kulki w płatkach - 1185 przepisów (strona:44/79)

Ciastka owsiane z cynamonem. 183

Wykonanie:  W dużej misce wymieszać płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Osobno utrzeć masło, cukier i cukier waniliowy, jajko i sok jabłkowy. Dodać do suchych składników i wymieszać dokładnie. Dodać orzechy i jabłko - wymieszać i odstawić na 1 godzinę. Blachę wyłożyć natłuszczonym papierem do pieczenia. Z masy formować kulki (każda z 2 łyżek) i układać

zadanie-gotowanie
Ciastka orkiszowe z czekoladą i migdałami 177

czekolady (użyłam gorzkich kropelek) 30g płatków migdałowych Masło z solą, cukrem i cukrem waniliowym utrzeć do puszystości. Dodać jajko, a następnie mąkę, sodę i proszek do pieczenia  Całość dokładnie wymieszać i połączyć z kawałkami czekolady oraz migdałami. Powstałą masę schłodzić w lodówce - minimum 15 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki - nie co większe od orzecha włoskiego

Di gotuje
Ciasteczka owsiane z bananami 283

wanilii dropsy czekoladowe lub czekolada Płatki owsiane miksujemy na proszek w blenderze lub młynku do kawy. Banana rozgniatamy drobno widelcem lub miksujemy blenderem. Do zmiksowanego banana dodajemy jajko i masło orzechowe. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Do ciasta dodajemy dropsy czekoladowe lub pokrojoną na kawałki czekoladę. Z ciasta kulamy nieduże kulki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem

Ciastkozercy
50 tygodni - Jabłkowe crumble z migdałami i płatkami owsianymi 137

dorzucić płatki owsiane i ewentualnie troszkę płatków migdałowych. Kruszonka powinna mieć w tej chwili konsystencję mokrego piasku. Uprażone jabłuszka wyłożyć do żaroodpornego naczynia i posypać je z wierzchu kruszonką, można ją troszkę pozbijąc w nieduże grudki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piec przez 30 minut. Podawać na ciepło z kulką lodów. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sałatka misz-masz 227

smakują i szybko znikają. Składniki: 1 kulka mozzarelli 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki 1 /2 czerwonej cebuli garść bazylii kilka liści dowolnej sałaty kilka listków pietruszki 1 mandarynka 10 zielonych oliwek 1 gałązka jasnego pora Sos: 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oleju  1 płaska łyżeczka miodu szczypta suszonego tymianku kilka płatków chili sól i pieprz do smaku

Gosia gotuje
PYSZNE CIASTECZKA JAGLANE, BEZ CUKRU, BEZ LAKTOZY, BEZ GLUTENU 246

szklanki mąki jaglanej- 1/4 szklanki płatków jaglanych (lub dołożyć o tyle więcej ugotowanej kaszy)- 1 szklanka wiórków kokosowych- 1 łyżka oleju kokosowego, nierafinowanego- 1 łyżka nasion chia rozrobiona w 4 łyżkach gorącej wody- 2-3 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią- cynamon (ja nie dawałam)Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (najlepiej ręcznie), uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć je na blaszce

Smaczne Zdrowe
Ciastka z płatków owsianych 37341

stopić i ostudzić - do miski przełożyć płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sól, słonecznik- margaryną polać wszystkie składniki, dodać jajka i wymieszać (najlepiej wyrobić dłonią)- ciasto będzie się lepić do dłoni, ale powinno mieć konsystencję pozwalającą na formowanie ciastek- dla ułatwienia można moczyć dłonie w zimnej wodzie, potem formować z ciasta kulki trochę większe od orzecha włoskiego - kulki

