płatki kukurydziane,kminek, cukier puder, cukier waniliowy i utuczone ziemniaki mieszamy z przestudzonym olejem koksowym, rozczynem drożdżowym oraz mlekiem. Ciasto powinno być gęste ale luźne. W razie potrzeby dolewamy odrobinę mleka. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie mieszamy ciasto aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i odstawiamy pod przykryciem. W ręku formujemy z ciasta kulki
Kuchnia w oparachZdrowe słodkości na święta też są możliwe. Słodycze bez cukru tym bardziej :) Dziś bardzo aromatyczne, korzenne zdrowe słodycze bez cukru. Te zdrowe... The post Zdrowe słodkości
Eksperymentalnie.compłatki, kolorowe słodkie pisaki, kandyzowana skórka pomarańczy, inne dowolne bakalie Przygotowanie: Za pomocą miksera utrzyj dokładnie masło z cukrem, dodaj jajko. Do mąki dodaj cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę do masy jajecznej z masłem. Dokładnie wyrób ciasto. Włóż ciasto na około 5 minut do zamrażarki. Potem wyjmij i formuj kulki, które
Zasmakuj Kuchnipęczek pietruszki 250 g kwaśnej śmietany 5 jaj 1/2 szklanki mleka 60 g tartego sera (waszego ulubionego) Sól, (uwaga boczek jest słony) pieprz, dodałam trochę gałki muszkatołowej. 1 łyżeczka płatków chili ( może być chili w proszku, ilość zależy od waszych upodobań smakowych) Z mąki, masła, sera, sezamu i wody zagnieść ciasto (jak na kruche czyli nie gnieciemy za długo(...)można zmiksować w malakserze). Schłodzić w lodówce około 30 minut. Następnie rozwałkować i przenieść na posmarowaną i obsypaną(obsypałam sezamem i bułką tartą) formę. Ponakłuwać widelcem. Obciążyć kulkami ceramicznymi, lub fasolą i piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut. Zdjąć obciążenie i ponownie wsadzić do piekarnika, na około 5 minut - uważając aby nie spiec boków
Piekarz-Kucharz-Garkotłukłyżki miodu 150g płatków owsianych 150g brązowego cukru 150g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2-3 szyszki/kwiaty suszonej lawendy (użyłam herbatki Bakra ) Mąkę, płatki owsiane, cukier i proszek do pieczenia przesypać do miski i dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić w niewielkim rondelku, a następnie połączyć z mlekiem i miodem. Całość wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji(...)połączyć (najpierw łyżką, później dłonią) z suchymi składnikami. Na końcu do masy - wmieszać roztartą w palcach lawendę. Z ciasta uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10 minut w temperaturze 180 stopni. (Ciasteczka powinny być zarumienione.) Gotowe ciastka odstawić
Di gotujemiski wsypujemy płatki owsiane, posiekane orzechy oraz słonecznik. Dodajemy mąkę,cukier, cukier waniliowy,sodę.-wszystko mieszamy W osobnej misce lub rondelku rozpuszczamy masło, margarynę oraz miód-ja daję na 30 s do kuchenki mikrofalowej. Wlewamy do suchych składników, wszystko mieszamy razem -dodajemy łyżkę zimnego mleka-zagniatamy ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, bierzemy troszkę ciasta i formujemy kulkę, następnie dokładnie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukulki ziela angielskiego sól pieprz (pominęłam) oraz: 1 porcja zacierek: 1 jajko (wielkość sklepowa M) 100 g mąki typ 500-550 przepis z instrukcją TUTAJ Zaczynamy od zrobienia zacierek. TUTAJ jest przepis, ale dla wygody podam go też tu: Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wbić jajko i wymieszać (najlepiej widelcem), aby składniki połączyły się tworząc konsystencję płatków owsianych
Posadzone i zjedzonepłatki wsypujemy do dużej miski lub na stolnicę, a następnie rozcieramy w dłoniach z masłem podzielonym na kawałki aż powstaną wilgotne grudki. Dodajemy jogurt i wybrane dodatki (orzechy, żurawinę, suszone śliwki, rodzynki, migdały - musicie drobno posiekać, łatwo wtedy wgniotą się w ciasto i będzie wygodniej formować ciasteczka). Całość wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie robimy z ciasta kulki wielkości
