migdała do środka. Efekt wspaniały ! Składniki na 16 szt. 200 g białej czekolady ( czekolada musi byc dobrego gatunku) 150 g śmietany 30 % 130 g wiórków kokosowych ( w tym 30 g do obtoczenia kuleczek ) 50 g masła 15 herbatników Petitki pełnoziarniste migdały Przygotowanie: Słodką śmietanę 30 % wlewamy do rondelka i zagotowujemy na małym ogniu. Cały czas mieszamy i wsypujemy(...)masa ostygnie , wsypujemy pokruszone herbatniki i wkładamy do lodówki na 1,5 godz. Ze schłodzonej masy formujemy małe kuleczki , do środka dodajemy migdał i obtaczamy we wiórkach kokosowych . Tak przygotowane kuleczki wkładamy ponownie do lodówki i czekamy aż masa całkowicie zastygnie Smacznego
Słodkości i nie tylkosłodkościami doprowadza mnie do ostrego ślinotoku i burczenia w brzuchu (co za potwór wymyślił kalorie?!). Nie zrażona jednak reakcjami organizmu poszukiwałam "swojego przepisu". Bam! No jasne! Moje ulubione rafaello! kuleczki które nie imają się mojej żadnej diety, zawsze pochłaniam je w każdej ilości. Do tego stopnia, że opanowałam ich podkradanie bez otwierania opakowania (stary patent gdy mama chciała uchronić(...)godzinę. Herbatniki pokruszyć, dodać do masy i wymieszać. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej włożyć orzech laskowy. Każdą kuleczkę obtoczyć w wiórkach kokosowych (wcześniej odsypanych). Kuleczki schłodzić w lodówce. Podane składniki wystarczą na około 50 kuleczek. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieWszystko blendujemy na gładką masę i mokrymi rękami formujemy niewielkie kuleczki i lekko je spłaszczamy. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 h. Roztapiamy czekoladę z mlekiem i olejem kokosowym. Schłodzone kuleczki maczamy w czekoladzie i układamy na papierze do pieczenia. Wstawiamy do lodówki. Gotowe! Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Polejeden kęs:) Składniki: masło 200 g cukier puder( ksylitol zmielony) 1 szklanka krakersy 1 opakowanie( 175 g) wiórka kokosowe 200 4 aromat waniliowy 10 kropelek orzechy nerkowca 40 szt czekolada biała 150 g Dodatkowo : wiórka do obtoczenia kuleczek Krok 1 Miękkie masło miksuje na puch, dodaje cukier puder i nadal miksuje z 3-5 minuty. Krakersy wkładam do woreczka(...)mieszam i wstawiam do lodówki na godzinkę do schłodzenia. Krok 2 Wyjmuje schłodzoną masę i formuje małe kuleczki, lekko je spłaszczam i wkładam orzeszka do środka . Taką kuleczkę obtaczam we wiórkach kokosowych, przekradam do papilotki. Kuleczki rafaello przygotowane wkładam do schłodzenia i teraz mamy już dla siebie i jak dla niespodziewanych gości pyszną na jeden kęs słodziutką niespodziankę
Różowa kuchniatrochę przegotowanej wody, miksować do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji - Do masy dodać kakao, cynamon i pestki słonecznika; zmiksować - Z masy lepić kuleczki, obtaczać je w wiórkach kokosowych - Gotowe J Kuleczki najlepiej przechowywać w lodówce. * Dzięki namaczaniu orzechów substancje odżywcze w nich zawarte stają się łatwiej przyswajalne dla organizmu
Wegańska kuchnia orientalnakolejny przepis na moje ulubione ciacho! Delikatny krem z mleka kokosowego … przełożony chrupiącymi słonymi krakersami i dużą ilością prażonych płatków migdałowych wprost zachwyca podniebienie! Wielbiciele wszelkiego rodzaju kokosowych deserów … kuleczek Rafaello jak i ciast na zimno będą zachwyceni! PS. ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień , gdy się „przegryzie” , więc już dziś bierz się do roboty ;) SKŁADNIKI
Ostra na Słodkokuleczki z tuńczykiem i soczewicą, trochę zbliżone do tych, które wcześniej pojawiły się już na blogu (są szybkie i smaczne ;)). Kuleczki z tuńczykiem, marchewką i soczewicą z aromatycznym barszczem Kuleczki z tuńczykiem: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 średniej wielkości marchewka 1 jajko 2 łyżki soczewicy czerwonej 2 łyżki płatków jaglanych 1 łyżka otrąb owsianych szczypta soli szczypta pieprzu(...)Gotować około 1,5 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie dodać wyciśnięty z cytryny sok. Wywar doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać suszony koperek i olej kokosowy. Ugotowane kuleczki podawać z gorącym barszczem i świeżym rozmarynem
FitKotponownie zmiksuj. Tak przygotowany ganasz wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Następnie formuj kulki o średnicy 1,5 - 2 cm i obtaczaj w tartych orzechach laskowych i wiórkach kokosowych. Każdą kuleczkę wkładaj do mini kokilki papierowej . Dekoruj według uznania. Trufle włóż do pojemnika na ciasto, najlepiej zamykanego, aby słodkości nie wchłonęły zapachów z lodówki. Pojemnik włóż do lodówki, najlepiej
Z Kuchni Do Kuchnikoniec ubijania dodajemy stopniowo cukier z mąką. Pianę delikatnie łączymy z wiórkami kokosowymi. 3. Na blaszce/kratce rozkładamy papier do pieczenia. Nawilżamy ręce w letniej wodzie; z masy kokosowej formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy w niewielkich odległościach od siebie (kokosanki odrobinę urosną, ale nie tak jak babeczki, czy ciasto francuskie :)). W razie potrzeby ponownie zwilżamy ręce. Tak przygotowane
