ktoś lubi słodsze to można dodać trochę więcej cukier waniliowy lub olejek waniliowy - można również inne, np migdałowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia marmolada/ dżem/ owoce opcjonalnie: wiórki kokosowe, płatki migdałowe, rodzynki, posiekane suszone morele, etc. Suche składniki mieszamy, następnie dodajemy masło/ margarynę i zgniatamy całość. Jak już rozgnieciemy trochę tłuszcz dodajemy jaja i zagniatamy ciasto. Na koniec wgniatamy bakalie(...)wysoką zawartość błonnika, którego mojej diecie trochę brakuje.... Ciasto jest dosyć luźne ale klejące. Nie może być za rzadkie bo rozleje się w pieczeniu. Z gotowego ciasta formujemy kulki nie większe niż orzech włoski, spłaszczamy lekko a na środku robimy niewielkie wgłębienie. Układamy na pergaminie. Nie musimy smarować tłuszczem ponieważ ciasteczka mają sporo tłuszczu w sobie. Na każde
Ze smakiem bez glutenuprzelej do foremki lub do szerszego talerz i odstaw na 10 minut do lodówki. Po stężeniu pokrój w kostkę. Budyń jaglany: Mleko migdałowe wymieszaj z płatkami jaglanymi, olejem kokosowym, cynamonem i kurkumą, gotuj na wolnym ogniu 5 minut mieszając od czasu do czasu. W między czasie owoce pitaji przetnij wzdłuż na pół i wydrąż przy pomocy kulkownicy(...)ognia i wymieszaj z dżemem z rokitnika, jeśli chcesz uzyskać aksamitną konsystencję zmiksuj go blenderem. Budyń przełóż do wydrążonych owoców, miseczek lub słoików, na wierzchu połóż kulki pitaji, awokado, galaretkę z granatów i chipsy kokosa. Przybież świeżymi ziołami lub jadalnymi kwiatami (opcjonalnie). * Domowe chipsy z kokosa - z rozłupanego kokosa wytnij koprę (miąższ) przy pomocy małego noża
SzczyptaSmaQklonowym, jeśli macie nietolerancje na gluten lub celiakie zamieńcie płatki na mąkę ryżową, ciasteczka na pewno wyjdą :) Składniki ; 1 i 1/2 szklanki mąki (ja użyłam zmielonych płatków owsianych) 1/3 szklanki kakao 1 łyżka miodu/syropu klonowego 1/3 szklanki oleju 3 łyżki mleka 1/2 łyżeczki sody szczypta soli łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) masło orzechowe (bez dodatku cukru(...)olej, miód, mleko sodę oraz ekstrakt waniliowy (jeśli używamy) mieszamy do wyrobienia masy, następnie formujemy płaskie kółka (jak na zdjęciu), nakładamy na środek masło orzechowe, i zamykamy formując kulkę, umieszczamy kulki na blaszce i pieczemy ok 10 minut w temperaturze 170 stopni, przed zdjęciem z blaszki czekamy ok 15 minut żeby ciastka ostygły, jeśli chcecie możecie do masy dodać
zdrowa vege kuchniamrożony) duża marchewka korzeń pietruszki kawałek selera cebula kilka łyżek zielonego groszku (może być mrożony) 3-4 ziemniaki 2 łyżki śmietany 18% natka pietruszki łyżka słodkiej papryki suszonej w płatkach sól pieprz liście laurowe ziele angielskie Warzywa obrać. Marchewkę pokroić w niewielką kostkę, ziemniaki w większą. Kalafiora podzielić na kawałki W garnku rozgrzać masło, wrzucić marchewkę, ziemniaki, seler i pietruszkę(...)mieć zupy. Dodać cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować aż warzywa będą prawie miękkie, dodać groszek i paprykę. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i bułką tartą, posolić. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać do gotującej się zupy. Na końcu zupę przyprawić i zabielić śmietaną. Posypać natką pietruszki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnialubię. Swoich, rzecz jasna.Nie chodzi tu o powody wymienione wyżej, żartowałam tylko. Chociażznając moje umiejętności w tym zakresie, nie udało mi się. Z niesmakiem gniotę papierową datę i ciskam kulką do kosza."Ojej, wszystkie najlepszego!"Dziękuję. Ale wolę świętować za kogoś innego niż w swoim imieniu.Lubię dawać prezenty, nienawidzę ich dostawać. Czuję się nieswojo. Ale rozważając pozytywy... Mamy taką(...)jednak jakoś uczczę swoje "święto".. POMARAŃCZOWE MUFFINY Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY. (przepis autorski;) szklanka mąki 2 jajka 80g cukru 200ml mleka150ml oleju sok z całej pomarańczy2 łyżeczki proszku do pieczenia płatki (lub kawałki) czekoladowe + lukier kolorowa posypka Cukier utarłam z jajkami, dolałam oleju. Przesiałam mąkę z proszkiem i dodałam do płynnych składników. Wlałam sok z pomarańczy i dokładnie zmiksowałam