Smakołyki Bereniki
Kulki mocy z masłem orzechowym, chia i płatkami owsianymi 143

wiórków kokosowych Do miski wsypujemy płatki błyskawiczne. Dodajemy miód i gładkie masło orzechowe. Dosypujemy nasiona szałwii hiszpańskiej tzw. nasiona chia oraz wiórki kokosowe. Całość zagniatamy na gładką masę. Masa będzie delikatnie lepić się do rąk, ale tak ma być. Formujemy małe kuleczki, układamy na talerzu. Wstawiamy na jakiś czas do lodówki aby kulki stwardniały

VioletoweKucharzenie
Bezglutenowe ciasteczka owsiane z bakaliami bez cukru, mąki białej i jajek 578

sodę oczyszczoną. Całość wymieszać. Dodać płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz mieszankę bakalii i wymieszać. W rondelku, na małym ogniu roztopić masło z miodem wraz z 1 łyżką wody (2 łyżki wody w przypadku dodania mniejszej ilości miodu). Przelać do miski z sypkimi składnikami i dokładnie wymieszać, najlepiej dłońmi. Z powstałej masy ulepić kulki (ok. 3 cm średnicy) i spłaszczyć

Calzonella.com
Kule musli 150

miałam mieszankę: płatków żytnich, płatków owsianych, nasion słonecznika, lnu, rodzynek, orzechów laskowych) łyżka serka homogenizowanego jajko 2 łyżki czekoladowej  odżywki białkowej  KULTURYSTA.COM 85% Whey Protein Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, odstawiamy na kilka minut z powstałej masy lepimy w rękach kule, mocno ściskając, aby się nie rozpadły tak przygotowane kulki układamy na formie wyłożonej papierem

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
CIASTECZKA OWSIANO-BANANOWE (BEZ JAJEK, TŁUSZCZU I MĄKI) 197

szklanki siemienia lnianego 1/3 szklanki płatków migdałowych lub ulubionych orzechów (posiekanych) 1/3 szklanki suszonej żurawiny 0,5 łyżeczki cynamonu 1 czubata łyżka miodu WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Banany rozgnieć dokładnie widelcem i dodaj do nich pozostałe składniki. Wymieszaj wszystko na gęstą masę. Nabieraj łyżką masę, formuj w dłoni kulki wielkości dużej śliwki i układaj

Słodko-Słony Świat Ilony
Super chrupiące ciastka owsiano-ryżowe z czekoladą 153

czekolady gorzkiej/mlecznej (wg gustu)  Płatki owsiane należy zmielić - np. młynkiem do kawy, a czekoladę posiekać na mniejsze kawałki. Masło/margarynę z cukrem utrzeć do puszystości i nadal mieszając - wbić jajko. Do powstałej masy dodać resztę składników i całość dokładnie połączyć (najlepiej za pomocą dłoni). Na końcu wmieszać czekoladę. Z ciasta uformować kulki o wielkości większego orzecha włoskiego

Di gotuje
Bezglutenowe ciastka świąteczne z musli i chia 203

miks własny) 100 g bezglutenowych płatków owsianych 80 g mąki ryżowej bezglutenowej 45 g mąki kukurydzianej 80 g brązowego cukru 40 g sezamu 30 g nasion chia 1 łyżka miodu 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 2 roztrzepane jajka Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i kładź

Kuchnia bezglutenowa
Kokosowe kulki 203

Wiórki kokosowe (tak jak płatki kokosowe) mogą stanowić świetną dekorację do deserów. Wykorzystać można je również np. do upieczenia kokosowych ciasteczek (kokosanek) czy ciast, tortów, kremów, trufli, budyniu etc. Miąższ kokosa można zamrażać lub smażyć, a wiórki – prażyć. Kokos jest więc produktem absolutnie uniwersalnym.” Bez mrożenia, smażenia, prażenia, czy też pieczenia – kokosowe kulki. Składniki: - 200g miękkiego masła - 200g

mojewypiekiinietylko
Sałatka z zielonych szparagów 197

cytryny.  Płatki z migdałów podprażyłam na suchej patelni. Jak lekko przestygły dodałam do szparagów.  Wszystko razem delikatnie wymieszałam i doprawiłam solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.  Nie muszę chyba wspominać o zdrowotnych walorach ? :)  Dodatkowe wskazówki: -zamiast oliwy i soku z cytryny można zrobić winegret z musztardą francuską ( tą z kulkami )i odrobiną miodu  -parmezan

