umieścić w misce i dokładnie połączyć (za pomocą dłoni). (Masa powinna być miękka, plastyczna i niezbyt krucha. W razie potrzeby należy dodać odrobinę oleju kokosowego.) Z ciasta formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Kuleczki spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 18 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być zarumienione - uważać
Di gotujerozgrzać do temperatury 180°C. Migdały wymieszać z mąką ryżową, proszkiem do pieczenia, sodą i mielonym lnem. Wlać syrop klonowy, wymieszać. Dodać olej kokosowy i zagnieść gładkie ciasto. Lekko wilgotnymi dłońmi formować małe kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego, układać na przygotowanej blaszce w niewielkich odstępach. Następnie na środku każdego z ciasteczek zrobić palcem okrągłe zagłębienie. Piec około
maniapieczeniaubicia białek na sztywno ze szczyptą soli, która pomoże nam uzyskać odpowiednią konsystencję. Pod koniec ubijania dodajemy ksylitol. Kiedy uzyskamy błyszczącą pianę, dodajemy olej kokosowy a następnie wiórki. Całość mieszamy. Nakładamy na blaszkę, formułując kuleczki lub dowolny inny kształt – u mnie podłużne łódeczki wykonane za pomocą dwóch łyżek – przykładamy masę parokrotnie z jednej łyżki do drugiej - jak widać
Bazując na smakuRurki półfrancuskie z kremem budyniowym Ciasteczka z powidłami Ule orzechowe Pierniczki alpejskie z powidłami Cynamonowe ciasteczka Kostka kokosowa - lamingtony Kruche babeczki z makiem Ciasteczka pomarańczowe Rogaliki budyniowe Kuleczki śliwkowe bez pieczenia Kasztanki Ciasteczka z orzechami Kokosanki Babeczki z bitą śmietaną i truskawkami Mini tarty z orange curd Amoniaczki Lebkuchen Ciasteczka z maszynki Kruche babeczki z powidłami i orzechową bezą Rogaliki
Ala piecze i gotujeszczypta - aromat waniliowy – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy roztopione i przestudzone masło. Mieszamy. Wsypujemy wiórki kokosowe, mak, mąkę i sodę. Dokładnie mieszamy. Formujemy z ciasta kuleczki ściskając masę w dłoni. Pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem w temperaturze 180C przez 10 minut
Ostra na Słodkosię tym nieźle zamulić. Co innego na drugie śniadanie, przekąskę czy jako dodatek do jogurtu naturalnego. Przepis na domowe kuleczki czekoladowe nesquik Składniki 1 szklanka mąki 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki zmielonych migdałów 1 białko 1 łyżka oleju kokosowego lub jogurtu greckiego 3 - 4 łyżki syropu klonowego szczypta soli himalajskiej Wykonanie Wszystkie składniki ugniatamy (ja zmiksowałam w thermomixie
lady-och-mistrzyni.blogspot.comjest Wam liczba pochłoniętych kalorii dodać należy 3 łyżki gorzkiego kakao)3) łyżka masła lub margaryny np. Kasi4) do przybrania polecam: płatki dekoracyjne o smaku czekoladowym (dla Twardzieli), wiórki kokosowe, zmielone orzechy, płatki migdałów lub też zmielone herbatniki5) małe papierowe foremeczki na babeczkiPrzygotowanie:Do garnka dajemy najpierw masło/margarynę i stawiamy garnek na średni ogień (w przypadku naszej kuchenki(...)odstaniu w lodówce z pół godziny).Przez rozpoczęciem toczenia kuleczek dobrze jest posmarować ręce masłem aby masa nie kleiła się do palców. Kuleczki koniecznie obtaczamy w posypce czy to z płatków czekoladowych czy wiórek kokosowych (jak zaproponowano powyżej). Obtoczmy grubo. Gotowe przekładamy do foremeczek.Nie przejmujmy się gdy troszkę się spłaszczą. Dobrze jest je trzymać w lodówce
Smaki Brazyliijedne z moich pierwszych ciasteczkowych łakoci, wiec mam do nim mały sentyment. (30 sztuk - mi wyszło dokładnie 32) 100g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 100g wiórek kokosowych (+ wiórki do obtaczania kulek) 2,5-3 wafle tortowe 30 obranych migdałów 3 kostki białej czekolady 2 łyżki mleka Migdały zblanszować (zalać wrzątkiem, pomoczyć przez kilka minut) i obrać(...)może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.) Do masy dodać pokruszone wafle tortowe i formować kulki - umieszczając w każdej z nich migdał. Wszystkie kuleczki (po kolei) obtoczyć w rozpuszczonej czekoladzie i następnie (dokładnie) w wiórkach kokosowych. Wstawić na kilka godzin do lodówki
