Słodko, brzoskwiniowo, nietypowo. Kolejny smaczny eksperyment, początkowo jedna wielka niewiadoma, a w efekcie całkiem przyzwoity wypiek. Bez zbędnego spodu, za to z mnóstwem serka. Ale to
W kuchni Karmel-itkiBieszczady, fot. Karmel-itka, 2011. Rozstaję się z Wami na tydzień. Czas, by w końcu odpocząć od zabieganego życia, pracy, braku czasu. Wraz z przyjaciółmi wybieram
W kuchni Karmel-itkifot.: http://wedelpijalnie.pl/ W drodze powrotnej z Bieszczad, zahaczyłam z przyjaciółmi o Kraków. Tak udało się zorganizować pociągi, że czasu w tym cudownym mieście miałam bardzo
W kuchni Karmel-itkiIdąc dalej, tropem małopolskich inspiracji, dziś zapraszam na nieco inną wersję pomidorowej. Delikatny, aromatyczny krem ze świeżych dojrzałych pomidorów. Świetnie komponował się z prawdziwym kozim serem
W kuchni Karmel-itkiZapach świeżo upieczonych w nocy bułek rozchodzi się po całym domu, budzi domowników i zaprasza na śniadanie. Śniadanie od serca, bo któż normalny piecze w środku
W kuchni Karmel-itkiA dokładniej jego kobiety, która kiedyś zaserwowała mu taką sałatkę, a od tej pory stała się sałatką Najsztuba. Zaznajomiłam się z nią na warsztatach z Grzegorzem
W kuchni Karmel-itkiDo przyrządzenia tych brownies przekonała mnie Kasia, autorka bloga " W Krainie Smaku" . Urzekła mnie swoimi BROWNIES Z WHISKY I PORECZKAMI, które posłużyły jako punkt
W kuchni Karmel-itkiZmiana miejsca zamieszkania na stancję, rozpoczęty właśnie nowy szkolny rok, bardzo dla mnie istotny i wymagający, ciągłe zabieganie i siedzenie do późna w książkach już od
W kuchni Karmel-itkiKiedy nie mam jak upiec słodkości (czyt.: zepsuty piekarnik),a ochota jest ogromna, biorę byka za rogi i wymyślam inne alternatywne rozwiązania. Lubię, gdy jest słodko
W kuchni Karmel-itkiWeekend w domu daje mi ukojenie. Zapach ulubionego płynu do prania, ukochane krzesło, wyszczerbiony stary kubek, z którego piję herbatę, widelec z pokrzywionymi ząbkami, co towarzyszy
W kuchni Karmel-itkiOdkąd zaczęłam pisać bloga, zupełnie zmieniło się moje podejście do gotowania. Niegdyś, mając jakiś sprawdzony przepis, na okrągło, monotonnie piekłam ciasto w ten sam sposób, dodając
W kuchni Karmel-itkiDorsz, ryba - symbol Bałtyku. Od ponad tysiąca lat odławiany jest w jego basenie przez rybaków. W naszym morzu występuje podgatunek - dorsz bałtycki, a znaleźć go można
W kuchni Karmel-itkiKupiłam dużą sałatę, nie myśląc o tym, że wielką główkę muszę zjeść sama. Jadłam ją i jadłam.. Nie powiem, lubię sałatę, ale codziennie na każdy
W kuchni Karmel-itkiSezon malinowy dobiega finiszu, więc musi tradycji stać się zadość i jakieś ciasto z malinami stworzyć wypadało. Ostatnio mam fazę na wypieki z płatkami owsianymi, więc
W kuchni Karmel-itkiPlacki z cukinii są dla mnie zawsze rarytasem. Wychowana na "plyndzach" poznańskich, uwielbiam każdą wersję placków, niekoniecznie właśnie ziemniaczanych. Robi się je szybko, można wykorzystać
W kuchni Karmel-itki