Jemy Pijemy
Wegańskie kulki mocy 182

jednolita, gęsta masa. Formujemy kulki i na kilka godzin wstawiamy do lodówki (możecie to również pominąć).W końcowym etapie obtaczamy w surowym kakao. Jeżeli nie macie w domu migdałów użyjcie innych orzechów (laskowe, pistacje czy włoskie) i wykorzystajcie inne suszone owoce jak np. żurawinę, daktyle lub figi. Można też dodać wiórki kokosowe, płatki owsiane, sezam itp. Puśćcie wodze fantazji

Szybko Tanio Smacznie
Ciasteczka bananowo-czekoladowe 122

mąki pełnoziarnistej) 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Banany blenderem lub po prostu widelcem rozgnieć na gładką masę. Czekoladę pokroić na drobne kawałki. Wymieszać wszystkie składniki ze sobą. Masę uformować na ciastka ( najpierw kulki, a później rozgnieść na płasko

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Owsiane ciasteczka z suszonymi śliwkami, bez cukru i masła (Biscotti con prugne secche e fiocchi d'avena, senza zucchero e burro 169

grossolanamente. Mieszamy płatki owsiane z posiekanymi migdałami. Dodajemy zblendowane suszone śliwki. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się  składników. **** In un ciotola mescolate i fiocchi d'avena con le mandorle. Per ultimo aggiungete le prugne frullate. Mescolate bene il tutto. Z ciasta formujemy kuleczki, które wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki delikatnie spłaszczamy

La grande e la piccola cuoca
Rafaello z kaszy jaglanej 155

śliczne, "śnieżne" kulki, a właściwie pralinki o nazwie  Rafaello.. prawdziwe niebo w gębie!  To kolejna odsłona popularnych słodyczy w odchudzonej i ulepszonej przeze mnie wersji. Wykonałam je z kaszy jaglanej, wiórków kokosowych i odrobiny białej czekolady. Do masy dodałam również nieco odżywki białkowej (waniliowy smak), ale możecie zastąpić ją drobnymi płatkami jaglanymi i dodać więcej miodu

Kuchnia Ellie
Niedziela w kuchni 167

Biała kasza gryczana z płatkami róż, jogurtem naturalnym i owocami: jabłkiem, bananem,malinami i truskawkami. Na obiad ciasto a’la tarta z cukinii, z łososiem i serem mozzarella. Bardzo szybkie w przygotowaniu i jeszcze bardziej smaczne. 1 mała cukinia 200 g łososia świeżego 1-2 łyżki mąki 2 jajka 2 łyżki jogurtu 1 kulka mozzarelli sól, pieprz cytrynowy, koperek

Kucharzyca
Ciasteczka razowe w czekoladzie 151

wiórków kokosowych 25 g płatków owsianych 120 g mąki razowej 75 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g czekolady gorzkiej Masło wraz z cukrem umieścić w misie miksera. Utrzeć na gładką masę. Dodać jajko, zmiksować. Dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz czekolady gorzkiej). Zmiksować.  Z masy formować kulki, ułożyć na blaszce

Moja Galeria Smaku
Ciastka owsiane z bakaliami 217

żurawina, wiórki kokosowe)1. Płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i posiekane bakalie wrzucamy do miski, mieszamy łyżką.2. Dodajemy jajka, rozpuszczone i wystudzone masło oraz miód (jeśli miód nie jest płynny, można rozrzedzić go kilkoma kroplami gorącej wody). 3. Wszystkie składniki zagniatamy dokładnie ręką. 4. Z gotowej masy formujemy kulki (mocne i zwarte, inaczej

Szefowa kuchni