Di gotujeUwielbiam rafaello. Ostatnio prezentowałam Wam przepis na kuleczki a la rafaello w strzelającej posypce . Dzisiaj jednak chcę Was zaprosić na ich dietetyczną (zdrową) odsłonę. Moje kuleczki a la rafaello przygotowałam na bazie zdrowej, pełnej witamin (m.in. B1, B2, B6, żelaza, miedzi) kaszy jaglanej. Spróbujcie. Przygotowanie takiego zdrowego deseru jest naprawdę proste, a później można się już cieszyć małą chwilą pysznego(...)miód, mieszamy. Masa powinna być dość gęsta. Z masy np. za pomocą rąk formujemy szybko kulki wielkości orzecha włoskiego, które obtaczamy w wiórkach kokosowych wysypanych w miseczce. Warto przed każdym formowaniem kulki przemyć ręce zimną wodą. Kuleczki a la rafaello z kaszy jaglanej układamy na talerzu, a następnie całość wkładamy do lodówki do schłodzenia. Smacznego
Słodkie okruszkipowstanie cudowny krem, który aż prosi się o wyjadanie łyżką z miski... Uwaga - u mnie tak to się skończyło :) Masa przed uformowaniem w kuleczki :) Składniki: 4 wafle ryżowe 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka oleju kokosowego 2 miarki odżywki białkowej o smaku ciasteczkowym lub waniliowym 80 ml mleka roślinnego lub zwykłego 2 duże łyżki kremowego serka ciemne kakao do obtoczenia
Chocolate Muffin BlogPrzepis autorski (mój). Bardzo lubię takie słodkie kuleczki, bo oprócz ekspresowego przygotowania - zachwycają swoim pysznym smakiem. Zapach to również pokusa nie do odparcia! Są kruche i takie... chałwowo-kokosowe. Jednym słowem: pyyyszne! Koniecznie sami spróbujcie! (około 13 sztuk) 150g ciastek typu markizy chałwowe (u mnie z Cukrów Nyskich) 60g oleju kokosowego 50g wiórek kokosowych Dodatkowo: 1 łyżka syropu
Di gotujewcale by mnie nie przekonał, żeby nie miał w składzie oleju kokosowego. (Uwielbiam domowe słodkości na bazie tego oleju - koniecznie nierafinowanego.) Zrobiłam i... klapa - chyba ktoś podał niewłaściwe proporcje. Dopiero później do tego doszłam, dlatego wolę swoje autorskie pomysły. Tu też troszkę pokombinowałam, pobawiłam się, aż w końcu... kuleczki wyszły idealne! Nawet polubiłam opcję z mlekiem. Szczerze przyznam(...)przesypać do większej miski. Dodać kakao, syrop z agawy i wszystko razem połączyć. W miedzy czasie rozpuścić olej kokosowy i już płynny dodać do reszty składników. Całość ponownie dokładnie wymieszać (najlepiej dłonią) do uzyskania jednolitej konsystencji. Z masy uformować niewielkie kuleczki. Kulki poukładać na blasze wysłanej papierem do pieczenia i odrobinę spryskanej olejem. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 7 minut
Di gotujejaglanej Marchewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać jajko, tuńczyka, płatki jaglane, otręby. Wszystko dokładnie zmieszać i formować niewielkie kuleczki. Umieścić przygotowane klopsiki w parowarze i parować około 20 minut. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju kokosowym z niewielką ilością soli. Dodać pokrojoną paprykę i cukinię i dusić przez kilka minut pod przykryciem. Doprawić ziołami, solą
FitKotjagodowej masy lepimy 16 równych kuleczek. Wkładamy do zamrażarki na czas przygotowania polewy. 3. W kąpieli wodnej* rozpuszczamy czekoladę. Jagodowe kuleczki obtaczamy w czekoladzie, układamy na papierze do pieczenia i dekorujemy czekoladowymi serduszkami lub wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia czekolady. Gotowe
My Culinary Artwałkiem, ale można też użyć do tego np. maszynki do mięsa. Pokruszone herbatniki wrzucamy do utartej masy i dokładnie wszystko mieszamy. Robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub trochę mniejsze, obtaczamy w pokruszonych herbatnikach/ posiekanych orzechach czy wiórkach kokosowych i odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Smacznego
charlotte gotujecukrem, do zagotowanej dosypujemy ok. 150g kokosu, mieszamy. Margarynę ucieramy, dodajemy pokruszony płat wafla, mleko w proszku oraz przestudzoną masę kokosową. Całość wyrabiamy mikserem lub ręcznie. Odstawiamy do lodówki na 30 minut, po tym czasie formujemy bardzo małe kuleczki (troszkę większe niż draże czy orzechy laskowe). Obtaczamy w kokosie i pozostawiamy do schłodzenia. Najlepiej zrobić je poprzedniego dnia. 6. Przełożenie
Kuchnia w czekoladzie