W kuchni Karmel-itkicukier Muscovado ) 4 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek orzechów włoskich lub laskowych ( lub innych ulubionych ), z grubsza posiekanych 6 łyżek płatków migdałowych 6 łyżek suszonej żurawiny lub innych suszonych owoców ( te większe należy posiekać ) Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, syrop klonowy/miód oraz cukier i zagnieść ciasto(...)bakaliami. Ciasto włożyć do lodówki na około 30 minut. Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odrywać kawałki wielkości niedużego orzecha włoskiego, formować z nich kulki i układać na blasze w odstępach od siebie, lekko spłaszczając dłonią ( ciasteczka w piekarniku lekko rozleją się na boki ). Piec przez około 12 minut ( lub chwilę dłużej ) w temperaturze
Opowieści z piekarnikasię rozmarzyliście, to teraz pomyślcie, że za godzinę możecie je mieć w ustach. Dacie się zaprosić do kuchni? Składniki (wyszło 30 ciasteczek): 100 g masła 100 g płatków owsianych 150 g mąki pszennej 150 g cukru 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 płaskiej łyżeczki sody 1 jajko 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią (u mnie(...)blaszki (te z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Masło kroimy na małe kawałki. Dodajemy pozostałe składniki i całość zagniatamy w rękach. Składniki powinny dokładnie się połączyć. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które spłaszczamy w dłoniach i rozkładamy na blaszkach. Blaszki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 - 25 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna
Smak mojego domuletniej wody olej kokosowy do smażenia Tapenada: 300 g czarnych oliwek 2 łyżki kaparów 2 duże filety anchois 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta płatków chili opcjonalnie sól do smaku Dodatkowo: 1 fenkuł (koper włoski) 10 pomidorów koktajlowych 1 opakowanie sera feta Arla Apetina Snack Pack garść listków świeżej bazylii * PRZYGOTOWANIE Podpłomyki Wszystkie suche składanki wrzuć(...)oraz olej i zagnieć ciasto (najlepiej skorzystać z łyżki lub miksera z hakiem do ciasta drożdżowego). Jeżeli będzie za mocno się kleić, dosyp więcej dowolnej mąki. Z ciasta uformuj kulkę, włóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na 2h do wyrośnięcia. Następnie ciasto zagnieć ponownie i podziel na 12 równych porcji. Każdą rozwałkuj na kształt okręgu o średnicy
Food SquarePyszna i zdrowa przekąska SKŁADNIKI na 14 sztuk: 1 szkl. płatków owsianych błyskawicznych, 3 łyżki mąki 1 jajko, 3 łyżki wiórek kokosowych, 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach, 1 łyżka cukru kokosowego, 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju kokosowego, 1 łyżeczka kakao, garść orzechów włoskich posiekanych, 4 kostki gorzkiej posiekanej czekolady, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE(...)Miód i olej rozpuszczamy. Jajko mieszamy z miodem i olejem, dodajemy marchewkę oraz pozostałe składniki. Z podanej masy formujemy kulki, układamy na blasze wyłożonej pergaminem,lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 15-18 minut w 180 stopniach
