resztę mleka kokosowego, ale nie całe, tylko tyle, aby uzyskać konsystencję musu. Przekładamy do szklanek lub salaterek (powinny wyjść 2 porcje). Drugą część quinoy miksujemy z 4 łyżkami dżemu z czarnej porzeczki i łyżeczką miodu. Dokładamy do salaterek. Następnie 6 łyżek ricotty mieszamy dokładnie z 3 łyżkami dżemu i przykrywamy nią wierzch deseru. Jeszcze tylko kilka kuleczek zmrożonej porzeczki
Quinoa Raz!zrobić małą kuleczkę. Ziemniaczki super nadają się na słodką przekąskę, dzieci bardzo je lubią jeść ale też przygotowywać, bo niesamowitą frajdą jest mieszanie i lepienie małych kulek. Nasza dzisiejsza wersja nadaje się dla małych alergików. 3 paczki herbatników 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 łyżka miodu 4 łyżki dżemu (u nas śliwkowy) rodzynki wiórki kokosowe aromat rumowy (opcjonalnie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieoczekiwałam rezultatu. Curry kojarzyło mi się dotąd z daniem wymagającym długiego, skomplikowanego przygotowywania i konieczności posiadania wielu egzotycznych przypraw. Tymczasem ani długo, ani wielu - specjalnie zakupiłam tylko mleczko kokosowe, resztę miałam w domu. Składniki na 2 porcje: 100 g suchej soczewicy - miałam brązową 3 sprasowane zamrożone* liście szpinaku, czyli ok. 100 g cebula + 2 łyżki oleju (wzięłam z pomidorów(...)łyżeczki kminku (sł), po chwili wyciśnięty czosnek, ok. łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru, 1/3 łyżeczki chilli w proszku (nie miałam świeżego), 1/3 łyżeczki curry, a także kilkanaście kuleczek kolendry (o). Chwilę dusiłam, po czym posoliłam 2 szczyptami soli morskiej (sn), dodałam pokrojone suszone pomidory (k), 1/4 łyżeczki kurkumy (g) ** soczewic ę błędnie zakwalifikowałam do smaku słodkiego (sł), gdy tymczasem
Zdrowa Kuchnia Sowyfajnie się komponuje. Zachęcam do upieczenia. Fajnie się prezentują. Składniki na ok 10 szt. o średnicy 14 cm: Spody: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła lub oleju kokosowego 1 jajko rozmiar L 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 1-2 łyżka zimnej wody (tylko w przypadku gdy ciasto nie chce się skleić w kulkę) Składniki na budyń (budyniu(...)Miksować do momentu aż piana będzie sztywna. Pianę przełożyć do worka cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Na upieczone spody nakładać po kilka łyżeczek budyniu, zostawiając 1/2 cm wolnego, następnie wyciskać kuleczki z masy bezowej jedna obok drugiej w małych odstępach. Tartaletki piec 1 godzinę w 14o st. w uchylonym piekarniku. Gorące, studzić na kratce, po wystudzeniu wyjąć z foremek. Podawać
moj przepis nakokosowych 2 łyżki syropu z agawy Dodatkowo: 30g suszonych jabłek w kostce Opcjonalnie: cukier puder do posypania (zmieliłam ksylitol) Masło z cukrem utrzeć do puszystości. Nadal mieszając - wbij jajko i następnie dodać resztę składników. Całość wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji i na końcu połączyć z suszonymi jabłkami. Z powstałej masy uformować kulki o wielości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć
Di gotujekokosowe Czekoladę drobno posiekać i przełożyć do miski. Do małego rondelka wlać śmietanę i doprowadzić do wrzenia, zalać czekoladę i mieszać, aż powstanie jednolita masa, bez grudek. Dodać chilli i ponownie wymieszać. Gdy masa przestygnie lecz nadal będzie płynna dodać pokruszone herbatniki i znów wymieszać. Przygotowaną mieszankę włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano formować małe kuleczki
Zabawa smakiemkokosowej łyżeczka płatków jaglanych lub gryczanych jajko łyżeczka stopionego masła ghee szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka miodu 75 g ricotty małe jabłko pokrojone w kostkę Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Dodać jajko, stopione masło, ricottę, sól i miód. Wymieszać. Dodać płatki jaglane i połowę pokrojonego jabłka. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z ciasta formować kuleczki, układać
Poranek na słodkokokosowych (małe opakowanie) 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 - 1 1/2 szklanki mąki ( opcjonalnie) marmolada- ja użyłam dżemu z malin oraz z dyni Wykonanie: Płatki ryżowe, jajka, cukier, wiórki, masło i proszek do pieczenia miksuję. W razie potrzeby dosypuję mąkę i ponownie miksuję. Łyżeczką do herbaty nabieram niewielkie porcje ciasta i i mokrymi rękoma formuję kuleczki
Ciasteczkowy Potwórmama kiedy byłam bardzo mała - zapraszam, więc na smaki dzieciństwa :) Składniki : 200 g masła 190 g kleiku ryżowego bezsmakowego 3 jajka pół szklanki cukru pudru 4 łyżki wiórków kokosowych 4 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo : pół słoiczka powideł śliwkowych W misce utrzeć masło i cukier na jasną, puszystą masę. Po jednym dodawać jajka(...)miksować do połączenia. Wsypać pozostałe składniki i wymieszać łyżką. Uformować kulkę i wstawić do lodówki na pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 180*C. Łyżeczką nabierać ciasto i formować małe kuleczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępie ok 3 cm (urosną). Delikatnie spłaszczyć i palcem robić małe dziurki. Napełnić powidłami. Piec 15-20 minut do mocnego zarumienienia