Czary - gary w kuchnipłatków owsianych górskich Dodałam garść żurawiny i garść orzechów laskowych ze skórką - posiekać Masło i biały cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać cukier brązowy i kontynuować ucieranie. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania jednolitej masy. Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości
Kubki smakupłatków róży w cukrze (nasze!) Jeśli mielimy orzechy i migdały **bardzo ważne jest, żeby nie mielić ich zbyt długo, bo puszczają olej i przestają być sypkie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 180*C. Mielone pistacje, migdały i cukier mieszamy. Białko lekko ubijamy do otrzymania zaczątków piany. Mieszamy białko z suchymi składnikami. Z masy lepimy kulki, układamy
les mirabellesrazowej1 szklanki płatków owsianych błyskawicznych3/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soligarść żurawiny pokrojonej na drobne kawałki Przygotowanie:Masło ucieramy mikserem na puszysty krem, po czym wsypujemy cukier i dalej miksujemy. Po chwili dodajemy jajko i nadal miksujemy. Na koniec wsypujemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha
Smakowity Blog Kulinarnypołączenia składników. Stale miksując na najmniejszych obrotach, powoli dodać mąkę pszenną wymieszaną z cynamonem, gałką muszkatołową, sodą i solą. Na sam koniec, stale miksując na niskich obrotach, dodać płatki owsiane i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Wymieszać mikserem, aż wszystkie składniki ciastek dobrze się połączą. W razie potrzeby zebrać silikonową szpatułką pozostałości ciasta z dna i ścianek misy(...)schłodzenia. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Przy pomocy łyżki (u mnie łyżka do lodów) nakładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, kulki ciasta (wielkości 1 lub 1 i 1/2 łyżki), zachowując niewielkie odstępy między nimi (podczas pieczenia ciasto będzie się nieco rozlewać na boki tworząc ciastka). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego
Gospodyni Miejskacukru + 2 łyżki do drożdży 200 g masła (kostka) około 500 g śliwek 0,8 kg mąki pszennej + plus około 300 g do podsypania 4 łyżki brązowego cukru ½ szklanki płatków migdałowych jajko do posmarowania ciasta. Pamiętajcie, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Przepis zrobiłam w punktach, po kolei, tak jak ja sobie rozpisałam i robiłam. Może to wam ułatwi pracę(...)łopatką, dolewając powoli mleko. Odstawiam łopatkę i zaczynam „prace ręczne”. Jeśli ciasto jest za rzadkie, lepi się do rąk, to dodaję mąki i wyrabiam dotąd, aż będzie ładną, zwartą kulką odchodzącą od ręki. Wyrobione ciasto przekładam do dużej, czystej miski wysypanej mąką i wsadzam na 2 h do piekarnika. Śliwki pozbawiam pestek i oprószam lekko brązowym cukrem i cynamonem. Stolnicę
ladykitchenszczypta soli. Krem budyniowym: 200 ml mleka z nerkowców , 100 g masła, 2 zółtka 2 budynie śmietankowe bez cukru, 5 łyżek brązowego cukru (lub do smaku), 500 g moreli, płatki nagietków do przybrania, cukier puder różany do posypania. Sos wiśniowy cassis: 300 g wypestkowanych wiśni (świeżych lub mrożonych), 100 ml casissa , 3 łyżki owoców czarnej porzeczki, które pozostały po przygotowaniu(...)posmarowanej masłem i odstawić do lodówki na 30 minut. Morele umyć, osuszyć, wypestkować, podzielić na ćwiartki. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, na wierzch wysypać fasolę lub kulki ceramiczne do pieczenia, piec 15 minut w 200 stopniach, po upieczeniu usunąć obciążenie. Krem W między czasie przygotować krem. Budynie wymieszać dokładnie z mlekiem nerkowcowym i cukrem, zagotować
SzczyptaSmaQmąkę owsianą (**), wiórki, cukier oraz sodę oczyszczoną. Dodać jajko, mleko i olej kokosowy. Całość dokładnie połączyć, a na końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować (zwilżonymi dłońmi) kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka(...)Ciasteczka nie są mocno słodkie, więc możecie dodać odrobinę więcej cukru. (**) Mąkę owsianą można kupić lub zrobić samodzielnie. Wystarczy zmielić (np. malakserem lub w młynku do kawy) zwykłe płatki owsiane
