 minut. Przestudzić. Na maśle podsmażyć szpinak
Pożeraczka, czyli raz adobrze Jeszcze jeden mazur dzisiaj...z kokosową pianką 194
Jeszcze jeden mazur dzisiaj...z kokosową pianką 194dodaj jajko i płatki owsiane i szybko zagnieć całość. 3. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 20min. 4. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód i brzegi formy do ciasta wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Gotowe ciasto przykryj osobnym kawałkiem papieru do pieczenia i wysyp na nie groch lub kulki ceramiczne- tak, żeby(...)ciasto nie urosło. 6. Piecz w 180*C przez 15min, następnie ściągnij z ciasta groch/ kulki razem z wierzchnim papierem i dopiecz przez kolejne 10min, aż się ładnie zrumieni. 7. Spód ciasta wystudź. Kokosowa pianka: 1. Mleczko kokosowe zagotuj z żelatyną. 2. Dodaj cukier i wiórki kokosowe- zdejmij z palnika i przestudź, aż przestanie parować ale nie zacznie się
Kuchnia w Słońcu Skąpana Ciasteczka ,,krupczatki'' z bakaliami. 159
Ciasteczka ,,krupczatki'' z bakaliami. 159szklanki wiórek kokosowych 20 dag masła pół szklanki rodzynek 2 jajka pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych 5 dag mlecznej czekolady Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Czekoladę kroimy na małe kawałeczki. Następnie ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. 2. Następnie odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka. 3. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem
Izabelawkuchni Ciastka owsiane z żurawinami i gorzką czekoladą 233
Ciastka owsiane z żurawinami i gorzką czekoladą 233czekolady 70% kakao 2 łyżki miodu 1 jajo Masło stopić. Odstawić do ostudzenia. Płatki owsiane wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną i cukrem. Dodać jajo, masło i mód połączyć wszystko razem. Na koniec wsypać żurawinę i czekoladę, dokładnie wymieszać. Z masy formować niewielkie kulki, lekko spłaszczyć, rozłożyć na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, zachowując dość duże
Pełny talerz