miseczkę z naszą czekoladą ,połamaną na kawałki .Mieszamy ,aż się rozpuści .Dno miseczki nie może dotykać garnka z wodą .Następnie dodajemy olej i mieszamy i powoli mleczko kokosowe i mieszamy aż masa się połączy w jednolitą całość .Tę czynność , z mleczkiem można zrobić już na garnku z wodą ,ale zestawionym z kuchenki .Jeszcze szczypta soli ,mieszamy i odstawiamy do stężenia(...)będzie nieziemski!. Jeśli nie macie młynka,ani thermomixa ,jak ja ,pozostaje utrzeć wam buraczane plasterki w moździerzu .Żmudna robota,ale warto. Masę czekoladową nabieramy przy pomocy łyżeczki ,szybko formujemy kuleczki,ale nie jest to konieczne,bo masa szybko się topi w ciepłych dłoniach i obtaczamy je w buraczanym pudrze. Odstawiamy trufelki do schłodzenia i przystępujemy do konsumpcji . Inspiracja i przepis
Ladylaura.sycące i bogate w błonnik. Polecam!! Ciastka owsiane z bananem i gorzką czekoladą Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 0,5 szklanki płatków owsianych górskich 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki mąki migdałowej 4 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki oleju rzepakowego 3-4 łyżki miodu 1 banan 1 łyżeczka sody 40 g gorzkiej czekolady Przygotowanie(...)składniki przekładamy do miski. Zagniatamy masę rękami do momentu, aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Masa będzie dość klejąca. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kuleczki o średnicy około 4 cm. Przekładamy na blachę i spłaszczamy, aby uzyskać kształt ciastka. Najlepiej zmoczyć sobie nieco ręce. Masa będzie mniej się kleiła. Pieczemy około 15-17 minut
Mania Gotowaniakaszy jaglanej (przed ugotowaniem) 3/4 szklanki mleka kokosowego ( u mnie napój kokosowy Alpro), możecie użyć też zwykłego mleka łyżka miodu 2 łyżki wiórek kokosowych kilka kropel aromatu migdałowego wiórki kokosowe do obtoczenia Kaszę umieszczamy na sicie, płuczemy bieżącą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczy. Mleko wlewamy do rondelka razem z miodem i aromatem, doprowadzamy(...)przykryciem, aż masa trochę wystygnie. Następnie wszystko blendujemy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie z masy formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach. Jeśli wiórki słabo kleją się do kuleczek, przed obtoczeniem można je moczyć w wodzie lub mleku. Odstawiamy do schłodzenia na pół godziny. Gotowe! ;) Przepis pochodzi ze strony Słodkie Rewolucje
Czerwona Porzeczkanigdy jej nie kupiłam takiej słodyczy, nie wiedziała co z tym zrobić. Trzymała tylko grzecznie w rączce myśląc, że to zabaweczka. Moje dziecko nie utożsamiło takiej jaskrawej, nienaturalnie żółtej kuleczki na patyczku, z pożywieniem. Do drugiej rączki dałam jej ogórka i sobie smacznie chrupała, a lizak został nietknięty, nierozpakowany. Trochę żal mi się jej zrobiło, że nie zna takiego atrybutu(...)lizaków dodałam karob, o którego właściwościach pisałam w jednym z poprzednich postów, tahini bogate w wapń (sezam jest jednym z najlepszych roślinnych źródeł tego składnika mineralnego) oraz olej kokosowy, któremu poświęcę chyba jeden z moich następnych postów, bowiem o jego właściwościach długo, długo można by pisać. Składniki na 5 lizaków i 12 kostek: 3/4 szklanki płynnego nierafinowanego oleju kokosowego
Jeść, by żyć w zdrowiuoszałamiająco, jakbyś tego chciała? Wrzucić na luz! Nalej sobie kieliszek wina, przekop się przez szufladę ze słodyczami i dodaj coś gotowego do tych nieszczęsnych babeczek. Doskonałym pomysłem są cukrowe kuleczki lub... żelki. Uwierzcie mi, facet powie, że na pewno tak miało być. Mój jak zobaczył babeczki to stwierdził, że są piękne. A ja chciałam już gromy ciskać, że coś(...)miękkiego masła - 0,75 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 3 jajka - 2-3 łyżki mleka - różowy barwnik spożywczy - szczypta soli - kieliszek likieru kokosowego *krem: - 250 g mascarpone - 2 tabliczki białej czekolady (200g) - 4 łyżki wiórek kokosowych *dodatkowo: - maczek truskawkowy - cukrowe perełki - mini żelki owocowe Przygotowanie: Masło i cukier utrzeć na puszystą masę