Di gotujepłatki śniegu. A później usłyszeć ten głośny pisk radości dzieci, które przyklejone buźkami do szyby z radością oglądają lekko bielejący świat. I choć wiem, że śnieg nie zostanie z nami na długo (gdzie te czasy kiedy było go w listopadzie tak wiele), to z radością zabieram dzieci na długi spacer pod lat, gdzie wspólnie lepimy bałwana, rzucamy się kulkami
Słodkie okruszkipłatkach 30 dkg wiśni ugotowanych z 10 łyżkami cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko + łyżka cukru Do misy miksera wsypujemy mąkę, cukier i masło i wszystko razem łączymy, gdy zrobią się grudki dodajemy zimną wodą i jeszcze raz łączymy wszystko za pomocą miksera. Możemy to też oczywiście wszystko zrobić w misce rękami. Wyrabiamy ciasto, robimy z niego kulkę
Kuchnia na wzgórzupłatków owsianych 100 ml nasion słonecznika 100 ml nasion lnu (u mnie złocisty) 200 ml mąki orkiszowej razowej 200 ml mąki żytniej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml oleju słonecznikowego 2 jajka 1 łyżeczka soli (płaska) 1 łyżka miodu 2 łyżeczki stewii Wymieszać wszystkie sypkie składniki. Dodać olej, jajka, miód i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na równe kulki
FitKotzamknięte w niewielkiej kulce to zestawienie tak dobrze dobrane, że obawiałam się, że nigdy nie uda mi się stworzyć czegoś równie pysznego. Pomyliłam się! Da się :)Biszkopt (mała blaszka):2 jajkapół kubka cukru pudrupół kubka mąki (w tym łyżka mąki ziemniaczanej)pół łyżeczki proszku do pieczeniaKrem kokosowy:puszka mleka kokosowego100 g wiórków kokosowych3 łyżki cukru pudru+ płatki migdałów
sama złodyczjest fakt, iż posiadają same zdrowe składniki - wcinamy słodkości bez wyrzutów sumienia! SKŁADNIKI: 0,5 szklanki oleju kokosowego 0,5 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1,5 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki wiorków kokosowych 0,5 szklanki ziaren słonecznika 1 szklanka rodzynek 1 szklanka mąki płaska łyżeczka sody oczyszczonej skórka otarta z pomarańczy WYKONANIE: miksuję masło kokosowe(...)cukrem trzcinowym na puszystą masę dodaję po jednym jajku cały czas miksując w drugiej misce łącze wszystkie suche składniki dodaję do nich masę jajeczną mieszam wszystko dokładnie Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczone układam na blaszce. Piekę ok 15 minut w 180 stopniach C. UWAGA! SZYBKO ZNIKAJĄ!? SMACZNEGO
Upiecz sobie babeczkępłatków ( owsiane, błyskawiczne, jęczmienne, górskie -mieszanka) - kilka łyżek ziaren ( słonecznik, dynia) - kilka łyżeczek nasion chia - suszona żurawina - syrop z agawy - olej kokosowy (zamiennie masło) - truskawki Kokilki wysmaruj tłuszczem, poukładaj owoce, posyp mieszanką, skrop syropem z agawy i olejem kokosowym. Pieczemy 25 minut w temp. 190 stopni C. Możemy jeść ciepłe na śniadanie, schłodzone do kawy. Albo jako deser z kulką
SMYKWKUCHNIkawałki *** *** Miód rozpuszczamy w wodzie lub soku i dodajemy do płatków owsianych. Dokładnie mieszamy *** *** Suszone owoce również kroimy na mniejsze kawałki *** *** Do płatków dodajemy orzechy, suszone owoce, słonecznik, sezam, płatki migdałowe oraz kakao. Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Użyłam foremki o wymiarach 26×30 cm *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)pieczemy przez około 20 minut *** *** Po upieczeniu wyjmujemy masę z foremki razem z papierem i kroimy dużym nożem na kwadraciki *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Zdrowe batoniki musli: PRZEPIS TUTAJ Kulki mocy czyli bakaliowe ciasteczka bez pieczenia: PRZEPIS TUTAJ Artykuł Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami i orzechami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytempłatki migdałowe Helio ) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżeczka kakao Jajko roztrzepać z cukrem pudrem, dodać masło, wymieszać. Mąkę (minus 1 łyżka) przesiać z migdałami i proszkiem, wsypać do masy jajecznej. Zagnieść miękkie ciasto. Do 1/5 część ciasta dodać kakao i ponownie zagnieść, do reszty dodać odłożoną wcześniej łyżkę mąki. Z jasnego ciasta odrywać kawałki i formować kulki