My Culinary ArtSkładniki na około 17 kuleczek: 14 łyżek płatków owsianych (ok. 140 g) 2 czubate łyżki masła orzechowego (ok. 60 g) 1 duży banan (ok. 140 g bez skórki) 1 łyżka miodu pszczelego (12 g) 1 łyżka kakao (ok. 10 g) 40 g wiórek kokosowych (ok. 8 płaskich łyżek) Do obtoczenia: zmielone lub drobno posiekane migdały(...)Banan rozgniatamy widelcem i mieszamy z reszta składników. Odstawiamy na chwilkę, żeby zyskało lepszej konsystencji do robienia kuleczek. Jeśli wciąż jest zbyt klejące się, dodaj więcej wiórków kokosowych. Kulaj malutkie kuleczki, a następnie obtocz w posiekanych migdałach. SMACZNEGO ! Wartość energetyczna* 1 kuleczki: 72 kcal 2 g białka 4 g tłuszczów 9 g węglowodanów ogółem
Vroblewska-fitlifeSkładniki na 17 kuleczek: 100 g wiórków kokosowych + ok. 20 g do obtaczania 1 jajko M (65 g) 1 średni banan (95g bez skórki, 140 g ze skórką) 9 łyżek płatków owsianych górskich (90 g) 2 płaskie łyżki miodu (20 g) Miksujemy jajko z bananem i miodem. Dodajemy wiórki i płatki owsiane. Mieszamy dokładnie łyżką. Formujemy małe kuleczki - nakładamy(...)dłoń łyżkę masy, mocno ściskamy i palcami formujemy kuleczki, "kulanie" raczej jest niemożliwe, bo się wtedy rozpadają. Obtaczamy w wiórkach kokosowych. Pieczemy w 170 stopniach z termoobiegem 12-15 min. SMACZNEGO! Wartość energetyczna* jednej kuleczki: 68 kcal 1,3 g białka 4,6 g tłuszczów 7 g węglowodanów ogółem 1,8 g błonnika
Vroblewska-fitlifeBardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu kruche ciasteczka kokosowe. Słodkie, chrupiące kuleczki, pięknie pachną i apatycznie wyglądają. Dla aromatu możemy do ciasta dodać troszkę suszonej lawendy. Ciasteczka możemy podać w małych papilotkach i będą wyglądały elegancko, bardzo polecam… (inspiracyjna ze strony epicureanmom.com ) Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose . Składniki na około 27 ciasteczek(...)ucierać przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać mąkę, sól i zmniejszyć obroty miksera, wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe, lawendę (niekoniecznie) i znów wymieszać (można rękoma). 3. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę między ciasteczkami zachować odstępy. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez
Mała CukierenkaBardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu kruche ciasteczka kokosowe. Słodkie, chrupiące kuleczki, pięknie pachną i apatycznie wyglądają. Dla aromatu możemy do ciasta dodać troszkę suszonej lawendy. Ciasteczka możemy podać w małych papilotkach i będą wyglądały elegancko, bardzo polecam… (inspiracyjna ze strony epicureanmom.com ) Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose . Składniki na około 27 ciasteczek(...)ucierać przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać mąkę, sól i zmniejszyć obroty miksera, wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe, lawendę (niekoniecznie) i znów wymieszać (można rękoma). 3. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę między ciasteczkami zachować odstępy. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez
Mała CukierenkaKolejna propozycja przepisu z wykorzystaniem amarantusa ekspandowanego :) Tym razem bez pieczenia, wystarczy zamieszać, uformować, wstawić do lodówki i po kilku godzinach możemy cieszyć się pysznym czekoladowo-kokosowym smakiem mięciutkich kuleczek :) W przepisie użyłam ziarenek Euforia od Ziarenkowa :) Składniki (16 kulek) - 60 g amarantusa ekspandowanego - 100 g mieszanki Euforia - 50 g oleju kokosowego - 50 g miodu - 2 czubate łyżki karobu(...)przesadzajmy z długością blendowania, ażeby nie wyszło masło słonecznikowe :D). Olej kokosowy z miodem i karobem podgrzewamy w garnku do rozpuszczenia i połączenia się składników (nie zagotowujemy!). Wszystkie składniki łączymy ze sobą, oprócz jogurtu, który należy dodać na koniec. Kiedy masa będzie wystarczająco lepka formujemy kuleczki i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby lekko stwardniały
Zdrowie na języku :Pprzerwie wracam z przepisem na błyskawiczne kuleczki. W smaku przypominają batoniki bounty i uwierzcie mi są rewelacyjne! Wbrew pozorom do ich przygotowania potrzebujemy tylko 4 składników oraz ewentualnie 10 minut na wymieszanie masy, wylepienie kulek i oblanie ich gorzką czekoladą. Najlepiej smakują, gdy są schłodzone. Składniki dla 2 osób: 100 g wiórek kokosowych 2-3 łyżki mleka skondensowanego słodkiego(...)aluminiową miskę. Gdy woda będzie wrzeć to do miski dodać rozdrobnioną czekoladę i 2 łyżki śmietany 30%. Masa czekoladowa musi być lekko rzadka i lśniąca. Z masy kokosowej formować małe kuleczki i od razu obtaczać w ciepłej czekoladzie. Przygotowane batoniki ułożyć na papierze do pieczenia i podawać dopiero wtedy, gdy czekolada stwardnieje
Ugotować