W poszukiwaniu inspiracjinależy... Jednak łatwo zrobić bardzo zdrowe trufle we własnej kuchni! I to bez użycia czekolady. Wystarczy pięć składników i mamy zdrowe, pyszne, niskokaloryczne i wegańskie trufle. Te niepozorne kuleczki kryją w sobie również i zdrowe tłuszcze - a to dzięki dodatkowi awokado. Nie jest ono jednak wyczuwalne w smaku, więc jeśli za nim nie przepadacie - nie martwcie się :) Wyglądają bardzo elegancko(...)autorski // ok. 15 trufli ~200g daktyli ~1/2 średniego, dojrzałego awokado (75g) ~30g kakao ~20g karobu ~100g ksylitolu (można użyć cukru w takiej samej ilości) ~do obtoczenia - mielone orzechy, wiórki kokosowe, płatki owsiane, amarantus ekspandowany Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. godzinę. Awokado obieramy i wrzucamy do miksera. Dodajemy daktyle (nie wylewajcie całej wody w której się moczyły) i miksujemy
chili & sugarszklanki płatków owsianych Garść ulubionych orzechów Ok. 1 szklanki masła orzechowego Ok. 3-4 łyżek miodu Garść gorzkich drobinek czekoladowych (dark chocolate chips) Do dekoracji - orzechy, kakao, wiórki kokosowe Jak przygotować? Płatki z orzechami miksujemy za pomocą blendera. Następnie musimy roztopić masło orzechowe (można w mikrofalówce przez ok.25 sekund.) Tak samo robimy z miodem, jeśli nie jest lejący(...)smakowały!) i wkładamy do zamrażalki na ok.2 godz. Po tym czasie możemy przełożyć je do pudełeczka. Data ważności? Chyba nie będzie Wam potrzebna! U mnie zostało już tylko 5 kuleczek, które sama schowałam :) Z tych ilości składników wyszło mi ok.25 średniej-wielkości kulek. Próbowaliście kiedyś przygotować podobne trufle? :) Pozdrawiam
Chocolate Stop TemptingWkładamy do formy 1 cz. biszkoptu i nasączamy go 1/3 soku jabłkowego i połową śmietany kokosowej. Na to kładziemy 2 cz. biszkoptu i nasączamy 1/3 soku. Nakładamy resztę śmietany kokosowej i posypujemy drobiutko pokrojonymi brzoskwiniami i przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptu. Nasączamy resztą soku. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na kilka godzin, aby wszystko dobrze "namokło". TYNK: 2 pudełka serka mascarpone(...)bokach tortu, starając się, aby utworzyć gładką powierzchnię. Na górze dla ozdoby zrobiłam rozetki z tej samej masy, z której był tynk i ułożyłam na szczycie każdej po kuleczce cukrowej od sweet_yarco. Od tego samego sprzedawcy był również miś, który dumnie grał pierwsze skrzypce jeśli chodzi o całość dekoracji, świeczka na 1 roczek także od sweet_yarco, których
MamaOskarkajeden z 2 sposobów: * gotować na parze przez około 20 minut, zmiksować * zalać wrzątkiem na 5 minut, odcedzić, zmiksować Ich smak można dobrowolnie modyfikować: ze skórką pomarańczy, z wiórkami kokosowymi, z wanilią, można również dodać posiekane suszone owoce czy różnego rodzaju bakalie. Moje mają wkład z orzechów laskowych z kakaowo-cynamonowym akcentem :) Około 18 szt. * orzechy laskowe- 100 g * masa(...)drobno zmielić (ale nie na mąkę, tylko tak, aby były wyczuwalne małe kawałeczki). Wszystkie składniki ze sobą połączyć i wyrobić- najlepiej dłońmi- na jednolitą masę, z której należy formować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w posypce. Smacznego
Kraina Miodem Płynącapomiędzy nimi będą dwie warstwy kremu przełożone galaretką z winogronami**. Krem - quinoę, 8 wypestkowanych i pokrojonych w kostkę daktyli (2 szt. zostawiamy do przystrojenia tortu), lekko podgrzane mleko kokosowe, miód, łyżkę soku z cytryny i łyżkę kakao mieszamy razem i blendujemy na gładką masę. Następnie dzielimy ją na pół. Pierwszą połowę mieszamy z 1 łyżeczką żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie(...)sprawdzamy co jakiś czas czy za szybko nie zastyga. Ma ona być lekko zgęstniała, ale cały czas płynna, wylewamy ją na pierwszą warstwę kremu, na której wcześniej ułożyliśmy gęsto kuleczki winogron***. Odstawiamy biszkopt z pierwsza warstwą kremu i galaretką do lodówki, aby wszystko dobrze zgęstniało i w tym czasie przygotowujemy żelatynę do drugiej warstwy kremu. Kremowa śmietanka - żelatynę mieszamy