Obiad gotowyglikemiczny. Koniecznie spróbujcie! (około 17 sztuk) 100g masła 50g cukru kokosowego (w wersji nie dla diabetyków - może być zwykły) 1 jajko 80g płatków owsianych 20g otrębów owsianych (można zastąpić płatkami) 120g mąki pszennej (lub dowolnej) 30g wiórek kokosowych 2 łyżki syropu z agawy Dodatkowo: 30g suszonych jabłek w kostce Opcjonalnie: cukier puder do posypania (zmieliłam ksylitol) Masło z cukrem(...)utrzeć do puszystości. Nadal mieszając - wbij jajko i następnie dodać resztę składników. Całość wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji i na końcu połączyć z suszonymi jabłkami. Z powstałej masy uformować kulki o wielości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Swoje ciastka spłaszczałam za pomocą kratki do siekania jajek, dzięki czemu po upieczeniu powstał
Di gotujekusząco pachną, a czekolada... Zresztą co ja będę pisać... Sami spróbujcie! (około 24 sztuk) 120g masła 170g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szczypta soli 1 jajko 140g płatków gryczanych (można użyć innych) 140g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: 100g pestek dyni 50g czekolady (u mnie gorzka) Masło z solą i cukrami(...)utrzeć do puszystości. Nadal mieszając - wbić jajko i następnie dodać resztę składników. Masę dokładnie wyrobić i połączyć z uprażonymi pestkami dyni oraz posiekaną czekoladą. Z powstałego ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej do pieczenia. Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-12 minut w 180 stopniach. (Powinny być lekko zarumienione
Di gotujepomarańczy sok z 1 pomarańczy 100 g masła 1 jajko 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę kokosową, dodajemy do niej mąkę migdałową i płatki migdałowe oraz sodę. Do składników suchych dodajemy startą skórkę pomarańczową i sok. Następnie dodajemy miód, masło i jajko. Zagniatamy ciasto. Ciasto będzie trochę "sypiące" (przypomina mokry piasek,mąka kokosowa wchłania(...)dużo płynu,więc można dodać więcej soku z pomarańczy jeśli jest za sypkie). Wkładamy je do lodówki na pół godziny. Po tym czasie lepimy w ciasta w dłoniach kulki, które lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-18 minut aż się zarumienią w 180 stopniach. uwaga: Ciasto po zagnieceniu nie będzie plastyczne
Bon appetit mon amiepłatków owsianych 70 g mąki orkiszowej 30 g cukru, brązowego 1 łyżka miodu 3 jajka 100 g masła, miękkiego 30 g maku 50 g sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy jajka, miksujemy. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Całość odstawiamy na ok.15 min. Następnie łyżeczką nabieramy porcję ciasta, formujemy w dłoniach kulkę
Domowy Smak Jedzeniakulkę wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć ją lekko w dłoni i ułożyć na blasze:) Wówczas zamiast rogalików otrzymacie placuszki:) Przepis znaleźliśmy na kartce wyrwanej z kalendarza :) Składniki na 2 duże blachy 20 dag wiórków kokosowych 5 dag mąki + mąka do podsypywania 1 małe jajko 25 dag cukru pudru 12 dag masła szczypta proszku do pieczenia gorzka czekolada wiórki kokosowe i płatki
My simple kitchenpłatków owsianych 2 szklanki wiórków kokosowych 80 gram rodzynek 80 gram żurawiny 250 g masła 5 łyżek miodu 2 jajka 1 szklanka pestek słonecznika / dyni / posiekanych migdałów Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. W rondelku roztopić masło z miodem. Ostudzić. Pozostałe składniki wsypać do miski, wymieszać. Dodać ostudzone masło z miodem, całość dokładnie wymieszać. Z otrzymanej masy lepić kulki
cooklife