słodki bratekdotleńcie się i przekonajcie, co serwuje nam nasza matka Ziemia. Składniki na tarte o średnicy 31 cm: Spód: 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej (u mnie - zmielone na mąkę płatki), 1 szklanka mąki ryżowej pełnoziarnistej (u mnie - zmielony na mąkę brązowy ryż), 3/4 szklanki mąki amarantusowej (u mnie - zmielony na mąkę amarantus), 3/4 szklanki zimnej wody, 1 łyżka zmielonego siemienia(...)ziemniaki, 1 szklanka pokrojonego świeżego czosnku niedźwiedziego, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz. Dodatkowo: 1-2 łyżki zmielonego sezamu. Wykonanie: Składniki na spód tarty mieszamy i zagniatamy ciasto w kulkę. Owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 1 h. Po tym czasie wałkujemy na cienki placek i wykładamy do foremki na tartę. Ziemniaki kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię
Jeść, by żyć w zdrowiukoperkowym. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego - lub każdej innej mieszanki mięsa mielonego:-) 1 mała cebulka 1 jajo 2-3 łyżki bułki tartej - u mnie bezglutenowa lub mielone płatki kukurydziane 1 łyżeczka suszonego koperku sól, pieprz 1 łyżka smalcu do smażenia Sos: 200 ml bulionu mięsnego lub wody przegotowanej 1 łyżka mąki - u mnie mąka bezglutenowa 3 łyżki śmietany(...)mięsa dodać bułkę, jajo, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, koperek i przyprawy. Dokładnie wymieszać i wyrobić, tak by masa mięsna nie kleiła się do ręki. Zrobić równej wielkości kulki mięsne. Formując je należy kulkę energicznie przerzucać z ręki do ręki, tak aby wyklepać z pulpeta powietrze. Wtedy nie będą rozpadały się w trakcie smażenia. Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić
Ze smakiem bez glutenuciasteczek użyłam wyśmienitej Mąki tradycyjnej z Młyna zbożowego w Szadku Pysznie i zdrowo :) Zapraszam :) Składniki : 50 g mielonych migdałów 50 g mielonych orzechów laskowych 50 g płatków owsianych 100 brązowego cukru 110 g masła roztopionego 2 jajka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 100 g mąki z Młyna zbożowego w Szadku(...)posiekać lub dodać w całości . Wlać roztopioną margarynę .Wszystkie podane składniki dobrze wymieszać . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Maczać ręce w wodzie i formować z ciasta średniej wielkości kulki lekko je spłaszczając . Piec w temperaturze 180 stopni około 15/ 18 minut na rumiano . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilimusiałam je zrobić, sam widok zachęcał do jedzenia. Kruche, delikatne, aromatyczne i bardzo smaczne. Wspaniałe do kawy lub szklanki kakao. Rozpływają się w ustach :) Polecam!!! Składniki: 250 gram płatków owsianych 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki miękkiego masła 1 jajko 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)wymieszam i dodaję porcjami miękkie masło sprawdzając konsystencję ciasta i zagniatam. Nie może być za suche, gdyż nie da się uformować. Formuję wałek, kroję na plastry, każdy formuję w kulkę i rozpłaszczam w dłoniach. Na każdym układam kolorowe cukierki, przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę do zrumienienia
Ciasteczkowy Potwórszczypta soli 150 g mieszanki bakaliowej mix studencki 1 jajko 125 g miękkiej margaryny ¼ szklanki cukru białego PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane oraz sól i proszek do pieczenia i całość mieszamy, następnie dodajemy kakao i ponownie mieszamy, odstawiamy. Do drugiej miski przekładamy margarynę i ucieramy z cukrem waniliowym i białym cukrem, następnie(...)margaryny dodajemy suche składniki i całość mieszamy do połączenia, dodajemy mix bakalii i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po upływie 30 minut z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce do pieczenia Rozgniatamy kuleczki widelcem formując ciasteczka. Pieczemy w nagrzanym do 180-200 stopni piekarniku przez około 17 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiciasteczka. Można do nich dodać ulubione bakalie i za każdym razem mogą smakować inaczej. Ja do połowy ciasteczek dodałam suszoną żurawinę i smakują wyśmienicie. Gorąco polecam! Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki 1/4 szklanki oleju 1 szklanka otrębówpszennych, owsianych lub żytnich 1/2 szklanki łuskanego słonecznika 1/4 szklanki siemienia lnianego 1 jajko 1 szklanka soku jabłkowgo 1 łyżeczka proszku(...)drugiej połaczyć jajko, olej i sok. Mokre składniki przelać do suchych, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować kulki i układać na blasze, lekko przyciskając, by uzyskać kształt ciasteczka. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni
kuchnia doskidzieci do pomocy w ich przygotowaniu gwarantuje dobrą zabawę. Mój mały pomocnik wystąpił także jako model w sesji zdjęciowej;) Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka płatków jaglanych 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 100 g roztopionego masła suszone owoce (morele, żurawina, rodzynki, daktyle), orzechy, migdały- wszystko posiekane- razem(...)składniki mieszamy łyżką w misce, po czym ugniatamy ręką. Jeśli masa będzie bardzo sucha można dodać kilka łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub odrobinę większe. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy dłonią formując ciasteczka. Z podanych proporcji wyjdą 24 ciasteczka (2 blachy). Uformowane ciasteczka
Smakowity Blog Kulinarnydziennym ;) Składniki (na około 24 ciastka): 80g ciemnej czekolady z tagatozą 60g orzechów włoskich 40g płatków owsianych 40g płatków żytnich 25g oleju kokosowego dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki 40g płatków jęczmiennych 100g daktyli łyżeczka mielonej wanilii skworcu jajko 90g mąki migdałowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody Sposób przygotowania: Daktyle zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy(...)podgrzewamy, żeby był płynny, a od daktyli odlewamy wodę) miksujemy tak długo, aż ciasto zacznie się ze sobą kleić tworząc jedną kulę rwiemy kawałki ciasta i formujemy w rękach kulki następnie spłaszczamy je na kształt ciastek ;) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 200 stopni przez około 10-15 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćżytniej 2000200 g miękkiego masła (użyłam ekologicznego)3/4 szklanki brązowego cukru3 szklanki mieszanych zbóż i bakalii (użyłam płatki żytnie, płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, pistacje, orzechy laskowe, płatki migdałowe suszoną żurawinę)1 jajko1/2 łyżeczki sody oczyszczonąszczypta soliWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do 170 stopni C. Masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Dodaj do niego cukier i ucieraj jeszcze przez(...)wymieszaj z solą i sodą oczyszczoną i wsyp do utartego masła. Porządnie wymieszaj całość drewnianą łyżką.Teraz wsyp zboża i bakalie i jeszcze raz dokładnie zamieszaj.Z gotowego ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszcz.Piecz ciasteczka około 15 min, na złotobrązowy kolor. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce
Słodko-Słony Świat Ilonyciasteczka z bakaliamiSkładniki:(na 45 sztuk)100 g miękkiego masła60 g cukru2 żółtka1 łyżeczka cynamonu225 g mąki pszennej50 ml mleka50 g rodzynek50 g suszonych moreli50 g suszonej żurawiny50 g płatków migdałowychdodatkowo:2 łyżki cukru pudruMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wsypać cynamon, zmiksować. Na zmianę dodawać przesianą mąkę(...)końcu wsypać bakalie, dokładnie wymieszać łyżką.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, dość mocno spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Przed podaniem posypać ciasteczka przesianym
Pożeraczka, czyli raz adobrze