Quinoa Raz!szoku. Jak niedużo perełek potrafi zagęścić taką ilość płynów. To niesamowite! Można nią zagęszczać inna dania, np. sosy. Sama tapioka nie ma żadnego smaku. Ugotowana jest mięciutka i kuleczki takie jakby żelowe. Sam deser jak dla mnie smakuje fenomenalnie! Taki delikatny i aksamitny, a przy tym lekki. Nie przecierałam musu, a nawet dodałam do niego konfiturę pomarańczową, która sprawiła(...)bardzo przyjemne. Wybierasz produkty siedząc na kanapie, zamawiasz, a potem kurier przyniesie Ci do samych drzwi. Żadnego dźwigania! Składniki: 1/3 szklanki perełek tapioki (80 ml) 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka) 400 ml mleka krowiego 2 łyżki cukru Dodatkowo: 1 szklanka jagód leśnych ( u mnie mrożone) 1 łyżeczka cukru 110 g konfitury pomarańczowej Wykonanie: No to lecimy. Do rondelka
Blondynka Gotujeporanka, jak tylko pokazało się słonko, urządzić jej sesję zdjęciową. Wyszła bowiem wyjątkowo smaczna. Miałam marchewki, i zastanawiałam się, jak się do nich zabrać. Wersje z pomarańczą czy mleczkiem kokosowym są pyszne, wielokrotnie je testowałam, teraz jednak miałam ochotę na coś innego. Trochę pikantnego. Wyjątkowego. I wtedy na blogu Everyday flavours znalazłam ideał - krem z marchewki z prażoną(...)kremu z marchewki pasuje wspaniale, a C. cieszył się wyjątkowo, bo w zupach lubi mieć coś do pogryzienia. Ta wyszła taka, jak lubimy najbardziej - dość gęsta, pikantna, z chrupiącymi kuleczkami ciecierzycy. Imbir i kolendra nadają jej charakterystycznego smaku, chilli ostrości. Idealnie rozgrzewa i syci. My jedliśmy ją, gdy za oknami szalała Bodil - polecam jednak nie tylko na huragany. Zupa marchewkowa
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiałam wyjścia, musiałam ciasteczka przerobić na pączki. Dzieci sa bezlitosne. Wyszły, ale maślane ala pączki: przepyszne, kruche i bezglutenowe. Składniki: 3 szklanki mąki bezglutenowej 1/2 szklanki mąki kokosowej masło 1 kostka drożdże bg 1 opakowanie ksylitol (lub cukier) 3 łyżeczki laska wanilii lub cukier z wanilią dżem do nadziewania cukier puder, polewa czekoladowa lukier (co tylko chcesz) na wierzch(...)ciepłe miejsce na około 30 minut. Następnie na kolejne 10-15 minut miskę z ciastem wstawiamy do lodówki. Nagrzewamy piekarnik na 180-200 st.C. Formujemy niewielkie kuleczki (1/4 tradycyjnego pączka) do środka których pakujemy nadzienie. Bez nadzienia będą jak dla mnie za suche. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy
IzaGotujeśrednią kostkę. Wrzucam do garnka, wlewam wody tyle, by warzywa były zaledwie do połowy przykryte i zagotowuję. Wrzucam ziele, liść laurowy. Do gotujących się warzyw dodaję całą puszeczkę mleka kokosowego. Zmniejszam płomień i duszę całość pod przykryciem, aż do miękkości warzyw. W międzyczasie dodaję paprykę słodką, pieprz cayenne oraz sos sojowy do smaku. Podaję z pulpecikami. pulpeciki: Kaszę płuczę(...)wyrabiam ciasto, jakby na mielone. Musi być zwarte, ale nie twarde. Nieco lepkie. Stąd dodajemy tyle kaszy gryczanej, aby uzyskać właśnie taką konsystencję. Z ciasta formuję małe kuleczki wielkości piłeczki do ping-ponga. Na patelni rozgrzewam olej roślinny, obsmażam pulpeciki z każdej strony, po czym odsączam je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podaję z gulaszem. SMACZNEGO! Pozdrawiam
W kuchni Karmel-itkizupek, polecam również ryżowy) pulpeciki (przepis na dole postu) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sos sojowy curry, imbir papryka słodka papryka ostra 200 ml mleka 3,2% śmietanki lub mleczka kokosowego (polecam z Kuchni Świata ) 2 listki laurowe kostka bulionowa (opcjonalnie) sól Dodatkowo (opcjonalnie): sezam do obtoczenia pulpecików Do garnka z wodą dodać kostkę bulionową i listki laurowe. Ugotować pulpeciki. Gotowe(...)bułki + mleko do namoczenia 1/2 cebuli mąka (opcjonalnie) sól, pieprz i inne ulubione przyprawy do smaku Mięso wymieszać z odciśniętą z mleka bułką, jajkiem, posiekaną cebulą oraz przyprawami. Uformować kuleczki i każdą z nich obtoczyć w mące. Ugotować w bulionie
Di gotuje