Chocolate Muffin Blogczekoladowe "pralinki" jaglane* z daktylami i gorzką czekoladą; koktajl banan-dynia *z kaszy jaglanej, z bananem i mąką kokosową, obtoczone w kakao Uwielbiam ten koktajl, połączenie banan-dynia? Po prostu mistrzostwo! ^.^Aa, pralinki robione nie tak dawno, dzisiaj wypróbowana wersja kakaowa, równie dobra co poprzednia ^.^Składniki:60g kaszy jaglanej1/2 banana (ok.50g)15g kakao15-20g mąki kokosowejok.30g daktylicynamonew, coś(...)się płynów. Studzimy. Daktyle kroimy i zalewamy odrobiną wrzątku i przykrywamy. Kaszę miksujemy z bananem, dodajemy kakao, mąkę, cynamon, czekoladę i rozgniecione daktyle, wszystko dokładnie mieszamy i formujemy okrągłe kuleczki. Na koniec obtaczamy je w kakao i chłodzimy w lodówce.Ps. Pralinki najlepsze są po wyjęciu z lodówki, po pewnym czasie w ciepłym otoczeniu (szczególnie w pudełku, walającym się
More food, love and dreamsszklanki słonecznika 1/2 szklanki sezamu 3/4 szklanki musli z suszonymi owocami 4 łyżki mąki bezglutenowej np. owsianej 4 łyżki miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy Mleko kokosowe podgrzej w głębokim garnku i dokładnie wymieszaj. Wsyp płatki owsiane i połącz z mlekiem. Odstaw na kwadrans. Musli rozdrobnij blenderem lub w melakserze. Do namoczonych płatków dodaj resztę składników(...)wymieszaj. Mokrymi rękoma formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 minut. Gotowe kuleczki studź na kratce
Kuchnia bezglutenowawiecie jestem ogromną wielbicielką Rafaello , więc to właśnie po kokos i migdały sięgam najczęściej. Kuleczki Rafaello już dla Was miałam , ciasto też , więc dziś niech będzie inna wersja tego przysmaku. Krem na kanapki! Przepyszny krem z białej czekolady połączony z chrupiącymi płatkami migdałów i dużą ilością kokosu zachwyci podniebienia nie tylko dzieciaków. Śniadanie w takim wydaniu z całą pewnością poprawi(...)humor na cały dzień! SKŁADNIKI: * biała czekolada – 100 g * śmietana 30% słodka – 150 g * wiórki kokosowe – 50 g * płatki migdałów – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Czekoladę łamiemy na kawałki. Do garnuszka wlewamy śmietanę i gotujemy na wolnym ogniu. Zalewamy nią połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wsypujemy kokos i podprażone na suchej patelni płatki migdałów
Ostra na SłodkoKulki z suszonych owców, orzechów i innych dodatków to jak dla mnie na prawdę doskonała propozycja na zdrową i słodką przekąskę :) Poręczne, takie na raz :) Do stworzenia poniższych kuleczek użyłam wyłącznie produktów "raw", czyli surowych, nie poddanych wysokim temperaturom suszenia. Są dzięki temu zdrowsze i zawierają więcej cennych dla naszego organizmu składników. W konsystencji są dość miękkie, dlatego uważajcie(...)wody. Dosłownie rozpływają się w ustach. Karmelowy smak owoców w połączeniu z migdałowym masłem czekoladowym to połączenie, które zachwyca. Kulki można dodatkowo obtoczyć w nasionach, mielonych orzechach bądź wiórkach kokosowych. Ja tym razem postawiłam na prostotę :) Składniki: 100 g daktyli (RAW FOODS) 20 g rodzynek manuka (RAW FOODS) 50 g moreli (RAW FOODS) 40 g masła czekoladowego (RAW FOODS
Zdrowie na języku :Pchrupiące i oczywiście co najważniejsze - kokosoweee! Zróbcie, a przekonacie się sami, że są idealne do kawy, herbaty, czy szklanki mleka. (około 25 sztuk) 120g mąki pszennej 50g wiórek kokosowych 70g cukru 40g masła/margaryny 30g serka mascarpone 1 jajko Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto jest lekko lepiące się - takie(...)przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. (W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Można też formować kuleczki, które następnie należałoby spłaszczyć.) Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Odstępy nie muszą być duże, ponieważ ciasteczka mocno nie urosną.) Piec (aż będą
Di gotujeczas końca wakacji mamy dla was słodki przepis :). Mamy nadzieję, że się wam spodoba ☺ Do przygotowania kokosanek potrzebne jest: · 200g wiórków kokosowych · 50g masła · ¾ szklanki cukru · 3 łyżki zimnego mleka(...)dodać mleko i mąkę cały czas mieszając Dodać wiórki z cukrem i masłem Mieszać aż będzie jednolita masa Blasze wysmarować grubo masłem Z masy formować kuleczki Ułożyć na blasze i piec 15-20min w 180 stopniach BON APPETIT ! <3 Uwaga! Wpis zawiera lokowanie produktów :) Zapraszamy również na nasz profil na facebooku
Bonapetit2xM